Copy
  Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie  
  Nieuwsbrief consumenten en bedrijven  
Nieuwe nettarieven 2022: doe nu zelf een simulatie! 
Op 1 juli 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nettarieven worden vanaf dan deels aangerekend via een capaciteitstarief. Dat is een essentiële stap om samen werk te maken van een betaalbare energietransitie. De VREG lanceert een online simulator. Zo kunnen gezinnen en kleine bedrijven nu al de impact van die verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.  

De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze in uw elektriciteitsfactuur via uw leverancier aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken ze ruim 40% van de totale factuur uit.   

Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh). Vanaf midden 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Voor een doorsnee gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen. 

Lees er alles over op onze website en maak zelf een simulatie
Wat verandert er aan de elektriciteitsfactuur?
 
Benieuwd naar wat dit voor u betekent?
 
Met onze simulator kunnen gezinnen en kleine bedrijven aangesloten op het laagspanningsnet de impact op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten. 
  Doe een simulatie!  
 
 
Brandstofmix en update Herkomstvergelijker  

Waar komt uw geleverde elektriciteit vandaan? In 2020 kwam 35,8% van de geleverde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Dat betekent dat het VREG-platform voor elke geleverde MWh een garantie van oorsprong registreerde. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar (33,69% groene stroom).  

 

Belangrijkste hernieuwbare energiebronnen: 

  • Waterkracht: 17,8%  

  • Windenergie op land: 5,5% 

  • Biomassa uit land- of bosbouw: 3,6%  

 

Het grootste deel van de hernieuwbare energie kwam uit Vlaanderen zelf (7,2%). Daarnaast waren Frankrijk (5,6%) en Noorwegen (5,3%) de belangrijkste invoerlanden voor hernieuwbare energie.  

  

In 2020 kwam 32,6% van de geleverde elektriciteit uit nucleaire bronnen en 31,5% uit fossiele brandstoffen. De Belgische residuele mix, zoals berekend door AIB (Association of Issuing Bodies), bepaalt de herkomst van de niet-hernieuwbare energiebronnen.  

 

Meer weten over de cijfers? Het Brandstofmixrapport 2020 en de Herkomstvergelijker geeft u inzicht vanwaar de geleverde stroom in Vlaanderen geografisch komt en welke technologiebron wordt gebruikt. Bekijk de Brandstofmix met meer gedetailleerde cijfergegevens over de herkomst van de geleverde stroom in 2020. Lees ook Herkomstvergelijker voor elk afzonderlijk contract van de elektriciteitsleveranciers in 2020.