Copy
Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen uutiskirje
8.10.2021

Uteliaisuus muuttaa maailmaa - johtajan tervehdys

Kuulaan kauniina syyspäivänä on helppo olla toiveikas. Etätyösuositus yliopistolla on päättynyt, opetusta järjestetään loppusyksystä enemmän paikan päällä. Yliopistolle ja muille työpaikoille palataan ja opetellaan hybridityötä ja muita uusia tapoja.

Uutta ja innostavaa tapahtuu tiedekasvatuksessakin.  

Tiedelukutaidon perusteet on erittäin huolella toteutettu MOOC-kurssi, joka tutustuttaa tieteen tekemisen perusperiaatteisiin alusta lähtien. Tutkijoiden arki eri tieteenaloilla tulee myös tutuksi ja sitä seuratessa voi huomata vaikkapa, miten paljon tutkimus on yhteistoimintaa.  Kurssi on suunnattu etenkin lukiolaisille, mutta se on varmasti kiinnostava myös monille muille. Suosittelisin sitä myös kaikille opettajille eri kouluasteilla ja varhaiskasvatuksessa. Kurssi on myös hieno esimerkki usean tahon, Opinkirjon, Kauniaisten kaupungin ja Helsingin yliopiston MOOC-keskuksen yhteistyöstä.  

Tiedelukutaitoa todella tarvitaan – se lisää ymmärrystä siitä, miksi tarvitaan perustutkimusta eri tieteenaloilta ja kuinka pitkäjänteistä työtä se vaatii. Perustutkimus on arvokasta sinänsä ja lisäksi sen pohjalta voidaan tehdä ihmiskunnan kannalta tärkeitä läpimurtoja, kuten kehittämään koronarokotteita tai lisäämään ymmärrystä taudinaiheuttajien leviämisestä aerosoleina.  Missä olisimme Covid19 epidemian suhteen ilman tutkijoita? Entäpä jos kaikki Suomessa ymmärtäisivät tutkitun tiedon arvon, olisiko rokotekattavuus jo selvästi korkeampi kuin se on nyt?

Kemianluokka Gadolinissa yläkoululaiset ja lukiolaiset ovatkin tänä syksynä päässeet kokeilemaan koronavirustestauksen toimintalogiikkaa. LUMA-tiedeluokkien opintokäyntejä voit muuten nyt varata loppusyksylle. Samoin ala- ja yläkoululaisten matematiikkakerhoissa on vielä tilaa.  

Muusta toiminnasta nostamme tässä uutiskirjeessä esiin Pöllö-akatemian, jonka toiminta on lähtenyt mainiosti käyntiin. Lasten intoa pohtia suuria kysymyksiä on hienoa saada seurata. Seuraavassa tilaisuudessa eri kielitaustoista tulevat lapset pääsevät kertomaan tarinoita. Joulukuussa rakennetaan tarinallinen tiedeseikkailu!

Leg4Life-palkokasvihanke on tuottanut tietopaketin viljelykokeen toteuttamiseen. Palkokasvitutkimusryhmä järjestää myös kiinnostavia yleisöluentoja, joista seuraava käsittelee papupolitiikkaa ja -taloutta. Toinen toivoa herättävä hanke on NordStart ilmastonmuutoskilpailu, jossa nuorten innovaatiot ilmastokriisin selättämiseksi ovat keskiössä.  

Integraalipäivät Turussa kokoavat yhteen matematiikan opettajat ja opettajaopiskelijat. Kielitieteen työpajoja voi sen sijaan tilata omaan lukioon. Uni på väg -hanke tarjoaa verkkoluentoja opiskelusta eri tieteenaloilla. Seuraava Högskoledagen järjestetään 28.10.

Studia Generalia –luentosarjassa aiheena ei ole vähäisempi teema kuin Totuus. Tallenteita voi ja kannattaa hyödyntää myös opetuksessa.

Maaria Linko
Tiedekasvatusverkoston johtaja
Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi on nyt avattu! Kurssiin voi tutustua, ja sen voi aloittaa osoitteessa tiedelukutaito.mooc.fi

Tiedelukutaidon perusteet on verkossa suoritettava MOOC-kurssi, joka antaa opiskelijoille eväitä jatko-opintoihin ja niiden suunnitteluun sekä tutustuttaa heidät tieteen tekemiseen. Etupäässä lukiolaisille suunnatulla kurssilla tutustutaan muun muassa siihen, miten tiedettä eri aloilla tehdään, millainen on tutkijan työpäivä ja millaista yliopisto-opiskelu on.

Kurssi on maksuton ja avoin kaikille. Opiskelija voi suorittaa sen joko täysin itsenäisesti tai oman opettajan johdolla. Helsingin yliopisto myöntää kurssisuorituksesta 2 opintopistettä, jotka voi hyödyntää myöhemmin opinnoissa.

Kurssilla on myös vinkkejä opettajille sivu, jossa kerrotaan kurssin hyödyntämisestä muun opetuksen ohessa.

Koronatestausta simuloimalla opitaan kemiaa


Oppilaat ovat tänä syksynä päässeet kokeilemaan koronavirustestauksen toimintalogiikkaa. Kemianluokka Gadolin ohjaa yläkoulun ja lukion oppilasryhmille kokeellista kemian työtä, jossa käytetään ELISA-menetelmää testaamaan, löytyykö näytteestä viruksen antigeeniä.

Jatka jutun lukemista verkkosivuilla.

Varaa ryhmällesi LUMA-tiedeluokkien opintokäynti!

LUMA-tiedeluokkien opintokäynneillä oppijat pääsevät tutustumaan eri tieteenalojen tutkimukseen ja opiskeluun kokeellisen työskentelyn avulla. Valittavana on maksuttomia opintokäyntejä fysiikasta, kemiasta, matematiikasta, ohjelmoinnista ja maantieteestä. Opintokäyntejä järjestetään sekä Kumpulan kampuksella, että etäyhteyden kautta.

Varaa nyt ryhmällesi opintokäynti loppuvuodelle, varausohjeet ja linkin varauskalenteriin löydät verkkosivuiltamme.

 Pöllö-akatemian syksyn 2021 etätilaisuudet

MAR­RAS­KUU: Lap­set ker­to­vat sa­du­tuk­sel­la 30.11.2021 klo 9-10

Tule kertomaan ja piirtämään oma tarinasi! Lapset saavat kertoa haluamiaan kertomuksia yksin tai ryhmässä. Se on osoittautunut hauskaksi. Kertomukset kirjataan ja luetaan muille, mikäli kertoja haluaa. Tarinoista saa myös piirtää kuvan. Tarinoita on mahdollista myös julkaista nettisivulla. Koululaisia, päiväkotilaisia, perhepäivähoitoryhmien ja kirjaston lapsia sekä kotona olevia lapsia sadutetaan virtuaalisesti Pöllöakatemiassa tiistaina 30.11.2021 kello 9.00-10. Lisäksi opitaan, mitä sadutus on ja miten se tehdään. Tervetuloa myös aikuiset kuuntelemaan ja oppimaan.

JOU­LU­KUU: Ta­ri­nal­li­nen tie­de­seik­kai­lu: Ka­toa­vien esi­nei­den mys­tee­ri 15.12. klo 10-11

Esterillä on kummallinen pulma: Esineet tuntuvat katoavan jäljettömiin. Pöydällä juuri ollutta kolikkoa ei näy enää missään. Myös lasillinen vettä katosi jäljettömiin. Esteri tarvitsee pienten tutkijoiden apua! Voisitko Sinä auttaa? Tule mukaan selvittämään Esterin kanssa katoavien esineiden mysteeriä. Tilaisuutta suositellaan ikäryhmälle 3 – 8 –vuotiaat.

Ilmoittaudu tilaisuuksiin tällä lomakkeella.

Leg4Life: Tutustu kasvikunnan supersankareiden viljelyyn – palkokasveihin!

Leg4Life -hanke tutkii palkokasveja, kasvikunnan supersankareita koko ruokaketjun mitalta pellolta pöytään. Hankkeella on Haltialan tilalla koepalsta, jossa pääsee tutustumaan esittelykylttien kautta palkokasveihin ja tutkimukseen. Kasvilajikyltit kertovat viljelykasvien ominaisuuksista ja niiden käytöstä.

Hankkeen sivuilla on kattava paketti myös opetuksessa käytettäväksi, sekä ohjeet oman viljelykokeen toteuttamiseen.

Tutustu palkokasveihin ja viljelykokeen työohjeisiin.
 

Palkokasvitutkimuksen yleisöluentoja etänä - tule mukaan 18.10 klo 17-19


Maanantai 18.10.2021 klo 17-19 Papupolitiikka ja -talous: Maatalous, elintarviketeollisuus, kuluttajat

Yleisöluentosarjan kolmantena iltana paneudumme politiikkaan ja talouteen, jotka ohjailevat sitä, mitä ja miten ruokaa tuotetaan ja kulutetaan Suomessa ja maailmalla. Mikä on palkokasvien merkitys suomalaiselle maataloudelle ja maanviljelijälle nyt ja tulevaisuudessa? Ruokavalioita pyritään meillä ja maailmalla muuttamaan entistä kasvispainotteisemmiksi – miten tämä vaikuttaa taloudellisesti ruokajärjestelmään? Entä mitä ovat ne lukuisat poliittiset strategiat, joilla pyritään edistämään palkokasvien viljelyä ja käyttöä elintarvikkeina ja rehuina?

Lue lisää ja ilmoittaudu Leg4Lifen sivuilla!

Yleisöluentosarjan aiemmat tallenteet ovat katsottavissa Youtubessa.

Leg4Life-hanke (Legumes for Sustainable Food System and Healthy Life – Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) Helsingin yliopiston, THL:n ja LUKE:n yhteinen hanke vuosina 2019-2025.

Pohjoismainen ilmastonmuutoskilpailu Nord Start

Ilmastokriisi vaatii tekoja, ja teot syntyvät hyvistä ideoista. Nuoret ovat se ideasampo, josta löydämme ratkaisut kriisin torjumiseksi. Osallistu yhteisösi kanssa Nord StarT -kilpailuun hyvällä oppimiskäytänteellä tai -projektilla, missä nuoret näyttävät, miten ilmastokriisi torjutaan. Osallistua voi koulu, luokka, kerho tai mikä tahansa muu joukko.  Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa 500 euron tunnustuksen jokaisen kilpailukategorian parhaimmille niin projektien kuin opetuskäytänteiden kohdalla. Palkinnonsaajat julkistaa opetusministeri 9.2.2022 pohjoismaisessa konferessissa.
 
Miten ilmastohyvä olet? Kerro ideasi marraskuun loppuun mennessä. Haku Nord StarT -kilpailuun käynnissä nyt! 

 Lisätietoa kilpailun verkkosivuilta.
 

Opettaja, lähde mukaan Integraalipäiville

Integraalipäivät kokoavat yhteen matematiikan opettajia sekä opettajaopiskelijoita. Tavoitteena on suunnitella lukiolaisille tai yläkoululaisille sopivia matematiikan oppitunteja.

Maksuttoman kolmipäiväisen tapahtuman aikana tutustutaan neljään eri matematiikan aiheeseen. Aiheiden käsittely alkaa alan tutkijan pitämällä esitelmällä, joka toimii inspiraationa oppituntien suunnittelulle. Tapahtuma järjestetään 29.-31.10.2021 Turussa.

Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan 10.10. mennessä Integraalipäivien verkkosivuilla.

Kielititieteen työpajoja lukioon


Opettaja, tilaa kielitieteen työpaja lukioosi! Työpajoissa osallistujat pääsevät tutustumaan maailman kielelliseen monimuotoisuuteen ratkomalla kielitieteellisiä päättelytehtäviä

Lue lisää ja tilaa työpaja! 

Nya digitala Uni på väg föreläsningar är på kommande!


Uni på väg är att presentera universitetsstudier ur en ny synvinkel och på ett sätt som tilltalar abiturienter och gymnasister. Denna satsning kommer vara digital även under läsåret 2020–2021. Det digitala formatet följer samma grundkoncept som förra året där Unistuderande håller korta interaktiva föreläsningar om ett tema inom sitt eget vetenskapsområde.

I år har vi 10 nya föreläsningar att erbjuda i allt från veterinärmedicin till nordiska språk! Allt videomaterial kommer vara inspelat, editerat och textat senast i slutet av november.

Intresserad att delta?

Kontakta campuskoordinator Richard Backman (richard.backman@helsinki.fi). Läs mer om Uni på väg på våra hemsidor.
 
Vill du att våra studenter besöker ditt gymnasium eller yrkesskola? Vi har ivriga studentambassadörer som gärna berättar om Uni för era elever! Fyll i detta formulär så kontaktar vi dig snarast och planerar in ett besök.

Syksyn ala- ja yläkoululaisten matematiikkakerhoissa on vielä tilaa

Miten lasketaan etäisyyksiä ja korkeuksia, joita ei voi mitata suoraan? Millä tavoin lukujonot ja fraktaalit liittyvät luontoon ja toisiinsa? Mitä oikein on äärettömyys ja miksi tämä konsepti putkahtaa esiin niin monessa paikkaa? Näihin perehdytään etänä Zoomin välityksellä järjestettävissä matikkakerhoissa.

Alakoulun kerho järjestetään kahdessa ryhmässä:

Ryhmä 1: Maanantai klo 16-17
Ryhmä 2: Keskiviikko klo 16-17

Ilmoittaudu alakoulun kerhoon näistä linkeistä: 

Yläkoululaisten kerho kokoontuu viikoittain seuraavasti: 

Ryhmä 1: Maanantai klo 17:15-18:15
Ryhmä 2: Keskiviikko klo 17:15-18:15

Ilmoittaudu yläkoulun kerhoon näistä linkeistä Lyyti-palvelun kautta: 


Lue lisää sivuiltamme.

Studia Generalia - Totuus

Mikä on totuus? Miten erottaa toisistaan valhe, harha ja tosi tieto? Onko olemassa absoluuttisia totuuksia vai riippuuko kaikki viime kädessä vain tulkinnasta? Helsingin yliopiston tutkijat avaavat näköaloja totuuteen Studia Generalia Totuus -luentosarjan luennoilla 30.9.–4.11. 2021.

– Haluamme tutustuttaa luentosarjoillamme laajan yleisön niihin arvoihin, jotka viitoittavat Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta. Aloitamme ehkä tärkeimmästä arvosta: totuudesta, kertoo Studia Generalian tieteellisen ohjausryhmän puheenjohtaja, professori Tuomas Heikkilä.

Luennoilla kuulemme muun muassa, mitä salattuja totuuksia kätkeytyy keskiaikaisten pergamenttilehtien sisään, miten kuvitelmat totuudesta ohjaavat yhteiskunnan päätöksentekoa, mikä on matemaattinen totuus, ja miten lääketieteen totuus ja oma kokemus voivat lyödä toinen toistaan korvalle. Lisäksi kuulijoille paljastetaan alkemistien paras resepti kullan valmistamiseen.

Studia Generalia -luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kolme tilaisuutta pidetään (14.10., 28.10. ja 4.11.) Tiedekulmassa. Luennoille otetaan yleisöä paikan päälle ja lisäksi ne striimataan suorina lähetyksinä Tiedekulman verkkosivujen kautta. Tilaisuuksista julkaistaan myös tallenteet, joilta luennot voi katsoa jälkikäteen itselleen sopivana ajankohtana.

Tutustu luentosarjan ohjelmaan ja osallistumisohjeisiin Studia Generalian verkkosivuilla.

Helsingin yliopiston oppilaitosyhteistyötä koottuna yhdelle sivulle  

Avoimet yliopisto-opinnot ovat lukiolaiselle loistava mahdollisuus tutustua huippuyliopiston koulutusohjelmiin ja yliopisto-opiskeluun.

Helsingin yliopiston lukioesittelyissä opiskelija kertoo Helsingin yliopistosta ja omasta koulutusalastaan joko paikan päällä lukiossa tai Helsingin yliopiston tiloissa, tai etäyhteyden kautta.

Högskoledagen on ruotsinkielisten opiskelumahdollisuuksien esittelypäivä. Seuraava Högskoledagen järjestetään etänä 28.10.2021.
Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuussa, väliajalla seuraa ja ole yhteydessä sosiaalisen median kautta!
             
 
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
Helsingfors universitets vetenskapsfostran
University of Helsinki Academic Outreach

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

 
     
Copyright © 2021 Helsingin yliopisto, All rights reserved.