Copy

Dag <<Voornaam>>

Na enkele jaren van intense zomerdroogte zal volgens Frank Deboosere de zomer van 2021 de natste zomer zijn sinds het begin van de metingen. De overstromingen in de Maasvallei leren ons dat extreem weer ook bij ons kan plaatsvinden. Dat die frequenter zullen voorkomen door de klimaatverandering wordt ook bevestigd in het nieuwste rapport van het IPCC.

Dat heeft grote gevolgen voor onze voedselvoorziening en de volledige samenleving. Volgens een nieuwe studie van econoom Gert Peersman zullen rijke landen een grotere impact voelen van het veranderende klimaat omdat de voedselprijzen zullen stijgen en we met z’n allen een groter aandeel van ons inkomen aan voedsel zullen besteden. Maar dat zal het inkomen van de voedselproducenten niet per se ten goede komen: de risico’s worden immers groter. In Europa is de schade aan de landbouwproductie door weersextremen de voorbije 50 jaar verdrievoudigd.

Boeren zijn echter meer dan producenten van voedsel. Ondanks dat ze amper 0,001% van de Belgische bevolking uitmaken, beheren ze wel meer dan 40% van onze grond, nog los van de grond die ons voedselsysteem nodig heeft in andere landen. De manier waarop we dat land gebruiken draagt bij aan de weerbaarheid en veerkracht voor klimaatsextremen en -rampen. Via de opbouw van koolstof in de bodems speelt het ook een grote rol in het beperken van klimaatverandering.

Daarom pleit wetenschapster Myriam Dumortier voor meer boeren: mensen die voedsel produceren en zorg kunnen dragen voor het land, met kennis van zake en zonder al te zware machines en chemische input.

Over de verhouding tussen natuur en landbouw gaan we in gesprek tijdens de fietstocht naar De Appelfabriek op 29 augustus, schrijf je snel in.

Via de Landbouwbrigades proeven deelnemers van het werken op het veld, misschien inspireert het mensen wel om zelf de boerenstiel in te gaan?

Groetjes,

Team Wervel

‘Herstellende landbouw kan wel degelijk veel koolstof opslaan’

Regeneratieve landbouw werkt met de natuur mee en is zo in staat cruciale ecosysteemfuncties te herstellen zoals waterinfiltratie en biodiversiteit. Een positief neveneffect van die systeemaanpak is koolstofopslag, soms voorgesteld als doel op zich. Maar het is eerder een gevolg van een snel ecosysteemherstel. Om regeneratieve landbouw breder ingang te doen vinden, moeten we de huidige dominante, maar erg beperkte kijk op landbouwbodems achterwege durven laten. Dat schrijft onze collega Jeroen in MO.

> Lees de volledige opinie

6 lessen die Arthur leerde uit de inspiratiecursus Agro-ecologie

Landwijzer leidt niet alleen bio-boeren in spé op, ze richten ook cursussen in die een breder publiek kennis wil laten maken met agro-ecologie. In vijf lesdagen over het hele land leer je een aantal basisprincipes over bodem, teelten en de rol van dieren, maar ook over bedrijfsvoering, distributie en marktwerking. Arthur volgde de reeks en neemt 6 stellingen mee die hem doorheen de cursus duidelijk werden

> Bekijk de 6 stellingen van Arthur

Wervel: nieuwste lid van 11.11.11

Sinds het begin bekijkt Wervel het voedselsysteem ook geografisch als een holistisch verhaal: wat in de wereld gebeurt, heeft lokaal gevolgen. Wat we lokaal doen heeft wereldwijd repercussies. We hebben heel wat expertise opgebouwd rondom de Cerrado, dat slachtoffer is van de industriële honger naar veevoeder. Maar eveneens beschadigen monoculturen van palmolie biotopen en gemeenschappen. Ons mondiaal voedselsysteem is neokoloniaal: via ons kapitalistisch systeem buiten we grond en gemeenschappen uit voor grondstoffen (bv. soja) om ons te bedienen. Daartegenover willen we het verhaal van voedselsoevereiniteit plaatsen. Om dit mondiale kader beter te benaderen is Wervel sinds kort lid van 11.11.11. Via het netwerk dat we hiermee aanboren willen we onze eigen mondiale werking verder versterken en uitdragen.

Welkom Xander!

We verwelkomen Xander als onze nieuwe communicatiemedewerker. Dit zegt hij er zelf over: ‘Schrijven, campagne voeren en dansen. Het zijn mijn favoriete bezigheden. Ik kijk ernaar uit om een aantal van die vaardigheden in te zetten bij Wervel en mensen te inspireren over de magie van agro-ecologie’.

Arthur werkt vanaf nu als inhoudelijk medewerker en gaat aan de slag met voedsel in eigen handen.

Agenda

Wervelweekend: zorg dragen van bodem tot winkelmand 15-17/10

Het voedselsysteem heeft nood aan een upgrade: de recepten van de 20ste eeuw hebben op wereldniveau de honger misschien wel verminderd, maar veroorzaakten een gigantische impact op het milieu, verdreven boeren uit hun stiel en zorgden voor vervreemding bij eters. Er is geen kookboek voor het voedselsysteem van de toekomst, we maken de nieuwe recepten samen. Leer tijdens het Wervelweekend wat coöperatieve winkels kunnen betekenen om voedsel te herwaarderen tot meer dan koopwaar en onderzoek mee hoe we de bodem terug tot leven kunnen brengen. Samen met jullie denken we ook na hoe we deze verhalen beter kunnen uitdragen in de samenleving. Dat doen we natuurlijk op een gezellige manier: met lekker eten, samenzijn en een concertje. En op zondag bezoeken we een heel inspirerende en fijne plek: geitenboerderij ‘t Reigershof.

> Bekijk het programma en schrijf je in

Boerenforum bezoekt het Blauw huis

Boer.inn.en die vandaag lokaal, ecologisch & fair aan landbouw willen doen, vinden moeilijk grond daarvoor. Boerenforum nodigt boeren en organisaties uit om samen na te denken:

  • Hoe zorgen we voor toegang tot landbouwgrond voor (startende) agro-ecologische boeren?

  • Kunnen we testboerderijen opstarten?

  • Wat is er meer nodig naast grond en boerderijen?

Denk jij mee? Schrijf je dan in voor het open debat op 22/8 in het Blauwhuis, een gebied waar burgers strijden om het in kleinschalige boerenhanden te houden.

> Bekijk het programma

Fietstocht naar de Appelfabriek 29/8

Fiets samen met Wervel mee naar de Appelfabriek in Neerijse. De boerderij is gerestaureerd met ecologische materialen en werkt biodynamisch sinds 2015. In de hoevewinkel kan je appelen en peren van eigen teelt kopen, maar ook groenten uit de streek en van de vroegmarkt, sap, stroop en appelmoes van eigen fruit. Samen met boer Michel fietsen we door het natuurreservaat De Doode Bemden en bezoeken we zijn boomgaard. Patrick Huvenne vertelt er als projectverantwoordelijke over het natuurpark Brabantse Wouden dat in oprichting is.

> Schrijf je hier in

Brigadistenweekend 17-19/9

Tijdens het weekend leren we elkaar kennen en geven we de toekomst van de Landbouwbrigades mee vorm. Via workshops verdiepen we ons in de thema’s agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. We krijgen een rondleiding op de boerderij en kunnen vragen stellen over de biologische boerenpraktijk aan gastheer Mich. Tot slot trainen we ons in de kunst van het actievoeren en het schoffelzwaaien.

> Ontdek het programma

Food.Film.Fest 10/9-10/10

In september en oktober vindt voor het eerst het Food.Film.Fest. plaats. Op 30 locaties verspreid over Vlaanderen en Brussel kan je gaan kijken naar filmvertoningen van Food for change en Carnivore’s Dilemma, twee zeer aan te raden documentaires. Via de facebookpagina van Voedsel Anders vind je binnenkort de info over alle vertoningen.

> Bekijk de vertoningen
Facebook iconTwitter icon

Copyright (C) 2021 Wervel vzw. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp