Copy
1 444 allmänna samlingslokaler i hela landet
Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Nr 7, augusti 2021

Kultur och demokrati i fokus!

Hösten är här och pandemirestriktionerna tillåter oss att börja träffas igen. Utan sittplats får 50 personer vistas i lokalen, och vi har mycket på gång i höst. Vecka 43 är det Kultur- och demokrativecka. Planera för aktiviteter i er bygdegård då! Och kolla in här i nyhetsbrevet vad vi från riksförbundet livesänder digitalt under veckan.

Jag vill passa på att här säga hejdå och tack för fyra fantastiska år. Den 31 augusti gör jag min sista arbetsdag som förbundschef. Jag är otroligt imponerad av ert engagemang och så tacksam för vår tid tillsammans. Ni som engagerar er i bygdegårdsrörelsen är riktiga hjältar! 

Karin Fälldin, förbundschef 

Antidemokratiska organisationer är inte välkomna i Sveriges bygdegårdar

Tidigare i augusti blev två bygdegårdar drabbade av att Nordiska motståndsrörelsen hyrde lokalerna. Som vanligt skedde detta genom att de ljög om vilka de var och om ändamålet med uthyrningen. BR fördömer alla typer av antidemokratiska organisationer och också det fullkomligt oacceptabla i att bedra de ideella eldsjälar som driver och förvaltar landets bygdegårdar.

Läs vårt uttalande om antidemokratiska organisationer  >>
Ladda ner vår stöddokument på temat (PDF)

Fira demokratin och bygdegården genom utställningen Bygdegårdarna samlar Sverige!

Varje bygdegård är ett demokratihus värt att uppmärksammas! Till firande av demokratiåret har Bygdegårdarnas Riksförbund tagit fram en utställning om bygdegårdsrörelsen. Affischutställningen Bygdegårdarna samlar Sverige! består av fyra A2 affischer som tar upp bygdegårdsrörelsens historia, betydelse för demokratin samt bygdegården som nav i bygden. Den fjärde affischen är ett interaktivt klotterplank där besökare kan skriva ner svaret på frågan: Vad vill du fylla bygdegården med?

Utställningen kan enkelt hängas utifrån lokalens förutsättningar och arrangemanget anpassas utifrån restriktioner. Den kostar 125 kronor med frakt, beställ din uppsättning senast 30 september!

Ta möjligheten att bjuda in bygden att upptäcka bygdegårdens roll för bygden och demokratin och stärk engagemanget för vad bygdegården kan fyllas med - fira att ni finns!

Läs mer och beställ affischerna  >>

Planera för Kultur- och demokrativeckan!

Vad ska ni göra i er bygdegård 23-31 oktober? Tillsammans uppmärksammar vi demokratiåret med en Kultur- och demokrativecka. Sätt upp affischerna vi tagit fram (se ovan), fler tips och idéer finns på vår hemsida!

Läs mer på vår hemsida  >>

BR:s arrangemang under Kultur- och demokrativeckan

Bygdegårdarnas Riksförbund bjuder in till tre publika arrangemang på temana kultur och demokrati som alla är välkomna att ta del under vecka 43. Lägg 25, 26 och 28 oktober på minnet! Då arrangerar vi panelsamtal om kultur (25 oktober), konstvernissage (26 oktober) och webbinarium om social hållbarhet (28 oktober) - allt livesänt och tillgängligt för alla!

ÅterstartBygdegård - sök stöd till kultur 

Drygt 500 000 kronor har beviljats av de två miljoner Bygdegårdarnas Riksförbund fick från Kulturrådet att fördela till kulturevenemang med yrkesverksamma kulturutövare. Börja planera ert evenemang och sök stöd hos oss.

Läs mer och ansök  >>

Coronarestriktioner

Aktiviteterna har tagit fart i landets bygdegårdar, både egna arrangemang, externa arrangörer och privata firanden. Oavsett om en uthyrning gäller privata sammankomster, allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar har den som hyr ut en lokal ett ansvar enligt lag. Den 15 juli gjordes några ändringar av restriktionerna. Det finns ingen plan för när nästa förändring ska ske utan det beror på hur smittspridningen utvecklar sig.

Se till att ha rutin med skriftliga avtal där begränsningarna framgår för att visa att uthyrningen sker enligt lag, samt använd våra guider för riskbedömning som underlättar för att skapa smittsäkra egna och externa arrangemang. 

På vår hemsida finns information om aktuella begränsningar, information om uthyrning samt våra riskanalyser  >> 

Beslut om riktat krisstöd dröjer till slutet på september

Innan sommaren tog 1082 medlemsföreningar chansen att söka riktat krisstöd via Bygdegårdarnas Riksförbund. Arbetet med att rätta och kontrollera vissa ansökningar har tagit mer tid i anspråk än planerat, vilket innebär att förbundsstyrelsen inte kommer kunna fatta något beslut i frågan i augusti. Beslut sker istället på deras möte den 17-18 september och kommer därefter meddelas och utbetalas till föreningarna.

Idébok för att komma igång med spelaktiviteter!

Vill ni arrangera rollspel, LAN eller brädspelskväll i bygdegården? Eller vi ni prova på effektsminkning och klä ut er till zombies och monster? Vi har med hjälp av Spelhobbyförbundet Sverok tagit fram en Idébok med olika typer av spelaktiviteter som är lätta att arrangera, lätta för nybörjaren och inte kräver dyr utrustning. Målet är att alla ska kunna ha roligt med spel, även den som inte har provat tidigare! I Idéboken finns all information ni behöver för att komma igång!

Ladda ner Att spela spel! Idéboken (pdf)
Läs om spel och andra aktivitetstips på vår hemsida >> 

Popcorn + film = sant

Bjud in till filmvisning i bygdegården! Det är lätt att arrangera och passar alla åldrar. Nu har vi fyllt på förråden med popcornbägare och kan skicka ut till era visningar! Bokar ni kommersiella visningar så kan vi även göra affischer för just er visning.

Läs mer om att visa film här (pdf)

Digital ansökan om Boverkets investeringsstöd

Årets ansökan om investeringsstöd till Boverket kommer att ske digitalt via nätet. Boverket utvecklar ett digitalt ansökningsformulär som kommer att öppnas i november. Det är samma uppgifter som tidigare som ska in till Boverket. Boverket har tagit bort de blanketter som vi tidigare använde från sin hemsida. Under hösten kommer Bygdegårdarnas kansli få information om det nya ansökningssystemet och ta fram en utbildning kring detta. Vi fortsätter tillsvidare att jobba med ansökan på samma sätt som tidigare när vi tar fram underlag för ansökan om investeringsbidrag. Kontakta bygdegårdarnas kansli eller ditt distrikts kontaktperson för fastighet så skickar vi de gamla blanketterna och stöttar er under arbetet med er ansökan.

Läs mer om Boverkets investeringsstöd  >>

Webbinarium om ansökan till Boverkets investeringsbidrag 14 september
Den 14 september bjuder vi in till ett webbinarium om hur man ansöker om investeringsbidrag från Boverket.
Läs mer och anmäl dig här (pdf)

Mer information på Hitta bygdegård

Nu visas ett helt gäng uppgifter på de "visitkortssidor" som man hittar genom att söka på Hitta bygdegård. Uppgifterna hämtas från det ni i föreningarna skriver in i årsrapporteringen.

Sök på din bygdegård och se vad det står om den  >>

Om ingen plats anges hålls arrangemanget digitalt.

September

Arrangörsutbildning för kulturevenemang

14 Webbinarium om ansökan till Boverkets investeringsbidrag

21 Försäkringen – Vad alla styrelsemedlemmar bör veta!

28 Säker föreningsgård – El-system, naturskador, skadedjur och bedrägerier

Oktober

20 Inspirationsträff

23-31 Kultur- och demokrativecka – hela landet

25 Panelsamtal om kulturens återstart – publikt

26 Vernissage från Konst åt alla – publikt

28 Webbinarium om social hållbarhet – publikt

26-31 Konst åt alla, Korsbygården, Lärbro, Gotland – publikt

November

12-14 Nationell träff, Sånga-Säby, Stockholms län

Läs hela kalendariet  >>

Bygdegårdsförsäkringen


Har ni koll på GDPR, skadeståndsansvar och förskingring? 
Detta och mycket mer kan du lära dig om i den nu uppdaterade Juridik-lektionen av Säker föreningsgård. Lektionen har bland annat utökats med ett avsnitt om GDPR och personuppgiftshantering för föreningar. Nytt är också en checklista i wordformat som sammanfattar lektionen och förenklar arbetet med att realisera tipsen och råden. Lektion och checklista ligger just nu uppe utan krav på lösenord. Testa och se vad det kan ge! 

Gå till Lektion 4 Juridik  >>
Gå till Checklista Juridik  >>
Video: Säker föreningsgård – Vi förklarar! >> 

Kassörer och ordföranden, se hit! Är ni dubbelförsäkrade?
Sedan några år tillbaka ingår sanering av skadedjur för alla fullvärdesförsäkrade byggnader (exklusive uthus) inom Bygdegårdsförsäkringen. Därtill ingår husbock- och hästmyraförsäkring för alla fullvärdesförsäkrade byggnader (inklusive uthus). Skadedjursförsäkringen ingår i ordinarie försäkringspremie. Så betalar ni även en separat faktura från exempelvis Anticimex eller Nomor så är det troligt att ni är dubbelförsäkrade och bör säga upp ert avtal. Vid frågor, kontakta försäkringskansliet.
   
Webbinarier
Försäkringen – Vad alla styrelsemedlemmar bör veta!

Tisdag 21 september kl. 18-19.

Säker föreningsgård – El-system, naturskador, skadedjur och bedrägerier
Tisdag 28 september kl. 18-19.

Läs mer om webbinarierna här >> 

Ring försäkringen på 0200-22 99 99 eller mejla forsakring@bygdegardarna.se

Medlemsförmåner

Bra rabatter för bygdegårdsföreningar med LRF Samköp. Läs om rabatterna  >>
Som medlemsförmån kan föreningar få konst deponerad. Läs om konstdepositioner  >>
Tidskriften Bygdegården som utkommer fyra gånger per år. Läs mer om tidskriften  >> 
Följ oss på Facebook Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram Följ oss på Instagram
Copyright © 2021 Bygdegårdarnas Riksförbund, All rights reserved.