Copy
Tijdens de gezellige seizoensafsluiting, waarin we met stralend weer een mooie wandeling hebben gemaakt en nagenoten in de IVN tuin kwam de vraag naar een goede app om planten te identificeren. Vooral handig als je je veldgids hebt thuisgelaten. Ik gebruik hiervoor ObsIdentify, natuurlijk moet je de suggestie altijd even controleren, maar het resultaat is dan verrassend goed. Als je een account aanmaakt op waarneming.nl kun je ook je (bijzondere) vondsten direct met foto registreren en zo doe direct je mee aan het in kaart brengen van de Nederlandse natuur.

Verder in deze nieuwsbrief diverse leuke tips om de vakantie periode groen door te komen.

Met vriendelijke groet,
Ellen

In deze nieuwsbrief

Activiteiten

  • Van het bestuur
  • Senioren Zomer Activiteiten
  • Film: The Hidden Life of Trees
  • Oproep: Japanse Duizendknoop
  • Lindes in Son en Breugel
  • (Wandeling)Fietsroute van de maand
  • Film Natlab: 12 t/m 18 augustus
  • Senioren Zomer Activiteiten: woensdag 18 augustus 13:30
  • Natuurouder cursus:
    28-9; 5-10; 16-10; 2-11 en 13-11

  •  

Van het bestuur

Op 5 juli was de planningsavond. Met de gidsen en natuurouders hebben we gekeken naar een mooi programma voor het komende jaar.
Wat kun je verwachten:
  • Een Stilte wandeling en een Blote voeten wandeling.
  • September: een nieuwe natuuroudercursus
  • Korte cursussen (vogels, determineren)
  • Thema avonden: o.a. Foto's; Vleemuizen en Nachtvlinders
  • 2022: Natuurgidsenopleiding met Regio IVN's Het Groene Woud.

Senioren Zomer Activiteiten: IVN Wandeling

IVN Son en Breugel organiseert in samenwerking met Senioren ZomerActiviteiten (SZA) op Woensdag 18 Augustus een wandeling voor iedereen die mee wil, langs ca. 20 herdenkingsbomen die in ons dorp te vinden zijn.
De vele herdenkingsbomen zijn o.a. geplant ter ere van hoogtijdagen van ons Koningshuis, de zgn. "koningslindes". Verder staan o.a. in het park Vroonhoven en op andere plaatsen in het dorp ook nog vele andere herdenkingsbomen.
In het voorjaar hebben 2 leden van IVN Son en Breugel een mooie wandeling uitgezet langs deze bomen. Bent u nieuwsgierig geworden, ga dan mee wandelen op woensdagmiddag 18 augustus. De wandeling voert deze middag langs ca. 20 herdenkingsbomen. De wandeling is ca. 5 km en duurt zo'n anderhalf tot twee uur.

We beginnen stipt 13:30 bij het Vestzaktheater in het centrum van Son. De verwachting is dat we uiterlijk ca. 15:30 weer terug zullen zijn. Na afloop is er koffie of thee.

Honden (ook aangelijnd) mogen niet mee.
Starttijd:       Woensdag 18 Augustus, 13:30u
Startpunt:    Voor het Vestzaktheater, centrum van Son
                        Kerkstraat 2 5691 AK  Son en Breugel
Meer info via
https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/seniorenactiviteiten/home
of mail naar: wandelen@ivn-senb.nl

 Aanmelden:
https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/seniorenactiviteiten/inschrijven
of mail naar: wandelen@ivn-senb.nl

 

Film: The Hidden Life of Trees

Tip van Yolanda van Warmoeskerken:
De film 'The hidden life of trees' draait van 12 t/m 18 augustus in bioscoop Natlab Eindhoven. https://www.natlab.nl/nl/programma/4009/Jorg_Adolph/The_Hidden_Life_of_Trees Het is de verfilming van het boek 'Het verborgen leven van bomen' geschreven door de Duitse boswachter Peter Wohlleben. 
 
Peter Wohlleben is o.a. jarenlang werkzaam geweest in de 'traditionele' bosbouw/bosbeheer.  Hij heeft door zijn werk ontdekt dat bomen zoveel meer zijn en doen dan wij mensen kunnen zien, dan wij waar kunnen nemen en is hier boeken over gaan schrijven. Hij geeft seminars,  voorlichting, opleiding, workshops en lezingen over bomen en bossen en waarom je het beheer beter aan het bos zelf over kunt laten.
 
Het voelt voor mij belangrijk dat de natuurbeleving van ons mensen breder wordt, want onze beleving bepaald hoe wij met de natuur die we nog hebben omgaan. Dat wij daar alleen goed zorg voor kunnen dragen, wanneer wij ons ervan bewust zijn wat de natuur, vaak onzichtbaar voor onze directe waarneming, zelf allemaal doet. Hoe meer we ons hiervan bewust zijn, hoe meer we ons ervan bewust zijn of onze hulp in de vorm van ingrijpen/beheren de natuurlijke ontwikkeling voedt of de natuurlijke ontwikkeling ontwricht.

Oproep: Japanse Duizendknoop

Vorige week maakte inwoner Joep Thurlings in de mooisonenbreugelkrant bekend dat hij graag, met de hulp van lokale vrijwilligers, de woekerplant Japanse Duizendknoop te lijf wil gaan. Joep woont nog maar kort in Son en Breugel en heeft daardoor zelf  in ons dorp nog geen netwerk van vrijwilligers kunnen opbouwen.
Het is Joep Thurlings in zijn vorige woonplaats Eindhoven gelukt deze lastig te bestrijden woekerplant op te ruimen. Wethouder Jan Boersma van wijkbeheer is dan ook blij met de inzet, betrokkenheid en deskundigheid van Joep Thurlings en wil hem graag helpen en ondersteunen. Vorige week hebben we direct een gesprek gehad met hem en hebben we afspraken gemaakt.
Helpt u mee?!
Wij roepen vrijwilligers op om samen met Joep Thurlings aan de slag te gaan. Wij zorgen straks voor gereedschappen en voor het deskundig afvoeren van het snoeiwerk.
Vrijwilligers die willen helpen, kunnen zich melden via communicatie@sonenbreugel.nl. Uw gegevens komen dan bij Joep terecht. Samen met hem maakt u dan de praktische afspraken
Doet u ook mee?

Lindes in Son en Breugel

Uitbundig bloeiende Linde; foto Henny Vredeveld.

Lindes in Son en Breugel 2
 
De oogst aan Lindes is deze keer veel kleiner.
Annemieke Boerma schrijft: “In de Oderlaan staat er eentje. Hij ruikt heerlijk. In de Hubertuslaan staan er een heleboel.”
In de bloeitijd van de lindes was het dit jaar vaak nat of waaide het, maar op zonnige, windstille dagen rook het op veel plaatsen in het dorp heerlijk zoetig. Op de foto van Henny Vredeveld is te zien hoe uitbundig een linde kan bloeien. Wie de lindegeur gemist heeft, kan een potje lindehoning kopen om aan te ruiken (en van te smikkelen). Lindehoning is te koop op de markt en wellicht ook elders in het dorp.
 
De Hubertuslaan is inderdaad over de volle lengte beplant met lindes. Behalve een boom in een plantsoentje staan er alleen maar lindes tussen de Van der Elsenstraat en de rotonde bij de Planetenlaan. De Hubertuslaan was dan ook een van die geurende straten.
 
Henny schreef de vorige keer dat lindebomen vaak geplant worden als herdenkingsbomen bij gebeurtenissen van het koninklijk huis. In de loop van de geschiedenis is de linde symbool geweest van nog veel meer, van de liefde (wegens het hartvormige blad?), de vruchtbaarheid en de gerechtigheid. In de nu omgezaagde Tilburgse linde is ooit een Mariabeeldje verschenen. Lindes werden in drie etages gesnoeid om de hiërarchie van de mensen aan te duiden, bijvoorbeeld het volk, de priesters en God. De Linde op de Berg in Nuenen was zo’n etagelinde voor hij onthoofd werd. Onder lindes werd recht gesproken en markt gehouden. Dat zal enerzijds symbolisch zijn geweest, anderzijds ook heel praktisch: een linde heeft een heel brede kruin. Om dezelfde reden (of was het als symbool van de liefde?) waren er dorpen met danslindes. Die hadden dansplankiers rond de stam en/of een hutje voor het dansorkest.
 
De blaadjes zitten nog steeds aan de bomen en iedereen heeft nog veel kans om nieuwe waarnemingen in te sturen. Kijk eens rond en stuur je waarnemingen van lindes naar John Bruinsma <jhpbruinsma.gmail.com>. Een toelichting bij je waarnemingen en/of een foto meesturen is welkom.


 
 

(Wandeling)Fietsroute van de maand: Meierij

In plaats van een wandeling, deze keer een fietsroute, uit het wandel/fietsroute boekje.
Een “Meierij” was het ambtsgebied van een Meier. Zijn functie was te vergelijken met die van baljuw, (land)drost, drossaard of schout.
De Meierij van den Bosch bestond (en bestaat nog steeds) vooral uit vlakke tot licht golvende zandgronden in Peelland, de Kempen en de stroomgebieden van Aa en Dommel. In eerdere tijden waren deze gebieden dun bevolkt. Vroeger bestonden de gebieden ook nog uit heidelandschappen, moerassen, veengebieden en boslandschappen, ook nu nog hetzij in mindere mate. Verder liggen er twee redelijk belangrijke rivieren in het gebied: de Aa en de Dommel.
Kenmerkend voor de Meierij is het zogenaamde populieren-landschap. Dit landschap ontstond sinds de 18e eeuw als gevolg van het voorpootrecht. Tussen 1760 en 1780 vond de grootste toename van houtteelt plaats in de gemeenten Schijndel-Sint-Oedenrode-Udenhout en Veghel. Deze plaatsen vormen de kern van het "Peppellandschap".
De populieren werden gebruikt in de klompenindustrie en voor de fabricage van lucifers. Na de Tweede Wereldoorlog is de klompen- en luciferindustrie en de daarmee samenhangende economische relevantie verdwenen.
Men kent een hoge natuurlijke en emotionele (belevings-)waarde toe aan het populierenlandschap. Met het ontstaan van het Nationaal landschap “Het Groene Woud” worden de eerste stappen gezet tot het behoud van het landschap van de Meierij.
De duur van de korte route is ~ 1 uur. De route kun je vinden op:
https://www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel/nieuws/fietsroute-meierij-korte-variant
https://www.outdooractive.com/en/route/bike-riding/fietsroute-meierij-korte-variant/219393802/

Geef de natuur cadeau

Op zoek naar een cadeau? Geef dan een IVN-lidmaatschap cadeau voor slechts 25 euro. De ontvanger krijgt ook gratis het blad Mens & Natuur.

Lees meer

Over IVN

IVN verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. www.ivn.nl.

Belastingvrij schenken

Het IVN Scharrelkids Fonds ondersteunt landelijke en lokale IVN-projecten, die erop gericht zijn om kinderen in contact te brengen met natuur.

Lees meer
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong en oud de natuur dichtbij te beleven. 
© Copyright IVN 2021
Afmelden voor deze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

               






This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Son en Breugel · St. Genovevastraat 33 · Son en Breugel, NB 5694AE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp