Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief augustus 2021

Inhoud

- Inleiding
- Festival over duurzame energie in de Merenwijk
- Wijkavond gemeente over de energietransitie
- Vier nieuwe contactpersonen voor huistypes
- Wisselingen in het bestuur van DEM
- Klimaatroute aan de deur
- Kennismaking met Tegengas
- Onderzoek: verwarmen met duurzame bronnen
 

Beste vrienden van DEM,
De overstromingen in Limburg onderstrepen weer eens de noodzaak om het klimaatprobleem aan te pakken. Dat is een complex en omvangrijk probleem, maar bij DEM zijn we van mening dat je altijd ergens kunt beginnen. In je eigen huis bijvoorbeeld. Het hoeft niet allemaal in één keer, maar stap voor stap kom je een heel eind met minder uitstoot veroorzaken, terwijl je toch comfortabel woont en minder aan energie betaalt. We hebben veel aanknopingspunten voor je op de website gezet.
En heb je een half uurtje over deze vakantie? Lees dan vast de green paper van de gemeente Leiden. Daarin staan in grote lijnen hun eerste ideeën voor de overstap op duurzame energie. Op 14 september kun je dan je op de wijkavond laten horen wat je hiervan vindt.
Een fijne zomer gewenst!
 

Festival over duurzame energie in de Merenwijk


 

Op 25 september 2021 vindt in de kinderboerderij in de Merenwijk het eerste Duurzame Energie Festival Merenwijk plaats. Duurzame Energie Merenwijk biedt dit festival aan de Merenwijk aan om alle bewoners, jong en oud, huurder en woningeigenaar, kennis te laten maken met de energietransitie.

Bezoekers kunnen met al hun vragen over energie besparen en verduurzamen van het huishouden en de woning terecht op de informatiemarkt van bedrijven en organisaties. De energiecoaches houden spreekuur tijdens het festival. Ondertussen verzorgen Katvanger en De Lietjes het muziekprogramma en organiseert Naar Buiten! kinderactiviteiten. De Trotse Pauw is open voor een hapje en een drankje. De kinderboerderij verzorgt een rondleiding langs de duurzame maatregelen die ze zelf hebben getroffen.

Het festival is gratis te bezoeken en duurt van 12 – 17 uur. De Provincie Zuid-Holland, de gemeente Leiden en Fonds 1818 maken dit festival financieel mogelijk. Nadere informatie over het programma en de aanwezige bedrijven en organisatie is te vinden op onze site. DEM zoekt vrijwilligers voor de organisatie gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers ontvangen bij de ingang of corona-steward op het terrein. Belangstellenden kunnen zich melden via energieindemerenwijk@gmail.com.
Nieuws over het programma verspreiden wij via onze Facebookpagina. Volg ons dus op Facebook.
 

Wijkavond gemeente over de energietransitie


Op dinsdag 14 september organiseert de gemeente Leiden een discussieavond in de Merenwijk. Onderwerp van gesprek is de energietransitie. Meer informatie over de avond volgt nog, maar zet de datum vast in je agenda. Alle wijkbewoners zijn alvast van harte uitgenodigd om in gesprek te gaan over de eerste denkrichtingen die de gemeente heeft vastgelegd in een ‘green paper‘. Heb je vragen, twijfels, kritiek of (beter nog!) heb je zelf een goed idee om onze wijk te laten overstappen op duurzame energie? Zet 14 september alvast in je agenda en laat van je horen. Plaats en tijd worden later bekend gemaakt. 
 

Vier nieuwe contactpersonen voor huistypes


Dit voorjaar hebben vier nieuwe wijkbewoners zich gemeld om hun woning te laten analyseren op verduurzamingsmaatregelen. Daarmee komt het totaal aan contactpersonen voor woningtypes op veertien.

18 woningtypes geanalyseerd
De Merenwijk heeft grote blokken identieke woningen. Er zijn 28 verschillende woningtypes in onze wijk. Voor 18 woningtypes hebben we al uitgezocht wat de beste verduurzamingsmaatregelen zijn. Daarvoor hebben we maatwerkadviezen opgesteld. Die vind je hier. Een tabel met de adviezen vind je hier. Elk huistype heeft een contactpersoon die meer kan vertellen over de mogelijke maatregelen.
Staat jouw woning er niet bij? We zoeken nog mensen  die hun woning beschikbaar willen stellen voor de resterende woningen en typehuiscontact willen zijn. Het gaat om:  
- Twee-onder-een-kap rijtjes in de Tuinen, Bessen, en Wieren;
- Bungalows in de Tuinen, Bessen;
- Huizen met houten gevel in de Bloemen
- Twee-onder-een-kap woningen in de Zonnebloem



Wat doet een contactpersoon voor een woningtype?
- Je laat je woning (gratis) analyseren door een erkend bouwkundig bureau;
- Je bent aanspreekpunt voor buren voor verduurzaming van dit typehuis;
- Je stimuleert en informeert bewoners om (gezamenlijk) te verduurzamen;
- Je verwijst naar het rapport en de energiecoaches voor gedetailleerd advies;
- Je coördineert eventuele burengroepen.

Heb je interesse in een bouwkundige analyse en verduurzamingsadvies? Wil je contactpersoon zijn voor jouw woningtype? Neem contact op met Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com
 
Nieuw bestuurslid Hiske Kemme
 

Wisselingen in het bestuur van DEM


Martin Dekker neemt tot onze grote spijt afscheid als bestuurslid. De afgelopen anderhalf jaar stak hij veel tijd en energie in DEM als onze secretaris en was hij bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de radiatorfolieactie voor huurders. Gelukkig blijft hij beschikbaar als vrijwilliger. Dank je wel voor je grote inzet, Martin!
De secretariaatstaken worden overgenomen door Joost Doornbos, die nu ook onze penningmeester is. Daarnaast verwelkomen we Hiske Kemme in het bestuur. Ze gaat zich onder andere bezighouden met de bewonersparticipatie. Dat is voor DEM een van de speerpunten voor de komende tijd, want we vinden het erg belangrijk dat zoveel mogelijk bewoners van de wijk kunnen meepraten over de energietransitieplannen van de gemeente. Hiske werkt als jurist in de energietransitie en we zijn ontzettend blij dat ze haar kennis gaat inbrengen bij DEM.
Wil je ook actief worden bij DEM? We zoeken mensen die zich beleidsmatig of juist heel praktisch willen bezighouden met de energietransitie, want er is de komende jaren heel veel te doen. Neem even contact op met voorzitter Tjitske Veldkamp, tjitske.veldkamp@gmail.com.

Klimaatroute aan de deur


Veel Merenwijkers hebben in het afgelopen kwartaal iemand van Klimaatroute aan de deur gehad. Deze organisatie brengt in opdracht van de gemeente advies uit voor de verduurzaming van je woning. 892 woningeigenaren hebben van dit aanbod gebruik gemaakt en 289 van hen hebben ook de stap naar uitvoering gezet.
Onze energiecoach Peter Engbers heeft een aantal van hun adviezen kritisch onder de loep genomen. Op onze website vind je zijn oordeel. Zijn advies: sommige rapporten van de klimaatroute bevatten onverklaarbaar lange terugverdientijden. Als dat bij jouw advies zo is kun je er misschien samen met een energiecoach naar kijken. Een energiecoach heeft meer tijd voor een goede woningopname en kan ook rekenen aan investeringen en terugverdientijden.
Wil je aan de slag met de adviezen van Klimaatroute maar heb je vragen naar aanleiding van het advies? Neem contact op met Peter via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com
 

Kennismaking met Tegengas


Afgelopen maand heeft het bestuur van DEM Tegengas uitgenodigd voor een kennismaking. Tegengas is een groep medebewoners van de Merenwijk die kritisch het beleid van de gemeente rond de energietransitie volgt. Lees er meer over op onze website.
DEM onderschrijft het belang om ons als bewoners te bemoeien met de plannen om over te stappen op duurzame energie. Het gaat tenslotte om onze eigen woningen. Hoe meer creatieve, constructieve en actieve bewoners meedenken en meedoen, hoe beter de energietransitie voor de Merenwijk zal uitpakken. We hebben afgesproken dat we elkaar op de hoogte zullen houden van onze acties en communicatie richting de gemeente.
 

Onderzoek: verwarmen met duurzame bronnen


Vorig jaar heeft DEM een bronneninventarisatie laten uitvoeren: welke duurzame bronnen hebben wij in de Merenwijk, die we zouden kunnen gebruiken wanneer we minder aardgas willen verstoken. De samenvatting van dat rapport vind je hier.
De uitkomsten van dat rapport heeft de gemeente Leiden aangegrepen om te laten uitzoeken hoe we vervolgens die bronnen zouden kunnen inzetten om de woningen in de Merenwijk te verwarmen. Een klankbordgroep van DEM heeft kritisch meegelezen met een eerste versie. De definitieve uitkomsten van het onderzoek worden een dezer dagen bekend. Zodra de gemeente het rapport publiceert, zullen we het op de website zetten.
Wil je al eerste op de hoogte zijn? Volg ons dan op Facebook.
 
Facebook
Website
Copyright © 2021 Duurzame Energie Merenwjik, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@duurzameenergiemerenwijk.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Duurzame Energie Merenwijk · Scilladuin 8 · Leiden, ZH 2318XN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp