Copy
27 Temmuz 2021
27 Temmuz sabahından herkese günaydın. Bugün sizi 719 yıl önceye davet ediyoruz. Yola İstanbul'un Anadolu yakasının gözde noktalarından Bağdat Caddesi'nden çıkıyoruz. Burası tarihte İstanbul'u Bağdat'a bağlayan yolun başlangıcıydı. Eğer yolu geçmişteki gibi takip etme şansınız olsaydı, diğer ucu eski zamana göre "kısa sürede" (iki gün içinde) 27 Temmuz 1302'de vuku bulan Bapheus (Koyunhisar) savaşının yapıldığı yere çıkardı. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecindeki en önemli mihenk taşıydı. 

İki gün önce, ölümünün 5. yılı nedeniyle andığımız Prof. Dr. Halil İnalcık, ilerleyen yaşına rağmen bu arazi üzerinde, yani İznik-Hersek hattında çalışıyordu. İznik-Hersek hattına hâkim olmak, Osman Gazi’nin at oynattığı kuzeybatı Anadolu’dan İstanbul’a açılan kapıyı kontrol etmek demekti. Osman Gazi, Bapheus zaferiyle bu kapıyı ele geçirmiş oldu. İnalcık, bu zaferden bahseden iki kaynağı birarada incelemiş ve 2009’da açıkladığında geniş yankı uyandıran keşfine varmıştı: “Osmanlı Beyliği, kabul görülenin aksine 1299’da Söğüt’te değil, 27 Temmuz 1302’deki Bapheus / Yalak-Ova’daki (Yalova) zaferden sonra bir devlet olmuştu". Bizans sarayına hizmet veren çağdaş kaynak G. Pachymeres'in Osman’ın ismini (Atamanes) ilk defa bu tarihte geçirmesi Osman’ın karizmatik liderliğinin kabulü ve Bizans’a karşı bir tehdit olarak algılanışının kanıtıydı. Bu bilgi, Tevârih-i Âl-i Osman’da da geçiyordu. Bugün arazi üzerinde Osman Gazi'nin ordusunun izlerini sürmek isterseniz, Eylül 2009'da Bünyad Dinç'in NTV Tarih için yazdığı makaleye göz atmanızı tavsiye ederiz.

Günün şarkısı, 30 yıl önce bugün balkonun çökmesi üzerine talihsiz bir ölümle aramızdan ayrılan Azeri kökenli Sovyet müzisyen ve piyanist Gülare Aliyeva'dan geliyor: "Rapsodiya"... 
Facebook'ta paylaş Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş Twitter'da paylaş
E-postayla paylaş E-postayla paylaş

Mülteciler ve oradan oraya savrulan insanlık


Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ABD'nin Afganistan'dan çıkışının ardından Taliban korkusuyla yollara düşen Afgan mültecilerin kabul edilmesi için Türkiye gibi "komşu ülkelerin" daha uygun olduğunu söyledi. Bild'e konuşan Kruz, "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense; Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" dedi. Kurz, sığınmacıları geldikleri yere geri gönderme imkanı bulunmuyorsa, AB üyesi olmayan ülkelere iade etme imkanının yaratılması gerektiğini de söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kurz'un açıklamalarına tepki göstererek "Türkiye, bölgeden kaynaklanan kitlesel bir göç krizinin sonuçlarına katlanmayacak ve yeni bir göç dalgasını da üstlenmeyecektir" ifadelerini kullandı. CHP'li Özgür Özel ise "Türkiye'yi açık göçmen cezaevine çevirmek istiyorlar. Parayla tampon bölge olmayı kabul etmemeliyiz. Göç, dünyanın sorunu" dedi. Dünyadan da Kurz'un göçü, insani odağın dışında gören yaklaşımına tepki geldi; ayrıca komşu diye adlandırılan iki ülke arasında 3 bin kilometre olduğu hatırlatıldı.

Öte yandan daha önce Türkiye'nin ağırladığı Suriyeli mültecilere yardımı kesen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yeni açıklamaları, halihazırda Türkiye'de bulunan mültecilere yaklaşımın da parlak olmadığının işaretini veriyor. Yabancı uyrukluların su faturası ve katı atık vergisine 10 kat zam yapılacağını açıklayan Özcan, "Yardımı kesiyorsun, gitmiyorlar. 'İşyeri ruhsatı vermiyorum' diyorsun, gitmiyorlar. Birileri bana 'faşist' diyecek. Hiç umrumda değil" dedi. "Bunu gitmeleri için yapıyorum, bu misafirlik uzadı" ifadelerini kullandı.

 ⏳Tarih 'Herkes bir gün göçmen olabilir' diyor

 
2020 verilerine göre dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı 80 milyonu aşarken, Türkiye dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke olmuştu. Bu, 2. Dünya Savaşı’ndan beri gördüğümüz en büyük mülteci krizinin merkezinde olduğumuzu gösteriyor. 1945 yılında bunun ancak yarısı kadar mülteci Avrupa'nın dörtbir yanında aç, sefil dolanıp duruyordu. Şimdi, en kalabalık kafileler, savaşlar ve katliamların paramparça ettiği Ortadoğu ülkelerinden dünyaya dağılıyorlar. İlk durakları komşu ülkeler, yolları da çoğu zaman Akdeniz oluyor, ama hiçbir yolu denemekten vazgeçmiyorlar.

Tabii savaş nedeniyle yaşanan zorunlu göçlerin başlangıç noktası 2. Dünya Savaşı değil. Her savaş aynı zamanda bir göç nedeni ve insanlar en eski zamanlarından beri savaşıyorlar. #tarih, Eylül 2015 sayısında artık hemen her ülkede günlük gerçekliğin huzursuz edici bir parçası olan zorunlu göç sorununu ele almış, tarih boyunca yaşanan büyük sürgünlerin oradan oraya savurduğu insanların ayak izlerinden yürümüştü.  Bugün Tanju Akad'ın kaleminden zorunlu göçlerin tarihini okuyabilirsiniz.
  • Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, yapılması planlanan sosyal medya düzenlemesiyle ilgili konuştu. Sosyal medyada dezenformasyon yayanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirilebileceğini söyleyen Özkaya, bazı kullanıcılara da sosyal medyayı bir süre kullanamama cezası verilebileceğini dile getirdi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Rize, Artvin ve Düzce'de selden etkilenen bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edileceğini söyledi. Afet Bölgesi ilan edilen bölgelerde vergi ertelemesi yapılacak, eşya zararlarının karşılanması için destek verilecek ve esnaf kredilerinin geri ödemeleri ertelenecek.
  • Millî Savunma Bakanlığı, resmî sitesinden yaptığı açıklamada Pençe Harekatı bölgesinde açılan taciz ateşi sonucunda P. Uzman Çavuş Halil Çelebi'nin şehit olduğunu duyurdu.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik atık ithalatı yapan geri kazanım tesislerine çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla mali teminat zorunluluğu, ilave belgelendirme ve tesis kriterleri getirdi. Atıkları ithal edecek tesislerden, plastik ürünleri ve plastik dışı ürünleri ayırma işlemi yapabilecek kapasiteye sahip olmaları talep edilecek.
  • Adlî Tıp Kurumu, eski AKP Genel Merkez çalışanı Kürşat Ayvatoğlu'nun kanında uyuşturucu madde tespit etti. İlk ifadesinde uyuşturucu değil pudra şekeri kullandığını savunan Ayvatoğlu, ikinci ifadesinde uyuşturucu kullandığını kabul etmiş, ancak sosyal medyada gündem olan görüntülerin 2 yıl öncesine ait olduğunu savunmuştu. Savcılık, Ayvatoğlu hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlıyor.
  • Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, benzinin litre fiyatının 11 kuruş, motorinin fiyatınınsa 10 kuruş indirileceğini açıkladı. İndirim pompa fiyatlarına yansımayacak.
  • Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği, 1 Eylül'den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu.
  • Memur-Sen, 2022-2023 zam talebini hükümete iletti. Sendika, kamu görevlileri için 600 TL seyyanen zam, 2022 için %21, 2023 için ise %17 zam talep etti.
  • LGS'de birinci yerleştirme sonuçları açıklandı; sonuçlara göre tercih yapan öğrencilerin %93’ü tercihleri arasındaki okullardan birine yerleştirildi.
  • ABD Başkanı Joe Biden'la Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, ABD'nin Irak'taki savaş misyonunu 2021 sonunda resmen bitirmesini öngören belgeyi imzaladı. Bu, 18 yılı aşkın süredir orada bulunan ABD askerlerinin Irak'taki varlığının da resmen sona ermesi anlamına geliyor.
  • ABD'nin California eyaleti günlerdir kontrol altına alınamayan orman yangılarıyla mücadele ediyor. Şimdiye kadar en az 67 ev yangın nedeniyle tamamen kullanılamaz hale gelirken, 2 bin civarında ev tahliye edildi. Yangınlar nedeniyle California ve Nevada'nın bazı bölgelerinde acil durum ilan edildi.
  • BM'nin raporuna göre bu yılın ilk 6 ayında Afganistan'da yaklaşık 5200 kişi çatışmalarda yaralandı ya da hayatını kaybetti. Bu sayının 1659'unu sivil ölümlerin oluşturduğunu ifade eden örgüt, sayının geçen yılın aynı dönemine göre %47 arttığına da dikkat çekti.
  • Lübnan'da hükümeti kurma görevi eski Başbakan Necib Mikati'ye verildi. İş insanı Mikati, 2005-2011 arasında başbakanlık yapmıştı. Kendi başına zorlukların üstesinden gelmeyi başaramayacağını ve halkın güvenini talep ettiğini söyleyen Mikati, "Yangın ancak herkesin işbirliği ile söndürülür" dedi.
    • Lübnan'da hükümet, Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından yapılan protestoların sonucunda 10 Ağustos 2020'de istifa etmişti.
  • Fransa’da, hastane ve bakımevi çalışanlarına yönelik aşı zorunluluğu getiren tasarı, bazı değişikliklerin ardından parlamentoda onayladı. Değişikliklerle, 18 yaşından küçükler uygulamadan muaf tutulurken, 16-17 yaşlarındaki gençlerin aşı olmak için ebeveyn izni alması gerekmeyecek. Alışveriş merkezleri ve restoranlar, açık kısımlarında aşı belgesi talep edemeyecek.
  • Almanya'da aşırı sağcı AfD destekçilerinin de aralarında olduğu bir grubun, yaklaşık 2 hafta önce yaşanan sel felaketini kendilerine destek toplamak için kullandıkları öne sürüldü. İddialara göre aşırı sağcı gruplar, hükümetin felaketzedelere yeterince yardım etmediğini savunuyor ve ancak kendilerinin yardım edebileceğini iddia ediyor. Bu grupların bazı durumlarda polis üniformasına benzer kıyafetler giydikleri ya da araçlarını polis araçları gibi boyadıkları kaydedildi.
  • Cezayirli judocu Fethi Nourine'in ardından Sudanlı judocu Muhammed Rasul de İsrailli rakibiyle karşılaşmamak için Tokyo Olimpiyatı'ndan çekildi.

27 Temmuz 1953'te, 2 milyondan fazla kişinin öldüğü Kore Savaşı’nı sona erdiren Panmunjom Ateşkes Antlaşması imzalandı. BM ile Kuzey Kore ve Çin arasında yapılan ateşkes, silahların susmasını sağladı, ama barış antlaşması 67 yıldır imzalanmadı. O tarihten beri ne barış ne savaş durumu sürüyor ve dünyanın en tahkimli ateşkes hattının iki tarafında savaşa tam hazırlıklı birlikler aralıksız hazır bekliyor.

NATO üyeliği ve siyasi hesaplar çerçevesinde savaşa yollanan Türk Tugayları, burada üç yıl boyunca çok zor koşullarda görev yapmıştı. Fotoğrafta, onlar gözetleme mevkiinde görüyoruz... Burası BM askerlerinin Seul yakınlarına yaptıkları çıkarma ile Pusan’da tutulan bir köprübaşıydı ve dışarıdan gelecek kuvvetler için hareket üssü haline gelmişti. Savaşın insani-askerî hatıralarını Muzaffer Albayrak'tan okuyabilirsiniz.

 ⏳Tarihte Bugün 
 

  • Tıp fakültesi hocalarından Miralay Dr. Hüseyin Remzi Bey’in verdiği rapor üzerine İstanbul’da 27 Temmuz 1892 tarihinde Telkihhane-i Şâhâne açıldı. O dönemde aşı işlemine “telkih”, onu icra eden kuruma da “telkihhane” deniliyordu. Kubbealtı Sözlüğü’ne göre “telkih” Arapça “lakh” kökünden gelmişti ve “döllenmek”, aşılamak demekti. Uzun yıllar hizmet veren bu binada yapılan aşılar parasızdı. Emin Nedret İşli'den okuyabilirsiniz.
     
  • Alman İmparatoru 2. Wilhelm, Çin’deki Boxer isyanını bastırmak için yola çıkan birliklere 27 Temmuz 1900’de ünlü “Hunlar Söylevi”ni verdi: “Kimseye aman verilmeyecek ki bundan böyle hiçbir Çinli bir Alman’a yan bakmaya bile cüret edemesin!”
     
  • 3 Haziran 1979’de Türkiye’de ilk organ bağışı yasasının çıkmasından kısa bir süre sonra 27 Temmuz 1979’da Dr. Mehmet Haberal ülkemizde ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini Hacettepe’de gerçekleştirdi. Dünden bugüne organ naklinin gelişimini Fatma Özlen yazmıştı.
  • 25. Türkiye Almanya Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. En iyi film ödülünü Dominik Graf‘ın "Fabian veya Bok Yoluna Gitmek" filmi kazanırken; En iyi yönetmen ödülü ise festivalde "Kız Kardeşler" filmiyle yer alan Emin Alper‘e verildi.
  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da bulunan Arslantepe Höyüğü'nün 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındığını duyurdu. Höyük, 2014'te de UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne almıştı.
  • Jürinin ardından 78. Venedik Film Festivali’nde yer alacak filmler de açıklandı. Ana Yarışma’da Pedro Almodóvar, Paolo Sorrentino, Jane Campion gibi pek çok önemli yönetmenin filmleri var. Roberto Benigni ve Jamie Lee Curtis’in Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacağı festivalin açılışı Pedro Almodóvar’ın "Madres Paralelas" filmiyle yapılacak.
  • Denizli'de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun 2 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı. Antik kentin yakın zamanda ziyaretçilere açılması bekleniyor.
  • 131 yıl önce bugün kendini vuran Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un bugüne kadar yalnızca siyah-beyaz bir fotoğraftan görülebilen tablosu günışığına çıktı. 1950'den sonra izi kaybedilen ve geçen yıl Japon bir koleksiyoner tarafından satın alınan tablo, Japonya’da Saitama Museum of Modern Art'ta sergilenmeye başlandı.
  • İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden’ın son albümü "Senjutsu" 3 Eylül'de müzikseverlerle buluşacak. Grubun 17. stüdyo albümü, yaklaşık 82 dakika olacak.
  • Kumbaracı50’nin "Cyrano de Bergerac" isimli yeni müzikli oyunu 28 ve 29 Temmuz’da ilk kez KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu’nda tiyatroseverlerle buluşacak. Biletler burada!
  • 22 Ağustos - 24 Eylül tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak Turkcell Vadi Açıkhava’da Tiyatro Günleri'nin biletleri satışa çıktı.
Covid-19 Sayacı
Günlük Can Kaybı / Vaka Sayısı
Dünya: 7.644 - 422.294 / Türkiye: 63 - 16.809
Türkiye'de aşılama
1. doz: 39.726.015 / Nüfusa oranı: %64

Bizi takip ediniz!

Twitter
Instagram
Facebook
Website
YouTube
Bu e-posta size yönlendirildiyse buradan abone olabilirsiniz
Tercihlerinizi değiştirebilir
 veya üyelikten çıkabilirsiniz.
Copyright © 2021, KAFA Grup, Her hakkı mahfuzdur.
#tarih'te bugün ekibi






This email was sent to <<e-posta adresi>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
#tarih · Istanbul · İstanbul 80050 · Turkiye