Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
september 2021
Deze uitgave:
Verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar met zondag 26 september Meet & Greet Paul Corvers

De bijzondere verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar, die tot en met 14 november in Museum Slager te zien is, wordt goed bezocht en krijgt veel positieve reacties. Drie kunstwerken zijn al verkocht en op andere zijn al verschillende biedingen uitgebracht.
In de expositie Het Genereuze gebaar bieden 30 bekende Nederlandse kunstenaars kunstwerken te koop aan. In totaal gaat het om ruim 100 schilderijen. De (digitale) verkoop verloopt per opbod en de opbrengst gaat voor tenminste de helft naar het Liliane Fonds en de Stichting Colourful Children en het andere deel naar de kunstenaar. Initiatiefnemer van de expositie is Jan Nelissen, die in de verkoopexpositie twee belangrijke drijfveren bij elkaar komen: zijn inzet voor Colourful Children, organisatie die projecten van en voor vrouwen en kinderen in India steunt en zijn passie voor kunst en bekendheid in de kunstwereld. De bekende schilder Marc Mulders was de eerste die werken aanbood voor de verkoopexpositie, een gebaar dat 29 kunstenaars volgden. Onder wie Paul Corvers.
Op zondag 26 september a.s. is visual artist Paul Corvers van 14.00 tot 17.00 uur in Museum Slager aanwezig voor een Meet & Greet met bezoekers. Dit programma maakt deel uit van de bijzondere verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar die tot en met 14 november in het Bossche museum te zien is.
Above the clouds van Paul Corvers. Foto boven: de schilder in zijn atelier

Bosschenaar Paul Corvers volgde de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Hij was fan van o.a. de Neue Wilden, een neo-expressionistische stroming in Duitsland. In zijn latere werk is de invloed van het modernisme van Mondriaan merkbaar. “Piet Mondriaan stelde destijds zijn composities intuïtief maar harmonieus samen. Ook dit herkennen wij in het werk van Corvers,” schrijft Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst van het Noordbrabants Museum in 2020. Corvers had en heeft veel exposities, in ’s-Hertogenbosch, op vele plekken in Noord-Brabant, Amsterdam en België. De verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar in Museum Slager bevat vier werken van hem: Laatste Licht, Thin Blue Horizon, Above the Cloud en Coulissen. 
In de maand oktober vinden Meet & Greets plaats van onder anderen Jenetta de Konink, Fang Mij, Ies Schute en Shirley Welten.
Maurice Ackermans in zijn galerie, met o.a. zicht op de vestingwerken vanuit het Bossche Broek, schilderij Frans Slager

25 en 26 september: Open dagen galerie Den Gecroonden Boschboom mét werken van de kunstenaars Slager

Maurice Ackermans is vriend van Museum Slager en eigenaar van kunst- en antiekgalerie Den Gecroonden Boschboom in het centrum van ’s-Hertogenbosch. In zijn galerie zijn ook bijzondere schilderijen van de kunstenaars Slager te zien. Drie keer per jaar organiseert hij open dagen. De uitnodiging voor de open dagen van eind september bevat foto’s van fraaie werken van Piet Slager en Marie Slager-van Gilse.
Maurice Ackermans werkte vanaf begin jaren tachtig bij Tilburg University, als Hoofd Voorlichting en Externe Betrekkingen. Met zijn inmiddels overleden partner Henk woonde hij in ’s-Hertogenbosch. Toen het pensioen in zicht kwam gingen zij op zoek naar een huis, nog centraler gelegen in de stad. Dat werd een monumentaal pand in de Oude Dieze, vlakbij de Parade. “Dit huis is de reden dat ik dit doe. Het huis is veel te mooi om alleen in te wonen. We zijn begonnen als klein antiekgalerietje. Nodigden vrienden uit die geïnteresseerd waren in cultuurhistorie. En vanaf toen begon het te groeien.”
De galerie beschikt nu over tientallen schilderijen met werken van onder anderen Herman Moerkerk, Kees Bol, Frans Kops én van de kunstenaars Slager. Maurice Ackermans heeft een grote voorkeur voor Brabantse Kunstenaars. “De Brabantse school, dat vind ik interessant. Wij wonen in Brabant. Wij leven in Brabant. Ik ben van oorsprong geen Brabander, maar ben het na 40 jaar wel een beetje aan het worden. Ik vind het leuk om schilderijen te verzamelen en verkopen die hier bedacht zijn, die hier gemaakt zijn, werken van kunstenaars die hier geleefd hebben. En zonder kunsthistoricus te zijn meen ik er ook een goede kijk op te hebben.”
Maurice Ackermans kende Hein Bergé en Suze, de oprichters, en heeft de ontwikkelingen en professionalisering van Museum Slager actief gevolgd. “De kwaliteit van de Slagers is hoog. Het is natuurlijk geen Haagse School of Noord-Brabants Museum, maar ik ben dol op Museum Slager. Het concept is geweldig. Het huis is mooi.”
En Maurice Ackermans weet ook zelf steeds mooie werken te bemachtigen. Zo beschikt de galerie nu over een bijzonder portret van Suze Slager-van Velsen, van de hand van haar man Piet Slager, en een bijzonder landschap van Marie Slager-van Gilse.
Naast de schilderijen heeft de galerie een enorme en unieke verzameling antiek zilver, Chinees porselein, kristal en juwelen. Allemaal te zien in Den Gecroonden Boschboom, Oude Dieze 8, op zaterdag 25 en zondag 26 september van 12.00 tot 18.00 uur.
 


Piet Slager, Portret van zijn echtgenote Suze Slager-Velsen 1932 – eigendom Den Gecroonden Boschboom
21 en 28 oktober: Opa- en omadagen in Museum Slager

Op de donderdagen 21 en 28 oktober organiseert Museum Slager speciale opa- en omadagen. Op deze dagen zijn opa’s en oma’s met hun kleinkinderen welkom in het museum. Van 11.00 tot 17.00 uur is er een speciaal programma om van te genieten.
Voor kinderen is de toegang gratis. Zij kunnen in het kinderatelier zelf tekenen en kleuren. Ook zijn er twee nieuwe speurtochten voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 respectievelijk 8 tot 12 jaar. Opa en oma kunnen genieten van de werken van de verkooptentoonstelling Het Genereuze Gebaar en van de vaste collectie van de acht kunstenaars Slager én van de nieuwe audiotour.
Speciaal voor deze dagen wordt de Bossche zaal van het Museum omgetoverd in een kleurenparadijs. Naast gratis, koffie, koek en ranja is er voor de (klein)kinderen aan het eind van hun museumbezoek ook nog een leuke verrassing.
De opa- en omadagen zijn een initiatief van de Educatiewerkgroep van Museum Slager. In het najaar van 2021 organiseert deze werkgroep ook Overgisteren, en programma voor kleuters (groepen 1 en 2) dat in samenwerking met het basisonderwijs wordt georganiseerd.
Schenking familie de Krijger van twee schilderijen Frans Slager
Vrijdag 17 september kwamen familie en vrienden naar Museum Slager om twee schilderijen die in bezit waren van mevrouw Els de Krijger aan Museum Slager te overhandigen. Het betreft twee kleine schilderijen van Frans Slager: Vrouw bij boerderij in de winter, een doek van 33 x 46 cm,
(zie foto) en een tekening/aquarel met ook daarop een boerderij van 10x12 cm. Het zijn mooie schilderijen, en ze zullen in ieder geval vanaf januari te zien zijn als in het achterste zaaltje in het museum recente schenkingen worden getoond. Els de Krijger was zeer geliefd en is begin 2021 overleden. Nicht Aline heeft met familie en vrienden zorg gedragen voor een zeer zorgvuldige afhandeling van de nalatenschap. Inclusief de wens om deze twee schilderijen aan Museum Slager beschikbaar te stellen.
Ad van Poppel bij de ingang van Museum Slager
Bestuurslid Ad van Poppel: Tevreden. Maar ook vol ambities. Vooral: verbeteren herkenbaarheid en zichtbaarheid!

Ad van Poppel is ruim 2 jaar actief in het bestuur van Museum Slager en verantwoordelijk voor het PR- en Marketingbeleid. Ad groeide op in Etten-Leur, studeerde economie in Tilburg en was begin jaren tachtig onder meer directeur van de Bedrijfsregio Den Bosch (een intergemeentelijke ontwikkelings-maatschappij in deze regio). Daarna volgden directiefuncties in de  bouwwereld bij verschillende vestigingen van regionale en nationale bouw- en projectontwikkelingsbedrijven. Het laatste deel van zijn loopbaan werkte hij in de advieswereld voor vastgoed en economie.
Met zijn vrouw Jolinde woont hij vanaf 1995 in Vught. Ook nu de kinderen al een tijd zelfstandig wonen, is cultuur voor hen een belangrijke “drive”. Jolinde is kunstenares en doceerde kunstvakken aan een middelbare school. In mijn jeugd heb ik onder andere muziekles en tekenles gehad. Dat ging lekker en ik heb altijd de warme belangstelling voor cultuur gehouden.” In Vught zet Ad zich vanaf 2005 in voor behoud en herontwikkeling van DePetrus. Hij is nu voorzitter van de stichting die zich inzet voor behoud van de cultuurhistorische elementen, zoals de gebrandschilderde ramen en de schilderijen van Grips.
Ad heeft een groot netwerk in ’s-Hertogenbosch e.o. Toen Peter Berlijn hem, vroeg om het bestuur te komen versterken, was hij blij verrast. “Het leek mij een heel leuk en ook overzichtelijk idee, een hele aantrekkelijke functie om als vrijwilliger te doen. Juist op cultureel gebied, in ‘s-Hertogenbosch zelf.”
In de coronatijd doet Museum Slager het relatief goed. Zeker in vergelijking met andere musea zijn de bezoekersaantallen behoorlijk. Dat neemt niet weg dat er nog stevige ambities zijn waaraan gewerkt moet worden. Ads achtergrond en ervaring helpen hem hierbij. “Ik werk er graag aan dat iets groter of beter wordt. Ik heb voorstellen voor een nieuw sponsorbeleid in voorbereiding. En het blijft van belang de bekendheid van Museum Slager te vergroten. Landelijk, maar zeker ook in ’s-Hertogenbosch kan en moet de bekendheid veel groter en beter worden, zodat we veel meer lokale bezoekers trekken.”
Dat betekent onder andere het verbeteren van de zichtbaarheid in de stad. Museum Slager doet er veel aan. Goede samenwerking met de Blauwe Engelen, affiches verspreiden in de stad. Maar heel belangrijk voor het bestuur is ook de uitstraling van het pand. Het pand waarin Museum Slager gevestigd is, is een monumentaal pand en dat geeft veel restricties. Eerder zijn onder andere voorstellen gedaan om voor aan het gebouw meer banners te kunnen hangen, maar die liepen vast op beperkende voorschriften en kregen geen goedkeuring van de gemeente. “Het gaat er nu om een creatief voorstel te ontwikkelen, dat recht doet aan de monumentale status en tegelijkertijd de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het pand in de Choorstraat te verbeteren.”
“En verder moeten we uiteraard het niveau en de kwaliteit van de exposities behouden en nog verder door ontwikkelen. “Bijzondere tentoonstellingen organiseren, zodat bezoekers iets beleven dat ze niet iedere dag meemaken. Heel tevreden was ik over de laatste tentoonstelling STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER. Die bracht mooie werken, veel kwaliteit, historie ook, verhalen en gevoel. In die expositie zag je ook een mooi samenspel met de nieuwe inrichting. Alle zalen die in coronatijd een nieuwe kleur hebben gekregen. Je hoort dat ook van bezoekers, die als ze binnenkomen nu vaak zeggen ‘oh wat is het gebouw mooi veranderd!’ En nu de buitenkant nog!”
Marianne Corssmit voor het schilderij van Cordes met daarop de Bossche markt
 
Marianne Corssmit was 16 jaar gastvrouw bij Museum Slager
 
Vrijdag 17 september was de laatste werkdag van Marianne Corssmit als gastvrouw van Museum Slager. Ruim 16 jaar heeft Marianne zich ingezet voor het museum. In 2003 verhuisde zij met haar man van Alkmaar naar ’s-Hertogenbosch: “Naar een woning midden in het centrum, vlakbij de St. Janskathedraal, mooier kan het niet. Ik kreeg na een jaar meer vrije tijd en ben bij Museum Slager gaan vragen of ik daar kon gaan werken als vrijwilliger. Ik heb een sollicitatiegesprek gehad en ben aangenomen. Ik was heel blij, dit was wat ik wilde, en ging meteen aan de slag. Suze Berge Slager was overleden, Hein Berge heb ik nog 6 jaar meegemaakt in het museum. Hein kwam elke middag rond half 4 naar het museum voor koffie en een praatje. Dan wilde hij weten hoeveel bezoekers er al geweest waren en of iedereen een rondleiding had gekregen, want dat vond hij heel belangrijk.”
Aan die beginjaren denkt Marianne nog met veel plezier terug. “Heel bijzonder was de uitreiking van de Zilveren Anjer door de koningin aan Hein Berge en Jan van de Eerden in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Een Cultuurprijs vanwege een succesvolle strijd voor het behoud van de Binnendieze.”
In die jaren was het aantal bezoekers van Museum Slager niet zo hoog. Maar dat is sterk veranderd. Gestimuleerd door de verbouwing en renovatie van tien jaar geleden. Marianne was met veel plezier gastvrouw voor Museum Slager. “Ik vind het een heel mooi museum, groter en modern, prettig om er als vrijwilliger bezoekers rond te leiden. Nu worden er veel vaker wisseltentoonstellingen gehouden, dat bindt ook meer publiek en trekt veel bezoekers naar het centrum. Als liefhebber van het museum zet ik nu een punt achter dit vrijwilligerswerk, het is genoeg geweest. Ik zal het museum vast nog vaak bezoeken, bij nieuwe tentoonstellingen. En ik wens Museum Slager nog vele mooie goede jaren toe.”
Vanaf 21 november “The art of perception”, nieuwe expositie Frank van Driel  

Op zondag 21 november opent de expositie “The art of perception”, gelaagd fotorealisme van Frank van Driel. Frank van Driel maakt eigentijdse stillevens en portretten. Hij verbindt verleden, heden en toekomst. Refereert met zijn lichtgebruik ‘Dutch Light’ en symboliek aan de Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de 17e eeuw. En daagt vooral uit heel goed te kijken!
Zijn werken bevatten steeds nieuwe lagen en verrassingen.
Vrienden van Museum Slager

In de afgelopen maanden heeft Museum Slager 21 nieuwe vrienden mogen verwelkomen, waarmee het totaal nu 79 is. Vrienden zijn voor het museum heel belangrijk. Dankzij de bijdragen van onze vrienden kunnen wij de collectie uitbreiden, onderhouden en activiteiten en tentoonstellingen organiseren. De werkgroep Vrienden timmert hard aan de weg om met en voor de Vrienden passende activiteiten te organiseren. De werkgroep neemt ook deel aan de (bijeenkomsten van) de Nederlandse Federatie van Vrienden van Musea, brengt daar haar ervaringen in én vindt er goede nieuwe voorbeelden en tips. In de volgende nieuwsbrief ruim aandacht voor de Vrienden van Museum Slager, hun bevindingen en de activiteiten in het komende jaar.

Gastvrouw Chéri Leepel

Nieuwe gastheren en gastvrouwen zijn van harte welkom bij Museum Slager

Museum Slager is weer helemaal open. De bezoektijd op zaterdag is verruimd. De exposities worden goed bezocht. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe gastheren en -vrouwen, die bezoekers willen ontvangen, presentaties en rondleidingen willen verzorgen en/of die willen helpen bij het op- en afbouwen van de exposities. Ook mensen die Museum Slager een warm hart toe dragen, zich niet wekelijks kunnen of willen inzetten, maar wel graag hun handen af en toe uit de mouwen willen steken nodigen we van harte uit!
Heb je belangstelling, ken je iemand die mogelijk belangstelling heeft of wil je meer informatie? Neem dan s.v.p. contact op met Hans Oomen, hoofdcoördinator Museum Slager, telefoon 073-6133216 of via email hoofdcoordinator@museumslager.com
Rectificatie: In de nieuwsbrief van augustus gaven we aandacht aan Yon die een schilderij van Suze Slager aan het museum heeft geschonken. Per abuis stond in de verzonden nieuwsbrieven een foutieve achternaam. De correctie naam is Yon Prüst.
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2021 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp