Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev oktober 2021

Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här

Nyhetsbrev oktober

Höj priset på koldioxid – då kommer de gröna investeringarna
UNFCCC:s rapport visar att ländernas löften till det kommande klimatmötet är för låga, utlovade utsläppsminskningar är bara 12 procent till 2030, FN:s klimatpanel vill se 45 procent till 2030 för att leva upp till 1,5°C-målet. Det är gapet! När Kina och Indien levererat sina löften så kanske det ser bättre ut, men det är fortfarande oklart.

Ambitionsnivån i klimatomställningen måste femfaldigas för att vi ska lyckas med 1,5°C-målet. Idag är det bara en fjärdedel av alla växthusgaser som täcks av koldioxidprissättning, bara en bråkdel av dessa är tillräckliga för Parisavtalet. Direkta subventioner för fossila bränslen är tio gånger högre, inkluderas de indirekta kostnaderna för fossil förbränning samt dess miljö- och klimateffekter blir subventionerna hundra gånger mer än intäkterna från koldioxidprissättningen. Detta måste adresseras på klimattoppmötet. 
 
Dagarna innan det stora klimatmötet har G20 sitt toppmöte i Italien. G20 står för 80 procent av världens ekonomi men också närmare 80 procent av utsläppen. Genom det nordiska uppropet Call on Carbon så uppmanar näringsliv, organisationer och städer regeringar att sätta effektiva och robusta priser på koldioxid. Vi hoppas uppmaningen hörs till G20. Senast har Maersk, Scania, H&M Group och SSAB signerat uppropet – tillsammans kan företag med flera driva på inför klimatmötet. Har ditt företag signerat? Skriv på här.
 
Tack för ditt bidrag i klimatkampen, 
Vänligen
Nina Ekelund
Generalsekreterare
Hagainitiativet

Hej Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare, inför COP26 i Glasgow

Vad ska ni lösa på klimattoppmötet i november?
- COP26 kommer framför allt att handla om två saker – dels den globala ambitionsnivån i relation till 1,5-gradersmålet, dels slutförandet av den så kallade regelboken för Parisavtalet. Ambitionsnivån är inte föremål för förhandling på mötet. COP26 är snarare ett tillfälle att manifestera hur vi ligger till.

Vilka är de tre viktigaste sakerna att lösa under klimattoppmötet i november?
- Regelboken, klimatfinansiering och klimatanpassning. Inom regelboken handlar det om tre saker – ett regelverk för utsläppshandel på basis av Parisavtalets artikel 6, gemensamt rapporteringssystem och gemensamma tidsramar för de nationella klimatåtagandena. Avseende finansiering handlar det om att inleda överläggningar om ett nytt mål för klimatfinansiering som ska gälla för perioden efter 2025, då det nuvarande målet om 100 miljarder USD per år löper ut. Avseende anpassning handlar det om att utveckla indikatorer för klimatanpassning så att vi gemensamt kan mäta framgång i det arbetet.

Läs hela intervjun här

Hej Anders Fredriksson, nytillträdd vd för Löfbergs

Vad är svårast med utsläppsminskningar?
- Det är många gånger en utmaning att balansera alla hållbarhetsaspekter, dvs. People, Planet, Profit. Här uppstår det ofta målkonflikter, men det finns naturligtvis inget annat alternativ än att driva utveckling och hitta lösningar som gör att vi kan fortsätta växa inom planetens gränser. Det är inte lätt alla gånger, men det får inte hindra oss från att försöka. Och jag är som sagt övertygad om att vi har störst möjlighet att lyckas genom att arbeta tillsammans med andra.

Läs hela intervjun här

Webinar 3rd November 2021 at 09.00 - 10.30 (CET)
"In the light of COP26: How can carbon pricing spur green investments and contribute to profitability"

Climate change accelerates and mitigation actions lag behind. It is estimated that the level of ambition needs to be roughly tripled or maybe even five-folded to achieve Paris Agreement targets. Today, only less than a quarter of of global greenhouse gas emissions are covered by carbon pricing initiatives. Carbon pricing spurs green investments, create a level playing field and thereby profitability. Haga Initiative (Sweden), CER (Slovenia), Skift Business Climate Leaders (Norway), and CLC (Finland) in connection with Call on carbon welcome you to this webinar. 

More information about the webinar on Haga Initiative website here

Register here

Save the date!
Webinar 1st November 2021 at 10.00 - 11.00 CET
"How to ramp up investments and to increase the profitability of climate solutions"

Welcome to a discussion with leading business organizations on how to improve the profitability of climate solutions. One of the main drivers behind the development is the effective use of carbon price. Call on Carbon aims to ramp up the carbon price and the investments globally, and a wide range of businesses support the call. The webinar will be organized in cooperation with ICC (International Chamber of Commerce) together with Haga Initiative (Sweden), Skift Business Climate Leaders (Norway), and CLC (Finland). Please see Haga Initiative’s website for updates.

Aktivt klimatarbete, allt mer lönsamt!

Aktivt klimatarbete är lönsamt; det stärker varumärket, ökar kundlojaliteten och attraherar kompetent arbetskraft. Det visar ny undersökning där 100 företag svarat på frågor om lönsamhet och klimat. Undersökning visar att företagen ser EU-politiken som viktigare än den nationella politiken och att coronapandemin haft en positiv inverkan på klimatomställningen.
Läs hela rapporten här
Läs pressmeddelande här

Hagas vd:ar: Handelspolitiken är en outnyttjad klimatresurs

Hagaföretagens vd:ar skriver i Dagens Industri (31/8) om vikten av att öka takten i handelspolitiken för att bidra till klimatomställningen. Alla verktyg behöver användas och handelspolitiken har stor utvecklingspotential för att bidra till minskade utsläpp. För att göra handelspolitiken till den klimatresurs den verkligen är behövs en tydlig ambitionshöjning, vi uppmanar den svenska regeringen att:
- Stärka EU:s utsläppshandel
- Inte låta taxonomin bromsa omställningen
- Skapa jämnare konkurrens med klimattullar
- Verka för globala prismekanismer på koldioxidutsläpp
- Skapa en marknad för negativa utsläpp

Läs hela artikeln här

100 goda exempel på cirkulär ekonomi

För att klara klimatet måste vi blir mer cirkulära. Hagainitiativet driver därför en kampanj där vi under 2021 kommer att samla minst 100 goda exempel på cirkulär ekonomi. Det händer mycket i näringslivet för att öka den cirkulära ekonomin och vi vill dela med oss av allt det goda som händer.

Har du eller ditt företag något bra exempel som borde spridas? Maila en kort text och bild till info@hagainitiativet.se.

Ta del av näringslivets exempel på cirkulär ekonomi här

Preem storsatsar på snabbladdning
Preem storsatsar på snabbladdning och tecknar avtal med Recharge om att installera hundratals supersnabbladdare på Preems stationer i hela landet. ”Det här är ett led i Preems förnybara omställning och vår strategi att erbjuda fler miljöeffektiva energislag på våra stationer”, säger Patrik Johansson, chef för stationsverksamheten på Preem.
Läs mer här
Preem: Pyrocell har startat sin produktion
Pyrocell, som ägs gemensamt av Setra och Preem, bildades 2018 utifrån affärsidén att producera bioolja från sågspån. Nu är produktionen på den banbrytande anläggningen igång – landets första pyrolysoljeanläggning för biodrivmedel. ”Nu tar vi ytterligare ett konkret steg i vår omställning och i vårt arbete med att uppnå storskalig förnybar produktion”, säger Magnus Heimburg, vd på Preem.
Läs mer här
Berte Gård - Science Based Targets
Berte Gård i Halland ingår i HKScans klimatprojekt Gårdsinitiativet och har nu, tillsammans med sina systerföretag i Bertegruppen, fått sitt mål för minskat klimatavtryck godkänt som Science Based Target klimatmål.  Det är man ensam om i Sverige som gård med djur. Tack vare bl a egen biogasanläggning och maskiner som drivs med palmoljefri HVO har man lyckats minskat sitt klimatavtryck med 8,7 procent från 2018 till 2020. 
Läs mer här

Råvara från nordisk skog i Scans falukorvsförpackningar
HKScans fortsätter att introducera nya hållbarare produktförpackningar. I våras fick Scan Falukorv 800 gram en ny papperbaserad förpackning av 100 procent förnyelsebara råvaror och nu är det dags för resten av falukorvssortimentet. Papper från nordisk skog och bioplast baserad på finsk tallolja bidrar till en total plastbesparing på cirka 30 ton per år och minskad klimatpåverkan med 70 procent för falukorvsförpackningarna.

HKScan Gårdsinitiativet – webinar om odling av proteingrödor
Fodret är en av de största utsläppskällorna i svensk köttproduktion. Tillsammans med Lantmännen, Scandinavian Seed och Green Valleys arrangerar nu HKScan ett webinar som riktar sig till svenska gårdar på temat odling av framtidens proteingrödor och hur det kan bidra till både minskat klimatavtryck och ökad lönsamhet.
Läs mer här
Rapport visar vägen mot än mer hållbar mjölk- och nötköttsproduktion
Svensk mjölk- och nötköttsproduktion är en av världens mest hållbara. Men utmaningar kvarstår. För att möta framtiden har branschen nu tillsammans kartlagt möjligheter och potentialer för en än mer hållbar produktion till 2050. Måndagen den 18 oktober lanseras rapporten Framtidens Jordbruk: Mjölk & Nötkött, där vi räknat på potentialen för att minska klimatpåverkan från mjölk- och nötköttsproduktionen i Sverige och samtidigt öka produktiviteten och gynna den biologiska mångfalden. Rapporten är ett samarbetsprojekt mellan Lantmännen, Arla, HKScan, LRF, Svenskt Kött, Växa, Yara och DeLaval.
Läs mer här
Plättar från Kungsörnen lanseras med sänkt klimatpåverkan
Nu kan konsumenter köpa Kungsörnens plättar och samtidigt bidra till Framtidens Jordbruk eftersom de lanseras märkta med Klimat & Natur. ​​​​​​​Det innebär att spannmålet, som utgör mjölet i plättarna, kontrakteras med kriterier för främjad biodiversitet och sänkt klimatpåverkan. Förutom Klimat & Natur så har även plättarna "Från Sverige"-märkning, för att förtydliga det svenska ursprunget för råvaror i produkten.
Läs mer här
Axfood lanserade 100 hållbara förslag till ett mer hållbart matsystem
I rapporten Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, riktas 100 förslag till näringsliv, politiker och myndigheter för att öka trycket i omställningen. Att underlätta för utlandsfödda att bli en del av den gröna näringen, ställa krav på grundläggande djurskyddcertifiering vid offentliga upphandlingar och ge ekonomiskt stöd till bönder som förlänger kornas betesperiod är några av förslagen i rapporten.
Läs mer här
Axfood medgrundare till världens största återvinningsfabrik
Just nu bygger Svensk Plaståtervinning världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning – Site Zero. När anläggningen tas i bruk 2023 ska den hantera cirka 200 000 ton plast per år. Genom branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är Axfood en av medgrundarna.
Läs mer här
Axfood tog strid mot solcellsskatt
I en debattartikel i Dagligvarunytt argumenterade Axfoods hålbarhetschef Åsa Domeij mot skatten på solenergi. Energiskatt för solcellsanläggningar som är större än 500 kilowatt hämmar utvecklingen av och investeringar i solel i ett läge där förnyelsebar el behövs för att ställa om till ett samhälle med mindre klimatpåverkan. 
Läs mer här
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.
Andrina Kjellgren: Courts set to impose human rights obligations on companies?
"Activities that are dangerous for the environment and the climate could constitute a human rights violation. If a company’s operation causes significant pollution to the environment and therefore jeopardizes the human right to health and property, is it the company’s responsibility for polluting, or is it State’s responsibility for not enforcing environmental laws, or, even worse, for setting the environmental standards too low?"


Andrina Kjellgren
Co-founder Climate Change Counsel

Read the full blog here

Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår Axfood, Coca-Cola Europacific Partners Sverige, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, Preem, Stena Recycling, Stockholm Exergi samt Sveaskog.
Hagainitiativet
Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter