Nyhedsbrev fra Historiens Hus
Se denne email i din browser
To odenseanske politifolk føres over Flakhaven, efter at tyskerne har arresteret den samlede danske politistyrke 1944 (Stadsarkivet).
 

Politi og kommunister i dine ører


Historiens Hus har i anledning af nedlæggelsen af snublesten i Odense og vor udstilling "Besættelsestidens ofre" lavet et par podcasts om emnet "Snublesten i Odense". Du kan høre dem nu.

I podcasten "Politiet under besættelsen" hører du om politiets svære balancegang og om, hvordan betjentene i løbet af de tre første besættelsesår blev mere og mere klemt besættelsesmagten og befolkningen. Politiet skulle opretholde og forsvare samarbejdslinjen samtidig med, at modstandslinjen i befolkningen blev mere og mere populær. Under augustoprøret 1943 blev politiets rolle for alvor udstillet: Man var som en lus mellem to negle. Og som det ikke var nok, så blev store dele politistyrken godt et år senere arresteret og sendt i koncentrationslejr! Det var på ingen måder nemt at være politimand under besættelsen.

Hør podcasten her

I "Historien om kommunisterne" kan du bl.a. høre om kommunisten Gunnar Carlo Nielsen, der med sin modstandsgruppe kom i ildkamp med Gestapo ved Geels Kro den 12. juli 1944. Den unge Gunnar Carlo blev dræbt på stedet, og efterfølgende begravede Gestapo ham i hemmelighed på det militære øvelsesterræn ved Seden Strand. Han er en af de i alt 10 odenseanere, der har fået en snublesten i Odense. Gunnar Carlo er ikke den eneste fra den kommunistiske modstandsbevægelse, der får en snublesten og i denne podcast kan du høre om de kommunister, der blev dræbt under besættelsen og særligt dem, der nu har fået en snublesten i Odense.

Hør podcasten her
 
Facebook
Vores hjemmeside
Instagram
SoundCloud
Copyright © 2021 Historiens hus, alle rettigheder forbeholdes.


Vil du ændre hvordan du modtager disse emails?
Du kan opdatere dine indstillinger eller framelde dig listen