Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 22/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Webinaari: Lapsen oikeudet yhteiskunnassa – johtamisella ajattelutavan muutokseen
Lapsen oikeuksien täysimääräinen toteutuminen edellyttää tekoja ja laajaa sitoutumista. Tarvitsemme jaettua tietoa siitä, että sitoutuminen lapsen oikeuksiin velvoittaa Suomea. Lisäksi tarvitsemme yhteiskunnallista keskustelua siitä, millainen Suomi turvaa parhaiten oikeuksien toteutumisen jokaiselle lapselle.
 
Webinaarissa tarkastellaan, miten johtamisella voidaan vahvistaa lapsen oikeuksia puolustavaa ajatustapaa ja minkälaista johtajuutta tarvittaisiin, jotta jokainen lapsi voisi maassamme loistaa ja nauttia oikeuksistaan. Webinaarin järjestää Lastensuojelun Keskusliitto yhteistyössä kansallisen lapsistrategian, Kuntaliiton sekä Opetushallituksen kanssa.
Tutustu ohjelmaan ja
ilmoittaudu 26.8. mennessä

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Iceheartsin 25-vuotisjuhlagaala: Voiko rakkautta mitata?

Aika ja paikka: 2.9., klo 15.00–17.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan tapahtumaan

Mikä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja syrjäytymisen nykyisyys ja tulevaisuus? Miltä ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö näyttää tulevaisuudessa? Mikä on nuorten tilanne numeroiden valossa? Miten palveluita voitaisiin parantaa? Voidaanko rakkautta mitata? Muun muassa näiden kysymysten äärelle pysähdytään Iceheartsin virtuaalisessa 25-vuotisjuhlagaalassa. Arto Nybergin juontaman juhlagaalan jälkeen keskustelua jatketaan Iceheartsin väen kanssa Teamsissa.


Turvallisesti Digiliikenteessä – miten ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa digitaalisessa mediassa

Aika ja paikka: 8.9. & 22.9., klo 9–11, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen mukaan 8.9. ja 22.9. järjestettäviin tilaisuuksiin

AVI järjestää kaksi samansisältöistä koulutusta, jossa käsitellään laajasti seksuaaliväkivaltaa ilmiönä ja annetaan valmiuksia käytännön työhön. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten tietoisuutta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta erityisesti digitaaliset ympäristöt huomioiden. Kouluttajat avaavat ilmiötä moniammatillisesta näkökulmasta myös tapausesimerkkien avulla. Koulutus on tarkoitettu sote-alan ammattilaisille sekä laaja-alaisesti opetustoimessa työskenteleville, jotka työssään kohtaavat lapsiin kohdistuvaa häirintää ja seksuaalirikoksia.


Lapsen mielipide on tärkeä -webinaari

Aika ja paikka: 15.9., klo 14.00–15.30, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 10.9.

Kasvatus ja perheneuvonta ry Kasperin webinaarissa käydään läpi lastenvalvojien kokemuksia lapsen mielipiteen selvittämisestä, lasten tapaamisista sekä vanhempien tukemisesta. Webinaarissa jaetaan myös lasten ja nuorten ajatuksia heidän mielipiteensä selvittämiseen liittyen.


Hyvää työtä nuori

Aika ja paikka: 29.9., klo 12–16, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan tapahtumaan

Varma, Itla ja TAT järjestävät yhteistyössä Hyvää työtä nuori -verkkotapahtuman, joka on tarkoitettu kaikille nuorista ja työelämästä kiinnostuneille. Tapahtumassa kuullaan nuorten odotuksia niin tulevaisuudesta kuin työelämästäkin sekä keskustellaan siitä, miten nuorten hyvinvointia ja työelämään kiinnittymistä tuetaan entistä paremmin.


Turvallinen lapsuus ja tulevaisuususko -seminaari

Aika ja paikka: 1.10., klo 9–13, Finlandia-talossa Helsingissä sekä verkossa
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 17.9. mennessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja MLL:n tutkimussäätiön seminaarissa pohditaan muun muassa, millaista on lapsuus ja nuoruus ilmastonmuutoksen varjossa sekä miten tulevaisuuslukutaitoa voi opettaa. Seminaarissa esitellään myös lasten ja nuorten pärjäävyyttä sekä tulevaisuususkoa rakentavia toimintamuotoja.

Save the date! Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden monet kasvot -webinaari 17.11.

Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden monet kasvot -webinaari järjestetään keskiviikkona 17.11. klo 9–15.30. Webinaarin tavoitteena on lisätä tietoisuutta kokemusasiantuntijuudesta, sen moninaisuudesta ja mahdollisuuksista lastensuojelussa. Kohderyhmänä ovat erityisesti ammattilaiset ja kehittäjät.

Webinaarissa tarkastellaan kokemusasiantuntijuutta lastensuojelussa laajasti niin pienten lasten, nuorten kuin vanhempienkin näkökulmasta. Iltapäivällä on mahdollisuus osallistua vuorovaikutteisiin työpajoihin ja saada käytännön vinkkejä kokemusasiantuntijatoimintaan.

Ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa myöhemmin. Maksuttoman ja kaikille avoimen tapahtuman järjestää KoLa eli Kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa -verkosto. Tutustu myös KoLan koostamiin Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden eettisiin ohjeisiin.

Lisätietoja webinaarista

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Yleiskommentti digitaaliseen ympäristöön liittyvistä lapsen oikeuksista suomennettu

YK:n lapsen oikeuksien komitea julkaisee yleissopimuksen toimeenpanon tueksi yleiskommentteja, joissa se esittää tulkintansa sopimuksessa taatuista oikeuksista. Tulkinnat koskevat sekä yksittäisiä artikloja että erilaisia teemoja. Tähän mennessä komitea on julkaissut 25 yleiskommenttia. Viralliset yleiskommentit löytyvät englanniksi lapsen oikeuksien komitean verkkosivuilta.

Uusin, maaliskuussa julkaistu 25. yleiskommentti lapsen oikeuksista digitaalisissa ympäristöissä on saatavilla nyt myös suomeksi lapsiasiavaltuutetun sivuilla. Yleiskommentti on hyvin ajankohtainen ja siinä on huomioitu monessa maassa kasvanut etäopetuksen tarve, kertoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Ruotsinkieliset yleiskommentit löytyvät Ruotsin lapsiasiavaltuutetun verkkosivuilta.

Tutustu myös maaliskuussa julkaistuun järjestöjen yhteisblogiin, jossa tarkastellaan yleiskommenttia. Muuttuvassa digitaalisessa kulttuurissa kasvavan lapsen oikeuksien turvaaminen on tasapainoilua suojelun ja osallisuuden välillä lasta kuullen ja hänen kokemuksiaan arvostaen.


Työryhmä ehdottaa lapsibudjetoinnin pilotointia vuoden 2022 valtion talousarviossa

Lapsibudjetoinnilla tarkoitetaan talousarvion tarkastelemista lapsen oikeuksien näkökulmasta. Siinä on kyse lapsiin kohdistuvien talousarviomenojen ja -tulojen seurannasta sekä talousarviopäätösten lapsivaikutusten arvioinnista. Valtioneuvoston kanslia asetti vuoden 2020 lopussa osana kansallista lapsistrategiaa työryhmän selvittämään, miten lapsibudjetointia ja siihen liittyvää osaamista tulisi kehittää yli hallituskausien.

Työryhmä on nyt tehnyt ehdotukset siitä, miten lapsibudjetointi voisi tukea kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa. Työryhmä ehdottaa, että lapsibudjetointia pilotoidaan vuoden 2022 valtion talousarvioesityksessä ja että se vakiinnutetaan osaksi talousarvioesitystä vuonna 2023. Työryhmä ehdottaa myös, että lapsiasiavaikutuksia arvioidaan  hallituskausittaisen ja että kuntien toteumatietojen seurantaa ja raportointia kehitetään erillisenä hankkeena. Lisäksi työryhmä ehdottaa kuntien ja hyvinvointialueiden oman vapaaehtoisen ja laajamuotoisen lapsibudjetointityön käynnistämistä sote-uudistuksen tultua voimaan verkostomaisena toteutuksena.

Osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa on laadittu myös Lapsivaikutusten arvioinnin käsikirja lainvalmistelijoille. Lue Lapsenoikeudet.fi-sivuilta käsikirjan laatijoiden, Esa Iivosen ja Kirsi Pollarin näkemyksiä lapsivaikutusten arvioinnista.


Oikeus perhe-elämään ja lapsen etu lähtökohtana perheenyhdistämistä koskevassa lakihankkeessa

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille hallituksen esityksen ulkomaalaislain muutokseksi. Esityksen tavoitteena on, että kansainvälistä suojelua saavien oikeus perhe-elämään toteutuisi mahdollisimman täysimääräisesti. Tavoitteena on myös varmistaa, että lapsen etu toteutuu kansainvälistä suojelua saaneiden alaikäisten perheenyhdistämistapauksissa.


Korkeimman oikeuden ennakkopäätös liittyen lapseen kohdistuneeseen pahoinpitely- ja vapaudenriistorikokseen

Vanhemmat olivat aiheuttaneet 5–6-vuotiaalle lapselleen kipua ja vahingoittaneet tämän terveyttä muun muassa laiminlyömällä atooppisen ihon hoidon ja sitomalla lapsen kädet yhteen ruokailemisen ja yön ajaksi. Korkeimman oikeuden ratkaistavana oli kysymys siitä, oliko pahoinpitely tehty erityisen julmalla tavalla.

Ratkaistavana oli myös kysymys syytesidonnaisuudesta, kun hovioikeus oli osana pahoinpitelyä lukenut vastaajien syyksi myös lapsen ajoittaisen sulkemisen veneen kajuuttaan, vaikka teosta oli erikseen syytetty vapaudenriistona eikä teonkuvauksessa ollut väitetty, että kajuuttaan sulkemisella olisi vahingoitettu lapsen terveyttä.


Lasten ja nuorten ääntä kuultava peruskoulun kehittämisessä

Opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia -ohjelmassa kuultiin lasten ja nuorten käsityksiä ja toiveita siitä, miten peruskoulua voidaan kehittää nykyistä tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi. Lasten ja nuorten kuuleminen on osa Oikeus oppia -ohjelman tavoitetta kehittää lasten ja nuorten kuulemisen ja osallistamisen menetelmiä sekä valmistella ehdotus perusopetuksen ns. tasa-arvorahan vakiinnuttamiseksi pysyväksi ja vaikuttavaksi osaksi perusopetuksen rahoitusjärjestelmää.

Afganistanin tilanne on katastrofaalinen ja myös lasten oikeudet ovat uhattuina
Väkivaltaisuudet vaarantavat lasten elämän ja turvallisuuden. Monet lapset ovat myös vaarassa jäädä koulujärjestelmän ulkopuolelle.
  • Älä käännä selkääsi Afganistanille – seuraa ja pidä Afganistanin lasten tilannetta esillä.
  • Ole yhteydessä päättäjiin, ja vetoa, että Afganistanin lapsista pidetään huolta.
  • Tue järjestöjä, jotka tekevät humanitaarista työtä alueella
Monet järjestöt ovat joutuneet pysäyttämään toimintansa Afganistanissa, mutta lasten auttaminen jatkuu. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ei aio jättää Afganistania, mutta joutuu parhaillaan pitämään matalaa profiilia ja odottamaan hetkeä, jolloin toiminta voidaan käynnistää uudelleen. Lisää järjestöjen toiminnasta lasten turvallisuuden puolesta muun muassa Pelastakaa Lasten ja UNICEFin sivuilta. Lue myös Ylen uutinen aiheesta.

Uutisointi tavoittaa niin koululaisia kuin pieniä lapsiakin. MLL:n sivuilta löytyy ohjeita, miten puhua lapsen kanssa väkivaltauutisista ja onnettomuusuutisista.
Tutustu myös
Lapsenoikeudet.fi -sivustoon

JULKAISUT

Pohjoismainen raportti LGBTI-nuorten terveydestä, hyvinvoinnista ja elinoloista

Pohjoismaiden ministerineuvosto on käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on havainnollistaa LGBTI-nuorten hyvinvointia, jakaa alueellista tietoa ja kokemuksia sekä myötävaikuttaa LGBTI-nuorten parempiin elinoloihin Pohjoismaissa. Hankkeen tuoreessa raportissa kuvataan LGBTI-nuorten hyvinvointia koskevan tiedon tieteellistä tilaa ja esitetään hyvinvoinnin parantamiseen tähtääviä hankkeita Pohjoismaissa. Englanninkielisen raportin yhteenveto on luettavissa myös suomeksi.


Nuorten arkea koronan keskellä tarkasteleva kirjoitussarja jatkuu

Nuorisotutkimusseuran viime syksynä alkaneessa Poikkeusolot – nuorten arki koronan keskellä -kirjoitussarjassa on julkaistu Jenni Lahtisen, Riku Laineen ja Tuuli Pitkäsen kirjoitus Koronaan liittyvät kokemukset stressaavat nuoria. Nuorten kokemaa stressiä kysyttiin touko-kesäkuun vaihteessa Nuorisotutkimusseuran Tutkimus nuorten kokemuksista korona-aikana -hankkeen aineistonkeruun toisella kierroksella. Pelkästään stressikokemusten yleisyyttä tarkastelemalla selvisi, että naiset olivat kokeneet stressiä huomattavasti miehiä useammin. 


Digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa suojaamaan lapsen netin käyttöä

Telian teettämään tutkimukseen osallistuneista vanhemmista miltei puolet arvioi lastensa ruutuajan lisääntyneen korona-aikana. Näiden lasten ja nuorten ruutuaika on lisääntynyt pääosin tunnilla tai kahdella tunnilla päivässä. Pelastakaa Lasten asiantuntija löytää lisääntyneestä ruutuajasta huolenaihetta, mutta myös positiivisia puolia. Telia ja Pelastakaa Lapset kokosivat perheille digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa suojaamaan lapsen netin käyttöä.


Sote-palveluiden vaikuttavuustoiminnan nykytila ja tulevaisuuden tarpeet

Suomeen tarvitaan kansallinen sote-vaikuttavuuskeskus, jonka tavoitteena on tukea väestön hyvinvoinnin parantamista, yhteiskunnan taloudellisesti kestävää kehitystä sekä varmistaa sote-palveluiden suuntaaminen kustannusvaikuttavasti. Näin esitetään Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä toteuttamassa selvityksessä, jossa kartoitettiin sote-palveluiden vaikuttavuustoiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita Suomessa. Selvityksessä ehdotetaan kansallisen sote-vaikuttavuuskeskuksen käynnistämistä tulevien hyvinvointialueiden yhteistyönä.

Osallisuusviikko tuo perheiden äänen kuuluviin
Nyt on aika ilmoittautua 13.–19.9. vietettävään osallisuusviikkoon ja selvittää mitä mieltä perheet ovat alueellanne tarjottavista palveluista ja niiden kehittämisestä!
 
Kutsumme osallisuusviikkoon mukaan toimijoita, jotka kohtaavat toiminnassaan perheitä. Mukana on niin järjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen kuin kuntien ja alueiden toimijoita eri puolilta Suomea!
 
Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke tarjoaa materiaalia ja valmiit, vanhemmille ja lapsille suunnatut kyselylomakkeet. Hanke kokoaa kyselyiden tulokset yhteen ja on mielellään mukana pohtimassa alueen kehittämiskohtia yhdessä alueellisen verkoston kanssa. Tutustu myös edellisen osallisuusviikon kyselytuloksiin.
Lue lisää ja ilmoittaudu
mukaan 3.9. mennessä

AJANKOHTAISTA

Epävarmuus syksyn opiskelusta ja muusta tekemisestä painaa nuorten mieliä

Heinäkuu oli Sekasin-chatin kaikkien aikojen kiireisin kesäkuukausi. Nuorten yhteydenottoja tuli kesä-heinäkuun aikana yli 25 000. Yhteydenottojen syyt liittyivät samankaltaisiin nuorten elämän kriiseihin ja pulmiin kuin muinakin vuodenaikoina eli pahaan oloo, ihmissuhdeongemiin sekä itsetuhoisuuteen. Lisäksi koronaan liittyvien rajoitusten jatkuminen edelleen kuormittaa nuoria.  

Myös arjessa selviytymiseen liittyvät ongelmat ovat usein keskustelussa, ja talous nousi puheeksi noin kuudessa prosentissa keskusteluista. Monet nuoret eivät tiedä, minne kääntyä taloudellissa vaikeuksissa. Lue lisää nuorten talousvaikeuksista Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappanan blogista Takuusäätiön sivuilla.


Nuorten hyvinvointia vahvistava Zekki-digipalvelu kisaa Euroopan sosiaalisten innovaatiot -kilpailun voitosta

Diakin Zekki-digipalvelu on päässyt semifinaaliin Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailussa. Verkossa toimiva maksuton Zekki-digipalvelu kannustaa nuoria pohtimaan omaa hyvinvointiaan ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Palvelu auttaa myös syrjäseutujen nuoria pääsemään digipalvelujen piiriin.


Lausteen kehittämä uusi palvelu­malli haastaa perinteistä sijaishuol­toa

Perhekuntoutuskeskus Lauste aloitti uudenlaisen perheiden jälleenyhdistämispalvelun syksyllä 2020. Palvelussa perheenjäsenet pääsevät muuttamaan samaan piha­piiriin sijoitetun lapsen lähelle, ja koko perhe saa intensiivistä kuntou­tusta kotiin paluun mahdollistami­seksi. Asiakasperheet ovat olleet tyytyväisiä uudenlaiseen työskentelyyn ja myös moni sosiaalityöntekijä on ottanut sen hyvin vastaan. Lue lisää palvelusta sekä kolmen asiantuntijan ajatuksista perheiden jälleenyhdistämisen tarpeellisuudesta, hyödyistä ja haasteista.


Osallisena ja yhdenvertaisena koulutiellä -kampanja

Malikkeen somekampanja tuo tietoa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävistä, koululiikuntaan, välituntileikkeihin, toiminnalliseen oppimiseen ja muuhun koulun toimintaan soveltuvista apu- ja toimintavälineistä. Lapsen oikeus osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen koulussa pohjautuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, lakeihin ja opetussuunnitelman perusteisiin. Lapsen oikeus osallisuuteen tarkoittaa sitä, että kaikille lapsille on tarjottava osallisuuden mahdollisuus. Kohtuullisilla mukautuksilla voidaan edistää vammaisten lasten yhdenvertaisuutta. Niiden epääminen on lain mukaan syrjintää.

Tutustu myös Malikkeen ja SOLIAn maaliskuussa julkaisemaan oppaaseen, joka tarjoaa kootusti tietoa kouluille ja kunnille yhteiskäyttöön soveltuvista apuvälineistä, välineiden jälleenmyyjistä sekä hinta-arviota helpottamaan hankintaa.

AVOIMET TYÖPAIKAT

SOS-Lapsikylään haetaan perhekuntoutuksen ohjaajia sekä asiakkuusjohtajaa

Oulun perhekuntoutusyksikköön haetaan sekä vakituista että määräaikaista ohjaajaa. Työ pitää sisällään erilaisia lapsiperheen arjen toimintoja, terapeuttista työskentelyä sekä ryhmien ohjausta. Perhekuntoutuksen ohjaaja toimii tiiviissä suhteessa perheeseen ja sen jokaiseen jäseneen koko kuntoutuksen ajan. Haku tehtäviin päättyy 31.8.

SOS-Lapsikyläsäätiöön haetaan asiakkuusjohtajaa, joka vastaa säätiön tuottamien palveluiden myynnistä kunta-asiakkaille, olemassa olevien asiakassuhteiden hoitamisesta sekä uusasiakashankinnasta. Hae tehtävää viimeistään 1.9.


Avoimia tehtäviä lastensuojelualan osaajille

Jukola on avaamassa vuoden lopulla itsenäistymisvaiheessa oleville nuorille suunnatun yksikön Mäntyharjulle. Yksikköön etsitään sosiaali- ja/tai terveysalan koulutuksen saaneita ohjaajia. Useimmat yksikköön sijoittuvat nuoret ovat jo edenneet Jukolan sijaishuollossa vaiheeseen, jossa otetaan vastuuta ja askelia kohti itsenäistä asumista. Itsenäistyvien nuorten kanssa tehtävässä työssä korostuu monialainen verkostotyö, jonka tavoitteena on nuoren jatkopolkujen löytäminen. Toiminta käynnistyy, kun riittävä määrä osaavaa henkilöstöä on saatu rekrytoitua.