Copy
29 juli 2021
Beste <<Voornaam>>,
 
De extreme weersomstandigheden waar we mee te maken hebben, benadrukken hoe belangrijk het is dat we de opwarming van de aarde stoppen. De bouwsector speelt hierin een sleutelrol aangezien zij verantwoordelijk is voor circa 40% van de CO2-uitstoot. Gelukkig worden er steeds meer tools ontwikkeld die helpen bij slim ontwerpen en circulair bouwen. Zoals bijvoorbeeld de circulaire impactladder. Maar hoe zit het eigenlijk met het hergebruik van kunstwerken waaronder viaducten? Lees er meer over in deze nieuwsbrief.
 
Wij wensen u een mooie vakantieperiode en komen graag weer bij u terug in september.
Deel Deel
Tweet Tweet
Mail Mail

Impactladder verschaft inzicht in circulair bouwen en ontwerpen
Tot 2040 moeten er 50.000 tot 60.000 woningen worden gebouwd in de regio Arnhem-Nijmegen. Dit staat in de Woondeal, die ondertekend is door achttien gemeenten. Na verloop van tijd moet een steeds groter aandeel van de woningen circulair gebouwd worden. In de bestaande plannen minimaal 10%, vanaf 2025 25%, vanaf 2030 50% en vanaf 2050 100%. Om circulair bouwen op grote schaal te operationaliseren is een uitvraag gedaan voor een circulaire impactladder voor de bouw. C2C ExpoLAB, Volantis en Madaster hebben als consortium deze uitdaging met enthousiasme aangenomen zodat de grote opgave voor te bouwen woningen vanuit de circulariteitsgedachte in de praktijk kan worden gebracht.

Lees er meer over op de website van de Groene Metropool Regio

Max-partners Madaster België
Op 16 juni is Madaster België gelanceerd waar het Madaster Platform momenteel wordt aangepast aan de Belgische markt. In september wordt vervolgens exclusief aan de Max-partners het materialenpaspoort gepresenteerd en vindt het testen met de eerste projecten plaats. Benieuwd wie de inmiddels 15 Madaster Max’en zijn? Volg de LinkedIn pagina van Madaster Belgium waar zij zich aan u voorstellen. Wilt u ook Max-partner van Madaster België worden om gebruik te maken van het materialenpaspoort én uw schouders te zetten onder het digitaliseren en meer circulair maken van de Belgische bouwsector? Stuur een mail naar info@madaster.be en wij informeren u geheel vrijblijvend over de mogelijkheden.

Volg de LinkedIn pagina van Madaster België

Closing the value chain
Circulaire strategieën kunnen de verschuiving naar een klimaatvriendelijker bouw- en infrastructuur ondersteunen. En met het sluiten van de kringloop worden banen en nieuwe zakelijke kansen gecreëerd. Over de hele wereld zijn best practices te vinden. Nieuwsgierig naar al deze afzonderlijke initiatieven? 

Bekijk de video 'Closing the value chain' van Holland Circular Hotspot

Interessante Podcasts

‘Een materiaalpaspoort voor elk gebouw’

In de podcastserie ‘Onderneming van betekenis’ gaat presentatrice en ondernemer Ruth van der Vlugt in gesprek met Thomas Rau (Co-Founder Madaster) over het bedrijfsgebouw van de toekomst. Wat zijn belangrijke aspecten voor ondernemers nu, vanuit duurzaamheid en veiligheid bekeken? 

Beluister deze podcast op de website van NRC
'Grip op geld’
Waarom is het soms ingewikkeld om het over geld te hebben? En hoe ga je nu en in de toekomst het beste met geld om? In de nieuwe podcastserie ‘Grip op geld’ wil Hogeschool Utrecht laten zien hoe je als bedrijf overzicht kan houden op de kasstromen. In de tweede aflevering ‘Scenario denken in de praktijk’ met Michiel van der Ven (Hoofddocent HU), Donny Verhulp (honours student HU) en Martijn Oostenrijk (CEO Madaster), wordt de treasury scrum uitgelegd waar de voorspelling van de kastromen van Madaster centraal staat.
Beluister deze podcasts op de website van Hogeschool Utrecht

Hoogwaardig hergebruik van bestaande kunstwerken in nieuw viaduct
Wist u dat maar liefst 70% van de bestaande kunstwerken, waaronder viaducten, niet duurzaam wordt gesloopt voor het einde van de technische levensduur? Dit resulteert in de verspilling van goed bruikbare materialen, terwijl schaarste van primaire grondstoffen mondiaal toeneemt. Zonde wat het consortium Closing the Loop betreft. Het consortium bestaande uit Nebest, Antea Group, Strukton Civiel en GBN Groep gaat voor Rijkswaterstaat een prototype van een viaduct maken dat is gebaseerd op hoogwaardig hergebruik van onderdelen uit bestaande objecten. Zij zien het feit dat ze hun idee voor een circulair viaduct mogen vertalen in een prototype als “een grote stap in de richting van een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur.” We zijn trots dat Madaster samen met kennispartners IMd, NEN, TNO en de gemeente Amsterdam een bijdrage mag leveren aan het realiseren van het concept.

Bekijk de pitch 'Closing the loop'
Platform CB’23 leidraad Paspoorten voor de bouw
Platform CB’23 wil bouw-breed partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden, zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw. Het streven is om vóór 2023 nationale, bouwsector-brede afspraken op te stellen over circulair bouwen. Paspoorten worden binnen de bouwsector gezien als een belangrijk middel om te komen tot een meer circulaire bouw, omdat ze hergebruik op materiaal-, product-, element- en gebouwniveau bevorderen. Het actieteam 'Paspoorten voor de bouw' heeft daarom een leidraad ontwikkeld om te komen tot standaardisatie van paspoorten voor de bouw. In de video ‘Implementatietrajecten Paspoorten voor de bouw’ worden zes projecten getoond die ervaring hebben opgedaan met implementatie van de Platform CB'23 leidraad Paspoorten voor de bouw in 2020/2021.
Bekijk de video 'Implementatietrajecten Paspoorten voor de bouw'
1000+ Solar Impulse Solutions
Na het succes van de eerste vlucht op zonne-energie rond de wereld, besloot de Solar Impulse Foundation zich in te zetten om de levenskwaliteit op aarde te verbeteren. Met het label Solar Impulse Efficient Solution wil de foundation milieubescherming en financiële haalbaarheid samenbrengen om aan te tonen dat er mooie, betaalbare oplossingen zijn voor schone economische groei. Inmiddels hebben zij wereldwijd meer dan 1000 oplossingen geselecteerd die het milieu op een rendabele manier beschermen. Aan ieder is het Solar Impulse Efficient Solution Label toegekend. We zijn erg trots dat Madaster onderdeel is van deze selectie die hopelijk alsmaar groter wordt zodat we samen nog meer impact kunnen maken.
Bekijk de inspirerende video van The Solar Impulse Foundation
Wist u dat…
de tunnels die onder de landingsbanen van Schiphol lopen, onderdeel zijn van een Madaster pilotproject? Er is exact bekend wat er in de tunnels aan materialen is gebruikt. Handig wanneer in het kader van de circulaire economie besloten wordt om materialen in andere projecten te willen gebruiken. 
Lees meer over dit project
Partnertraining
De bouwsector is zich ervan bewust dat de transitie naar een circulaire bouweconomie noodzakelijk is. Een circulaire bouweconomie is onomkeerbaar en biedt enorme kansen. De partnertraining van 20 juli stond in het teken van het delen en verkennen van de verschillende kansen die deze transitie, en specifiek het materialenpaspoort, biedt. Samen met Heijmans, VB Groep, ICS Adviseurs, C2C ExpoLab, Reinbouw, BIM4ALL, Drees & Sommer, EPEA, Van Draeckeburgh, Buro Boot, Van Wijnen en Buro Kade hebben we gesproken over de ontwikkelingen in de markt en hoe het Madaster platform hierop aansluit. Interesse om ook eens deel te nemen aan een Madaster Partnertraining? Neem contact op met Sander Beeks (Partnership Manager Madaster).
Mail Sander Beeks
Schiphol Trade Park in beeld
Bij de gebiedsinrichting van Schiphol Trade Park worden circulaire principes toegepast. Er wordt onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen, duurzame mobiliteit en een duurzame omgang met water. In een tijd waarin de behoefte aan (logistieke) ruimte rondom Schiphol groeide, werden de plannen keer op keer bijgesteld om nieuwe inzichten en nieuwe kansen in te passen. Dat is een continue proces. Niet alleen leerzaam voor Schiphol Trade Park, maar ook voor Madaster en alle andere samenwerkingspartners. Het streven is om samen met de betrokken ontwikkelaars, (landschaps-)architecten, gemeente en bewoners van Schiphol Trade Park het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te maken.
Bekijk de video 'Schiphol Trade Park in beeld'
VOOR DE AGENDA
1 september: Webinar Materialenpaspoort
De ambitie ligt er: volledig circulair in 2050. Maar hoe leidt het pad daarnaartoe? Is het materialenpaspoort de heilige graal van circulair bouwen? En doet de hele bouw- en vastgoedsector mee aan het categoriseren van elke grondstof en elk schroefje? Kom erachter tijdens het Webinar Materialenpaspoort op woensdag 1 september van 10:00 tot 12:15 uur.
Meer informatie en inschrijven voor het Webinar Materialenpaspoort
Madaster Website
Madaster on Twitter
YouTube
LinkedIn






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Madaster +31 (0)85 06 01 242 · De Groene Afslag · Amersfoortsestraatweg 117 · Laren, 1251 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp