Copy

Mandag den 27. September 2021
Fra Michelle, din katterådgiver

(🔊 Lyt til audioversion, hvis du foretrækker at høre i stedet for at læse)

Kære læser!

Jeg vil gerne takke alle jer, som har skrevet til mig i forbindelse med nyhedsbrevet om catnip i sidste måned. Der var overvejende positive erfaringer med brug af catnip, og det er jo godt. Som altid med katte vil disse erfaringer være meget individuelle.

I dette nyhedsbrev har jeg samlet nogle af jeres spørgsmål, som I har sendt, og som jeg gerne vil svare på her. Jeg planlægger at gøre det igen på et senere tidspunkt og samler allerede spørgsmål. Har du et spørgsmål, du gerne vil have svar på, så send det gerne til mig ved at trykke "svar" på dette nyhedsbrev :-)

Jeg håber ellers, at I nyder denne fantastiske efterårsmåned, vi høres ved i oktober.

Mange gode hilsner

Michelle

-------------
Catnip og epilepsi?

Jeg fik en mail fra Maj om brug af catnip til katte med epilepsi. Man ved ikke meget om epilepsi, og hvordan den udløses. Jeg er meget enig med Maj, at det er bedre ikke at bruge catnip, når man ikke kender dens påvirkning på hjernen.

Har katte tidsfornemmelse? Kan katte huske?
Et andet spørgsmål, som jeg ofte får, er, om katte har tidsfornemmelse og husker. De er f.eks. fænomenale til at finde ud, hvilke vaner vi har, og hvad vi har af rutiner i det daglige. De er også i stand til at skelne mellem det, vi gør i løbet af ugen, og det, vi gør i weekenderne. For eksempel er der talrige katte, som vågner tidligt fra mandag til og med fredag, men sover "længe", ligesom deres ejer gør, når det er weekend eller ferie.

Der findes også talrige katte, som ved, hvornår deres ejer kommer hjem. Der er også dem, som ligefrem fortæller, hvornår ejerne er på vej hjem. For en del år siden holdt mine forældre ferie hos mig. Det var en periode, hvor jeg arbejdede meget, og det var svært for mig at fortælle, hvad tid jeg kom hjem. En dag sagde min far, at jeg ikke havde brug for at ringe og fortælle, hvad tid jeg ville komme hjem. Han kiggede blot på kattene, sagde han. Han havde bemærket, at typisk ville min ældste kat Willy gå til hoveddøren, ca. 15 til 20 minutter før jeg kom hjem. Og så ville Lauritz og Pickie samle sig omkring ham, således at der var 3 katte bag ved døren, når jeg kom hjem. Jeg har ingen bil, så det var ikke derfor, at de vidste det, men tilsyneladende havde de en "fornemmelse" af, at jeg måtte være på vej.

Jeg har ikke regelmæssige arbejdstider, og i dag er det Pongo, som har overtaget Willys job med at fortælle, at jeg er på vej hjem.

Og katte har en fantastisk hukommelse på godt og ondt, for de husker via deres sanser, dvs. alle disse bruges til at forme deres oplevelser og hukommelse.

Fodring? Katten er for tynd eller for tyk. Hvad gør jeg?
Der kan være mange grunde til, at katten bliver tyk eller tynd, hvis den ellers var normalvægtig. Jeg henviser altid til dyrlægen for at få lavet et grundigt tjek, for disse tilstande kan skyldes smerter eller sygdomme. Dyrlægen er den allerførste, katteejere skal gå til, inden de ringer/skriver til mig. Katte er ikke gode til at vise deres smerter, og derfor må vi hellere tage til dyrlægen en gang for meget end en gang for lidt.

Min kat bider mig, uden at jeg har gjort noget som helst. Hvorfor?
En del katteejere oplever, at deres katte bider dem uden logisk grund. Det er bl.a. i denne situation: Man sidder på sofaen, katten er på skødet og bliver kælet for, mens ejeren ser tv eller taler i telefonen. Pludselig hænger katten i hånden. Hvorfor? Ejeren har ikke set det komme, men katten har faktisk fortalt, at der var et skift i humøret, med bittesmå forandringer, som kommer en efter en. Det hele starter med en form for dilemma, typisk pga. overstimulering ved berøring, eller fordi katten føler ubehag ved for meget berøring. Katten kan godt lide at blive rørt, indtil det bliver for meget, hvor instinkterne så tager over. Nogle katte vælger blot at gå fra ejeren, hvor andre udadreagerer og markerer ved bid eller ligefrem bider hårdt.

For at kunne "spotte" dette skift kræver det, at ejeren er opmærksom på katten og bl.a. "mærker" og "ser" skiftet. De allerførste tegn er, at pupillernes størrelse skifter hurtigt, og katten spænder i muskulaturen. I den situation er det bedre at stoppe med at røre ved katten, således at den selv vælger at gå. Dernæst vil man typisk se katten sætte sig og begynde at slikke sig, ligesom den skal registrere de forskellige oplevelser. Grooming hjælper katten til at registrere og sortere i de forskellige oplevelser, den får.

Denne adfærd foregår hos alle katte, uanset race eller alder. Igen skal man være opmærksom på, om katten mon har skavanker, som kunne være en god forklaring på adfærden. Og er adfærden ny, er det en god grund til at få katten tjekket hos en dyrlæge eller/og en osteopat.

Andre tegn på, at katten er ved at skifte humør, er f.eks.:

  • den bruger de dæmpende signaler: gaber, slikker sig om munden, trækker hovedet og kroppen væk, skifter stilling mange gange i træk, vasker sig mere og mere
  • spænding i kroppen bliver mere og mere tydelig
  • knurhår bliver spændt og peger fremad
  • begge ører kan pege ret frem, men også begynde at pege bagud. Ørestillingen er spændt og ikke blot opmærksom og nysgerrig
  • halen begynder at bevæge sig og giver nogle små slag (frustration/irritation)
  • pelsen begynder at stritte

I min verden
Rundt om katten

Forskning Jeg læser/ser/lytter Events
  • Katten: Fra killing til seniorkat » Jeg holder foredrag den 30. september 2021 i Greve om katten. Du kan allerede reservere din plads.
  • Uge 39 » Ugen er dedikeret til kattene. Mange dyrlæger og dyreværnsorganisationer tilbyder at neutralisere katte med en god rabat. Kontakt din lokale dyrlæge og hør hvad han/hun har af tilbud. Nogle har også gratis konsultationer til senior katte i uge 39.

Viden om
Om mig

Jeg er uddannet katterådgiver. Jeg hjælper katten og dig til en bedre katteadfærd og større kattetrivsel!

Jeg er specialiseret i:
  • Kommunikation mellem kat og ejer
  • Sammenføring af katte
  • Kattetrivsel i deres hjem
Book en konsultation 🐈
Webshop

I min verden
Det humoristiske hjørne

En kat, der maler et selvportræt, men tegner en tiger.
 
Copyright © 2021 Michelle Garnier, katterådgiver, All rights reserved.
Foto kredit: JacobNyborg.dk
 
Du modtager mit nyhedsbrev, fordi du har tilmeldt dig på min hjemmeside :)

Michelle Garnier, katterådgiver Højenhald 14, 2th. Brønshøj 2700 Denmark

Dine informationer bliver ikke opbevaret, når du åbner dette nyhedsbrev eller klikker på links. Dine personlige data er vigtige, og jeg gør mit bedste for at respektere dem.

Hvis du ikke længere ønsker disse opdateringer, kan du afmelde dig her.
Hvis du ønsker at ændre, hvordan du modtager disse e-mails, kan du opdatere dine præferencer her.
 Email Marketing Powered by Mailchimp