Copy

AUGUST 2020

Kommende turneringer

21.-22.8. DM Doubles 2020/21
28.8.       Hajfri Hygge 11.0
29.8.       Pokalpot - Ny i kalenderen
11.9.       Chang Open 2021

25.9.       BG 1/2 Marathon 2021

Månedens mantra

Af Lene Espersen

In a backgammon match, anybody has a reasonable chance to beat anybody else. The player who doesn't respect his opponent and thinks himself deserving to win is likely to get greedy.

I en backgammon kamp har alle en rimelig chance for at slå andre. Den spiller, der ikke respekterer sin modstander og synes, at han fortjener at vinde, vil sandsynligvis blive grådig.
 
- Walter Trice

Landsholdet 2021 - Hvem kom på holdet?

Af Peter Friberg

Landsholdsspilleren Thomas Kristensen (th) kæmper her mod norske Dagfinn Snarheim
Fotos: Karsten Bredahl
Efter 62 kampe, 1116 TMP, tusindvis af decisions, og utallige timers spil, er de syv spillere, der skal spille for Danmark til VM for hold i Trier d. 29 august til 1. september 2021 fundet:
  • Daniel Sørensen PR. 3,129
  • Steen Grønbech PR. 3,147
  • Thomas Myhr PR. 3,231
  • Lars Trabolt PR. 3,323
  • Thomas Kristensen PR. 3,464
  • Peter Friberg PR. 3,528
  • Michael Larsen PR. 3,534
Men hvordan gik det hele til?
Landsholdet har siden dets start i 2014 gennemgået noget af en udvikling, hvor forskellige udtagelseskriterier er blevet prøvet af.

Sidste gang blev holdet f.eks. udtaget ved at alle de med minimum en Botnorm kunne sende alle deres kampe ind, hvorefter de med bedst PR, som havde spillet mere end 300 TMP, så blev udtaget til holdet.

Grundet Corona var det umuligt at opfylde TMP-kravet, og det blev derfor nødvendigt endnu engang at tænke anderledes omkring hvordan det endelige landshold skulle udtages til Trier 2021.

Således fik vi en unik mulighed for at afprøve et nyt format: En kvalifikationsturnering, hvor alle medlemmer med en GM-titel eller én Botnorm inviteres til at spille om en plads ved den endelige udtagelsesturnering, og en udtagelsesturnering hvor alle med minimum 2 Botnormer samt vinderne af kvalifikationen dyster om at få en af de syv pladser på Landsholdet.

Kvalifikationsturneringen
Alle GM’ere og spillere med Botnorm 1 blev inviteret til at spille en online turnering på Heroes om 2 pladser til den endelige udtagelsesturnering.

6 spillere tilmeldte sig denne turnering og Michael Weile og Thomas Kokholm gik videre til udtagelsesturneringen med bedste PR.

Udtagelsesturneringen
Til udtagelsesturneringen var alle spillere med minimum 2 botnormer inviteret samt de to spillere, der på forhånd havde kvalificeret sig via kvalifikationsturneringen.

Udtagelseturneringen blev spillet i rolige omgivelser, over to weekender; i vest hvor 5 spillere deltog, og weekenden efter i øst, hvor 7 spillere deltog. Resultaterne blev lagt sammen, og de 7 spillere med laveste PR, blev udtaget til landsholdet.

Er det ikke kedeligt at spille en turnering, hvor kun PR tæller?
Jo; det kan nogle måske mene. Men netop denne turnering er at betragte som en træningslejr og ikke en turnering.

En træningslejr, hvor 12 spillere allerede har opfyldt xx objektive, på-forhånd-godkendte-kriterier, hvor stregen allerede er trukket i sandet. En træningslejr, hvor de 7 af de 12 bedste skal findes.

Der hersker næppe nogen tvivl om, at bundniveauet er knivskarpt, så det er et spørgsmål om at finde de spillere, der pt udviser bedst form og som forhåbentligt peaker spilmæssigt ved det forestående VM. Det er således ikke tilfældigt, at udtagelsen finder sted umiddelbart før VM.

Og for at vende tilbage til spørgsmålet om hvorvidt det er kedeligt eller ej, så nej. Det er bestemt ikke kedeligt at spille sig op til noget, spille mod de bedste (i verden!?!).

PR er pt det bedste objektive målbare kriterie vi har for spilstyrke, og da hele formålet med udtagelsen er at udtage dét hold, der giver Danmark bedst vinderchancer til VM, er det dét vi her har valgt at fokusere på.

Jo færre fejl du laver, desto bedre er dine vinderchancer, og formålet er således at sende det hold afsted med størst vinderchancer.

Hvad så nu?
Det må tiden jo vise, men umiddelbart virkede formatet som en succes, som både imødekommer et ønske om objektive transparente kriterier for udtagelse, er simpelt, er administrativt let, inkluderer alle der i første omgang klarer cuttet (dvs. GM eller min 1 Botnorm) inkl. udlandsdanskere.

Men…som med alt nyt og førstegangs er der plads til forbedringer/ønsker til næste år. På min ønskeliste står:

Flere spillere
Vi skal have spredt rygtet, så flere GM’ere og Botnorm 1’ere får blod på tanden og lyst til at aspirere til Landsholdet.

Øst og vest samlet
Vi valgte i år at afholde to separate turneringer. Dels af hensyn til corona, men også fordi det måske giver mening i forhold til planlægning.

Men med det nuværende format og med dét in mente, at det er en træningslejr, giver det måske bedre mening at alle spiller er samlet. Det kræver bedre planlægning fra alle parter, til gengæld giver det (forhåbentlig) noget teamspirit, sparring og samhørighed.

Alle kampe tastes live
Det vil være dejligt, hvis vi ikke skal vente på resultaterne, men kan få alle resultater ind samtidigt. SÅ kan forbundets medlemmer også følge med i turneringen.

Til sidst er bare at sige TAK til alle Forbundets medlemmer som udviser interesse for, bakker op om, og støtter Landsholdet, samt en særlig tak og godt spillet til deltagerne ved dette års kvalifikation- og udtagelsesturneringer:
  • Benjamin Lund
  • Christian Munk-Christensen
  • Daniel Sørensen
  • Freddie Noer
  • Klaus Switon
  • Lars-Henrik Braun
  • Lars Trabolt
  • Martin Foldager
  • Michael Larsen
  • Michael Weile
  • Steen Grønbech
  • Thomas Kokholm
  • Thomas Kristensen
  • Thomas Myhr
  • Thomas Wærling
En af landsholdets mest trofaste fans Mogens Dreier, vil også være til stede i Trier.


Fra 2015 hvor Mogens støttede landsholdet i Budapest

Iuliu Codrut Turcanu gjorde rent bord i pokalturneringen

Af Taus Bøytler

Iuliu har stor erfaring ved backgammonbrættet
Fotos: Finn Due Larsen
Med under 1.000 i rating da pokalturneringen startede, befandt Iuliu Codrut Turcanu sig uden tvivl udenfor rampelyset.

Men den går ikke længere.

For Iuliu, der i holdturneringen spiller for BMS i 3. division, vandt alle sine fem kampe i pokalturneringen. En af sejrene var over Kasper Nagel Nielsen, der på det tidspunkt lå nummer et på Danmarksranglisten. Ganske imponerende.


De fem skalpe

Iuliu er født og opvokset i Rumænien og har boet i Danmark i 13 år. Nyhedsbrevet har talt med det store BMS-talent om indsatsen i pokalturneringen.

I pokalturneringen vandt du alle dine fem kampe. Hvordan ser du tilbage på den præstation?

Iuliu: "Når jeg ser tilbage på præstationen fra pokalturneringen, føler jeg mig stolt og tilfreds. Jeg synes, at jeg var meget klar, og jeg havde også en del held på vejen."

Du mødte nogle skrappe spillere. Var du nervøs i løbet af kampene?

Iuliu: "Jeg vidste godt, at det var topspillere, jeg skulle møde, men jeg var ikke nervøs. Jeg stoler meget på mit held, ikke kun i backgammon, men i forhold til alt der har forbindelse med mit liv."

I holdturneringen spiller du for BMS, der holder til i Ballerup. Hvad er BMS for den klub?

Iuliu: "Jeg er meget stolt over at spille for en klub som BMS. BMS er en klub som tager spillet alvorligt når der er turneringer, men hvor der også er plads til hygge og socialt samvær."

Du har været medlem af DBgF siden november 2019. Hvad fik dig til at melde dig ind i forbundet, og har du spillet backgammon tidligere i dit liv?

Iuliu: "Jeg har spillet siden jeg var barn, og har på mit arbejde mødt flere aktive spillere, som fik mig til at få lyst til at starte i en klub."

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Iuliu: "Jeg føler, at jeg har godt styr på spillet og taktikken. Jeg spiller meget fra instinkt, er heldigt og spiller altid agressivt. Jeg synes, at det bedste forsvar er angreb. Når jeg spiller backgammon, er jeg ligesom en fisk i vandet. Jeg føler mig hjemme."



Det stærke BMS-hold. Fra venstre: Alan Valentin Dam, Iuliu Codrut Turcanu, Mette Nørgaard Poulsen, Lasse Emerek Olesen og Finn Due Larsen
 

Brun sovs i Hampen

Af Taus Bøytler

Masser af action på Cafeteria Kroen i Hampen
Fotos: Rikke Kragh
Regnen stod ned i lårtykke stråler, og havde gjort det i timevis, da Tommy Smidt hentede mig i bil hos mine svigerforældre i Them. Jeg havde aldrig mødt Tommy før, men vi havde skrevet sammen nogle gange, og nu skulle det altså være.

Efter flere års tilløb fik jeg endelig mulighed for at deltage i en caféturnering i Silkeborg. Eller det vil sige, det gjorde jeg så faktisk ikke når det kom til stykket, for dagens caféturnering, en våd og stormfuld tirsdag i juli, var flyttet til Cafeteria Kroen i Hampen.

Syge sekvenser
Efter en kort køretur ankom vi til spillestedet, og jeg fik hurtigt bestilt dagens ret, der viste sig at være et måltid lige efter mit hoved: Ribbensteg, hvide kartofler, rødkål, masser af brun sovs og lige præcis ingen salat. Så var bunden ligesom lagt.

Mens jeg indtog mit måltid, begyndte folk stille og roligt at berette om syge sekvenser fra tidligere opgør, hvilket da også fik en af de spillere, jeg kendte i forvejen, Horsens-stjernen Jørgen Mohr Poulsen, til at klukke i skægget.



Stort fremmøde
I alt 18 spillere deltog i aftenens caféturnering, og jeg kendte vel omkring halvdelen. De 10 bedste spillere ifølge Danmarksranglisten blev placeret i A-rækken, hvor der skulle spilles tre kampe til 9 point, mens de resterende otte spillere skulle dyste til 7 point i B-rækken. Også her skulle der spilles tre kampe.

Fanget bag en seksprime
Selv havnede jeg i A-rækken, hvor jeg i første runde skulle møde min chauffør Tommy, en modstander jeg aldrig før havde spillet mod. Jeg kom problemfrit bagud 2-6 og fik skam også doblet ind i en position, hvor jeg kort efter havde en af mine egne brikker fanget bag en seksprime.

Det så meget svært ud, men på sygeste vis vandt jeg partiet og kort efter også kampen. Hverken Tommy eller jeg forstod helt, hvordan det egentlig gik til.

Mentos på et træbræt
Backgammon var selvfølgelig den primære tankesport denne tirsdag i Hampen. René Andersen, en af grundlæggerne af Drawboss, turneringssystemet der også blev brugt med stor succes denne aften, havde taget Go med, og opstillede nogle efter sigende komplekse positioner.

For mine utrænede øjne lignede det bare en masse mentos på en træbræt, men rygterne siger, at Go skulle være et spænde spil.



Lars-Henrik i tidsnød
I anden runde skulle jeg dyste mod stormesteren Lars-Henrik Braun, en utrolig skrap spiller, som jeg aldrig havde krydset klinger med før.

Det blev en kamp, hvor tingene gik min vej, og hvor Lars-Henrik brugte lang tid på at overveje sine muligheder. Da jeg havde vundet 9-6, havde Lars-Henrik kun fire sekunder tilbage på sit ur.

Det skal dog siges til hans forsvar, at man til aftenens turnering kun havde ni minutter i banken, mens man normalt har atten minutter i en kamp til 9 point.

Midtjydsk kagebord
Mens der blev kæmpet på livet løs i de to rækker serverede kroejer Esben Muhlig Sørensen, der selv deltog i B-rækken, det store midtjydske kagebord, som deltagerne frit kunne benytte sig af. Mums blev der sagt.



Rikke Kragh gik hele vejen
I tredje runde skulle jeg så møde den stærke Kronjylland-spiller Rikke Kragh, og det viste sig at være for stor en mundfuld. Selv om jeg kom fra 0-4 til 4-4 og øjnede et storslået comeback, fik jeg aldrig for alvor fat i de afgørende partier.

Derfor kunne Rikke Kragh ganske fortjent lade sig hylde som vinder af A-rækken sammen med Michael Nikolajsen, der også vandt alle sine tre kampe.

Michael Nikolajsen var en af flere spillere, jeg ikke kendte. Han virkede skarp over brættet, og lidt research viser da også, at han vandt det individuelle Danmarksmesterskab tilbage i 1992.

Dramatisk afgørelse i B-rækken
I B-rækken stod det afgørende opgør mellem kroejer Esben og Uffe Kaagaard. Bookmakerne var i øvrigt ikke overraskede over, at netop disse spiller skulle spille det altafgørende topopgør, da de ifølge Danmarksranglisten var de to skrappeste spillere i B-rækken.

Efter et spændende og dramatisk opgør kunne Uffe Kaagaard kalde sig for vinder af B-rækken efter aftenens tredje sejr i lige så mange kampe. Godt spillet!

Helt ude i hampen
Sidste punkt på dagsordenen var at få afklaret, om udtrykket "helt ude i hampen" har noget med byen Hampen at gøre.

På selve spilleaftenen lykkedes det ikke, at få afklaret om det var tilfældet, men efterfølgende har Esben sendt mig en sprogklumme fra Kristeligt Dagblad, hvor emnet bliver behandlet.

Det korte af det lange er, at udtrykket stammer fra år 1908 eller tidligere, og at vendingen ikke har noget med Hampen at gøre.

Efter en intens spilleaften på Cafeteria Kroen kørte Tommy mig tilbage til Them. Sikke en service.

Sovs og terninger i fremtiden
Jeg var meget imponeret over, at Silkeborg Backgammonklub kunne mønstre hele 18 deltagere en regnfuld tirsdag i sommerferien. Og det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg har fået brun sovs og trillet terninger i Hampen. 

Link til A-rækken

Link til B-rækken

 

I weekenden 21./22. august sker det endelig
- Verdens stædigste turnering bliver virkelighed

Af Ulla Hansen og Jan Larsen

Ulla Hansen og Jan Larsen har deltaget i en lang række turneringer sammen
Den 21/22 august skal der spilles DM i doubles 2020, som undervejs i forløbet har skiftet navn til DM i doubles 2020/2021.

Vi nåede at flytte datoen 4 gange og spillestedet 3 gange, inden vi nu endelig kan komme ud og rulle terninger.

Det MÅ være verdensrekord i længste aktive tilmeldingsperiode til en backgammonturnering.

Nyt spillested
Men intet er skidt uden det også er lidt godt for noget.
Nu har vi nemlig fundet et nyt og super hyggeligt sted, Ganløse kro, som rigtig gerne vil se på alle os backgammontosser og som er klar til at lave nogle fine aftaler.

Der er god plads til mange spillere, og skulle arrangementet ende med at blive en succes, så er der bestemt grund til at arrangere flere større begivenheder hér.



Gode priser på forplejning
Vi har fået forhandlet en rigtig god pakkepris på mad hvor man kan spare over 400 kroner på den fulde menu med i alt 6 måltiders mad, drikkevarer og fri kaffe/te for kun 799.

Her kan du se menukortet

Format: 10 runders Monrad
Turneringen er tilbage i det gamle vante format med 10 runders Monrad til 9 points med rating korrektion – se mere på debatten, hvor også menuen er præsenteret.

Det koster kun 700 kroner i tilmelding pr. par (600 til præmier og 100 til reg.)



Bountys og Asti
Der vil blive uddelt Bountys undervejs i turneringen – hvad de kan vindes på vil vi fortælle undervejs.

De regerende mestre, Noer og Weile, udlovede tidligt en Bounty på sig selv, til alle de par som slog dem 2-0 – Men desværre, efterhånden som de har set tilmeldingslisten har de så valgt at melde helt fra.

Til gengæld, så har Weiles Vine udlovet 2 flasker Asti til det vindende par. – tak for det.

Opvarmning til VM for hold
Ugen efter denne turnering drager vores landshold til VM for hold i Trier – dette må jo være en oplagt opvarmning for landsholdet at spille DMD, da VM også i de indledende runder spilles til 9 points. Og samtidig vil vi jo rigtig gerne ønske spillerne god tur (men det kræver jo at de kommer til DMD).

En lang rejse
Første invitation til DM i doubles blev lagt op for mere end 1½ år siden, og vi fik ret hurtigt en hel del tilmeldinger. Med de efterfølgende datoændringer har der været enkelte frafald og flere er kommet til – men det brede billede er, at langt de fleste har holdt fast i deres tilmelding – tak for det.

Det er meget medvirkende til at vi også har været motiverede, og har holdt fast i at turneringen skulle gennemføres uanset, hvor lang tid vi skulle vente.
Vi satser på at holde begge dage uden at nævne navnet på det virus som er skyld i hele forsinkelsen – det navn har vi vist alle hørt nok.

Anbefalingerne følges
MEN vi er selvfølgelig alle sammen stadig meget opmærksomme på at følge de aktuelle retningslinjer, afstands og andre anbefalinger. Og er der stadig et krav om Cor***pas, så husk endelig at have det på plads.

Ambition om at streame kampe
Vi vil gøre alt vi kan for at få sat livestream op at køre, så de som ikke deltager også kan følge med i én eller to kampe.

Stedet – Ganløse Kro – det bidrager bare til at vi forhåbentlig får verdens bedste DM i Doubles:


Hvis vejret tillader det, så er der rig mulighed for at spille udendørs i den store have

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp