Copy
Beste <<First Name>>,  

Hoe ga je het gesprek aan over de dood? 
Door Lysette van Kampen

Vanuit mijn werk als programmamarketeer bij HUMAN, kom ik met alle programma’s van HUMAN in aanraking. Een baan naar mijn hart, omdat ik zo kan bijdragen aan verhalen die echt verschil kunnen maken. Maar, hoe maatschappelijk betrokken ik ook probeer te zijn, ik ontkom er niet aan dat er ook onderwerpen voorbijkomen waar ik persoonlijk geen ervaring mee heb.  

Hoe geef je woorden aan een ervaring die je zelf niet meegemaakt hebt? 

In 2019 werkte ik mee aan de publiciteit rondom de film Wolkenzusje. In deze film volgt filmmaakster Sara Kolster vier jaar lang de tiener Kess. Net zoals Sara verloor Kess haar zusje op jonge leeftijd. In de film worstelt Kess met de overgang van de basisschool naar de middelbare school en twijfelt ze hoe ze haar nieuwe klasgenoten moet vertellen over de dood van haar zus Bo. Persoonlijk heb ik geen ervaring met het verlies van een dierbare op jonge leeftijd. Om het verhaal van deze prachtige documentaire op een waardige manier te vertellen, moest ik op zoek gaan naar de mensen die me de verdieping konden bieden die ik zelf miste.  

Sara vertelde me hoe belangrijk het is dat mensen zich realiseren dat de dood bij het leven hoort en dat we ons best moeten doen het bespreekbaar te maken. Uit onderzoek dat we recent door 3Vraagt hebben laten uitvoeren, blijkt bij 84% van de jongeren die op jonge leeftijd een verlieservaring hebben gehad dat dit een grote invloed heeft gehad op hun leven. Bovendien voelde één op de drie van die jongeren zich eenzaam in het rouwproces en hadden ze behoefte aan een meer begripvolle omgeving.  

De enige manier om meer begrip te creëren bij mensen die geen vergelijkbare ervaringen hebben gehad, is door verhalen te vertellen van kinderen en mensen die dit wel hebben meegemaakt.  

 

Bron: HUMAN, Wolkenzusje
Hoe ga je het gesprek aan?

Uit de gesprekken met Sara begreep ik de noodzaak dat we niet alleen haar verhaal moesten vertellen, maar ook een manier moesten vinden om het gesprek over de dood op gang te brengen. En met name onder kinderen, die zich nog te vaak alleen voelen staan in hun ervaring. Het lijkt soms makkelijker om een onderwerp als de dood te vermijden, maar juist door het gesprek aan te gaan kunnen we er oprecht voor elkaar zijn als het nodig is. 

Daartoe hebben we, in samenwerking met onze Onderwijs-collega, een lesbrief opgesteld om docenten, ouders en opvoeders handvatten te bieden om aan de hand van de film het gesprek over rouwen aan te gaan. Hoe eerder kinderen leren de woorden te vinden voor het onvermijdelijke rouwen, hoe beter zij er kunnen zijn voor anderen die hiermee te maken krijgen. 

Vraag: Hoe ga jij het gesprek over de dood en rouwen aan? 

Wil je meer zien of horen?  

Ondertussen hebben we binnen HUMAN meerdere programma’s mogen maken over dood en rouw bij kinderen en jongeren. Door in gesprek te blijven gaan met mensen die dit meegemaakt hebben, kan ik meer begrip opbrengen voor ervaringen die ik niet doorleefd heb. Wil je zelf ook meer zien of horen over dit onderwerp?  Verdiep je dan in ons dossier over dood & rouw.  

Lysette van Kampen, 
Programmamarketing omroep HUMAN

HUMAN 
Deze nieuwsbrief werd gemaakt in samenwerking met omroep HUMAN. HUMAN is een omroep, maar ook meer dan dat. Behalve op tv, radio en online zijn ze actief in het onderwijs en bij jou in de buurt met debatprogramma’s en evenementen. Altijd vanuit dezelfde wens: actuele thema’s agenderen en een beweging op gang brengen die uitmondt in positieve verandering. HUMAN laat zien dat er altijd verschillende perspectieven zijn

Meer info over HUMAN is te vinden op https://www.human.nl/ 
Deel via Facebook Deel via Facebook
Tweet Tweet
Stuur deze mail aan iemand door Stuur deze mail aan iemand door
Deze nieuwsbrief wordt gehost door het Humanistisch Verbond en gemaakt samen met de volgende partners uit de Humanistische Alliantie: Universiteit voor Humanistiek, Humankind, Vereniging HumanitasStichting HumanitasHVO Primair, Omroep Human, De Amsterdamse Mavo, Bureau Common Ground, Huis van Erasmus, en Centrum Kinderfilosofie.
Elke maand staat één van deze organisaties centraal.