Copy
MVT-nieuwsbrief nr. 1, september 2021
Nieuw bij Taalwijs.nu: de MVT-nieuwsbrief

Het team van Taalwijs.nu, het online platform voor vernieuwend talenonderwijs, en het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen slaan de handen ineen: voortaan ontvang je via dit kanaal regelmatig een nieuwsbrief met de laatste weetjes over het leren, onderwijzen en onderzoeken van moderne vreemde talen. Daarmee willen we een brug slaan tussen onderzoek en onderwijs. Waarom en hoe we dat willen doen? Wander Lowie (voorzitter van het Meesterschapsteam MVT) vertelt er meer over op onze website

Ben je enthousiast? Zeg het voort! Jij en je collega's, familie en vrienden kunnen zich hier abonneren. Mis je iets in deze nieuwsbrief? Laat het ons weten of kruip zelf in de pen. Bijdragen zijn van harte welkom, mail ons hiervoor op talenplatform@gmail.com 

Uit het leven van een meertalige
Marc van Oostendorp: “Verliefd worden is de beste manier om een taal te leren”
In deze rubriek interviewen we bekende meertaligen over hun ervaringen met het leren van vreemde talen. Voor de eerste editie van deze rubriek spraken we met neerlandicus en taalkundige Marc van Oostendorp over de rol die meertaligheid speelt in zijn professionele en persoonlijke leven. Lees het interview.
Uit vakmanschap en onderzoek
Buiksprekers in onderzoek naar tweedetaalverwerving
Op 10 juni 2021 verdedigde Emily Felker haar proefschrift Learning second language speech perception in natural settings aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat ging onder meer over de vraag of expliciete instructie over klanken nu nut heeft voor bewustwording en herkenning van die klanken door tweedetaalleerders. Voor het antwoord op deze vraag, en vooral het antwoord waarom buiksprekers een plek kennen in onderzoek, lees je het blog van Nivja de Jong op de website van het ICLON.
Docenten doen het voor: didactisch handelen op Friese drietalige basisschool
Aan de Rijksuniversiteit Groningen verdedigde Eabele Tjepkema op 30 augustus zijn proefschrift Exploring content-based language teaching practices to stimulate language use in grades 7 and 8 of Frisian trilingual primary education. Hij onderzocht hoe het handelen en taalgebruik van de docent het leren en taalgebruik van leerlingen op een drietalige (Nederlands, Fries, Engels) basisschool beïnvloeden. Lees hier een korte samenvatting of volg de link om het hele proefschrift te downloaden.
Andere uitspraak maakte van 2Pac geloofwaardige West Coast rapper
Ambitionz az a Ridah: 2Pac's changing accent and flow in light of regional variation in African-American English speech and hip-hop music bevat een fonetische analyse van het taalgebruik van de rapper 2Pac en dan in het bijzonder welke invloed zijn verhuizing naar de Amerikaanse westkust op ritme en intonatie van zijn dialectgebruik in de muziek had. Zie hier een uitgebreid interview met Steven Gilbers, die op 17 september aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn proefschrift verdedigde.
Duizenden taalonderzoekers virtueel in Nederland
AILA 2021 - het 19e Wereldcongres voor Toegepaste Taalkunde - vond van 15 tot 20 augustus virtueel in Groningen plaats. Meer dan 2000 deelnemers presenteerden onderzoek naar het leren en onderwijzen van tweede, vreemde of meerdere talen, de psycholinguïstiek en sociale kwesties in talen. Opnames van de plenaire lezingen zijn vrij beschikbaar op www.aila2021.nl. Lees hier een uitgebreider verslag van het congres.
Uitgelicht - MVT in onderwijs en media
Wandelroutes langs muurgedichten in Leiden
Voor wie een dagje uit wil en van gedichten houdt, kom naar Leiden! Via de website muurgedichten.nl kun je verschillende wandelroutes kiezen, bijvoorbeeld in verschillende talen of rondom het thema schrijverschap. Of loop langs gedichten die een ander schrift gebruiken dan het ons zo bekende en bekijk de bijbehorende video’s gemaakt door studenten en medewerkers taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Oproep aan docenten: heb je een idee om de gedichten te gebruiken in je les? Laat dat dan weten via het Taalmuseum. 
TheConversation.com - France / España
The Conversation is de internationale evenknie van www.kennislink.nl waar wetenschappers vertellen over hun onderzoek. Naast verschillende Engelstalige versies voor bijvoorbeeld Canada, Afrika en Australië is er ook een Franse en Spaanse site. Leuke recente stukjes zijn bijvoorbeeld het taalkundig artikel Comment les mots sont-ils nés? en het vlammend pleidooi voor het leren van klassieke talen: Ilusiones lingüísticas: por qué los científicos deberían conocer las lenguas clásicas. Mooi authentiek lesmateriaal voor een debat in vwo 6!
Hoe vier jij de Europese Dag van de Talen?
Op zondag 26 september is het weer zo ver. De Europese dag van de Talen zet talen, meertaligheid en het leren van meerdere talen als basisprincipe binnen de Europese Unie in het zonnetje. Meer weten over de Europese Dag van de Talen? Klik hier!
Goed nieuws voor meertalige kinderen in Nederland
Voor de originele tweet van 31 augustus, zie hier
The future of language education - learning lessons from the pandemic 
Het European Centre for Modern Languages van het European Council heeft een YouTubekanaal met interessante webinars voor docenten. Speciaal aanbevolen is de sessie van april 2021 over de lessen van de afgelopen anderhalf jaar online taalonderwijs.
Uit Levende Talen Magazine 
Meer aandacht voor taalbewustzijn in het talenonderwijs
In samenwerking met Levende Talen zullen we elke keer een mooi artikel uit het Levende Talen Magazine en/of Tijdschrift uitlichten. Deze maand: 'Waarom leren we niet meer over taal?'. In dit artikel pleit Marjolijn Voogel voor taalbewust taalonderwijs. Met een rondgang langs experts en docenten maakt ze duidelijk hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Lees het hele artikel uit het nummer van juni 2021 via deze link.
Taalwijs.nu is een initiatief van het Nationaal Platform voor de Talen voor ondersteuning bij de vernieuwing van het talencurriculum. De inhoud van deze nieuwsbrief wordt verzorgd door het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2021 Taalwijs.nu, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp