Copy
Bekijk deze email in uw browser

Vieringen

.

Zondag 15 augustus

09:00 uur Vroegdienst

Voorganger: dhr. Co Elshout
Voor deze dienst hoeft u zich niet aan te melden.
.

10:30 uur Hoofddienst Maaskant Open Grenzen

Voorganger: ds. Rik Radstake
.
Voor deze dienst hoeft u zich niet aan te melden, wel vindt er een registratie plaats bij de ingang van de kerk. De dienst is ook vanaf thuis te volgen via ons youtube kanaal. De orde van dienst is te downloaden via deze pagina
.

17:00 uur Middagdienst De Samaritaan

Voorganger: ds. René van Loon
Meer informatie, ook over aanmelden vindt u hier
.

Dinsdag 17 augustus

12:15 uur Alledagkerk

Voorganger: ds. Harold Schorren
Organiste mw. Thea Verhagen
.
Voor deze dienst hoeft u zich niet aan te melden.
.

Vrijdag 20 augustus

12:30 uur Gebed voor vrede en verzoening.

We bidden gelijktijdig met 180 plaatsen over de hele wereld waar men weet heeft van oorlogsgeweld maar zich in wil zetten voor verzoening en vrede.
Voor deze dienst hoeft u zich niet aan te melden.
.
Voor alle vieringen geldt: u wordt verzocht om binnen de kerk anderhalve meter afstand te bewaren en niet te komen bij verkoudheidsklachten.
 
-------------------

Berichten

.

Herdenking 15 aug 1945


Op zondag 15 augustus 2021 wordt landelijk het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het is een droef deel van onze Nederlandse geschiedenis waaraan lange tijd nauwelijks aandacht is besteed. Eigen wonden lieten soms geen ruimte voor de pijn en de verhalen van anderen. Vaak werden en worden de herinneringen niet gedeeld omdat de inhoud ondragelijk is. Naast alle pijn en verdriet van de ervaringen in het voormalig Nederlands-Indië kwam ook het stilzwijgen; men zocht erkenning maar vond het niet. Gelukkig is er in de jaren meer en meer openheid gekomen, hoe confronterend soms ook. Op verschillende plekken zijn monumenten verrezen om stem te geven aan deze geschiedenis, en zijn er ook bijeenkomsten om te gedenken en te blijven herinneren.
.
In Rotterdam wordt de bijeenkomst georganiseerd door Stichting 15 augustus 1945. Ook dit jaar vindt de herdenking geheel online plaats. Ondanks dat is er een mooie herdenking georganiseerd met plechtigheden en bijzondere artiesten. De livestream die wordt verzorgd door RTV Rijnmond start om 11 uur en duurt een uur.
.
Om 11 uur wordt gestart met een introductie van Tenny Tenzer, de nieuwe bestuursvoorzitter van Stichting Herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam. De locoburgemeester van Rotterdam geeft een toespraak. De live muziek wordt verzorgd door Isha Ferdinandes. Amara van der Elst doet een mooie voordracht. En Dewi Reijs draagt een monoloog voor over Costavina ‘Coosje’ Ayal. Daarnaast zijn er nog bijzondere interviews te zien met eerste generaties en familieleden van de portretten op de banieren. Uiteraard zullen de kranslegging, het Wilhelmus en de 2 minuten stilte niet ontbreken. De herdenking duurt in totaal een uur.
.
------

Uit de gemeente

De afgelopen week is de gezondheid van Kees Arends hard achteruit gegaan. Hij verblijft al enige tijd in Laurens woonzorglocatie Stadzicht. Hij wordt met veel liefde omringd. Zijn vrouw An, zijn zoon en familie zijn bij hem.
.
Dat zij zich in deze moeilijke periode ook gedragen mochten weten door onze gedachten en onze gebeden.
.
Ds Harold Schorren
.
------

Odensehuis Rotterdam


In het kader van het bezoeken van de projecten van Samen010 was ik vorige week te gast in het Odensehuis Rotterdam, een laagdrempelig inloophuis voor mensen met geheugenklachten, (beginnende) dementie. mantelzorgers, familie, vrienden en buurtbewoners.
.
Nadat ik heb lopen dwalen door het winkelcentrum in Het Lage Land kom ik even na 10.00 uur in de ochtend aan in het Huis van de Wijk. Ik word hartelijke welkom geheten door coördinator Mia Bronder en vrijwilliger Lucy. Niet veel later komt vrijwilliger Rob binnen met de boodschappen. Voor de lunch heeft hij pannenkoeken gekocht. De eerste bezoekers zijn er al. Al snel raak ik in gesprek met een man die van oorsprong uit Groningen komt. Gespreksstof genoeg dus.
.
Wat is het belang van zo’n inloophuis? Die vraag wordt snel daarna beantwoord als een echtpaar binnenkomt met bloemen en gebak voor iedereen. Ik val met de neus in de boter. Het zijn de zoon en schoondochter van één van de vaste bezoeksters. Moeder kwam er zo graag en had er zo’n goede tijd gehad, maar kan niet meer zelfstandig wonen. Het echtpaar is zo dankbaar voor wat het inloophuis heeft betekend, voor de goede en welkome sfeer en de zorgzame vrijwilligers. En alle lof gaat uit naar coördinator Mia die altijd met liefde en volle inzet op dinsdag en donderdag aanwezig is.
.
De naam ‘Odensehuis’ voert terug naar waar het allemaal begon: de stad Odense in Denemarken. Daar hebben een aantal mantelzorgers op zeker moment de koppen bij elkaar gestoken. Wat wil je voor je geliefde die bijvoorbeeld beginnende dementie heeft? Een plek waar activiteiten georganiseerd worden, waar gezelligheid is en je ongedwongen een krantje kunt lezen of een praatje kunt maken. Even lekker de deur uit, actief, creatief, ontmoeting... Ook voor mantelzorgers is het fijn te weten dat er een paar keer per week een goede en veilige plek is.
.
Zo’n 12 jaar geleden is het Deense concept overgewaaid naar Amsterdam. Drie jaar geleden werd in Rotterdam begonnen op een etage in Katendrecht. Maar sinds februari 2019 heeft het Odensehuis Rotterdam onderdak gevonden in het Huis van de Wijk aan de Remmet van Milplaats 15. En iedere dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 14.30 uur is de inloop geopend. Op vrijdag is coördinator Erica Meijerink aanwezig. Vanwege de corona zijn de bezoekers verdeeld over de drie dagen. Nu kunnen zo langzamerhand de deuren weer meer geopend worden voor nieuwe bezoekers.
.
Na het eten van gebak werd het tijd voor wat lichamelijke oefeningen. In een kring, zittend op stoelen omdat ook hier rekening gehouden wordt met de voorschriften. Maar, zo leer ik, zelfs op een stoel kun je calorieën verbranden. Daarna spreken we over het nieuws, wat ons is opgevallen, hoe we er over denken. Mia vertelt me meer over het Odensehuis. Er is een platform waarin de verschillende huizen onderling contact hebben. Je moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen voor je het logo mag gebruiken. O ja, het Rotterdamse Odensehuis kent ook een mantelzorgkring (nadere info op de website).
.
Ik spreek nog even met de verschillende bezoekers. Stuk voor stuk zijn ze blij dat deze inloop er is. Een bezoeker geeft toe gestuurd te zijn, maar heeft er geen spijt van. Een ander vertelt dat ze nu dingen doet die ze anders niet deed. Omdat ik nog een zoom-vergadering heb, verlaat ik het Odensehuis om 12.30 uur, net vóór de pannenkoeken. Stukje fietsen nog voor de rest van de gebaks-calorieën.
.
Interesse of meer informatie?
Klik hier voor de site
e-mail: odensehuis@samen010.nl
tel.: 010 – 466 67 22 / Mia Bronder (di, do), Erica Meijerink (vr)
.
ds Harold Schorren
.
----

Vakantiefoto

In de zomer maken we veel mee, maar zien we elkaar minder. Zeker deze zomer, nu we weer wat meer van onze vrijheden kunnen genieten en weer eens naar het buitenland reizen of dat ene museum bezoeken waar we maanden niet konden komen.

Om de binding met elkaar te houden, delen we elke week een foto van een zomeractiviteit. Deze week de foto van Eefje Riemens en Pepijn Bakker.
 

Bijschrift:
De laatste jaren maken we er een sport van om tijdens de lange autorit naar het zuiden niet te pauzeren bij een ‘aire’ -zo’n rustplaats direct aan de Franse snelweg, maar in plaats daarvan even te stoppen in steden en dorpen die we passeren.
Zo belandden we dit jaar in de noord-Franse Metz, met pontificaal in het centrum de Cathedrale Saint Clement. Dit was meteen de mooiste kerk die we de hele vakantie zouden bezoeken. Niet alleen vanwege de duizelingwekkende hoogte van het middenschip (41,41 meter), de laatgotische gebrandschilderde ramen en de vele kapellen met een bonte verzameling beelden. Maar ook vanwege draak Graoully, waarvan het verhaal gaat dat die in de 3e eeuw door Saint Clement persoonlijk is verslagen, waarna de stad zich tot het Christendom bekeerde en Clement de eerste bisschop werd. Een pop van Graoully werd tot de Franse revolutie in een processie door de stad gedragen. Inmiddels hangt hij in de crypte.
.
We zijn ook benieuwd naar jouw zomeractiviteiten. Heb je een foto die je met de gemeente wilt delen in de nieuwsbrief, stuur hem ons toe. Het kan dat ene kerkje zijn, gewijd aan een obscure heilige. Of dat indrukwekkende landschap dat je alleen kunt zien na een lange wandeltocht door de bergen. Of één van de zomeractiviteiten van kerkelijk Rotterdam, zoals de een bezoek aan de Alledagkerk of een lunchbijeenkomst in Het Steiger. We ontvangen het graag en we plaatsen de foto dan in een fotorubriek in onze nieuwsbrief.
.
Stuur je foto naar zondagsbrief@laurenspastoraat.nl
.
---

Zomer Lunchprogramma

De zomervakantie is onderweg. Veel mensen trekken naar ‘buiten’, al of niet verder weg. Het ziet er naar uit dat we makkelijker bij elkaar kunnen komen. Daarom organiseren wij van tot en met 30 augustus iedere maandag, woensdag en donderdag vanaf 12:30 een lunchprogramma in Citykerk Het Steiger, ingang Hang 18 (kerk open vanaf 12:00 uur).
.
Telkens vertelt één persoon iets over een interessant onderwerp en daarna gaan we in gesprek. Dat kan zijn: een goed boek, muziek, tuinen, stilte, Maria, Maria Magdalena, schilderen of een tentoonstelling.
.
Het programma van deze week is:
Maandag 16 augustus 12:30 uur: Peter van Voorst over: Trauma en herstel
Woensdag 18 augustus 12:30 uur: Ria Mientjes: Verhalen over Maria
Donderdag 22 augustus 12:30 uur: Afsluitende viering, voorganger: Ed Doe
.
Wij houden ons aan alle coronamaatregelen: afstand houden, registratie, handen ontsmetten. Aanmelden is niet nodig. Weet u uitgenodigd voor deze bijeenkomsten!
Met zomerse groet, Ria, Janneke en Miep
.
(bron: steigerse nieuwsbrief)
.
---

Terugblik Alledagkerk

In de Alledagkerk van dinsdag 10 augustus was mw. Joke van Rosmalen  voorganger. Zij sprak een overdenking uit over Jezus’ gebod ‘heb elkaar lief’. Lees de overdenking hier terug.

Aanstaande dinsdag is er om 12.15 uur weer Alledagkerk. Voorganger is ds. Harold Schorren en organist is mw. Thea Verhagen. U bent allen van harte welkom om samen te bidden, te zingen en te luisteren naar de verkondiging van God’s Woord.
.
---

Terugkijken

Kijk de dienst van het Laurenspastoraat van afgelopen zondag hier terug.

--------------------

Tot slot

Ter indamming van het coronavirus zijn door het RIVM en de PKN-maatregelen genomen m.b.t. de inrichting van kerk en eredienst. Wij voldoen uiteraard aan deze adviezen. Vanwege de huidige situatie wordt er na de diensten nog geen koffie geschonken. Als u andere suggesties heeft, stuur ze aan ds. Harold Schorren mail predikant@laurenspastoraat.nl of aan de scriba van de kerkenraad via scriba@laurenspastoraat.nl
.
Bijdragen voor deze nieuwsbrief kunt u sturen naar: zondagsbrief@laurenspastoraat.nl. De deadline voor het aanleveren van bijdragen is elke woensdag 20:00 uur.

Pastorale zorg

Mocht u lief of leed willen melden of behoefte hebben aan pastorale zorg, dan kunt u terecht bij ds. Harold Schorren (telefoon: 06-15195149 of mail: predikant@laurenspastoraat.nl) of  bij Ineke van Houwelingen, voorzitter van de pastorale werkgroep. Zij is bereikbaar via mail: inekevanhouwelingen-rook@chello.nl of telefonisch via 010-4656904. 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief van het Laurenspastoraat Rotterdam als lid van de wijkgemeente, omdat u in het verleden heeft aangegeven regelmatig informatie te willen ontvangen, of omdat u zich zelf heeft ingeschreven via onze website.

Wilt u deze nieuwsbrief wekelijks ontvangen?
Klik hier om u in te schrijven.

Ontvangt u de nieuwsbrief, maar wilt u zich afmelden?
Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u uw emailadres en/of persoonsgegevens aanpassen?
Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Ons kantooradres is:
Laurenspastoraat
Grotekerkplein 101
Rotterdam, 3011GC
Netherlands

Add us to your address book


Copyright © 2021 Laurenspastoraat, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp