Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief augustus 2021  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Augustus - Persoonlijke blog van Kim; held zijn | Pilates lessen nu ook in Sneek | Diabetes type 2 vraag en antwoord | Leuke weetjes uit het team!

Held

“Waarom heb ik dat eigenlijk niet eerder gedaan…?” vroeg ik mijzelf af toen ik mij op de site van Sanquin aanmeldde als bloeddonor. Als echte high sensation seeker (zie vorige nieuwsbrief) heb ik natuurlijk op mijn to-do-lijst staan dat ik elke maand iets voor het eerst gedaan moet hebben. Met deze aanmelding tot bloeddonor raakte ik wel aantal vliegen in één klap; ik zou iets nieuws doen én mijn eeuwige drang om mensen te willen helpen was ook weer even vervuld. 

Om het tot een succes te kunnen maken had ik mijn tweede vaccinatie verplaatst naar later in de week en de woensdagmiddag meldde ik me bij de alleraardigste keuringsarts in Sneek. Als bloeddonor-maagd krijg je een prachtig boekje in handen waarop je al uitgebreid bedankt wordt door allerlei mensen die hun leven te danken hebben aan de bloeddonaties. Ik voelde me al een ware held! Ik ga mensenlevens redden! 

Dat gevoel ebde snel weg toen ik op de stoel lag om vier buisjes bloed te laten prikken… Eerst vier buisjes om te onderzoeken of je bloed wel geschikt is; bij gebleken geschiktheid wordt er een halve liter afgetapt. Toen de verpleegkundige zorgelijk mijn vaten bekeek, herinnerde ik me ineens weer dat diezelfde vaten wat lastig prikbaar waren; dat ze wat klein zijn en diep liggen – vandaar inderdaad altijd die koude handen… aan al mijn patiënten: sorry daarvoor
😊.

En opnieuw bleek de lastigheid van mijn vaten, de prikster doorboorde blijkbaar twee wandjes en voor ik het goed en wel door had, raakte ik verder weg van de wereld en werd ik met stoel en al achterover gegooid. In de optrekkende waas zag ik dat het buisje slechts voor een derde gevuld was en ik stelde de onrustig excuserende bloedafneemster voor om de andere arm te proberen. Ze keek verrast en bedenkelijk tegelijk en vroeg of ik dat wel zeker wist. Een collega zou het overnemen. Of dat écht protocol was, of dat ze ’t gewoon niet meer zag zitten, was me onduidelijk. Ondanks mijn poging om haar gerust te stellen dat 't ongetwijfeld niet aan haar prikkwaliteiten ligt, zat 10 minuten later de volgende prikdame aan m’n andere zijde. Met een lekker overprikkeld vegetatief systeem (klinkt beter dan jezelf een watje noemen) voelde ik 10 sec na het zetten van de naald het duister alweer optrekken. “Zelfs haar lippen zijn wit” klonk in de verte en weer ging de stoel achterover. Voor ik wederom uit de tijd ging, kraamde ik nog ongepast stoer uit dat ze wel door konden gaan met aftappen en dat het wel ging.

Tevreden en toch een beetje trots zag ik vier gevulde buisjes bloed toen ik weer bijkwam. Daarnaast zag ik de boze (of bezorgde?) blik van de twee dames die de keuringsarts gebaarde om zich met mij te bemoeien. Het was hem al opgevallen dat mijn – iets te herkenbare – auto nog steeds langs de weg stond. De meeste mensen hadden in 20 minuten een halve liter bloed afgegeven en ik deed over vier buisjes een klein uurtje. Pijnlijke constatering. Ook het verzoek van de arts om aub nooit meer terug te komen (omdat zij anders telkens wit zouden wegtrekken) was wel pijnlijk. Daar ging m’n heldengevoel. 
Kim Glas groet
Thuisgekomen besloot ik iedereen in mijn directe omgeving dan maar te enthousiasmeren om zich aan te melden bij Sanquin. Laat het verhaal van dit watje (aldus mijn lieve halfzus) je niet ontmoedigen!

Liefs, Kim
Wijsheid: Je stopt niet met lopen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met lopen

Pilates officieel van start @deDyk Sneek! 

Vanaf week 37 starten ook de Pilateslessen in Sneek weer en wel op woensdag om 17:00 u, donderdag om 20:00 u en vrijdag om 11:15 u. Losse lessen zijn mogelijk, maar ook 10-rittenkaarten; zo blijf je lekker flexibel. Inplannen kan t.z.t. (6 dagen vooraf) via de bekende app waarin alle fitnessblokken en groepslessen te reserveren zijn. Doen!

Pilateslessen volgen
Wist-je-dat...
  • Diabetes type 2 door een gezonde leefstijl geen chronisch ziekte meer hoeft te zijn?
  • We de laatste week van het zomerrooster ingaan?
  • Er een nieuw Fit-pole uur bij komt in Leeuwarden per 7 september?
Nieuw FitStap programma

Nieuw FitStap programma met slimme app

Je stopt niet met lopen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met lopen! Dat aldus het goede artikel in de AD. Als onze ruggengraat ergens niet voor is gebouwd, dan is het voor zitten. Het brein en het lichaam belonen ons als we opstaan en in beweging komen. 

Waarom wandelen zo gezond is, is eigenlijk heel eenvoudig: we hebben ons altijd te voet voortbewogen. Ons lichaam is gebouwd voor regelmatige beweging en heeft daar profijt van. Zodra we opstaan en ons ene been voor het andere plaatsen, zetten we van alles in gang. In feite trekken we ons lichaam uit de sluimerstand en zetten het ‘aan’. Bloeddruk, stofwisseling en hersenactiviteit veranderen. Een korte dagelijkse wandeling is al voldoende om de veroudering van onze hersenen tegen te gaan. Het verhoogt de creativiteit en verscherpt ons denkvermogen.

Toen de eerste mensachtigen zich op twee benen verhieven, kreeg hun brein een onwaarschijnlijke hoeveelheid informatie te verwerken. Vanuit het zenuwcentrum in het hoofd, helemaal bovenaan het lichaam geplaatst, moesten ineens allerlei zaken gecoördineerd worden: informatie van buitenaf, informatie van het lichaam zelf en sociale interactie met de groepsgenoten. Daarbij moest het brein ervoor zorgen dat het lichaam in balans bleef en een ritme vond waarin het zich kon voortbewegen. 

Net als bij een kind, is bij de mens als soort de motorische ontwikkeling onlosmakelijk verbonden met de cognitieve en de sociale ontwikkeling. Het vermogen om complex, abstract en sociaal te denken, hebben we ontwikkeld doordat we rechtop zijn gaan lopen en daarmee ons brein uitdaagden. Zo bezien is het zittende bestaan dat de meesten van ons leiden simpelweg tegennatuurlijk. Als onze ruggengraat ergens niet voor is gebouwd, dan is het wel de zittende houding.

Het ogenschijnlijke comfort van een zittend leven maakt ons kwetsbaarder dan we denken. Niet voor niets geldt zitten als het nieuwe roken. Het is belangrijk dat we bewegen op het werk stimuleren, bijvoorbeeld door wandelend te vergaderen, te lunchen of het aantal gezette stappen per dag te belonen. 

Beginnen met lopen? Check eens ons nieuwe FitStap programma! Bij voldoende geïnteresseerden gaan we starten vanaf onze locaties in Leeuwarden en Sneek!

FitStap programma uitgelegd
Diabetes vraag en antwoord

Diabetes q&a met huisarts en leefstijl-deskundige

Diabetes type 2 hoeft geen chronische ziekte meer te zijn
Diabetes 2, dat heet toch ook wel ouderdomssuiker? Is het een oude-mensen ziekte? "Helaas allang niet meer. Tegenwoordig lijden ook jongeren en kinderen aan diabetes type 2. Dat komt onder andere doordat we dezelfde genen hebben als onze voorouders, maar heel anders leven dan zij. Die genen zijn niet toegerust om ons te beschermen tegen de gevolgen van onze ongezonde leefstijl en leefomgeving."

Wat is diabetes eigenlijk?
"Bij diabetes heb je een te hoge bloedsuikerspiegel doordat het lichaam de bloedsuiker niet meer kan regelen. Dat gebeurt gewoonlijk met het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan de cel in kan. Het werkt als een portier."

Wat is nu het verschil met diabetes type 1?
"Type 1 is een auto-immuunziekte die vaak op jonge leeftijd ontstaat. De alvleesklier maakt bij hen geen insuline meer aan. Vandaar dat patiënten dagelijks een paar keer insuline moeten spuiten. Bij diabetes type 2 heb je wel insuline, maar werkt de portierfunctie niet goed meer. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Tegelijkertijd kan het eigen insuline de suikers nog wél de vetcel inloodsen. Die groeien op plekken waar het niet gezond is, bijvoorbeeld tussen de organen. Vandaar dat diabetes type 2 vaak gepaard gaat met overgewicht, vooral rondom de taille."

Maar is het dan wel slim om extra insuline te spuiten?
"Insuline van buitenaf brengt tijdelijk de bloedsuikerspiegel omlaag. Dat is gunstig voor de vaten, want hoge bloedsuikerspiegels beschadigen de bloedvaten van binnenuit. Maar op de lange termijn gaan er alleen maar meer suikers richting het vetweefsel. Men wordt dikker. Daarnaast begint het 'overspannen' overtollige buikvetweefsel een ontstekingsreactie tegen zichzelf. Uiteindelijk veroorzaakt het schade: diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, erectieproblemen, kanker, oog- en nierproblemen en dementie."

Als insuline niet de oplossing is, wat dan wel?
"Veel bewegen. Door de spieren vaak te laten samentrekken ruimt de spiercel afvalproducten op. Daardoor worden de spieren weer vatbaar voor de werking van de eigen insuline. Bovendien verbruik je door bewegen snel overtollig glucose. Ook voeding speelt een belangrijke rol: eet voeding die de bloedsuikerspiegel laag en in balans houdt. Minder suiker en zetmeel, meer vezels, gezonde eiwitten, langzame koolhydraten en goede vetten. Dat leidt tot minder 'suikerbelasting' op de bloedvaten. Je pakt het probleem bij de wortels aan, want door lagere bloedsuikerspiegels is minder insuline nodig, van binnen- of van buitenuit. Daardoor val je af."

Valt diabetes type 2 daarmee echt te herstellen?
"Ja. Naast bewegen en gezonde voeding zijn goed slapen en ontspannen ook belangrijk. Gebrek daaraan brengt je lijf in een vecht- en vluchtmodus waardoor juist je suikerspiegel weer stijgt. Met focus en aandacht voor alle pijlers van leefstijl hoef je niet altijd meer te spuiten óf kun je het af met minder medicijnen."

Starten met verantwoord bewegen mét diabetes?
Wij helpen je graag! Probeer een proefmaand sporten en ontdek of het ook wat voor jou is! 

Proefmaand sporten
En wist-je-dat...
  • Ronnie zoveel plezier in zijn werk heeft dat hij zelfs in zijn vakantie aan het werk is? 😊
  • Eten uit de Airfryer écht gezonder is dan eten uit de frituurpan?
  • En dat collega Matts @deDyk daarom een laatste-donderdag-van-de-maand-airfryer-lunch heeft geïntroduceerd? 
  • Collega Wytse een fantastische vliegende keep is gebleken voor beide vestigingen?
  • Er weer allerlei interessante cursussen op de planning staan voor de fysio's? 
Facebook Leeuwarden
Instagram
YouTube
Dagje Ronnie helpen met zijn vakantie...

Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2021 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp