Copy
  Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie  
  Nieuwsbrief Energiesector  
Hoe groen is de geleverde stroom in uw gemeente? 

Hoe groen is de geleverde stroom in elke gemeente in Vlaanderen? Daarover vindt u sinds kort cijfers op onze website. Dit zijn de belangrijkste vaststellingen voor 2020: 

  • 44% van de totale geleverde stroom in Vlaanderen was groen.  
  • Bijna 55% van de Vlaamse afnemers had een groen elektriciteitscontract. De gemeente Merksplas had het grootste aandeel gezinnen en bedrijven met een groen elektriciteitscontract (87%).  
  • Op vlak van totale geleverde stroom scoorde Lebbeke het hoogst met 81% groene stroom.  
  • Onderaan in de lijst staan Knokke-Heist (40% van de afnemers had een groen contract) en Staden (10% van de geleverde stroom was groen). 

Benieuwd hoe uw gemeente scoort? Ga naar onze website en kies uw gemeente op de kaart. Daar ziet u hoeveel huishoudens en bedrijven voor een groen contract kozen en welk aandeel van de geleverde stroom in uw gemeente groen was. 

Wijziging van beslissingen over administratieve geldboete voor distributienetbeheerders
Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen sinds begin dit jaar elektriciteit die ze op het net zetten verkopen aan een andere leverancier dan de leverancier waarvan ze elektriciteit aankopen. De distributienetbeheerders werkten daarvoor een technische oplossing uit. Maar die oplossing voldoet niet helemaal aan de technische vereisten die het Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit (TRDE) oplegt.

In april beslisten we om de distributienetbeheerders een administratieve geldboete te laten betalen per kalenderdag dat ze het TRDE niet naleven (nieuwbrief 7 mei). De maatregel zou ingaan vanaf 1 oktober 2021. Met die beslissing wilden we de distributienetbeheerders aanmoedigen om een oplossing uit te werken die volledig volgens de regels van het TRDE is. We wijzigen nu de startdatum van die maatregel.

Waarom wijzigt de startdatum?
Sinds 29 juli 2021 geldt er een nieuwe versie van het TRDE. In het Marktcomité van Atrias beslisten distributienetbeheerders en leveranciers onlangs ook om op 1 november 2021 een nieuw marktsysteem te gebruiken. Dat systeem zal gegevens wel verwerken zoals het TRDE dat verplicht.
Door die wijzigingen herzien wij de eerdere boetebeslissingen. Met onze nieuwe beslissing voorzien we administratieve boetes pas vanaf 1 november 2021. Zo houden we rekening met de beslissing van Atrias om op die datum met het nieuwe marktsysteem te starten.
Vaststelling regulatoire saldi 2020
Wij bepaalden de regulatoire saldi van de elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders in Vlaanderen voor het jaar 2020. Wij stellen die saldi vast volgens de tariefmethodologie 2017-2020.
 
Wat zijn regulatoire saldi?
Elke distributienetbeheerder ontvangt een bepaald inkomen uit zijn distributienettarieven. Dat regelt de VREG in de tariefmethodologie. Na een jaar ontstaan er verschillen tussen de werkelijke en de vooraf gebudgetteerde kosten en opbrengsten, de saldi. Die saldi zijn tekorten of overschotten. Wat gebeurt er met die tekorten of overschotten? Bij overschotten geeft de distributienetbeheerder een korting op het tarief aan de klanten. Bij tekorten zal het tarief stijgen.
 
Welke saldi zijn er? Het gaat om 4 soorten per distributienetbeheerder:
  • Exogene kosten: het verschil tussen de werkelijke exogene kosten en de opbrengsten uit de distributienettarieven om die exogene kosten te dekken. Exogene kosten zijn kosten waarop de netbeheerders geen invloed hebben, zoals het opkopen van steuncertificaten en het uitbetalen van premies voor energiebesparing.
  • Volumeverschillen: het verschil tussen de werkelijke opbrengsten en de vooraf gebudgetteerde opbrengsten voor de endogene kosten. Endogene kosten zijn kosten die direct verband houden met het beheer van de netten. Daarop heeft de netbeheerder wel invloed.
  • Herindexering: het verschil tussen de vooraf verwachte inflatie en de werkelijke inflatie voor het budget endogene kosten.
  • Vennootschapsbelasting: het verschil tussen de werkelijke correcties van de vennootschapsbelasting en de vooraf gebudgetteerde bedragen.
Globaal tarifair overschot voor elektriciteit en aardgas in 2020
Voor de elektriciteitsdistributienetbeheerders zien we voor 2020 globaal een tekort van 1,0% op een totaal budget van ongeveer 2,2 miljard euro. Voor de aardgasdistributienetbeheerders gaat het globaal om een overschot van 4,5% op een totaal budget van ongeveer 0,5 miljard euro.
 
Regulatoire saldi  Elektriciteit (€) Aardgas (€)
Exogene kosten - 18.477.557 + 1.732.094
Volumeverschillen + 46.823.502 - 18.857.168
Herindexering - 6.775.970 - 3.429.726
Vennootschapsbelasting - 184.861 - 28.839
+ = tekort en - = overschot