Copy
Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen uutiskirje
18.8.2021

Uteliaisuus muuttaa maailmaa - johtajan tervehdys

Kesä jatkuu ja luonto kiittää sateista, jotka myös vievät ajatuksia kohti syksyä. Tulevan syksyn ohjelmaa kannattaakin alkaa suunnitella. Vielä syys- ja lokakuussa LUMA-tiedeluokkien opintokäynnit järjestetään etänä ja opettajat voivat jo tehdä niihin varauksia. Linkki-ohjelmointi -kerhoja pyritään järjestämään paikan päällä ja ilmoittautuminen alkaa ensi viikolla. Kerhoissa on tarkoitus olla hauskaa! Tutustumista ja keräilypelin ohjelmointia toteutetaan myös etänä.  

Samoin uusi ruotsinkielinen UniJunior-työpajatoiminta eri kampuksilla alkaa tänä syksynä ja ilmoittautuminen on siihen juuri alkanut. Vad fint – vetenskapsfostran på svenska är viktigt. Nyfikenheten förändrar världen.

Luomuksen yleisökohteet ovat olleet pandemian aikana valtavan suosittuja. Suomen luonnon päivänä 28.8. Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään kasvien tunnistustapahtuma, jossa saa tietoa, miten pääsee mukaan rakentamaan havaintoaineistoa yhteiseksi hyödyksi ja iloksi. Tätä voivat tehdä aikuiset omin päin tai vaikkapa perheet yhdessä. Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan on Suomen luonnon päivänä vapaa pääsy.

Evon tiedekansallispuisto Lammilla on askelta lähempänä toteutumistaan professori Atte Korholan johtaman valmistelutyöryhmän luovutettua selvityksensä ympäristöministeriölle. Tuleva tiedekansallispuisto tuo laajalle yleisölle tutkimustietoa ja kansalaisten osallistamista tieteentekemiseen. Samaan aikaan tuleva tiedekansallispuisto tietenkin tarjoaa retkeilymahdollisuuksia ja virkistystä luonnossa. Hankkeen tiedetyöryhmä on jo hahmotellut tiedekasvatusaktiviteettejä.

Ilmaston lämpeneminen huolettaa todella monia lapsia ja nuoria. Tieto ja toiminta on tärkeää huolten käsittelemiseksi ja toivon herättämiseksi. Nord StarT -kilpailussa lapset ja nuoret pääsevätkin näyttämään projektitöillään, miten ilmastokriisiä voi torjua. Kilpailuun voi jo ilmoittautua. Heinäkuun lopussa pidetyissä kemian olympialaisissa suomalaiset muuten menestyivät mukavasti.

Tiesitkö muuten, mitä ovat kasvikunnan supersankareita? Arvoitus ratkeaa tässä uutiskirjeessämme. Leg4Life on joka tapauksessa iso tutkimushanke, joka keskittyy näihin supersankankareihin ja ottaa niin lapset kuin aikuiset tutustumaan siihen Haltialan pelloilla ja videolla.  

Jatkuvan oppimisen uusilta sivuilta löydät tietoa Avoimen yliopiston opintotarjonnasta, MOOC-kursseista, täydennyskoulutuksesta ja erikoistumiskoulutuksesta. Ajankohtainen teemakokonaisuus on esimerkiksi Kestävyys organisaation voimavaraksi. LUMATIKKA puolestaan tarjoaa opettajille täydennyskoulutusta. Koulutus alkaa jo elokuun lopulla.  

Vielä on hyvä tietää, että Helsingin yliopiston oppilaitosyhteistyö on koottu yhdelle sivulle.

Iloa ja sitkeyttä alkavaan syksyyn, tieteen avulla pääsemme pandemia-tilanteesta eteenpäin!

Maaria Linko
Tiedekasvatusverkoston johtaja

Varaa ryhmällesi LUMA-tiedeluokkien etäopintokäynti!

LUMA-tiedeluokkien opintokäynneillä oppijat pääsevät tutustumaan eri tieteenalojen tutkimukseen ja opiskeluun kokeellisen työskentelyn avulla. Valittavana on maksuttomia etäopintokäyntejä fysiikasta, kemiasta, matematiikasta, ohjelmoinnista ja maantieteestä. Opintokäynnin aikana tiedeluokan ohjaajat käyvät teoriasisällöt sekä työvaiheet läpi ja opastavat niissä videoyhteyden välityksellä.

Nyt varattavanasi ovat syys- ja lokakuun opintokäynnit, varausohjeet ja linkin varauskalenteriin löydät verkkosivuiltamme.

Tutki ja tunnista - kansalaistiede tutuksi!

Voiko älypuhelimella tunnistaa kasveja? Miten jokainen meistä voi osallistua kansalaistieteen tekoon ja kerätä tietoa luonnosta tutkijoiden käyttöön?

Tule ottamaan kansalaistieteestä selvää Luomuksen järjestämään Tutki ja tunnista -tapahtumaan Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan 28.8.2021! Luonnon havainnointi on mukava koko perheen harrastus. Luonnon ihmeisiin voi tutustua upeissa kansallispuistossa, mutta myös lähimetsissä ja tienpientareilla.

Ympäristön tilaa seuraavat tutkijat tarvitsevat havaintoja erilaisista lajeista ympäri Suomen kootakseen kattavia tutkimusaineistoja luonnon tilasta. Kaikki havainnot ovat tärkeitä. Myös tavallisina pidetyistä lajeista ja niiden esiintymispaikoista on tärkeää saada tiedonmuruja ympäristön tilan kokonaiskuvaa rakentaessa. Lajien tunnistaminen ja kasvuympäristön paikantaminen ovat kansalaistiedettä, jota jokainen meistä voi tehdä.

Kasvilajien havainnoinnissa pääsee hyvin alkuun uuden iNaturalist Suomi -sovelluksen avulla. Se on puhelimeen ladattava tunnistustyökalu, joka tallentaa automaattisesti kuvatun lajin osaksi Suomen lajitietokeskuksen havaintoaineistoa. Havainnoista koostuva tietokanta on avoimesti kaikkien tarkasteltavana osoitteessa Laji.fi. Lajitietokeskuksen toimintaa koordinoi ja kehittää Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luomus.   

Tuki ja tunnista -tapahtumassa Luomuksen oppaat avustavat iNaturalis Suomi sovelluksen käytössä sekä opastavat osallistujia kansalaistieteen ja lajintunnistuksen saloihin.  

Tapahtuma järjestetään Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa Suomen luonnon päivänä klo 12-15. Kumpulan puutarhaan (Jyrängöntie 2, Helsinki) on päivän aikana vapaa sisäänpääsy.

Uni Junior – för nyfikna och vetgiriga elever


Är du ett nyfiket barn? Eller känner du en extra vetgirig person i årskurs 3-6? UniJunior ordnar under läsåret 2021-2022 tio verkstäder inom vetenskapsfostran för svenskspråkiga barn i årskurs 3-6. I verkstäderna får barnen utforska tillsammans med forskare och andra handledare intressanta fenomen och problem ur olika vetenskapliga perspektiv. Verkstäderna ordnas i Helsingfors och de flesta verkstäder ordnas på Helsingfors universitets campusområde.

Den första verkstaden, Färgernas underbara värld, ordnas på lördagen den 11.9.2021 kl. 11.00-14.00.  Anmälningen för höstens verkstäder öppnar 16.8 och för vårens verkstäder den 11.12.

Uni Junior järjestää 3-6 -luokkalaisille lapsille ruotsinkielisiä työpajoja lukuvuoden 2021-2022 aikana.

Läs mer på Uni Juniors webbsidan.

Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr finansierar tillsammans projektet Uni Junior.

Evon tiedekansallispuistohankkeen työryhmä luovutti selvityksensä ympäristöministeriölle


Helsingin yliopisto sai ympäristöministeriöltä toimeksiannon asettaa ja koota laajan monitieteisen työryhmän selvittämään Evon tiedekansallispuiston valmistelua.Työryhmä luovutti selvityksen kesäkuun lopussa.

Tiedekansallispuisto tukee alueella jo pitkään tehdyn tutkimuksen esille tuomista. Tiedekansallispuiston perusajatus on avata tieteellisen tutkimuksen sisältöjä ja merkityksiä laajalle yleisölle. Lähtökohtana on,että Evon tiedekansallispuisto edistää luonnonsuojelun ohella tieteen kehitystä ja sen tulosten saattamista yhteiskunnan käyttöön tehostamalla tieteentekijöiden, viranomaisten ja kansalaisten vuorovaikutusta.

Hankkeen tiedetyöryhmä hahmotteli tiedekasvatuksen aktiviteetteja.

Lue lisää uutisesta

Tutustu työryhmään ja loppuraporttiin.

Pohjoismainen ilmastonmuutoskilpailu Nord Start

Nord StarT- kilpailussa lapset ja nuoret pääsevät näyttämään projektitöillään, miten ilmastokriisiä voi torjua. Osallistua voi koulu, luokka, kerho tai mikä tahansa muu joukko lapsia, nuoria tai aikuisia. Tiimit koostavat valmiista ideoistaan esittelyvideot, ja parhaat projektit palkitaan.Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää kilpailun yhteistyössä LUMA-keskus Suomen kanssa.

Lue lisää ja ilmoittaudu LUMA-keskus Suomen sivuilla.

Suomalaisille kolme kunniamainintaa kemian olympialaisista

Suomalaiset opiskelijat saivat kolme kunniamainintaa kemian olympialaisissa, jotka järjestettiin etätapahtumana 25.7-2.8.2021. Normaalista poiketen tämän vuoden kilpailussa ei ollut mukana kokeellista osuutta, joka on perinteisesti ollut suomalaisten vahvuus. Nuorten valmentajat ovat Helsingin yliopiston kemian osastolta.

Kemian olympialaiset on alle 20-vuotiaille nuorille tarkoitettu vuosittainen kilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1968.

Lue lisää uutisesta.

Leg4Life: Tutustu kasvikunnan supersankareiden viljelyyn – palkokasveihin!


Leg4Life -hanke tutkii palkokasveja, kasvikunnan supersankareita koko ruokaketjun mitalta pellolta pöytään. Hankkeella on Haltialan tilalla koepalsta, jossa pääsee tutustumaan esittelykylttien kautta palkokasveihin ja tutkimukseen.Koelohkolla viljellään hernettä, härkäpapua, vehnää, kauraa, raiheinää ja rapsia. Kasvilajikyltit kertovat viljelykasvien ominaisuuksista ja niiden käytöstä.

Hankkeen sivuilla on kattava paketti myös opetuksessa käytettäväksi, sekä ohjeet oman viljelykokeen toteuttamiseen.

Tutustu palkokasveihin ja viljelykokeen työohjeisiin.

Leg4Life-hanke (Legumes for Sustainable Food System and Healthy Life – Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen hanke, joka toimii vuosien 2019-2025 aikana.
Videolla dosentti ja yliopistonlehtori Fred Stoddard kertoo Leg4life -hankkeen palkokasvitutkimuksesta.

Tervetuloa mukaan ohjelmointikerhoon!

Helsingin yliopiston tiedeluokka Linkin syksyn 2021 kerhot alkavat syyskuussa. Tarjolla on monenlaista aloitteleville sekä kokeneemmille ohjelmoijille sopivaa toimintaa, alakoululaisista aina lukiolaisiin. Kerhot järjestetään näillä näkymin pääasiassa paikan päällä Kumpulassa, mutta myös virtuaalisesti Zoomin avulla tapahtuvia kerhoja on mukana. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Linkki järjestää myös virtuaaliset avoimet ovet sekä Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 2.9. kello 16–18. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tiedot kerhoista ja avoimista ovista sekä ilmoittautumisohjeet löydät Linkin sivuilta.

Ajattelevat menestyvät

Nykypäivän työ on jatkuvaa hyppimistä tuntemattomaan. Siksi tärkein työelämätaito on ajattelu. Vahvista  tietopankkiasi hämmentävästä maailmasta Helsingin yliopistossa. Opiskeletyön ohessa kiertotaloutta, viestintää, tekoälyä tai valitse yli 1000 kurssin joukosta.

Päivitä itsesi!

Ilmoittautuminen syksyn LUMATIKKA-kursseille on käynnissä

 
Opettaja, tervetuloa maksuttomaan LUMATIKKA-täydennyskoulutukseen kehittämään matematiikan opetustasi! Koulutuksessa mietimme yhdessä käytännönläheisesti esimerkiksi, miten tukea oppijoiden matikkainnostusta sekä mikä merkitys toiminnallisella ja tutkivalla matematiikan opetuksella on.

Koulutuksen käyneen opettajan palaute: “Suuri KIITOS mahtavasta koulutuksesta. Koen, että koulutus on antanut paljon konkreettisia välineitä ja myös teoriatietoa, jota olen kaivannut lisää opetuksen tueksi.”

Koulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. Kurssien aikana saa tukea verkon välityksellä kouluttajilta ja samoja asioita pohtivilta kollegoilta ympäri Suomen.

Syksyn verkko-opinnot alkavat 30.8. ja päättyvät 28.11.2021. Tällä aikavälillä kursseilla on suositeltavaa edetä yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa. Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu syksyn kursseille viimeistään 23.8.
 
Lisätietoja: https://lumatikka.luma.fi | info@lumatikka.luma.fi

LUMATIKKA on Luma-keskus Suomi -verkoston järjestämä hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Helsingin yliopiston oppilaitosyhteistyötä koottuna yhdelle sivulle  

Avoimet yliopisto-opinnot ovat lukiolaiselle loistava mahdollisuus tutustua huippuyliopiston koulutusohjelmiin ja yliopisto-opiskeluun.

Helsingin yliopiston lukioesittelyissä opiskelija kertoo Helsingin yliopistosta ja omasta koulutusalastaan joko paikan päällä lukiossa tai Helsingin yliopiston tiloissa, tai etäyhteyden kautta.

Uni på väg -  Helsingin yliopiston opiskelijat ja tutkijat jalkautuvat ruotsinkielisiin lukioihin ympäri Suomea opettamaan yhden aamu- tai iltapäivän ajaksi. Uni på väg järjestettiin tänä lukuvuonna etätoteutuksena.  

Högskoledagen on ruotsinkielisten opiskelumahdollisuuksien esittelypäivä. Seuraava Högskoledagen järjestetään etänä 28.10.2021.
Seuraava uutiskirje ilmestyy lokakuussa, väliajalla seuraa ja ole yhteydessä sosiaalisen median kautta!
             
 
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
Helsingfors universitets vetenskapsfostran
University of Helsinki Academic Outreach

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

 
     
Copyright © 2021 Helsingin yliopisto, All rights reserved.