Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 392
01/09/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Nieuw goederenrecht treedt vandaag in werking

Vandaag 1 september treedt het nieuwe goederenrecht in werking. Het gaat om de wet van 4 februari 2020 die op 17 maart 2020 in het Belgisch Staatsblad verscheen. De wet integreert alle zakelijke rechten in het boek 3 van het nieuw Burgerlijk Wetboek en bevat nieuwe bepalingen rond o.a. erfpacht, opstal, erfdienstbaarheden, vruchtgebruik enz. Vanzelfsprekend heeft deze hervorming ook heel wat implicaties voor vastgoedmakelaars. Deze hervorming werd o.a. door prof. goederenrecht Vincent Sagaert (KUL) voorbereid die in 2018 al de werkgroep leidde die de hervorming op de wet op de mede-eigendom uittekende, en heeft de bedoeling om het systeem van zakelijke rechten te vereenvoudigen en te moderniseren. 

De organisatie van het goederenrecht verloopt nog steeds langs de fundamenten zoals ze in 1804 waren uiteengezet. De hervorming die nu in werking treedt, brengt geen omwenteling met zich mee. Men probeert nieuwe inzichten te combineren met een codificatie van bv. bepalingen uit het Veldwetboek, de Hypotheekwet, de Opstalwet en de Erfpachtwet. Zowel de Opstalwet als de Erfpachtwet worden trouwens opgeheven. Belangrijk om te melden is dat het appartementsrecht, welke in dit boek is opgenomen, inhoudelijk niet gewijzigd wordt. Wel voert men een nieuwe nummering van de artikelen in. De bepalingen die onder artikel 577-2 BW tot 577-14 BW waren opgenomen zijn vanaf de inwerkingtreding onder de artikelen 3.78 tot 3.100 BW terug te vinden.

In een volgende BIV-News, die eind december zal verschijnen, gaan we dieper in op deze hervorming en voorzien we een verhelderend artikel met daarin de voornaamste wijzigingen en aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar. 

Ondertussen pasten we de vragen in onze competentietest en schriftelijke bekwaamheidstest die betrekking hebben op o.a. erfpacht, opstal, erfdienstbaarheden en vruchtgebruik aan. Weet dat er momenteel rond het nieuwe goederenrecht verschillende vormingen te vinden zijn in ons opleidingsaanbod

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Coronamaatregelen: vanaf vandaag gelden er bijkomende versoepelingen 

Op 20 augustus ll. kondigde het Overlegcomité nieuwe versoepelingen aan die vandaag ingaan. Het Ministerieel Besluit werd intussen in het Staatsblad gepubliceerd. De regering stelt dat, ondanks de langzame maar aanhoudende stijging van het aantal besmettingen, de epidemiologische toestand beheersbaar blijft. Hierdoor besloot het Overlegcomité om vanaf vandaag de volgende stap in het Zomerplan te zetten. De regering benadrukt de individuele verantwoordelijkheid van eenieder, waarbij de beperkingen stilaan worden losgelaten. 

Hierna geven we de voornaamste wijzigingen mee voor onze sector:

Plaatsbezoeken en thuiswerk

  • Tot slot wordt thuiswerk niet langer sterk aanbevolen. Wel nodigt het Overlegcomité ondernemingen uit om telewerk structureel te verankeren.


Algemene Vergaderingen

Ook tijdens de organisatie van algemene vergaderingen dient men uit te gaan van de individuele verantwoordelijkheid van eenieder. Basisvoorzorgsmaatregelen moeten steeds in het achterhoofd gehouden worden. Algemeen geldt dat het dragen van een mondmasker tijdens een AV niet verplicht is wanneer men rekening houdt met de regels van social distancing, zijnde een afstand van 1,5 meter. Wanneer de deelnemers aan een AV zich verplaatsen dienen zij hun mondmasker te dragen, eenmaal plaatsgenomen mag het mondmasker af mits het respecteren van de social distancing.

We geven nog mee dat de maatregelen uit de Coronawet Justitie (tijdelijke versoepeling van de unanimiteitsvereiste bij schriftelijke besluitvorming en de mogelijkheid tot uitstel van de AV) op 30 september as. eindigen. Dat zal ook de definitieve einddatum zijn. Vanaf 1 oktober as. zal dus opnieuw de unanimiteit gelden bij schriftelijke besluitvorming en kan een AV niet langer worden uitgesteld.

Maak je in september nog gebruik van de versoepelde schriftelijke besluitvorming, zie er dan op toe dat de einddatum voor het terugsturen van de stembrieven voor het einde van de maand ligt. Enkel dan kunnen beslissingen rechtsgeldig worden genomen. Zie art. 55 van de Wet van 20 december 2020 (Coronawet Justitie): ‘De stembrieven die de syndicus met de post of elektronisch heeft ontvangen binnen drie weken of, in spoedeisende gevallen en voor zover dit in de oproeping is aangegeven, binnen acht dagen na de datum van de verzending van de oproeping, zijn geldig.’ 


Sectorprotocollen niet meer geactualiseerd

Gelet op de versoepelingen van de beperkende COVID-19 maatregelen geven we ook mee dat zowel de sectorgids van het SF 323 als het sectorprotocol voor plaatsbezoeken n.a.v. het Overlegcomité van 20 augustus niet meer geactualiseerd zullen worden. Het is dus niet langer verplicht om er op terug te vallen voor de organisatie van vastgoedactiviteiten.

In het geval van verslechtering van de toestand en wanneer maatregelen die de vastgoedsector treffen opnieuw worden verstrengd kan het mogelijk zijn dat de protocollen opnieuw toepasbaar worden. We zullen jullie op dat moment tijdig informeren.

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Hoe zit het met de slaagcijfers op de mondelinge bekwaamheidsproef?

Vorige woensdag gaven we de resultaten van de schriftelijke bekwaamheidsproef mee. We besloten hetzelfde te doen voor de resultaten van de mondelinge proef. Ook op dit deel van de praktische bekwaamheidstest moet, net zoals voor het schriftelijke deel, 60% van de punten behaald worden om geslaagd te zijn. In de eerste jaarhelft namen 318 stagiairs deel aan de mondelinge test voor de Nederlandstalige Uitvoerende Kamer. 216 onder hen waren geslaagd, 102 waren dat niet. Dat betekent dat 68% of bijna 7 op de 10 deelnemers slaagt. 

Onder deze 318 deelnemers telden we 285 stagiairs ingeschreven op de kolom bemiddelaar en 33 op de kolom syndicus. 188 stagiair-bemiddelaars waren geslaagd, dat is zo’n 66%. Ze behaalden een gemiddelde score van 64,6%. De hoogste score werd behaald door een stagiaire met een ondernemingsopleiding tot vastgoedmakelaar op zak. Ze behaalde 83%. Ook de geslaagden onder de syndici deden het goed met een gemiddelde score van bijna 68%. De hoogste score ging ook hier naar een vrouw die over een niet-vastgoedspecifiek bachelordiploma beschikt en 78% behaalde.

Van de 216 geslaagden waren er 162 bij de eerste poging geslaagd. 46 hadden een tweede kans nodig. We telden ook 8 geslaagden die wederingeschreven waren als stagiair. Voor hen ging het om een derde examenkans. Van de 102 deelnemers die niet geslaagd waren, zijn 23 onder hen gefaald na een tweede deelname. Zij worden ambtshalve weggelaten en kunnen desgewenst een wederinschrijving vragen, maar zullen dan wel een volledige nieuwe stage moeten doorlopen. 

Opgesplitst naar diploma stellen we volgende aantallen en percentages vast:

  • masterdiploma (ander dan vastgoed): 27 geslaagd, 20 niet geslaagd, 57,4% slaagt.

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.be



Vragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50



© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé