Copy
fikritakip Bülten'e hoş geldiniz.

Bayramınızı kutlarım, sevdiklerinizle keyifli zaman geçirdiğinizi ve sizi heyecanlandıran her ne varsa ona çok daha büyük bir motivasyonla yeni haftaya hazırlandığınızı umuyorum. 

fikritakip ekibi olarak biz de kısa bir tatil yaptık, tabiri caizse "işimizin başına döndük". Size de bir çağrı olsun, fikritakip'e katkıda bulunmak için, fikri takibinin eksik olduğunu düşündüğünüz yahut hatırlanması gerektiğine inandığınız konu veya olayları bu elektronik postayı yanıtlayarak benimle paylaşır mısınız?


Bu sayıda "Bu hafta ne hatırladık?" köşesi, bir dinleme önerisi ve dünya gündeminin hafızası var.

İyi okumalar. 
#Hatırlamakİçin
Bu Hafta Ne Hatırladık?
Gezinen bir gölgedir hayat, gariban bir aktör 
sahnede bir ileri, bir geri saatini doldurur 
ve sonra duyulmaz olur sesi, bir masaldır 
gürültücü bir salağın anlattığı 
ki yoktur hiç bir anlamı.


Shakespeare'in Macbeth'inden bu dizelere bakınca hayat üzerine ne kadar az düşündüğümüzü hatırlamıyor muyuz? Son yılların vahim olaylarından Suruç Patlaması da insan hayatına dair benzer bir sorguyu ortaya çıkarmıştı. 

6 yıl önce 20 Temmuz 2015’te, IŞİD tarafından Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen saldırı sonucu 33 kişi yaşamını yitirdi, 100'ü aşkın kişi de yaralandı.

Olay üzerinden 6 yıl geçmiş olsa da halen süren adalet arayışını tüm rotasıyla izledik.

 
Demiryolu ile seyahatin alışkanlıklarımız arasına tam olarak girememesi ve halen çok az kişinin bu yolu kullanması, kazaların yarattığı korkuyla ilgili olabilir mi? 

Böyle bir etkiden bahsedeceksek 22 Temmuz 2004'te yaşanan ve Türkiye'nin en büyük iki şehri olan Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferi yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Expresi, Sakarya Pamukova’da raydan çıktı. Olayın ardından trendeki 230 yolcudan 41’i hayatını kaybetti, 89 kişi yaralandı. Bazı yolcularda olayın etkisi yıllar boyu tedavi edilemedi.

Peki, sonuç neydi? Yargılama sürecinde iki makinist ceza aldı, bilirkişi raporunda yarı yarıya sorumlu bulunan TCCD yönetimi ise hiç yargılanmadı.

Kazanın gerçekleştiği andan davanın zaman aşımına dek uzanan süreci izledik.

 
Ayasofya'nın haşmetinin farkında olsa da tarihî açıdan önemini bilmeyen çok kişi var. Ayasofya 916 yıl kilise, 482 yıl cami olarak kullanılması, iki din için de ne kadar kıymetli olduğunun ilk göstergesi. Mimari olarak önemi de dinler tarihindeki yeri kadar büyük yer kaplıyor.

Ayasofya'nın son 100 yıllık serüveni iki maddede saklı: 1934 Bakanlar Kurulu kararı ile müze yapılmasıyla başladı, 24 Temmuz 2020 tarihinde Müslümanlar için yeniden ibadete açılmasıyla sona erdi.

Ayasofya’nın her dönem farklı biçimlerde yorumlanan kültür mirası, dini sembol ve politik koz olarak yolculuğunu izledik.

 
Bu Hafta Ne Dinledik?
COVID-19 deneyimi ışığında tarihteki salgın hastalıkları yeniden düşünmek

Artık Covid-19 salgınına dair malumat duymaktan herkes sıkıldı. "Evlere kapandık, evden çalışmayı öğrendik" gibi kulak mollalığı tespitleri, yerini derinlikli yorumlara bırakmalı.

Böyle bir yorum örneğiyle karşılaştığımızda sizinle de paylaşmak istedik. Edgar Şar'ın sunuculuğunu üstlendiği Tarihin siyaseti, siyasetin tarihi podcast serisinin tarihçi Nükhet Varlık'ı konuk alan bölümü, salgınların tarihinden süzülen bilgileri bugün yaşadığımız ve belli ki bir süre daha yaşamaya devam edeceğimiz ilginç dönemi yorumlamaya yardımcı olacak. 

Mutlaka kulak verin.
Dünya'nın Hafızası
  • Francesco Franco, Kanarya Adaları'nda askeri ayaklanmayı başlattı. Kısa bir süre sonra isyanın lideri oldu ve meşhur sıkıyönetimi 1948'e dek sürdü, 18 Temmuz 1936.
 
  • Elvis Presley’nin ilk single’ı “That’s all Right” piyasaya çıktı. İlk çıktığı halinde Elvis'in fotoğrafı olmadığı için onu siyahi zannedenler bile oldu, 19 Temmuz 1954
 
  • Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Apollo 11 ile Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşunun kahramanı oldu, uzay konusunda Rusya ve Çin'le mücadelenin de başlangıcı bu andı, 20 Temmuz 1969
fikritakip'in daha önce incelediğinizi tahmin etiğim bir dosyasında bu hafta hatırlatmam var, hafıza jimnastiğini bu hafta da es geçmiyorum, kısaca geçiyorum.

📌 Erdoğan ve İktidar Dosyası:  Türkiye Cumhuriyeti’nin çok partili seçim sisteminde en uzun iktidarda kalan siyasi partisinin lideri olan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 14 yıl önce, 22 Temmuz 2007’de, AK Parti ikinci kez tek başına iktidar oldu.

Bu haftalık bu kadar.

Bir sonraki hafta, yine pazar günü aynı posta kutusunda buluşalım.
Bizi Twitter ve Instagram'dan takip ederek tüm gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.


Görüşmek üzere!
Twitter
Instagram
Website
fikritakip.co | #Hatırlamakİçin

Bülten ayarlarınızı değiştirmek mi istiyorsunuz?
Dilerseniz buraya tıklayarak ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz ya da buraya tıklayarak abonelikten ayrılabilirsiniz.