Copy
View this email in your browser
NPOB Medewerkersbrief - 23 augustus 2021
Uitnodiging NPOB Viert/ Verenigingsmarkt 19/09

Toekomstvisie NP Oost-Brabant
E-publikatie NPOB terugblik 50 jaar
Nood aan nieuw sigmaplan Waterbeheer en -beleid
UITNODIGING

NPOB VIERT/VERENIGINGSMARKT
50 JAAR NPOB/Regionale Vereniging Natuur en Landschap
en 20 jaar Natuurpunt

Reserveer vandaag deze datum
Zondag 19 september Weide Rock Werchter
Feest met verenigingsmarkt op de weide van Rock Werchter voor heel het gezin, voor alle afdelingen, voor iedereen met een hart voor natuur.

Programma
  • Doorlopend vanaf 11 tot 17 uur
    • Bezoek verenigingsmarkt met afdelingsstands en kennismaking met werking en ambities afdelingen en Regionale. Mogelijkheid vrije wandeling langs afgepijld wandelcircuit (5,4 km).
  • 11u00:
    • Welkom en officiële opening
    • Rondleiding personaliteiten, genodigden en vrijwilligers langs verenigingsmarkt met afdelingsstands en visieposters
    • Voorstelling Campagne 50 jaar later en 20 jaar verder en visie natuur en ondertekening charter Rotselaar
    • Drankje
    • Optreden Kerkpoortclochards
  • Vanaf 12u00:
    • Pizzastand, Stand Fruitratje met fruitsap uit Natuurpunt Boomgaard, Korte keten boerderij Lindenveld: hamburgers begrazing natuurgebied Grote Gete, foodtrucks, IJsjes Heppie Cow enz, Drankstands
  • Namiddag:
    • Verenigingsmarkt Natuurpunt Oost-Brabant en Container 20 jaar Natuurpunt
  • Voor de kinderen:
    • Springkasteel, zoektocht, stand JNM en activiteit JNM op terrein
  • Vanaf 14u00 Optredens:
    • Kerkpoortclochards en
    • Geert Sterckx met Vlierbeekband
  • Doorlopend vrije wandeling op afgepijld circuit met pancartes met toelichting
  • 14u30: Geleide natuurwandeling Anti-Tankgracht Haacht
  • 16u00: Praatcafé
  • 17u00: Dankmoment voor vrijwilligers 50 jaar NPOB/ Regionale Vereniging Natuur en Landschap
  • Ludieke afsluiting
Link naar pdf met uitnodiging en programma: klik hier
 
Om coronaveilig te werken vragen we aan de deelnemers een covid safeticket dat ter plaatse zal gescand worden. Zie modaliteiten: klik hier

We rekenen op een grote opkomst vanuit alle afdelingen en hoeken van Oost-Brabrant op zondag 19 september vanuit heel Oost-Brabant naar de weide van Rock Werchter om samen  te vieren en te genieten van onze verenigingsmarkt en samen nieuwe energie op te doen voor de volgende 50 jaar. 
 
We raden de deelnemers aan zoveel mogelijk met de fiets te komen. Op de website vind je binnenkort de fietsroutes vanuit de verschillende hoeken van Oost-Brabant en het definitieve programma: http://www.natuurpuntoostbrabant.be
Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging Natuur en Landschap
Een toekomstvisie rond biodiversiteit, natuur en landschap, klimaat
50 jaar vieren is ook ambitieus vooruitkijken naar de komende uitdagingen. Daarom werd in dit feestjaar ook een toekomstvisie ontwikkeld binnen een breed referentiekader van internationale en Europese klimaat, biodiversiteits- en milieuproblematiek en een vertaling van deze ambities naar Oost-Brabant. 
Vanuit de EU Biodiversiteitsstrategie komt er een taakstelling naar elke lidstaat om te komen tot 30% van de landoppervlakte beschermde natuur en minstens 10% onder strikt natuurbeheer. De realisatie van de Europese Habitatrichtlijn, de EU Biodiversiteitsstrategie, de Kaderrichtlijn Water  en de noodzaak van ander waterbeheer, koolstofopslag en klimaatbuffers geeft perspectief voor robuuste natuur en een andere natuurvriendelijke inrichting van het landschap.
De krachtlijnen zijn:
1. Robuuste niet-gecompartimenteerde valleien die ruimte geven aan natuur en water.
2. Krachtige uitbouw beheerde natuurgebieden tot 10% landoppervlakte  als hotspots voor biodiversiteit en milieu-condities die de kwaliteit van de gebieden garanderen.
3. Een levend landbouwgebied met minstens 10% Biodiversiteitsruimte met een groenblauwe dooradering van het agrarisch landschap en overal brede bufferstroken in het agrarisch gebied. 
4. Een kwaliteitsvol en beleefbaar landschap 
5. Leefbaar stedelijk gebied en bebouwde omgeving met klimaatbuffers en waterbuffers die tevens groenzone zijn. 
De tekst vind je onder volgende link: kik hier
NPOB 1971-2021 een Terugblik in onderstaande e-publicatie.
 
2021 bestaat Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging Natuur en Landschap, 50 jaar. In deze e-publicatie blikken we terug  op de acties en verwezenlijkingen van de Vereniging.
In de e-publikatie worden volgende 5 perioden belicht:
  • 1965-1975 De aanloop en oprichting
  • 1976-1986 Start van het reservatennetwerk. Uitbouw vrijwilligers beheerteams Reservaten.  Start Natuurfonds Hageland. Eerste professionalisering. De inzet voor levende waterlopen.
  • 1986-1999 Uitbreiding van de werking en het werkingsgebied en uitbouw van een gebiedsdekkend lokaal afdelingsnetwerk.
  •  2000-2017 Regionale hefboom: natuur en landschap als kans voor een streek
  •  2017-2021 Visievorming Robuuste Valleien en robuuste natuur  en verbreding beleidswerking 
Deze rijke geschiedenis kunt je raadplegen onder link: klik hier
Persbericht: Een nieuw Sigmaplan voor herstel valleisystemen noodzakelijk en groenblauwe dooradering van het landbouwgebied met brede buffers
2020 en 2021 waren twee aparte jaren niet alleen voor onze activiteiten maar voor heel het sociale klimaat dat overhoop werd gehaald door de coronapandemie. Activiteiten die gepland waren en dan toch afgelast moesten worden of in een andere opzet moesten doorgaan.
Terwijl 2020 gekenmerkt werd door droogte, kregen we in juli 2021 af te rekenen met stationaire zomeronweders die in ons land leidden tot nooit geziene overstromingsrampen met menselijke slachtoffers, veel menselijk leed en enorme materiële schade. Andere plaatsen in de wereld (zoals het westen van Canada en Verenigde staten en in Zuid-Europa) kregen tezelfdertijd af te rekenen met levensbedreigende hittegolven en bosbranden. Het is duidelijk dat de klimaatwijziging geen ver-van-ons-bedshow meer is en dat de desastreuze effecten nu al een realiteit zijn. Het is hoogtijd om structurele maatregelen te nemen. Maatregelen die waarschijnlijk verder gaan dan het ambitieuze EU-programma 'Fit for 55’ en de Green Deal
Hoog tijd voor een nieuw en afdoend Sigmaplan voor herstel valleisystemen en een groenblauwe dooradering van het landbouwgebied met brede buffers
 
Het is duidelijk dat heel het waterbeleid anders zal moeten. Het zal rekening moeten houden met langdurige periodes van regenval en hoge neerslagpieken. Na de watersnood van 1953 ontwikkelde Nederland het Deltaplan en na de watersnood met de overstroming van Ruisbroek in 1973 werd in Vlaanderen het Sigmaplan uitgerold. De huidige problematiek van droogte en zomerse hoogwaterstanden vereist dat er een nieuwe versie van een Sigma- of Deltaplan komt om het landschap robuust te maken en antwoord te kunnen bieden aan de nieuwe klimaatuitdagingen
Dit veronderstelt een globale aanpak met:
 
1. Ruimte voor de rivieren en herstel van de valleien over de ganse lengte en breedte met opheffing van de segmentering
Alleen zo kunnen de valleien piekberging op een verantwoorde manier realiseren en die niet volledig afwentelen op de enkele natuurgebieden met alle desastreuze gevolgen voor natuur en biodiversiteit.
2. Even cruciaal is het verhogen van wateropvang en -berging in de stedelijke en bebouwde omgeving die tezelfdertijd hitte-eilanden voorkomen
3. Groenblauwe dooradering van heel het agrarisch gebied met brede en robuuste bufferstroken
Berging in de valleien vereist ook dat in heel het landelijk gebied de leem- en sedimenttoevoer verminderd wordt en dat de hydraulische ruwheid van het landschap verhoogd wordt om de afvoer van water en vooral ook van het sediment te vertragen. Dat betekent een groenblauwe dooradering van heel het agrarisch gebied met brede en robuuste bufferstroken rond de akkers die de afstroom van tonnen leemsediment naar wegen, bebouwde omgeving en de waterlopen verminderen. Nu wordt door deze sedimentstroom van ca. 60 à 90 kg sediment per m3 water de kwaliteit van de bodem aangetast, wordt schade veroorzaakt aan bebouwing en andere structuren, wordt de waterkwaliteit in heel het riviersysteem teruggedraaid en wordt een zware hypotheek van vervuiling en verstikking van fauna en flora gelegd bij de piekberging in de natuurgebieden in de valleien.
In plaats van te rommelen in de rand zouden bijvoorbeeld alle oude ruilverkavelingen een remake moeten krijgen om deze groenblauwe dooradering op een systematische manier door te voeren.
Ook van de vrijwaring van alle overstromingsgevoelige gebieden voor bebouwing en ophoging van percelen moet dringend werk gemaakt worden door een effectieve bouwstop in deze gebieden.

 
4. Een echt onthardingsbeleid en de betonstop
Door zo’n structurele en geïntegreerde aanpak – een nieuw waterplan genre Sigma- of Deltaplan - kunnen vele uitdagingen tezamen aangepakt worden: droogte- en piek-hoogwateropvang, realisatie van de doelstellingen van de biodiversiteitsstrategie en beleefbaarheid van het landschap, behoud van de vruchtbare bodems én de doelstelling van Kaderrichtlijn Water.
De urgentie is hoog, het is tijd voor actie: geef ons een Vlaams Sigmaplan herstel Valleisystemen en groenblauwe dooradering van het landbouwgebied.
 
Zie ook het dossier robuuste valleisystemen dat eerder gepubliceerd werd en onder de link: klik hier  te consulteren is. Het artikel van NP Leuven vind je onder: klik hier
Nacht van de Vleermuis: 27 en 28 augustus 2021
Twitter
Facebook
Website
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB.

Copyright © *|2019|* *|Natuurpunt Oost-Brabant|*, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp