Copy

Kommissionen för Innovativa Särläkemedel 

2021
I detta nyhetsbrev från Kommissionen för Innovativa Särläkemedel sammanfattas de viktigaste nyheterna gällande sällsynta diagnoser. Mer information om kommissionens arbete finns på isl-forum.se

I somras fick TLV ett fortsatt uppdrag att utveckla metoder för hälsoekonomiska utvärderingar av precisionsmedicin och betalningsmodeller för avancerade terapiläkemedel (ATMP). Kommissionen har över åren noterat att flera tunga instanser lyfter problematiken. Utöver Toivo Hensoos läkemedelsutredning från 2018 har både Riksrevisionen och SKR belyst problematiken gällande hälsoekonomiska utvärderingar i nya rapporter och policy papers. Riksrevisionens granskning visar att den modell som Sverige använder för dessa beslut gör det svårt för TLV att ta in vissa nya läkemedel i förmånerna. Det gäller framför allt läkemedel mot svåra och ovanliga sjukdomar som behöver en kontinuerlig behandling. Därför hoppas vi att TLVs uppdrag också leder till verklig förändring.

Under sommaren har det diskuterats hur det verkligen står till med tillgången på nya läkemedel i Sverige. Längre ner i detta nyhetsbrev kan du läsa repliken från Anders Blanck, vd för LIF, där han kommenterar statistiken i den senaste WAIT-rapporten. 

I övrigt ser Kommissionen fram emot en spännande höst!
 

TLV får uppdrag att fortsätta utveckla metoder för hälsoekonomiska utvärderingar av precisionsmedicin och betalningsmodeller för avancerade terapiläkemedel (ATMP)

Regeringen ger Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att fortsätta arbetet med att utveckla metoder för hälsoekonomiska utvärderingar av precisionsmedicin och betalningsmodeller för avancerade terapiläkemedel (ATMP) som myndigheten påbörjade i ett tidigare regeringsuppdrag.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 maj 2022.

Läs hela utredningsdirektivet här
Foto: Gunilla Lundström

Anders Blanck försvarar statistik i WAIT-rapporten

Sedan den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag (EFPIA) presenterade WAIT-rapporten i april 2021 har diskussionen om tillgången till läkemedel - i synnerhet särläkemedel, varit omfattande.

WAIT-rapporten visar hur tillgängligheten till de nya läkemedel som godkänts inom EU ser ut de senaste åren. I Sverige är det ungefär 60 procent av de läkemedel som godkändes mellan 2017 till 2019 som var tillgängliga i december 2020. För läkemedel mot sällsynta sjukdomar utanför cancerområdet är motsvarande siffra ungefär 25 procent.

I en replik i Dagens Medicin bemöter Anders Blank, vd på LIF, kritiken om att uppgifterna i WAIT-rapporten är missvisande. "Det är viktigt att upprepa att vår analys bygger på officiell nationell information, samt på försäljningsdata för enskilda läkemedel"

Läs hela artikeln här

Dag Larsson (S) gäst i podcasten #viforskaromlivet

Podcasten #viforskaromlivet programleds av Maria Arroyo, samhällspolitisk chef på Janssen och talesperson för Kommissionen för Innovativa Särläkemedel, och lyfter aktuella ämnen som rör svenska patienter och svensk hälso- och sjukvård. 

I det senaste avsnittet diskuteras var makten ligger när det gäller patienters tillgång till nya läkemedel. Finns den hos staten eller hos regionerna? Hos politikerna eller hos tjänstemännen?  I samtalet deltar Calle Waller som är vårdpolitisk talesperson för Prostatacancerförbundet och Dag Larsson (S) som är riksdagsledamot i socialutskottet. 

Lyssna på podden här

LIF kommenterar Läkemedelsverkets rapport om avgiftsförändringar till följd av EU-förordningen om kliniska prövningar

Läkemedelsverket har lämnat en rapport till regeringen om avgiftsförändringar till följd av att EU-förordningen om kliniska prövningar av läkemedel ska börja tillämpas inom de kommande åren. 

I ett remissvar konstaterar LIF att det finns en påtaglig risk för att antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige minskar ytterligare om de svenska avgifterna inte är konkurrenskraftiga jämfört med andra nordiska länder och inom EU. Kraftigt höjda avgifter riskerar därför att även motverka den nationella Life Science-strategins mål om att öka antalet företagsinitierade kliniska studier.

Läs hela LIFs remissvar här
Om Kommissionen för Innovativa Särläkemedel
Kommissionen består av åtta globala, forskningsintensiva läkemedelsbolag med verksamhet i Sverige. Kommissionen har tillkommit eftersom bolagens samlade bedömning är att den svenska processen för utvärdering och introduktion av mediciner för sällsynta sjukdomar inte fungerar tillfredsställande. Kommissionens mål är att åstadkomma en förändring. Kommissionen anser att ansvaret för läkemedel till sällsynta och mycket sällsynta sjukdomar bör samlas nationellt.

De forskningsintensiva bolag som har gått ihop och bildat kommissionen för innovativa läkemedel är Alexion, Amicus, BioMarin, Chiesi, Janssen, Roche, Sanofi och Vertex. Bolagen är verksamma inom olika områden såsom enzymbrist, testosteronbrist, lysosomala sjukdomar, metabola sjukdomar och cystisk fibros.

Lär mer om kommissionen och vår syn på frågan på: www.isl-forum.se
Copyright © *2021* *Kommissionen för Innovativa Särläkemedel*

Har du svårt att se detta mail, klicka här.
Du får detta nyhetsbrev för att du är en beslutsfattare, opinionsbildare eller expert inom sällsynta diagnoser eller särläkemedel. Du kan enkelt avsäga dig nyhetsbrevet genom att klicka här.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kommissionen för Innovativa Särläkemedel · Nybrokajen 5 · Stockholm 11148 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp