Copy
7 bullets van werkgeluk
View this email in your browser

      7 bullets van werkgeluk  

                                  
Beste <<Voornaam>>,

Je bent van mij lange nieuwsbrieven gewend. Dit nieuwe seizoen ga ik experimenteren met kortere nieuwsbrieven met een hogere frequentie (mede geïnspireerd door de nieuwsbrief van Tim Ferriss en die van Martijn Aslander). Ik schrijf in 7 (relatief ;-) korte “bullets” wat mij nu bezighoudt rond werkgeluk. Ik ben benieuwd hoe jou dit bevalt (via reply op deze email of een appje naar 06-51568384). Dank je wel alvast!

Onno


 
1. Wat mij nu bezig houdt -
Hoe nu verder na corona?” dat is een vraag die mij (en ik denk velen met mij) nu bezighoudt. Krijgen we bijvoorbeeld te maken met een grote uitstroom van medewerkers die iets anders willen gaan doen? Wordt 4 dagen werken de standaard? Gaan we veel meer thuis werken? Veel medewerkers willen meer thuis werken en het bespaart organisaties veel kosten. Maar toch beweegt niet iedere organisatie in die richting. Verder begint de negatieve impact van de afgelopen 1,5 jaar nu zo langzamerhand duidelijk te worden. Onze mentale gezondheid was nog nooit zo slecht. In de zorg zie je ook duidelijk de impact van de afgelopen periode. Maar ook in de horeca willen ze dat het werk verandert. Er is o.a. meer behoefte aan autonomie. Door de aantrekkende economie en het tekort aan mensen kunnen werknemers steeds meer eisen stellen. De wereld van werk lijkt snel te veranderen. Dit vraagt om een andere houding en andere vaardigheden van zowel medewerkers als leidinggevenden. Medewerkers zullen zichzelf (ook emotioneel en mentaal) beter moeten leren sturen. Leidinggevenden zullen meer aandacht moet hebben voor de sociale en emotionele kant van medewerkers en teams. Mensgericht leiderschap lijkt daarbij cruciaal en biedt, net als meer thuiswerken, grote voordelen voor zowel medewerker en organisatie. We leven in boeiende tijden.
2. Wat ik aan het lezen ben –
Breath. Tijdens corona was ademen een belangrijk thema. Daarom viel mijn oog misschien wel op het boek Breath van James Nestor. Een werkelijk fantastisch boek. Ik heb al veel gelezen over dit thema maar James combineert in dit boek de meest recente onderzoeken met oude inzichten en komt tot boeiende en relevante conclusies. Zijn stelling is bijvoorbeeld dat we de afgelopen jaren anders zijn gaan ademen. We ademen nu meer door onze mond en oppervlakkiger. Mede daardoor ervaren wij nu volgens hem (en zijn onderzoek) meer stress, worden angstiger en hebben we eerder last van welvaartsziekten zoals diabetes en overgewicht. Het boek staat vol met praktische toepassingen en oefeningen en is volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een absolute aanrader en is sinds kort ook in het Nederlands vertaald.
 3. Wat ik aan het kijken ben –
TED talk door Daniel Kahneman (via Hans Janssen)”. Kahneman is recent weer regelmatig in het nieuws door zijn nieuwe boek over Ruis. Deze psycholoog (en nobelprijs winnaar) heeft echter ook boeiend onderzoek gedaan naar geluk. In deze video maakt hij een onderscheidt tussen het “ervarende zelf” en het “herinnerend zelf”. Een belangrijk onderscheid wanneer we het hebben over het onderzoek naar geluk. Zijn stelling is dat mensen vaak geen zicht hebben op wat hen gelukkig maakt. Een fascinerende presentatie met grote implicaties voor iedereen die zich serieus bezighoudt met (werk)geluk. Kijk hier zijn verhaal (net geen 20 minuten van je kostbare tijd).
 
4. Onderzoek naar werkgeluk waar ik over aan het nadenken ben –
Onderzoek van Martijn Burger”. Martijn Burger doet al jaren onderzoek naar werkgeluk en is recent benoemd tot hoogleraar “Economie van het geluk”. Zijn stelling is dat veel onderzoek naar werkgeluk blijft steken in algemene uitspraken. Hij is geïnteresseerd in de specifieke aspecten die werken voor individuele medewerkers. Hij denkt dat daar de meeste toegevoegde waarde in zit. Ook wanneer je kijkt naar training en begeleiding van medewerkers. Zie hier de link naar het gehele interview.
5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –
Binnenkort start weer onze opleiding specifiek voor leidinggevenden die (nog) beter willen coachen op werkgeluk en daarnaast onze opleiding voor coaches die werkgeluk coach willen worden. Voor oud deelnemers aan de opleidingen is er op woensdag 22 september onze jaarlijkse terugkom middag en op 8 oktober vindt onze verdiepingssessie over de persoonlijkheid en werkgeluk plaats. Zie ook onze LinkedIn groep speciaal voor oud deelnemers aan onze opleidingen.
6. Wat je binnenkort kan verwachten –
Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021 komt bijna uit”. Binnenkort verschijnt weer ons onderzoek naar werkgeluk. Samen met de Monitorgroep en Happy Office voeren we dit onderzoek jaarlijks uit. Met de laatste inzichten rond werkgeluk. Specifiek doen we dit jaar extra onderzoek naar de relatie tussen werkgeluk enerzijds en leiderschap, focus of control, cultuur, sociale veiligheid aan de andere kant. We hebben ook specifiek de impact van de corona periode op ons welzijn onderzocht. De eerste resultaten zien er super interessant uit. Meer weten? Maandag 20 september presenteren we een deel van ons onderzoek tijdens de eerste dag van de week van het werkgeluk. Op woensdag 22 september presenteren we een ander deel tijdens de terugkom middag voor oud deelnemers. In volgende nieuwsbrieven volgt natuurlijk meer informatie over dit boeiende onderzoek.  
7. Waar ik over aan het nadenken ben –
Moet ik niet minder optimistisch zijn?” Ik ben van huis uit zowel een enorme optimist als een rampdenker. De afgelopen 1,5 jaar realiseerde ik mij dat mijn “rampdenk kant” mij vaak verder bracht dan mijn optimistische kant. Hoe vaak hebben we de afgelopen periode niet gedacht dat corona nu wel voorbij zou zijn en alles weer normaal zou worden. Pessimisme blijkt helaas een redelijk ongezonde karaktertrek te zijn. Dat heeft er vooral mee te maken dat pessimisten sneller opgeven. Er is echter één vorm van pessimisme die gezond en effectiever kan zijn. Dat is defensief pessimisme. Als defensief pessimist stel je je de ergste scenario’s voor en ga je daarna keihard aan de slag om met het voorkomen van jouw rampscenario. Nederland staat bekend als een land dat in het verleden goed gebruik heeft gemaakt van defensief pessimisme. Ons Deltaplan is daarvan een prachtig resultaat. Misschien moeten we de komende tijd wat minder optimistisch zijn en wat meer defensief pessimistisch? Juist in een wereld waarbij het extreme steeds normaler wordt.
Fijne week toegewenst! Altijd leuk om even te weten hoe je deze vernieuwde (en kortere) nieuwsbrief ervaart en of wanneer jijzelf nog leuke ideeën en artikelen hebt rond werkgeluk. Dat kan het makkelijkst door even te antwoorden op deze email of even een appje te sturen naar 06-51568384. Tot ziens! Zowel online als soms ook weer live.

Onno Hamburger


 
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp