Copy
26 Temmuz 2021
26 Temmuz Pazartesi sabahından herkese günaydın. Bugün İstanbul halkının hakkında, “Mini mini valimiz ne olacak halimiz” diye tekerlemeler uydurduğu Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın valilik ve belediye başkanlığı sırasında İstanbullulara hediye ettiği “Bahar ve Çiçek Bayramı”nı hatırlıyoruz. 1950’den başlayarak 1957’ye kadar sekiz yıl boyunca Gülhane Parkı’nda binlerce kişiye ekonomik yoldan eğlenme fırsatı sağlayan bu sosyal etkinlik, bir dönem İstanbul yaşamına damga vurmuş olaylardandı. Vali Gökay, açılış konuşmasında "Bayram"ın amacını şöyle anlatıyordu: “Ben hemşehrilerimin bol bol eğlenmesini istiyorum. Bunun için parasızlık bir mani teşkil etmemelidir. Vatandaş pahalı olduğu için eğlenceye mi gidemiyor, eğlenceyi biz onun ayağına getireceğiz". Festival heyecanının zirveye çıktığı 1954’te bir festival kataloğu ve Bahar ve Çiçek Bayramı başlıklı bir gazete de çıkarılmıştı. O yıl 22 Mayıs-31 Temmuz arasında düzenlenen şenliklerin devamında 26 Temmuz’da çıkarılmaya başlanan gazetede yer alan haber, röportaj ve makaleler, Gülhane Parkı’nda şenlikler sırasında yaşanan olaylara odaklanıyordu. Emin Nedret İşli'den okuyabilirsiniz.

Günün şarkısını 78. doğum gününü kutlayan Sir Mick Jagger'dan seçtik. The Rolling Stones'un kurucularından olan Jagger, 1968 baharında başlayan öğrenci protestolarına, Vietnam Savaşı karşıtı gösterilere ve siyasi çalkantılara "Gimme Shelter" şarkısıyla ses veriyor ve taşlar yuvarlanıyordu: "Savaş, çocuklar, bir kurşun menzilinde / Aşksa, kız kardeşim, bir öpücük mesafesinde"...
Çiçek Bayramı'nın açılışında düzenlenen resm-i geçitte çiçeklerle süslenmiş bir kamyon...
Facebook'ta paylaş Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş Twitter'da paylaş
E-postayla paylaş E-postayla paylaş

'Filenin Sultanları' Olimpiyat'a galibiyetle başladı; ilk madalyalar tekvandodan geldi

Tokyo 2020 Olimpiyatı'nda mücadele eden A Millî Kadın Voleybol Takımımız, ilk maçında son Olimpiyat şampiyonu Çin'i 3-0 mağlup etmeyi başardı. Baştan sona üstün götürdükleri mücadeleyi 25-21, 25-14 ve 25-14'lük setlerle kazanan "Filenin Sultanları"ndan Ebrar Karakurt, aldığı 18 sayıyla yıldızlaştı. Eda Erdem Dündar 13, Zehra Güneş 11 ve Hande Baladın da 10 sayıyla galibiyete katkı verdi.

Olimpiyat'ın Türkiye adına ilk madalyalarıysa tekvandodan geldi. 68 kiloda yarışan Millî tekvandocu Hakan Reçber, bronz madalya alarak Türkiye'ye Olimpiyat'taki ilk madalyasını getirdi. Onun hemen ardından da 57 kiloda mücadele eden tekvandocumuz Hatice Kübra İlgün, bronz kazanarak ikinci madalyayı aldı. Millî atıcımız Ömer Akgün ise 10 metre havalı tüfek finalinde 4. oldu.

 ⏳Tıkır tıkır işleyen bir sistem: Kadın voleybolu


Ekolden bahsetmenin çok güç olduğu Türkiye'de kadın voleybolunun istikrarlı başarısı çoğu insana şaşırtıcı geliyor. Kadın voleybolu, alt yaş kategorilerindeki başarılar büyükler seviyesine taşınabildiği için diğer takım sporlarından ayrılıyor. Voleybolda kurulan bu sistem tıkır tıkır işliyor; fabrika gibi oyuncu üretiyor. Federasyon başkanları değişiyor; kurulan yapı daha da iyileşiyor. Altyapılardaki yetenekler durmadan üstyapıya taşınıyor; dünyanın en büyük yıldızlarıyla harmanlanan kulüp takımları arka arkaya büyük başarılara imza atıyor. Bu sayede de biri gidince, yeri hemen dolduruluyor. Londra’da Yaz Oyunları’nı gören takımdan bugüne sadece kaptan Eda ile Naz kaldı. 

Çarkın her dişlisi tıkır tıkır işleyedursun, biraz da başarının en büyük mimarını anlatmalı… Antrenör öğütme fabrikası gibi çalışan kulüplere alışık olan topraklarda 13 senedir görev yapan bir yabancı dikkati çekiyor. 2008’de Türkiye’ye ayak basan Giovanni Guidetti hem VakıfBank hem millî takımda yaptıklarıyla çıtayı daima yukarı çekti. Kulüp düzeyinde ilk kez 2011’de gelen Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, ertesi yıl yaşanan olimpiyat heyecanının habercisiydi. Sultanlar, çeyrek finalin kapısından dönmüşlerdi. “Türkiye bana müthiş bir kariyer, harika bir eş ve bir çocuk verdi. Benim de Türkiye’ye güzel şeyler verme sorumluluğum var” diyen İtalyan antrenör sadece başarılarla yetinmiyor. Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını vurgulayan hoca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gençleri tarıyor, yarının yıldızlarının peşine düşüyor. Başta olimpiyat vizesi alan takımının yıldızı Meryem olmak üzere, Cansu, Tuğba, Şeyma ve Meliha altyapı eğitimini başka şehirlerde almış sporcular. Belli ki ilerleyen yıllarda bu sayı daha da artacak.

Türkiye’de herhangi bir alanda böyle sürdürebilir bir başarı öyküsüne tanıklık ettiniz mi? Bu takım başta olmak üzere, sistemi inşa edenlerin hepsi ziyadesiyle alkışı hakediyor; birçoklarına örnek oluyor, binlerce sporcuya ilham veriyorlar. Ali Murat Hamarat, #tarih için yazmıştı
  • Türkiye'deki koronavirüs vakalarında artış sürüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 14 bin 230 yeni koronavirüs vakası tespit edildi, 55 kişi ise hayatını kaybetti. Bir gün önce koronavirüs vaka sayısı 12 bin 381'di. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 vakalarının yeniden artışa geçmesini tedbirlerin gevşetilmesine bağladı. "Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız" diyen Koca, yaklaşık 23 milyon kişinin henüz aşı olmadığına dikkati çekti.
  • Millî Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yapılan bir saldırıda 2 askerin şehit olduğunu, 2 askerin de yaralandığını duyurdu. 26 yaşındaki Astsubay Çavuş Fatih Güney ve 23 yaşındaki Sözleşmeli Er Emrah Arslan'ın cenazeleri Gaziantep'te düzenlenen törenin ardından memleketlerine uğurlandı.
  • Karar'dan Uğur Emek, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan yatırımlarda dolar üzerinden verilen garantilerin, TL'nin değer kaybı nedeniyle 1 trilyon lirayı aştığını yazdı. "Akkuyu Nükleer Santrali, şehir hastaneleri ve ulaştırma sözleşmelerinde toplam 157 milyar dolar tutarında gelir garantisi verildi" diyen Emek, şimdiye kadar bunun sadece 4 milyar dolarlık kısmının ödendiğini belirtti. Karar yazarı, dolar kurundaki 1 TL'lik artışın, asgari gelir garantisi borcunu 153 milyar artırdığına da dikkati çekti; 2010’lardan bu yana Türk lirasının dolar karşısında yaklaşık 6.94 TL değer kaybettiğini ifade etti.
  • KAMU-AR'ın araştırmasına göre Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gereken miktar üzerinden belirlenen açlık sınırı bir önceki aya göre 45 lira artışla 3 bin 513 liraya yükseldi. Yine dört kişilik bir ailenin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde karşılayabilmesi için belirlenen yoksulluk sınırı ise ocak-temmuz döneminde toplam 1.008 liralık artışla 12 bin 195 liraya yükseldi.
  • TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafa faizsiz ve uzun vadeli can suyu kredisi verilmesini istedi. Esnaf ve sanatkarların ekonomiye yeniden kazandırılması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Salgının cefasını en çok çeken kesim olan esnaf ve sanatkarlarımızın biriken borçlarını ödeyebilmesi için sıfır faizli, 6 ay geri ödemesiz ve uzun vadeli can suyu kredisi verilmeli" dedi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 2020 Yılı Mahalli İdareler Genel Faaliyet Raporu’nda, kadın yerel yöneticilerin oranı %3 olarak belirlendi. Rapora göre 2014'te 7 bin 404 olan kadın yerel yönetici sayısı, 2019’da 7 bin 883’e yükseldi.
  • Artvin'i vuran selin ardından başlayan hasar tespit çalışmalarının ilk sonuçlarına göre selde toplam 39 bina yıkıldı; 1459 bina, konut ve bağımsız bölüm hasar gördü. Arhavi ilçesinde ekipler, caddeleri çamur ve balçıktan arındırıyor. Ayrıca ilçeye yeniden elektrik ve su verilmeye başlandı.
  • Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya ve Kariye camilerine ilişkin Türkiye'den rapor isteyen UNESCO Dünya Mirası Komitesi'ne ret cevabı verdi. Bakanlık, komitenin talebinin "taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığını" savundu.
  • Avrupa'daki bazı ülkeler artan vakalar nedeniyle tedbirleri sıkılaştırırken, buna karşı protestolar yeniden alevlendi. Yunanistan'daki aşı zorunluluğu kararını protesto edenlerle polis arasında çatışma çıktı, en az 25 kişi gözaltına alındı. Fransa'daki gösterilere ise 160 binden fazla kişinin katıldığı açıklandı.
  • Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğunu açıkladı. Meclis'te en büyük parti konumunda bulunan İslamcı Nahda Hareketi bu kararı "darbe" olarak nitelendirdi. Said, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtirken, bu kararı ülkenin içinden geçtiği "olağanüstü koşullar" nedeniyle almak zorunda kaldığını açıkladı.
  • Afganistan’da başkent Kabil, Pençşir ve Nangarhar şehirleri haricinde ülke genelinde 22.00-4.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hükümet kararı, Taliban'la mücadeleye destek için aldığını açıkladı.
  • Çin'in doğu kesimleri, birkaç gün önce yaşanan sel felaketinin ardından bu kez de In-Fa tayfununun etkisi altına girdi. Bölgedeki ulaşım askıya alındı. Halka evlerinde kalmaları için çağrılar yapıldı. Tayfun nedeniyle Şangay limanındaki gemilerin tahliye edildiği de belirtildi.
  • Belçika'da görülen aşırı yağışlar nedeniyle ülkenin güneyi ikinci kez sele teslim oldu. Maas Nehri çevresindeki bulunan 11 kentte etkili olan yağışta sokaklar derelere dönüştü. Belçika Kriz Merkezi, ilk belirlemelere göre can kaybı veya yaralanan olmadığını, ancak çok sayıda cadde, bina ve aracın hasar gördüğünü duyurdu.
    • Ülkede 14-15 Temmuz'da yaşanan sel felaketinde en az 36 kişi ölmüş, 7 kişi de kaybolmuştu.
  • Geçen yıl ilişkilerini normalleştiren İsrail ve Fas arasında ilk tarifeli uçak seferi yapıldı. Israir havayolu şirketinin Tel Aviv'den kalkan uçağı yaklaşık 100 İsrailli turisti Marakeş'e taşırken, Fas'ın El Al havayolları da aynı güzergahta ilk seferini yaptı.
  • Uluslararası Judo Federasyonu, İsrailli bir rakiple karşılaşmamak için Tokyo Olimpiyatı'ndan çekilen Cezayirli judocu Fethi Nourine'in lisansını askıya aldı. Cezayir Judo Federasyonu da sporcunun akreditasyonunu geri çekti. Cezayirli judocunun kararının, olimpiyatların "felsefesine tamamen aykırı" olduğunu vurgulayan IJF yetkilileri, "Her türlü ayrımcılığa karşı katı bir politikamız var, sporda dayanışmayı temel bir ilke olarak teşvik ediyoruz" dedi.

Fotoğraf 2. Dünya Savaşının tüm hızıyla sürdüğü günlerde, 26 Temmuz 1941’de çekilmiş. İstanbul Kurtuluş’taki Papazyan Biçk-Dikiş Yurdu’nda çekilen karede görülenler eğitim alan genç kızlar ve eğitmenleri. 1933’ten itibaren gazetelere Kurtuluş Biçki ve Dikiş Dershanesi adıyla “Haftanın dört günü kadınlarla, iki günü dikiş bilen erkeklerle Fransız usulü biçki dersi tedris edilir” ilanı veren ve müdiresi Bayan Papazyan olan kurs, 1940’larda Papazyan Biçki ve Dikiş Yurdu adını da kullanmaya başlamıştı.

 ⏳Tarihte Bugün 
 

  • 26 Temmuz 1931’de Amerika’da çok büyük bir çekirge istilası yaşandı. Orta Amerika topraklarını kavuran ve ideal kuluçka ortamı sağlayan kuraklık devasa sürülerin oluşmasında etkili oldu. İstilada mısırlar köküne kadar kemirilmiş, güneş bir süre gözden kaybolmuştu.
     
  • Eva Perón, 26 Temmuz 1952’de öldü. Bazılarının bir azize, bazılarınınsa megaloman olduğuna inandığı ‘Evita’, Arjantin Devlet Başkanı Juan Perón’un eşiydi.
     
  • 26 Temmuz 1953’te, Fidel Castro ve beraberindeki 135 isyancı, Albay Alberto del Rio Chaviano’nun kumandanlığındaki Moncada Kışlası’na bir saldırı düzenledi. 15 askerin ve 3 polisin öldürüldüğü saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. İsyancılar tutuklandı, bir kısmı idam edildi. Moncada Kışlası’na yapılan saldırıdan sonra yargılanan Fidel Castro, 16 Ekim 1953 günü mahkemedeki savunmasında “Tarih beni aklayacaktır” ifadesiyle meydan okumuştu.
  • Bu yıl 1-11 Eylül arasında düzenlenecek 78. Venedik Film Festivali'nin jürisi açıklandı. Jürinin başkanlığını, “Parasite” filmiyle tanınan yönetmen Bong Joon-ho yapacak. Dördü kadın yedi kişiden oluşan jüriyle, Cannes'ın ardından Venedik'te de kadınlar ilk kez jüride çoğunluğu oluşturacak.
  • Netflix, 2021'in ikinci çeyreğinde abonelerinin en çok izlediği orijinal içerikleri paylaştı. Listenin ilk sırasında "Army of Dead", ikinci sırada "Fatherhood", üçüncü sırada ise "Sweet Tooth" isimli yapımlar yer alıyor.
  • 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, koronavirüs vakalarının artması nedeniyle seneye ertelendi.
  • Türk ve Hollandalı üyelerden oluşan ve yeniden yorumladıkları Türk Halk Müziği ezgileriyle dünyaca tanınan psych-folk ekibi Altın Gün'ün son albümü "Âlem" piyasaya çıktı. Albümün tüm gelirleri doğa koruma grubu Earth Today’e gidecek.
  • 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bugün başlıyor. Festival kapsamında bu akşam 21.00'de Hollanda'nın ünlü yaylı dörtlülerinden biri olan North Sea String Quartet; 29 Temmuz'da ise Güney Koreli piyanist Kisuk Kwon sahne alacak. Festival programı ve biletler burada!
  • Institut Français Türkiye'nin pek çok şehri gezecek olan Fransız Sinema Haftası etkinliği 28 Temmuz-1 Ağustos arasında Atlas 1948 Sineması'nda. Etkinlik için buradan bilet alabilirsiniz.
  • Ayta Sözeri Açıkhava Gazinosu bu akşam 21.15'te Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda. Biletler burada...

    Ev sinemasında bu hafta
  • MUBI: İsveçli yönetmen Magnus von Horn'un sosyal medya çağında influencer'ların dünyasını anlatan ikinci uzun metraj filmi "Sweat" (Ter); Yahudi Soykırımı'ndan kurtulan 70-80 yaş arası kadınların katıldığı bir güzellik yarışmasını konu alan "Miss Holocoast" ve 1991'de sekiz vizyonerin Dünya ekosisteminin bir benzerini oluşturmaya çalıştığı "Biosphere 2" isimli deneyi anlatan "Spaceship Earth" bu hafta MUBI'de olacak.
  • Netflix: Polonya Yapımı aksiyon ve macera filmi "Bartkowiak", Almanya yapımı korku filmi "Blood Red Sky" ve astronot Roy McBride'ın yaptığı uzay yolculuğunu anlatan, Brad Pitt'in başrolünü oynadığı "Ad Astra" bu hafta Netflix'te gösterime girecek.
Covid-19 Sayacı
Günlük Can Kaybı / Vaka Sayısı
Dünya: 8.366 - 483.475 / Türkiye: 55 - 14.230
Türkiye'de aşılama
1. doz: 39.482.796 / Nüfusa oranı: %63,61

Bizi takip ediniz!

Twitter
Instagram
Facebook
Website
YouTube
Bu e-posta size yönlendirildiyse buradan abone olabilirsiniz
Tercihlerinizi değiştirebilir
 veya üyelikten çıkabilirsiniz.
Copyright © 2021, KAFA Grup, Her hakkı mahfuzdur.
#tarih'te bugün ekibi






This email was sent to <<e-posta adresi>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
#tarih · Istanbul · İstanbul 80050 · Turkiye