Copy
  Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie  
  Nieuwsbrief consumenten en bedrijven  
Marktrapport 2020
Wij publiceerden het jaarlijks Marktrapport, waarin we terugblikken op de ontwikkelingen op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen in 2020.

Belangrijkste evoluties in 2020
  • Het aantal gezinnen en bedrijven dat van energieleverancier wisselde daalde lichtjes in 2020 na het recordjaar 2019. De cijfers zijn nog steeds hoog: 24,53% van de elektriciteitsafnemers en 28,42% van de aardgasgebrukers veranderde van energieleverancier.  
  • 71% van de gezinnen kiest een vast contract voor elektriciteit en 64% voor aardgas. Een minderheid kiest dus voor een variabel contract. 73% van de kleine professionele afnemers kiezen een vaste elektriciteitsprijs en 69% een vaste aardgasprijs.
  • 54% van de elektriciteitsafnemers had een groen contract met zijn leverancier. 43,96% van de geleverde elektriciteit was afkomstig uit hernieuwbare energie.
  • De top drie van leveranciers met het grootste marktaandeel blijft zowel voor elektriciteit als voor aardgas dezelfde als in 2019: ENGIE Electrabel, Luminus en Eneco Belgium. Bij ENGIE Electrabel stellen we een lichte toename van het marktaandeel vast, bij Luminus en Eneco een lichte daling.  De groep van leveranciers met een marktaandeel kleiner dan 1,5% neemt voor elektriciteit een steeds groter aandeel in op de markt.
  • We merken een beperkte achteruitgang van de marktconcentratie in de elektriciteits- en aardgasmarkt. Vermoedelijk is dit vooral te wijten aan de stijging in het marktaandeel van ENGIE Electrabel en weinig nieuwe leveranciers in 2020. De marktconcentratie-index (HHI) in de totale aardgasmarkt bevindt zich wel nog onder de kaap van 2.000 en blijft concurrentieel.
  • Na een daling in de energieprijzen door de coronacrisis begonnen de elektriciteits- en aardgasprijzen in de tweede helft van 2020 weer te stijgen. Deze stijging zette zich dit jaar verder door. In juni 2021 betaalt een gemiddeld gezin 964 euro voor elektriciteit en 1.256 euro voor aardgas.
Nieuw contractaanbod in 2021

In dit marktrapport gaan we ook in op de nieuwe ontwikkelingen in het contractaanbod aan huishoudelijke en kleine professionele elektriciteitsafnemers in 2021. Sinds begin 2021 zijn er met de komst van de digitale meter dynamische prijscontracten en terugleveringscontracten.
  • Twee elektriciteitsleveranciers bieden dynamische prijscontracten aan, zowel voor afname als voor teruglevering op het net van zelf geproduceerde elektriciteit. In deze contracten wordt de afname/de injectie per uur verrekend aan de prijs van dat uur. Het is aan de afnemer/prosument om de prijzen, die hem de dag voordien ter beschikking worden gesteld, op te volgen en zijn verbruik hieraan aan te passen.
  • Dynamisch geprijsde afnamecontracten zijn maar interessant voor afnemers met een hogere elektriciteitsafname dan gemiddeld, die ook verplaatsbaar is in de tijd. Hierbij wordt vooral gekeken naar eigenaars van een elektrische wagen of een (flexibel inzetbare) warmtepomp. Er zijn nog maar weinig afnemers die hier momenteel voor gekozen hebben.
  • Met het stopzetten van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter sinds 1 maart 2021 nam het aanbod aan terugleveringscontracten enorm toe. Binnen een terugleveringscontract verkoopt de prosument de door hem geproduceerde elektriciteit die hij injecteert op het net aan een elektriciteitsleverancier. De meeste aangeboden contracten hebben een variabele prijs, hoewel ook veel contracten met een vaste prijs worden aangeboden.
  • De meeste terugleveringscontracten worden gekoppeld aan een specifiek afnamecontract voor elektriciteit bij dezelfde leverancier. Slechts één leverancier biedt ook terugleveringscontracten aan zonder voorwaarde omtrent een afnamecontract.
  • Een gunstig geprijsd terugleveringscontract wordt niet altijd gecombineerd met een goedkoop afnamecontract. Aangezien een gemiddelde prosument meer elektriciteit afneemt van het net dan hij injecteert en aangezien de eenheidsprijs voor de afname van elektriciteit van het net hoger is dan de eenheidsprijs die men ontvangt voor op het net geïnjecteerde elektriciteit, kijkt hij voor de keuze van zijn contracten best in eerste instantie naar het afnamecontract en vervolgens pas naar een hiermee combineerbaar terugleveringscontract.
RAPP-2021-13 (Marktrapport 2020)
Kwaliteit distributienetten in 2020 op hoog niveau
Wij publiceerden de jaarlijkse rapporten over de kwaliteit van dienstverlening en de aansprakelijkheid van de netbeheerders. De belangrijkste conclusies vindt u in een infografiek.

Elektriciteit

Vlaanderen houdt in 2020 een goed kwaliteitsniveau aan van de distributienetten voor elektriciteit (inclusief het plaatselijk vervoernet van elektriciteit beheerd door ELIA), zowel op vlak van  onderbrekingen als voor de kwaliteit van de geleverde spanning.

Een distributienetgebruiker op het Vlaamse laagspanningsdistributienet had in 2020 gemiddeld 19 minuten en 28 seconden geen elektriciteit als gevolg van incidenten. Dit is een stijging ten opzichte van 2019 (18 minuten en 28 seconden), maar blijft wel ver onder het tienjaarlijkse gemiddelde.

Een Vlaamse klant wordt gemiddeld eens in de 2,5 jaar door een ongeplande stroomonderbreking getroffen.

Met deze cijfers behoort Vlaanderen bij de koplopers in Europa op vlak van kwaliteit van het elektriciteitsdistributienet.

Belangrijkste oorzaken van onbeschikbaarheid zijn defecten op kabels, al dan niet veroorzaakt door derden (bijvoorbeeld aannemers).

Hoewel het aantal meldingen van spanningsproblemen toenam ten opzichte van vorig jaar, was de kwaliteit van de geleverde spanning in 2020 niet problematisch. In de eerste maanden van 2021 stelden we een beduidende verdere stijging van het aantal meldingen vast. De VREG volgt de acties op die de distributienetbeheerders nemen (zowel operationeel als door hun investeringsbeleid) om deze problematiek het hoofd te bieden.

Naast bovenstaande aspecten bevat het rapport ook cijfers over de klachtenbehandeling en wordt de aansprakelijkheid van de netbeheerders voor storingen, onderbrekingen en laattijdige aansluitingen in kaart gebracht.

RAPP-2021-15 ((Rapport kwaliteit dienstverlening en aansprakelijkheid elektriciteit 2020)

Aardgas

De Vlaamse aardgasdistributienetbeheerders hebben in 2020 het hoge technische kwaliteitsniveau op vlak van beschikbaarheid, samenstelling en druk van het verdeelde aardgas gehandhaafd.

De theoretisch gemiddelde onbeschikbaarheid per afnemer was in 2020 2 minuten en 35 seconden, wat iets hoger is dan in 2019, maar wel vergelijkbaar met het cijfer van de jaren voordien.

Over de kwaliteit of samenstelling van het aardgas zijn er in Vlaanderen heel weinig klachten van netgebruikers.

Het aantal klachten ligt in lijn met vorige jaren. Deze klachten hebben onder meer te maken met herstellingen na uitvoering van werken op het terrein, metering, het respecteren van termijnen en de dienstverlening in brede zin. 

RAPP-2021-14 (Rapport kwaliteit dienstverlening en aansprakelijkheid aardgas 2020)