Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 25/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Lisäpaikkoja vapautunut Valtakunnallisille lastensuojelupäiville® Jyväskylän Paviljonkiin!
Valtakunnallisille lastensuojelupäiville® on vapautunut muutamia lisäpaikkoja Jyväskylän Paviljonkiin ja myös webinaariin mahtuu vielä hyvin mukaan. Osallistu yhteen lastensuojelualan tärkeimmistä koulutustapahtumista ja varaa paikkasi 19.9. menneessä!

Tapahtuma tarjoaa tänäkin vuonna lukuisia mielenkiintoisia alaseminaareja ja yhteisiä inspiroivia puheenvuoroja. Pääpuhujina ovat Mikko Dufva, Elina Pekkarinen, Ira Leppänen, Silja Kosola sekä Venla Bernelius.

Myös näyttelyosastolle on vapautunut muutamia paikkoja!
Näyttelyssä toimintaansa voivat esitellä alan yritykset ja organisaatiot. Yhden ständin varanneet organisaatiot voivat nyt varata useamman ständin luodakseen näyttävämmän näyttelyosaston. Muista myös mahdollisuus mainostaa kohdettasi/palveluasi sähköisesti. Tuolloin PowerPoint-mainoksesi pyörii Paviljongin Wilhelm-salissa ja muilla näytöillä sekä webinaarissa taukojen aikana mainoskarusellissa. Paikat näyttelyosastolle ja mainoskaruselliin ovat varattavissa 19.9. asti.

Tapahtuman turvallisuudesta huolehditaan erityisen hyvin koronatartuntojen välttämiseksi. Osallistujia paikan päälle otetaan yhteensä mukaan noin 800 henkeä.
Tutustu ohjelmaan
ja ilmoittaudu mukaan!

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen koulutukset

Aika ja paikka: 5.10., 2.11. & 30.11., klo 10–12, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen, paikkoja rajoitetusti

Mediakasvatusseura ja Pakolaisnuorten tuki järjestävät syksyllä etäkoulutuksia kulttuurisensitiivisestä mediakasvatuksesta nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Ensimmäisessä koulutuksessa keskitytään representaatioon ja mediassa esitettäviin rooleihin. Koulutuksen tavoitteena on representaation eli median kuvaston merkityksen ymmärtäminen sekä käytännön työvälineiden antaminen aiheen käsittelyyn nuorten kanssa. Lue lisää kulttuurisensitiivisestä mediakasvatuksesta.


Pyöreän pöydän keskustelu: nuoret, päihteet ja palvelut – missä mennään, mitä seuraavaksi?

Aika ja paikka: 14.10., klo 9.00–11.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, osallistumislinkki tulee lokakuun alussa

THL:n pyöreän pöydän tilaisuudessa keskustellaan nuorista, päihteistä ja palveluista. Teemaa monesta eri näkökulmasta avaavan keskustelun lähtökohtana on nuori ja hänen tilanteensa, toiveensa sekä tarpeensa. Tilaisuus on suunnattu erityisesti nuorten parissa työskenteleville sote-ammattilaisille ja järjestöille, mutta se on myös avoin kaikille nuorten hyvinvoinnista kiinnostuneille. 


Nuorten Exitin webinaari ammattilaisille

Aika ja paikka: 14.10., 12.11. & 8.12., verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen

Nuorten Exit järjestää nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille kolme samansisältöistä webinaaria. Webinaarit antavat perustietoa seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyen ja siihen, mitä seksuaalinen kaltoinkohtelu on. Muita aiheita ovat nuorta suojaava lainsäädäntö, ennaltaehkäisy ja puheeksi ottaminen sekä seksuaalista kaltoinkohtelua kokeneen nuoren auttaminen.


Parisuhde ja sairaus -asiantuntijawebinaari

Aika ja paikka: 26.10., klo 12.00–15.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen mukaan

Miksi parisuhteen tukeminen ja huomioiminen on tärkeää tilanteissa, joissa perheessä on sairautta? Entä miten ammattilaisena voi tarjota tukeaan? Parisuhdekeskus Katajan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnatussa webinaarissa kuullaan aiheesta tutkijapuheenvuoroja ja kokemustarinoita.


Vauvafoorumi 2021: Sirpaleista ehjäksi – Vauvaperheet ja päihteet

Aika ja paikka: 17.–18.11., Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti
Hinta ja ilmoittautuminen: 180 €, ilmoittaudu 5.11. mennessä

Ensi- ja turvakotien liiton Vauvafoorumi järjestetään viidettä kertaa ja tämän vuoden teema on vauvaperheet ja päihteet. Foorumissa kuullaan muun muassa siitä, miksi on tärkeää hoitaa varhaista vuorovaikutusta ja päihdeongelmaa yhtä aikaa. Lisäksi tapahtumassa jaetaan tutkimustietoa siitä, miten äidin raskaudenaikainen stressi vaikuttaa sikiöön. Vauvafoorumi on suunnattu kaikille vauvaperheitä työssään kohtaaville ammattilaisille, opiskelijoille ja päättäjille.


Lapsen ja nuoren osallisuus hoitotyössä

Aika ja paikka: 19.11., klo 12.00–15.45, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 14.11. mennessä

Lastenneurologian hoitajat ry, KYS, Lastenneurologian yksikkö ja Koulutuspalvelut järjestävät valtakunnallisen koulutuksen lapsen ja nuoren osallisuudesta hoitotyössä. Näyttöön perustuvan tiedon jakamisen lisäksi koulutuksen tarkoituksena on verkostoituminen sekä hyvien käytäntöjen jakaminen. Koulutus on suunnattu lasten, nuorten ja perheiden parissa työskenteleville sote-huollon ammattilaisille sekä alan opiskelijoille.

Lapsen oikeudet yhteiskunnassa -webinaaritallenne
Lapsen oikeudet yhteiskunnassa – johtamisella ajattelutavan muutokseen -webinaari on nyt katsottavissa tallenteena! Voit valita videolle tekstitykset suomeksi tai ruotsiksi.

Webinaarissa tarkasteltiin, miten johtamisella voidaan vahvistaa lapsen oikeuksia puolustavaa ajatustapaa ja minkälaista johtajuutta tarvittaisiin, jotta jokainen lapsi voisi maassamme loistaa ja nauttia oikeuksistaan. Webinaarin järjesti Lastensuojelun Keskusliitto yhteistyössä kansallisen lapsistrategian, Kuntaliiton sekä Opetushallituksen kanssa.
Lue lisää webinaarista

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Hyvää kohtelua koskeva suunnitelma on osa lakisääteistä omavalvontasuunnitelmaa

Valvontaviranomaiset muistuttavat, että lastensuojelulaitokset ovat velvollisia laatimaan sijaishuollossa oleville lapsille hyvää kohtelua koskevan suunnitelman. Suunnitelmasta on säädetty lastensuojelulaissa. Suunnitelman tavoite on vähentää rajoittamistoimenpiteitä sekä vahvistaa lapsen itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta. Suunnitelma edistää lastensuojelulaitoksen toiminnan avoimuutta ja kertoo keskeiset hoidolliset ja kasvatukselliset toimintaperiaatteet.

Hyvää kohtelua koskevan suunnitelman sisällöstä on yksityiskohtaiset säännökset lastensuojelulain 61 b §:ssä. Lisätietoa suunnitelmasta on Valviran verkkosivuilla sekä THL:n lastensuojelun käsikirjassa.


Nuorten näkökulma esillä monen tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saaneen työssä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on jakanut kahdeksan tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa esimerkillisestä tiedonjulkistamistyöstä. Palkintojen saajat heijastavat erityisesti koronakriisin esille nostamia teemoja, kuten huolta nuorten hyvinvoinnista ja mielenterveydestä. Palkituissa on poikkeuksellisen paljon nuoria tekijöitä, nuorten maailmaa kuvaavia teoksia ja tiedonjulkistamisen tapoja, joissa nuorilla on aktiivinen rooli. Yksi palkinnon saajista on nuorten osallisuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta edistävä Gutsy Go -toimintamalli.


Lapsiasiavaltuutetun lausunto lastensuojelun tilasta Suomessa ja koronapandemian aiheuttamista haasteista lastensuojelussa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiehen vuoden 2019 kertomuksen käsittelyn yhteydessä lapsiasiavaltuutettua arvioimaan lastensuojelun tilaa Suomessa ja erityisesti koronapandemian aiheuttamat haasteet huomioiden. Kannanotoissaan lapsiasiavaltuutettu nostaa esiin muun muassa painopisteen siirtämisen ennalta ehkäiseviin palveluihin sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisen.


Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen perhevapaauudistuksesta

Perhevapaauudistus on hallituksen keskeisiä investointeja perheisiin ja tasa-arvoon. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ja työministeri Tuula Haatainen esittelivät hallituksen esitystä perhevapaauudistukseksi tiedotustilaisuudessa, jonka tallenne on katsottavissa valtioneuvoston YouTubessa. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2022.


Vauvaperheiden hyvinvoinnissa alueellisia eroja

Alle puolivuotiaiden vauvojen tuoreet vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä melko tasaisesti ympäri Suomen, mutta hyvinvointia heikentävien tekijöiden yleisyys vaihtelee jonkin verran eri hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden välillä ja sisällä on vaihtelua vanhempien yksinäisyyden kokemuksissa, uupumisen oireissa ja tyytyväisyydessä neuvolapalveluihin. Tämä käy ilmi maalis-joulukuussa 2020 THL:n keräämän FinLapset-kyselytutkimuksen aineiston kuntakohtaisista koosteista.


Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa Suomessa oppimistuloksiin 

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut vuosittaisen koulutusjärjestelmiä vertailevan indikaattorijulkaisunsa Education at a Glancen. Tämän vuoden julkaisun erityisteemana oli koulutuksen tasa-arvo.

Sekä OECD-maissa että Suomessa nuori, jolla kumpikaan vanhemmista ei ole korkeasti koulutettu, päätyy keskimääräistä harvemmin lukioon ja jää keskimääräistä useammin vaille toisen asteen tutkintoa. Myös sukupuolten väliset erot pitävät pintansa ja vaikuttavat koulutuspolkuihin ja mahdollisuuksiin työmarkkinoilla.

Valtaosa OECD-maista on tarkasteluajanjaksolla 2012–2018 lisännyt suhteellisia koulutuspanostuksiaan, kun taas Suomi kuuluu koulutuksesta leikanneiden harvalukuiseen joukkoon. OAJ vaatii tiedotteessaan rahoituksen nostamista tavoitteita vastaavaksi.


Oikeuskanslerin lausunto uutta Bryssel II a -asetusta täydentävää kansallista sääntelyä koskevasta työryhmämietinnöstä

Oikeuskanslerin lausunnossaan esittämät huomiot painottuivat lapsen palauttamismääräyksen täytäntöönpanoa ja sen turvaamista koskeviin ehdotuksiin. Muun ohella oikeuskansleri totesi näkemyksenään, että jatkovalmistelussa on syytä arvioida huolellisesti väliaikaisesti sijoitetun lapsen oikeusaseman selkeyttämistä tavoittelevaa täytäntöönpanolain muutosehdotusta. Oikeuskansleri painotti, että muutosehdotuksessa on kysymys sekä väliaikaisesti sijoitetun lapsen oikeusaseman täsmentämisestä että sen varmistamisesta, että lapsen väliaikaisella sijoituksella ylipäänsä pystytään turvaamaan lapsen palauttamismääräyksen täytäntöönpano.

Nuorten päivässä keskusteltiin hyvästä lastensuojelusta nuorten silmin
Nuorten päivä järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisena keskustelutilaisuutena. Päivän teemana oli hyvä lastensuojelu. Aihetta käsiteltiin arjen, tunteiden, lastensuojelun leiman, osallisuuden sekä riittävän ajan ja ammattilaisten kautta.

Nostamalla onnistumisia ja epäkohtia esiin, nuoret haluavat vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa hyvä lastensuojelu toteutuu kaikkien asiakkaiden kohdalla. Korjattavien asioiden lisäksi lastensuojeluun mahtuu paljon kiintymistä, huolenpitoa, kohdatuksi tulemista ja omien voimavarojen tukemista.
Lue Nuorten päivän terveisiä

JULKAISUT

Kouluterveyskysely: Joka neljäs tyttö kokee yksinäisyyttä

THL:n viime keväänä tekemän Kouluterveyskyselyn juuri valmistuneiden tulosten mukaan iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. Yksinäisyyden tunne on kuitenkin yleistynyt verrattuna vuoteen 2019. Yksinäisyyden kokemus oli yleistynyt erityisesti tytöillä ja noin joka neljäs kyselyyn vastannut tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Kouluterveyskyselyjä on tehty vuodesta 1996 lähtien ja vuoden 2021 tulokset perustuvat 264 878 lapsen ja nuoren vastauksiin.


Tukea maahan muuttaneiden perheiden kanssa työskentelyyn

Pelillisyyttä hyödyntävä Elämän värit -toimintamalli tukee maahan muuttaneiden perheiden vanhemmuutta, kotoutumista ja suomen kielen oppimista. Nyt julkaistu ohjaajan opas sisältää ohjeet ryhmäprosessin ohjaamiseen ja arviointiin, teoreettista taustatietoa ja tutkimusperustaisia tietokortteja pelin teemojen käsittelyyn. Ammattilaisilta saadun palautteen mukaan perustyössä tarvitaan juuri tällaisia välineitä, joilla voi syventää keskustelua. Elämän värit -peli, ohjaajan opas ja muut tukimateriaalit löytyvät Soccan verkkosivuilta.


Itla tutki Vamos-palvelun vaikuttavuutta

Tutkimus osoitti, että Vamoksen päättäneet nuoret siirtyivät muita vastaavassa tilanteessa olevia nuoria useammin opiskelemaan. Vamos-nuoret siirtyivät myös muita vastaavassa asemassa olevia nuoria useammin pois toimeentulotuelta. Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu on toiminut vuodesta 2008 alkaen ja on tavoittanut yhteensä noin 13 000 nuorta. Vuosittain palveluun osallistuu noin 2 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella olevaa nuorta.


Dokumentointi lasten kanssa tehtävässä kehittämis- ja vaikuttamistyössä

Pesäpuussa on tehty dokumentointiohjeet niille, jotka tapaavat lapsia ja kehittävät heidän kanssaan lastensuojelua. Dokumentointiohjeet on tehty erityisesti Salapoliisitoimintaa varten, joka on lastensuojelun kehittämis- ja vaikuttamistoimintaa yhdessä 6–12-vuotiaiden lasten kanssa. Niitä voi kuitenkin hyödyntää myös pienempien lasten sekä nuorten kanssa toimiessa.


Englanninkielinen uutuuskirja kokoaa perustulokokeilun opit myös kansainväliselle yleisölle

Suomen perustulokokeilun arvioinnin tulokset ovat nyt kattavasti myös kansainvälisen yleisön saatavilla. Experimenting with Unconditional Basic Income -kirja käy läpi kokeilun vaiheet suunnittelusta ja toimeenpanosta aina arviointiin ja tuloksiin saakka. Teoksen ovat kirjoittaneet perustulokokeilun suunnitteluun ja arviointitutkimukseen osallistuneet tutkijat, ja sen julkaisi brittiläinen Edward Elgar Publishing -kustantamo. Kirja on luettavissa myös verkossa kaikille avoimena Open Access -versiona.

Sijaishuollon juhlapäivää vietetään jälleen 18.2.2022
Sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä juhlistetaan perjantaina 18.2.2022. Juhlapäivän tiimoilta tullaan järjestämään mm. sijaishuollon juhlapäivän seminaari sekä -dialogikeskustelut.

Juhlapäivän suunnittelua koordinoiva Pesäpuu toivoo jälleen laajamittaista osallistumista koko juhlaviikon aikana perheissä, laitoksissa, somessa sekä tilanteen salliessa myös turuilla ja toreilla.

Lähde mukaan suunnittelemaan juhlapäivän seminaaria, yhteistä viestintää tai juhlapäivän dialogeja. Suunnitteluryhmät tapaavat etäyhteyksin 3–4 kertaa syksyn aikana.
Sijaishuollon juhlapäivä

AJANKOHTAISTA

Talentian etiikkapalkinto korona-aikaa peilaavalle sosiaalityön digitalisaation tutkimukselle

Itä-Suomen yliopistosta valmistuneen Susanna Raution opinnäytetyö Eettinen asiantuntijuus digitalisoituvassa sosiaalityössä on voittanut Talentian vuoden 2021 etiikkapalkinnon. "Tutkielmassani halusin selvittää digitalisaation vaikutusta sosiaalityöntekijän arkeen ja asiantuntijuuteen, erityisesti eettiseen osaamiseen", Rautio kertoo. Palkittu opinnäytetyö oli lautakunnan mukaan koronan ja siitä seuranneen digiloikan ansiosta hyvin ajankohtainen.


Harrastusten keskeytymisellä on ollut myös myönteisiä vaikutuksia

Nuorisotutkimusverkoston nuorten arkea ja hyvinvointia korona-aikana tarkasteleva kirjoitussarja jatkuu harrastustoimintaa ja vapaa-aikaa käsittelevällä kirjoituksella. Tekstistä ilmenee, että nuorista kolme viidestä oli joutunut keskeyttämään harrastuksensa koronan vuoksi. Heistä 29,5 % oli kokenut keskeytymisen vaikutuksen erittäin kielteiseksi. Harrastusten keskeytymistä enemmän nuorten kokemaan vapaa-ajan tyytyväisyyteen vaikutti kuitenkin sopivaksi koettu vapaa-ajan määrä. Mielenkiintoinen havainto oli, että osa vastaajista raportoi harrastusten keskeytymisellä olleen myönteisiä vaikutuksia omaan elämään.


Palveluiden kehittämisessä tärkeää huomioida entistä paremmin etävanhempina toimivat isät

Suplin teettämän kyselyn avulla saatiin tietoa siitä, miten uusperheiden isät kokevat tulevansa huomioiduksi perhepalveluissa lasten tasa-arvoisina vanhempina. Tavoitteena oli kerätä tietoa isyyttä vahvistavista keinoista, joita sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää kohdatessaan uusperheiden isiä. Uusperheen ja lasten hyvinvointia voidaan tukea kiinnittämällä erityistä huomiota etävanhempina toimivien isien kohtaamiseen tasavertaisina vanhempina. "Lähi- ja etävanhemman tasavertainen kohtelu tulisi olla perheitä kohtaavissa palveluissa itsestäänselvyys ja se vaatii ammattilaisten aktiivisuutta", sanoo tutkimuksen toteuttaja Katja Kurjenrauma.


Tällä viikolla vietetään Osallisuusviikkoa lähes 90 toimijan voimin ympäri Suomea

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoiman Perheet keskiöön! -hankkeen järjestämä Osallisuusviikko tuo perheiden äänen kuuluviin ja tarjoaa työkaluja lapsiperheiden kanssa toimiville. Viikon aikana lapsilta ja vanhemmilta saadaan palautetta ja tietoa toiminnan ja alueellisten palvelujen kehittämiseksi.

Nuorten foorumi koulutuksesta ja työelämästä sijaishuollosta itsenäistyneille nuorille aikuisille
Pesäpuu järjestää Nuorten foorumin Jyväskylässä 1.10. klo 10–16 lastensuojelun sijaishuollosta itsenäistyneille noin 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille. Nuorten foorumissa pohditaan esimerkiksi sitä, mitkä tekijät auttavat ja tukevat tai haastavat ja estävät kouluun, koulutukseen, töihin ja työelämään liittyvissä asioissa.

Nuorten foorumiin ovat tervetulleita kaikki nuoret aikuiset, jotka ovat jossain vaiheessa elämäänsä asuneet sijaisperheessä, perhekodissa ja/tai lastensuojelulaitoksessa. Jaathan tietoa eteenpäin, jotta mahdollisimman monen nuoren ajatukset ja kokemukset tulevat kuulluksi.
Nuorten foorumi

AVOIMET TYÖPAIKAT

Ensi- ja turvakotien liitto hakee varainhankintapäällikköä

Ensi- ja turvakotien liittoon haetaan vahvan näkemyksen omaavaa ammattimaisen varainhankinnan kehittäjää. Liiton varainhankintapäällikkönä vastaat varainhankinnan suunnittelusta, budjetoinnista ja toteutuksesta. Lue lisää ja hae paikkaa sähköpostitse 28.9. mennessä.


Mannerheimin Lastensuojeluliitto hakee mediakasvatuksen asiantuntijaa

MLL etsii keskusjärjestöönsä Helsinkiin MLL:n arvot omakseen tuntevaa mediakasvatuksen asiantuntijaa määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.11.2021–5.5.2022, mutta jatko on mahdollinen. Asiantuntijan tehtäviin kuuluvat lapsille, nuorille, vanhemmille ja ammattikasvattajille suunnattujen mediakasvatusaineistojen sekä kampanjoiden ja koulutusten suunnittelu ja toteutus. Lisäksi tehtäviin kuuluu MLL:n nuorisotyön kouluttajien ja vapaaehtoisten kouluttaminen mediakasvatuksen ajankohtaisista teemoista. Lähetä hakemus 30.9. mennessä.