Copy
View this email in your browser
Berørth er et ugentligt nyhedsbrev, som jeg håber kan give inspiration til et hverdagsliv med tvivl og tro, nysgerrighed og spiritualitet og en mængde gode samtaler med andre.

Giv dine venner noget at tale om. Klik nedenfor og videresend Berørth til dem.
Videresend Videresend

Bliv berørt -
og bliv klogere



Har du hørt første afsnit af podcastserien Berørth?

Hele ugen lanceringen i mandags lå den i top 3 blandt podcasts om religion og spiritualitet i Danmark.

Så jeg er langt fra alene om at synes, at det ikke er nok at tale og føle selv, man skal også lytte og blive klogere.

I første afsnit talte jeg Eske Willerslev om, hvordan troen skal sætte grænser for videnskaben.

Det er en dyb og nuanceret samtale om troens rolle i vores samfund og i fællesskabet.

Den form for samtale, som vi har brug for mange flere af.

I dag udgiver jeg afsnit nummer to med præst og forfatter Lene Højholt - og med kort besøg af den hendes svenske kollega, Tomas Sjödin, som der kommer et længere afsnit med om en uge.

Lene Højholt er en af dem, der herhjemme ved mest om det, der er så umuligt at fatte, men for mig en helt essentiel del af mit daglige liv: Opstandelsen.

Jeg lever med det udefinerbare håb om igen at mødes med dem, jeg elsker. Og jeg lever i en vished om, at der er så meget, jeg ikke begriber, men jeg har tilliden til, at der er en visdom, der er større. Som rækker til os alle.

Opstandelsen er den, jeg spørges mest om. 

Lyt eller læs, hvad Lene Højholt fortæller.

Det bliver du klogere af.

Jeg er glad for alle samtaler om det, der berører os, men om du bliver klogere af at lytte til mig i "Tal til mig" på DRs P1 (det ligger på www.dr.dk og kommer som podcast) ved jeg ikke, ligesom jeg heller ikke kan vide, hvilket udbytte læserne har af interviewet i torsdag med mig i Jyllands-Posten. 

Jeg ved dog med sikkerhed, at du bliver klogere at af lytte til Berørth.

Berørth vil komme hver mandag og handler om den tro, jeg og dem, jeg taler med, er berørt af hver eneste dag - og som de ved meget mere om end mig og de fleste andre.

Skriv meget gerne til mig på charlotte.roerth@icloud.com om, hvad I vil høre mere om, og også gerne om, hvordan Berørth kan blive endnu bedre.  

Jeg ser frem til, at andre kan møde dem, jeg har siddet og skal sidde sammen med ved mikrofonen.

Dem, jeg gerne vil tale med, har alle sagt ja. Det er så imponerende, at de vil bruge tiden. Det er jeg taknemmelig for. Det, håber jeg, også, at I bliver. 

Herunder er link og længere nede et uddrag af min artikel ud fra podcasten på POV International. 
Hør Berørth på Spotify
Hør Berørth på Apple Podcasts
Hør Berørth på min hjemmeside
Genopstår vi fra de døde?


Er der mening med galskaben?

Noget af det vildeste i kristendommen er fortællingen om, at Jesus rejser sig fra de døde.

Hvad sker der dog?

Ingen ved det, fastholder forfatter og præst Lene Højholt og argumenterer alligevel for, at selv i dag vil også ikke-troende mærke opstandelsen flere gange i løbet af deres liv.

Mange gør det, når en, de elsker, er ved at dø, erfarer hun, der har begravet omkring 1000. 

Vi mærker den alle sammen, påstår præsten om den opstandelse, der ellers er så kropumulig at forstå.

Mange gange i vores liv vil vi endda selv være inde i en opstandelse, forsikrer Lene Højholt. 

- Men jeg ved ingenting om, hvad den er, siger hun så. Det gør ingen anden heller, og det er en del af pointen. En del af meningen med det hele. 

- Opstandelsen er et mysterium. Hvordan, den ser ud efter det her liv, får vi lov at vente med til den dag, men ordet - også på græsk – betyder at stå op. Og det ord kan jo bruges i mange forskellige dimensioner, ikke? Vi kan tale om, at her er en frygtelig opstandelse, lyder det med den tone af totalt underspillet humor, hun har med sig fra opvæksten i Vendsyssel. 

Gennem en menneskealder har den nu 70-årige Højholt været en markant stemme i den stadig mere udbredte samtale om, hvordan vi lever vores liv her på jorden som væsener med tvivl og tro. 

Udover at være sognepræst har hun skrevet en række bøger, har undervist, afholdt retræter og er foruden sin præsteuddannelse også cand. mag i kristendomskundskab, psykologi og kunsthistorie. Hun har holdt utallige personlige samtaler med mennesker i krise. Og har begravet over 1000.

Som en anden Niels Hausgaard får hun smilet frem, selv når hun taler om det, der i vores liv står frem som det værste, døden. 

Men det er måske netop det, fortællingen om opstandelsen kan?

Give smil ved at være en fortælling om noget storslået og smukt, så vi kan fortælle hinanden om, det, der gør allermest ondt og blive i stand til at leve med det? 

Jo, mener præsten, men fortællingen kan mere end det.

Den kan også hjælpe os til at leve et bedre liv i denne her vildt foranderlige tid, vi lever i. Hvad end vi tror eller ej. 

For beretningen om opstandelsen er ikke kun den, der sker med Jesus, da han dør og som giver os en historie om, at det skete for ham og kan ske for os og dem, vi elsker og dem, vi allerede savner, så vi kan mødes igen på en eller anden uvis måde.


Læs mere via direkte link til artiklen herunder:
 
Læs hele artiklen med Lene Højholt her
Se min kalender her (den opdateres løbende)

Følg med på sociale medier

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Copyright © 2021 Charlotte Rørth, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp