Copy

Welkom bij de 113 Zelfmoordpreventie nieuwsbrief van oktober 2021 met daarin nieuws en verhalen van hoop in het kader van suïcidepreventie.

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van onze activiteiten en het laatste nieuws?
Volg ons dan via social media:
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
Instagram

Onderzoek onder nabestaanden naar zelfdoding

"Van een naïef, trotse vader ben ik nu nabestaande geworden.
Hoe heeft dat zo kunnen gebeuren?"

Psychosociale autopsie is een onderzoeksmethode waarbij we nabestaanden interviewen, om te leren van hun verhaal. Heeft u zelf een dierbare verloren door een suïcide?

Deze video is tot stand gekomen door de bijzondere medewerking van Sjaak de Bruin, Samantha Daniels en Jan Wijmans.

Bekijk de video

Er werd weinig over de zelfdoding gesproken

"Iemand op deze manier verliezen is onbeschrijfelijk en laat je met veel vragen achter."

Jeroen (24) is Masterstudent aan de VU. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met sporten (volleybal, tennis) en muziek. In zijn werk zoekt hij graag de uitdaging op. In mei 2020 begon hij aan een onderzoeksstage bij 113. Nu, ruim een jaar later, werkt hij als junior interviewer voor het Psychosociale Autopsie onderzoek van 113.
Meer info

Preventie van depressiviteit moet normaal worden op scholen

“Als je het samen kan doen voelt het lichter, zo ga je van onmacht naar daadkracht”

Op 30 september verdedigde Karlijn Heesen haar proefschrift ‘Learn to dance in the storm: Prevention of depression in adolescents’ bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Haar studie won al voor het afronden van haar proefschrift een belangrijke prijs voor onderzoek dat bijdraagt aan zelfmoordpreventie.

Wat de impact kan zijn van depressie ondervond de promovendus zelf op de middelbare school. Door depressieve klachten stond haar leven op de kop en viel ze uit op school. De school was ‘onmachtig’ met de situatie.

Lees verder

Uit de schaduw: documentaire Hanna Verboom

"Zeg dat je je been gebroken hebt op skivakantie. Want de kans is groot dat de volgende jaren uw promotiekansen voorbij zijn. Ik zeg dit met pijn in het hart. Maar dat is de realiteit."
- Dirk de Wachter

Afgelopen maand verscheen de korte documentaire "Uit de schaduw" van Hanna Verboom op het filmplatform Cinetree dat ze de afgelopen jaren oprichtte. Verboom maakte de documentaire Uit de schaduw naar aanleiding van haar bipolaire stoornis. Met de film wil ze mensen bewegen opener te zijn over psychische aandoeningen en ze te accepteren als onderdeel van het bestaan.

Lees verder

Vernieuwde suïcidepreventie toolkit sluit beter aan bij dagelijkse praktijk

113 Zelfmoordpreventie heeft samen met experts een suïcidepreventie toolkit ontwikkeld voor GGZ-professionals. Deze toolkit biedt hulpverleners ondersteuning bij het herkennen, bespreken en behandelen van cliënten met suïcidaliteit. Het is een lerende tool: als er nieuwe inzichten zijn, wordt de tool geüpdatet.

De toolkit werd eind vorig jaar voor het eerst gepubliceerd. Sindsdien is er op basis van interviews met suïcide experts, clinici, ervaringsdeskundigen en met behulp van pilots in GGZ-instellingen flink aan de toolkit gesleuteld, om te komen tot een tool die nóg beter aansluit bij de dagelijkse praktijk van GGZ-professionals.

Lees verder

De sterfdag van mijn vrouw

"Het afgelopen jaar was het moeilijkste uit mijn leven. Naast dat ik opeens weduwnaar en alleenstaand vader was, moest ik ook leren omgaan met het aspect van zelfdoding"

Joost is een 50-jarige, zelfstandige IT-consultant uit Arnhem, vader van twee kinderen; een meisje van 14 en een jongen van 12. Tot een jaar geleden gelukkig samen met hun moeder. Jantina was een lieve, bewuste, sprankelende, sportieve, vrouw van 49 met uitgebreid sociaal netwerk van vrienden, familie en collega's. Ze stond middenin het leven. Rond de zomer van 2020 begon de stress bij haar op te lopen...

Lees verder

Het is spannend, maar ik ga ervoor

Lizanne Schweren (34) werkt als senior onderzoeker bij 113. Ze woont samen met haar vriend in Groningen, schrijft graag, houdt van planten en stekjes, en is in haar vrije tijd zoveel mogelijk buiten te vinden. Voordat ze bij 113 terechtkwam, heeft ze ruim tien jaar aan de universiteit gewerkt in Utrecht, Amsterdam, Groningen en Cambridge (UK).

"Ik heb zelf anorexia gehad. Twee jonge vrouwen die ik tijdens mijn behandeling heb leren kennen zijn sindsdien overleden door zelfmoord. Door allerlei omstandigheden kan het leven soms zo anders lopen dan je graag zou willen. Ik ben dankbaar dat ik de mazzel heb gehad te herstellen en heel gelukkig te worden."

 

Lees verder
Bekijk de vacatures
Copyright © 113 Zelfmoordpreventie
Alle rechten voorbehouden.
 

Contact 
www.113.nl
Bel gratis 0800-0113
of het nummer 113

Paasheuvelweg 25
1105 BP Amsterdam


 Uitschrijven