Copy

2021: Campagne Verpakkingen

Iedereen heeft ermee te maken: verpakkingen. Er gaat geen dag voorbij zonder het opendoen en gelijk weggooien van een doosje, zakje, potje of blikje. Je kan er gewoon niet omheen: we zijn een ‘wegwerpmaatschappij’! Met deze verpakkingen-campagne willen we daar graag iets aan, of liever gezegd tegen doen. 
 

Ons motto: Eltsenien Grutsk & Grien!

Verpakkingen zorgen voor een grote (zwerf)afvalberg. Ze kosten ons grondstoffen, veel geld en we vervuilen onze omgeving ermee. Het is dus superbelangrijk dat we met z’n allen zorgen dat het gebruik van verpakkingen minder wordt. Je kunt hier zelf heel goed aan bijdragen en er meteen aan de slag. Lees meer op onze website en ga in de aanval!
Twee tips van inwoners uit de regio die
de verpakkingenberg ook zat zijn: 

Esther de Meijer uit IJlst:

“Ik koop alleen kleren en spullen die ik echt nodig heb (bijna niks dus) en ga dan het liefst naar tweedehandswinkels. Omdat ik mijn eigen waterkefir maak, vind je geen frisdrankverpakkingen meer bij mij thuis. Het resultaat: eens in de twee weken een grote pedaalemmer afval.”

Astrid Koops-Tippersma uit Sneek

“Voor onder andere handzeep, doucheschuim en wasmiddel koop ik altijd grootverpakkingen. Van bijvoorbeeld sausen, soepen en navullingen van onder andere zeep koop ik het liefst zakverpakkingen. Dit vind ik erg handig en onze restcontainer is een stuk leger!"

Mail ons jouw verpakkingentip!
In de Leeuwarder Courant stond onlangs een artikel over het recyclen van kunstofverpakkingen, geschreven door Yvonne Hulsbos

Hierbij de essentie van dit interessante artikel:
Eerst de cijfers, over welke hoeveelheden hebben we het?

In Nederland produceren we jaarlijks 490 kilo afval per persoon, 24 kilo daarvan is plastic verpakkingen waarvan 65 procent (16 kilo) via de afvalbak of zak wordt ingeleverd (bron Milieu Centraal, cijfers 2018). Nog even verder doorrekenen: iets meer dan vier kilo (27 procent van die 16 kilo) kan goed verwerkt worden, hoogwaardig. „Dat betekent dat bijvoorbeeld een PET-fles, denk aan een limonadefles, terugkomt als een PET-fles.’’ Bijna 3 kilo (17 procent) wordt laagwaardig gerecycled. Die eindigen als bermpaaltjes en dat is het laatste station voor de verbrandingsoven. „En hoeveel bermpaaltjes héb je in Nederland nodig”, vraagt De Wild retorisch. Blijft er 9 kilo over die vanuit de kliko of afvalzak gelijk naar de verbrandingsoven gaat.
Nog geen derde deel van de kunststofverpakkingen blijkt goed recyclebaar. En dat percentage is nauwelijks verbeterd de afgelopen zeven jaar. Dit blijkt uit onderzoeken van de universiteit van Wageningen (WUR) in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Reinigingsdirecteuren (NVRD). Hoe kan het dat slechts 27 procent van de kunststofverpakkingen zo slecht recyclebaar is?

Er bestaat nog geen recyclingtechnologie op grote schaal. Daarnaast kunnen een aantal verpakkingen niet goed gesorteerd worden door de machines. Omdat ze te klein zijn, zoals losse doppen van plastic flesjes of flesjes kleiner dan 5 centimeter. Bij de sortering vallen ze gewoon te snel door de zeven van de machine. Ook niet herkenbaar: flessen met grote etiketten. „Dit zijn etiketten die helemaal om een (limonade)fles heen zitten, zogenaamde sleeves”. Daarnaast worden donkergekleurde flessen, zoals een donkerpaarse limonadefles, door de sorteermachines niet goed herkend. Maar het grootste gedeelte is niet terug te winnen (25 procent, 4 kilo) omdat ze uit verschillende soorten materiaal bestaan. Zoals diverse plasticsoorten of een combinatie van plastic met bijvoorbeeld aluminium. 

Gelukkig is er goed nieuws: uit het onderzoek van de WUR blijkt dat 29 procent van het ingezameld plastic hoogwaardig verwerkbaar is te maken door een relatief simpele aanpassing van de verpakking! Zoals een lichtere of doorzichtige kleur plastic, kleine etiketten erop en andere lijmsoorten, zo simpel is het!

De bal ligt nu bij de bedrijven die de verpakkingen maken of laten maken voor hun producten. Een mooie kans voor ze om duurzamer te worden, vindt de directeur van NVRD. Inmiddels heeft deze organisatie met een groot deel van de verpakkingsproducenten en met het afvalfonds om tafel gezeten. Aan dat fonds moeten alle bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, verplicht deelnemen.

Het advies:

Het beste is natuurlijk géén verpakkingen te gebruiken, geen tasje bij de kledingwinkel, geen plasticje om de sperziebonen. Lukt dat niet dan is een herbruikbare verpakking de één-na-beste oplossing. Zelf een herbruikbaar zakje meenemen voor bijvoorbeeld brood, groente of fruit. Twee-na-beste is eenmalig plastic dat hoogwaardig verwerkt kan worden.
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
In samenwerking met:
 

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
Copyright © 2021 Netwerk Duurzame Dorpen / Grutsk & Grien, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp