Copy
4 Ağustos 2021
Günaydın. Bugün 4 Ağustos. 32 ilde 152 yangının kontrol altında olduğu, 6 ilde 11 yangının devam ettiği Türkiye'de günlerdir tartışılan uluslararası destek tekliflerinin bir kısmının kabul edilmesiyle İspanya'dan gelen 2 uçak da söndürme çalışmalarına katıldı. İspanya Hava Kuvvetleri, uçaklarını sosyal medyada paylaştığı bir Shakespeare alıntısıyla uğurladı: "Madem kardeş kardeş geldik dünyaya, önde arkada değil, gidelim el ele, yan yana". Bu cümle, birbirine tıpatıp benzedikleri için oyun boyunca karıştırılan ikiz kardeşlerin öyküsünü anlatan ve Shakespeare'in ilk oyunlarından olan Yanlışlıklar Komedyası'nın kapanış repliğiydi. Oyun boyunca hiç sahnede yanyana görmediğimiz bu kardeşlerin başlarına gelenler, güldürücü bir macera olarak yazılmıştı. Oysa bugün, böylesine büyük bir felaket karşısında dahi hem dünyayla, hem kendi içimizde yanyana gelmekte yaşadığımız tereddüt, bir komedya değil, trajedi ortaya koyuyor.

Bir an önce bu felaketi "el ele, yan yana" aşma, dengemizi bulma ümidiyle günün müziği, 1927'de bugün dünyaya gelen Turgut Uyar'ın dizelerinden uyarlanan "Denge"...
Facebook'ta paylaş Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş Twitter'da paylaş
E-postayla paylaş E-postayla paylaş

RTÜK'ten medyaya: Orman yangını haberlerine ceza yolda

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, medya kuruluşlarına bir yazı göndererek orman yangınlarıyla ilgili yapılan haberlere ilişkin uyarıda bulundu. Doğal afet durumlarında medyanın devletle işbirliği yapması gerektiğini savunan kurum, "Sahadan yapılan devamlı canlı yayınların, halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde" olduğunu iddia etti. RTÜK; "130 farklı noktada çıkan yangınlar başarıyla söndürülmüşken, buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisi olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır" ifadelerini kullandı. Kurum, cezai yaptırımlara esas oluşturması için raporlama çalışmalarının başladığını da duyurdu ve yayın ilkelerini ihlal eden yayıncılara "en ağır müeyyidelerin uygulanmasının kaçınılmaz hale geleceği" uyarısını yaptı.

RTÜK'ün bu hamlesine gazetecilik meslek örgütlerinden tepkiler geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası, mesajın sansür anlamına geldiğini belirterek "Görev tanımının dışına çıkarak RTÜK'ü bir sansür mekanizması gibi çalıştıran RTÜK Başkanı, TV kanallarını tehdit ederek suç işlemektedir" dedi. Sendika, "Habercilik engellenirse dezenformasyon artar ve asıl o zaman provakasyon için uygun ortam oluşur. Yangını söndürmek yerine sansürlemenin kimseye faydası yoktur" açıklamasında bulundu.

RTÜK sansür isterken orman yangınlarının etkili olduğu bölgedeki halk, yanlış yayın yaptığını savunduğu basın mensuplarına tepki gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde TRT Haber ekibine verilen "Sayenizde" tepkisi, dün yerini fiziksel şiddete bıraktı. TGS; NTV ve TRT Haber ekiplerinin darp edildiğini duyurdu; saldırganların hukuk önüne çıkarılmasını istedi.

 ⏳Basın engellendiğinde: 1894'ten bir 'vatandaş gazeteciliği' örneği


Hicri 6 Muharrem 1312, Rumî 27 Haziran 1310, bugünkü takvime göre 10 Temmuz 1894 Salı günü İstanbul'u altüst eden bir deprem yaşandı. İstanbul'un bu son büyük depreminde şehir harabeye dönmüş; evleri ahşap, nüfusu 1 milyonun altında olan İstanbul'da ölü sayısı 300'lere çıkmıştı. Öyle ki daha önceki depremlere "Küçük Kıyamet" adını takan halk, bu depremden "Zelzele-i Azim" diye bahsediyor; depremin yarattığı yıkım Tevfik Fikret'in "Zelzele" şiirine, “İstanbul’u, ateşli bir hastanın titreyişi gibi için için ve uzun silkeleyen, kıran yıkan deprem” mısralarıyla giriyordu.

Yabancı haber kaynaklarının dünyaya anons ettiği bu felaket, 2. Abdülhamit'in "oto-sansürlü" payitaht gazetelerinde ise "hafiften" duyurulmuştu. Tabii o zaman sosyal medyadan haber almak diye bir şey yoktu. Ama "vatandaş gazeteciliği"nin bir başka türlüsü o zaman bile işliyormuş. #tarih'in ilk kez yayımladığı belge, o dönemden bugüne ulaşan ilk yerel ve sivil belge olma özelliğini taşıyor. Necdet Sakaoğlu'nun aktardığı bu belgede Telgrafçı Agâh Efendi, görevi nedeniyle öğrendiklerini, küçük samanlı kâğıtlara kurşun kalemle yazıp, yine özenle saklamış. 12 küçük yaprak tutan notlarda, semt semt yıkıntılar, ölü-yaralı sayılarının yanısıra 2. Abdülhamid’in başlattığı yardım kampanyasına dair bilgiler de var.

Basının engellendiği bu dönemde, tarih yazan “meçhul” telgrafçı Agâh Efendi'yi saygıyla anıyoruz.
  • Ülke genelindeki yangınla mücadelede bir hafta geride kaldı. 100'den fazla orman yangını şimdiye kadar kontrol altına alınırken; Antalya, Muğla ve Isparta'da yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Muğla'daki orman yangınında 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, toplam ölü sayısı 9'a yükseldi. Ayrıca AB'nin gönderdiği 2 yangın söndürme uçağı Dalaman'a, 1'i de Antalya Gazipaşa'ya iniş yaptı. Reuters'ın haberine göre, İsrail Büyükelçiliği ise Türkiye'nin kendilerine yardıma ihtiyacının olmadığını söylediğini aktardı. Bir haftanın ardından kabul edilen yardımlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan, destek gönderen ülkelerin liderlerine teşekkür ederken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da "Başka ülkelere yardım ettiğimiz gibi, onların yardımını da kabul ederiz, incinmeyiz. Bu gurur vesilesi yapılacak durum değil, bir afet" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri de Denizli ve Isparta valiliklerinin talebi üzerine yangınla mücadeleye desteğe gittiğini açıkladı.
  • TÜİK verilerine göre TÜFE, Temmuz'da bir önceki aya göre %1.80 arttı; yıllık bazdaki enflasyon %18.95'e yükseldi. Yıllık bazdaki ÜFE ise %44.92 olarak ölçüldü. Temmuz enflasyonunun, 2003'ten bu yana görülen en yüksek enflasyon olduğu ifade edildi.
    • Bağımsız ekonomistler tarafından oluşturulan ENAGrup, Temmuz ayı enflasyonunu %4.89 olarak ölçtü.
  • Ferhat Arıcan, Tokyo 2020 Olimpiyatı'ndaki artistik cimnastik paralel bar finalinde bronz madalya kazandı. Finalde 15.633 puan alan 28 yaşındaki millî sporcu, Olimpiyat'ta madalya alan ilk Türk cimnastikçi oldu.
    • Modern Olimpiyat'ın 10. yılı şerefine 1906'da düzenlenen Atina Ara Olimpiyatı'na katılarak Türkiye'ye iki altın bir gümüş madalya, bir dünya bir de Olimpiyat rekoru kazandıran Kurtuluşlu iki kardeşin, Yorgo ve Niko Alibrandis'in madalyaları ise o organizasyona katılan diğer sporcular gibi resmî Olimpiyat tasnifine dahil edilmese de hatırlanmaya değer.
  • Cumhuriyet Başsavcılığı, Konya'da aynı aileden 7 kişinin katledilmesiyle ilgili gözaltına alınan 14 kişiden 10'unun tutuklandığını, 4 kişinin ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Firari şüpheli Mehmet Altun ise halen aranıyor.
  • CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın mültecilere yönelik su ve katı atık ücretlerinde 10 kata kadar zam yapma önergesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantıya katılmayan 2 CHP’li üye haricinde 13 evet çıkarken, 4 İYİ Partili meclis üyesi de önergeye destek verdi. Önerge plan ve bütçe komisyonunun incelemesine gönderildi.
    • CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Özcan'ın teklifinin "parti politikalarıyla taban tabana zıt" olduğunu söylemişti.
  • Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin ülkesine kabul edeceği Afgan mültecilerin başvurularını Türkiye'ye gelenlerden de alacağını açıklamasına tepki gösterdi. Türkiye'ye "danışılmadan ve sorumsuzca" alındığı söylenen kararla ilgili dün yapılan açıklamada "Son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya evsahipliği yapan ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
  • Covid-19'un ilk kez görüldüğü Çin'in Wuhan kentinde vaka sayıları yeniden artmaya başladı. Çinli yetkililer kentte yaşayan 11 milyon kişiye test yapılacağını duyurdu. Kentte geçtiğimiz günlerde de göçmen işçilerde 7 yeni vaka tespit edilmişti.
  • ABD ve İngiltere'nin Kabil büyükelçilikleri, Tâliban'ın 14 Temmuz'da ele geçirdiği Kandahar kentinin Spin Boldak ilçesinde onlarca sivili katlettiğini iddia etti. Yaşananların savaş suçu olabileceğini ifade eden büyükelçilikler, "Tâliban savaşçıları ve komutanları hesap vermeli; örgütün liderleri militanlarının işlediği suçlardan sorumlu tutulmalı" dedi.
    • Ayrıca Tâliban'ın kuşatma altına aldığı Helmend eyaletinin başkenti Leşkergah sakinlerine de kenti terk etmeleri çağrısı yapıldı. BM, son bir günde kentte en az 40 sivilin öldüğünü duyurdu.
    • Save the Children, Afganistan'da çatışmalar nedeniyle 80 bin çocuğun evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldığını bildirdi. Vakıf, bu çocukların acil gıda, barınma ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğu uyarısında bulundu.
    • Kabil'de de Savunma Bakanı Muhammedi'nin evinin önünde bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Bakanın evde bulunmadığı sırada yapılan saldırıda en az 3 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığı açıklandı.
  • Tokyo 2020 Olimpiyatı'na akredite olmuş 294 kişide Covid-19 tespit edildi. Yetkililer bu kişilerin karantinaya alındığını açıklarken; Tokyo hükümeti, yurtdışından dönen ancak 14 gün süren karantina ve sınır koruma kurallarını ihlal eden kişilerin isimlerinin ifşa edileceği uyarısında bulundu.
  • İran'da 18 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İbrahim Reisi, Dinî Lider Ali Hamaney'den mazbatasını aldı ve görevine başladı. Reisi, yaptığı ilk konuşmada ABD'nin "zalim" yaptırımlarını kaldırmak için çalışacağını söyledi.
  • Ukrayna'da yaşayan Belaruslu muhalif Vitaly Shishov ölü olarak bulundu. Pazartesi günü koşuya çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Shishov, Belarusluların ülke dışına çıkmasına yardımcı olan bir kuruluşun yöneticisiydi ve bir süredir takip altındaydı. Polis, olayın intihar süsü verilmiş cinayet olabileceği şüphesiyle soruşturma başlattı.
    • Olimpiyat'ta yetkililere yönelttiği eleştiriler nedeniyle ekibi tarafından zorla Belarus'a geri gönderilmek istenen ve can güvenliğinin olmadığını açıklayan atlet Krystina Timanovskaya, "Bu konu, yetkililerimizin Olimpiyat'ta yaptıkları hatalarla ilgili. Ülkemi seviyorum, ihanet etmedim" dedi. Belarus, Polonya'nın "insani durum" vizesi verdiği Timanovskaya'nın "ruh sağlığı" durumundan dolayı takımdan çıkarıldığı iddiasında bulundu.
  • Umman Körfezi'nde bir petrol tankeri, silahlı kişilerce kaçırıldı. Panama bandralı petrol tankeri Mv Asphalt Princess'in İran'a götürülmesi talimatını aldığı, Lloyds List Denizcilik İstihbaratı tarafından doğrulandı.
  • Sudan ile Etiyopya arasındaki Kassala bölgesinde yaklaşık 50 kişinin cesedi bulundu. Etiyopya'da çatışmalara sahne olan Tigray bölgesine komşu olan bölgede bulunan cesetlerden bazılarında mermi izleri tespit edildi.
  • New York'ta restoranların kapalı alanları ve spor salonlarına giriş için Covid-19 aşısı olunduğuna dair belge istenecek. "Toplumumuza tam olarak katılmak istiyorsanız, aşı olmalısınız" diyen Belediye Başkanı Bill de Blasio, uygulamanın 16 Ağustos'ta başlayacağını da ifade etti.
  • New York Eyalet Valisi Andrew Cuomo hakkında başlatılan ve 200 kişiyi kapsayan soruşturmada, Cuomo'nun kendi ofisindeki personel de dahil birçok kadına cinsel tacizde bulunduğu tespit edildi. Geçen yıl ortaya atılan iddialarla ilgili soruşturmada, birçok kişi Vali'nin kendilerine "karşılıklı rıza olmaksızın dokunduğunu" ve sağlıksız bir çalışma ortamı yarattığını söyledi.

Orman yangınlarına karşı halkın, gönüllülerin ve yetkililerin canla başla çalıştığı bu günlerde, 27 Aralık 1939'da 7.2 şiddetinde bir depremle Türkiye tarihinin en ağır yıkım­larından birine sahne olan Erzincan'ı hatırlıyoruz. O depremde, 33 bine yakın insanımız öldü, 100 binden fazla ev yıkıldı. Ağır kış koşullarında ısınmak için kullanılan sobaların devrilmesiyle yangınlar çıktı. Karlar altındaki şehrin dış dünyayla bağlantısı kesildi. Gelen yardımların iletilememesi şehirde tam bir can pazarının yaşanmasına neden oldu.

Sadece tek duvarı ayakta kalan cezaevi binasındaki mahkumlarsa, bu ortamda kaçmak yerine kurtarma çalışmalarına omuz verdiler. 1000’den fazla insanı kurtardılar; onları kendi barakalarında misafir ettiler; paltolarını depremzedelerle paylaştılar. Daha sonra özel bir af kanunuyla 241 mahku­mun cezaları affedildi. Depremin ardından, o dönem Life dergisinde fotomuhabir olarak çalışan ve ABD’nin ilk kadın savaş fotoğrafçısı olan Margaret Bourke-White da bölgeye gitmiş; bu fedakar mahkumları görüntülemişti.

 ⏳Tarihte Bugün 
 

  • 4 Ağustos 70'te Roma İmparatoru Vespasianus’un oğlu Titus, Kudüs’teki yeni tapınağı yerlebir ettikten sonra, zafer tacını “kendi tanrısınca yüzüstü bırakılan bir halkı yenmenin övünülecek bir tarafı yoktur” gerekçesiyle geri çevirdi.
     
  • 4 Ağustos 1940'ta Taksim Belediye Gazinosu, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün de katıldığı törenle açıldı. Taksim Kışlası’nın yerine yapılan ve Taksim Gezisi’nin içinde yer alan gazino, senfonik konser, piyano resitali, fasıl ve danslı matineler gibi etkinliklerde İstanbul’un kalburüstü kesimini ağırladı. Mekan, 1965’te kapandı, binası 1968’de yıkıldı. Yerine ise otel yapılacaktı.
     
  • 4 Ağustos 1945'te Rusya, Moskova’daki ABD elçiliğine armalı bir duvar süsü hediye etti. Altı yıl sonra bir radyo operatörü bir kanalda elçilikteki gizli konuşmaları duyana kadar armanın bir ‘böcek’ olduğu anlaşılmadı. Cihazı “teremin”i de bulan Leon Theremin icat etmişti.
  • Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre; Güney İspanya'da bir mağaradaki dikit kubbe üzerindeki kırmızı işaretler, 60.000 yıldan daha uzun bir süre önce Neandertaller tarafından oluşturuldu. Çalışmada çizimlerin modern insanların primat ataları olan Neandertallerin sanat çalışmaları olduğu, dolayısıyla Neandertallerin entelektüel kapasitelerinin sanıldığından yüksek olabileceği belirtiliyor.
  • "Yüzüklerin Efendisi" dizisinin çekimleri tamamlandı. Yalnızca bir sezonu için 465 milyon dolar harcanan dizinin gösterim tarihi de 2 Eylül 2022 olarak belirlendi.
  • Üç boyutlu baskı yöntemi kullanılarak inşa edilen “MX3D" isimli köprü, Amsterdam’da kullanıma açıldı. Joris Laarman’ın tasarladığı ve altı eksenli robotik kollar tarafından inşa edilen köprü, Amsterdam’ın Red Light Bölgesi’ndeki Oudezijds Achterburgwald’da bulunuyor.
  • İstanbul Modern, çocukların müze uzmanlarıyla evlerinde sanat çalışmaları yapabilecekleri bir Çevrim İçi Yaz Sanat Okulu düzenliyor. Atölyeler, 27 Ağustos'a kadar haftaiçi her gün 4-7 yaş grubu için 11.00-12.00, 8-12 yaş grubu içinse 14.00-15.00 saatlerinde yapılacak.
  • Semaver Kumpanya’nın Molière’in aynı isimli eserinden uyarlanan "Cimri" oyunu 11-12 Ağustos’ta KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak. Biletler burada!
  • Galeri Soyut, 30 sanatçının eserlerinden oluşan "Yaz Dinamikleri" başlıklı bir resim sergisi düzenliyor. Sergi, 30 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilir.
  • Oyuncu Hüseyin Özay, 62 yaşında hayatını kaybetti. Özay, "Diriliş Ertuğrul" dizisinde canlandırdığı Korkut Bey karakteriyle tanınıyordu.
Covid-19 Sayacı
Günlük Can Kaybı / Vaka Sayısı
Dünya: 7.766 - 424.716 / Türkiye: 126 - 24.832
Türkiye'de aşılama
1. doz: 41.225.091 / Nüfusa oranı: %66.42

Bizi takip ediniz!

Twitter
Instagram
Facebook
Website
YouTube
Bu e-posta size yönlendirildiyse buradan abone olabilirsiniz
Tercihlerinizi değiştirebilir
 veya üyelikten çıkabilirsiniz.
Copyright © 2021, KAFA Grup, Her hakkı mahfuzdur.
#tarih'te bugün ekibi






This email was sent to <<e-posta adresi>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
#tarih · Istanbul · İstanbul 80050 · Turkiye