Copy
Deze e-mail ziet er beter uit je browser - klik
IN DEZE SWV UPDATE - december 2021 
klik op het onderstreepte deel voor de titel om direct naar dat onderdeel te springen

In het kort
>> Vind trainingen over hoogbegaafdheid op de HB-website!
>> Actuele situatie werkzaamheden SWV - contact in tijden van corona.

Uit de centrale organisatie
1. Coördinator thuiszitters Monique van Thienen neemt na 17 jaar afscheid. 
>> Ook vestigt zij de aandacht op zorgplicht.
2. Nieuwe werkwijze dyslexie poortwachter.
3. Pilots nieuwe werkwijze SWV in ondersteuningsteams gestart.
4. Eerste resultaten vragenlijst 'Passend onderwijs op jouw school'

Uit de stad
1. Orion heeft als eerste SO-bestuur van Nederland de waardering Goed.
2. PO-Adviesteam versterkt leerling, leerkracht en ouders.
3. Bestuurder Arnold Jonk (STAIJ) over Kansengelijkheid.



Heb je dit bericht niet zelf ontvangen, maar van een collega? Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief. Dat kan helemaal onderaan deze SWV UPDATE. Veel leesplezier.
Vind trainingen over hoogbegaafdheid op de nieuwe HB-website!

Achter de schermen werken we hard aan de ontwikkeling van de website HB in Amsterdam en Diemen. Maar breng vooral nu al een bezoekje. Je vindt er namelijk al trainingen om je expertise over hoogbegaafdheid te vergroten, zoals de module PO-VO waarin PO en VO elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Je kunt je hier via de website direct op inschrijven. Neem een kijkje en houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor updates over de verdere ontwikkeling van de HB-website!
BEKIJK DE TRAININGEN >>
Actuele situatie werkzaamheden SWV - contact in tijden van corona

Op dit moment lopen de besmettingscijfers van COVID-19 helaas weer op, ook in Amsterdam. De landelijke maatregelen zijn weer aangescherpt. Die richtlijnen volgen wij. Voor ons betekent dit dat we persoonlijk contact tot een minimum beperken. We spreken daarom voorlopig niet meer af op de scholen en/of bij ons op kantoor.
 
De onderstaande drie afspraken gelden tot en met de kerstvakantie. Daarna kijken we aan de hand van de actuele situatie of we de afspraken kunnen bijstellen.
+ We voeren voorlopig geen ‘fysieke’ gesprekken
We hebben in de afgelopen periode positieve ervaringen gehad met het voeren van digitale adviesgesprekken, ook met de soms moeilijkere gesprekken. Ons werk kan ook op deze manier goed doorgaan. Bij een aantal aanvragen is een persoonlijk, ‘fysiek’ gesprek met ouders (soms ook samen met school) noodzakelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ouders een andere visie hebben op het onderwijstype dat wij adviseren of omdat een aanvraag zonder toestemming van ouders is. We bekijken steeds aan de hand van de actuele situatie of, hoe en wanneer we die gesprekken kunnen voeren. 


+ We verrichten geen observaties meer op de scholen of voorschoolse instellingen
Onze onderwijsadviseurs voeren voorlopig geen observaties uit. We sluiten hiermee aan bij de landelijke richtlijnen om het aantal externen binnen een school tot een minimum te beperken.


De medewerkers van het Autisme Steunpunt en Expertgroep bezoeken de scholen in goed overleg
De medewerkers van het Autisme Steunpunt en de Expertgroep medische-/revalidatiehulpvragen worden (ook) ingezet voor directe begeleiding van de kinderen. Zij bezoeken vanwege de aard van hun werkzaamheden, voor zover dit mogelijk is, de scholen. Uiteraard altijd na afstemming. Zij leven bij een bezoek alle maatregelen zorgvuldig na.
+ Wij zijn telefonisch bereikbaar - Ons secretariaat is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur. Onze medewerkers zijn bereikbaar per e-mail en via hun directe telefoonnummer. De contactgegevens vind je op onze website.
Coördinator thuiszitters Monique van Thienen neemt na 17 jaar afscheid

'In de 17 jaar dat ik hier werk is het mij opgevallen dat iedereen er hard aan werkt om het onderwijs voor álle kinderen in de stad te 


blijven ontwikkelen 

en verbeteren'
 
Onze coördinator thuiszitters Monique van Thienen gaat vanaf 1 januari 2022 genieten van haar pre-pensioen. Zij blikt terug op haar loopbaan en richt graag het woord tot jullie.
Monique - 'Hallo allemaal, na 17 jaar met veel plezier te hebben gewerkt voor het Amsterdamse primair onderwijs ga ik ermee stoppen en wil ik gaan genieten van mijn (pre-) pensioen. Ik mag van de gelegenheid gebruik maken om via deze nieuwsbrief jullie gedag te zeggen en te bedanken voor de samenwerking. >>
LEES VERDER >>
'De intern begeleider verdient naar mijn mening meer waardering en ondersteuning - die is tenslotte de spil in het primair onderwijs'

Zorgplicht

Een belangrijk thema waar Monique zich de afgelopen jaren mee bezig hield is zorgplicht. De afgelopen maanden kreeg ze er veel vragen van scholen over én telefoontjes van verontruste ouders die hun kind (bijvoorbeeld vanwege verhuizing naar Amsterdam) niet geplaatst krijgen. 


'Het is goed om dit onderwerp onder de aandacht te blijven brengen. Zo kunnen we langdurig thuiszitten van een (verhuis)leerling voorkomen.'
 
Zorgplicht is van toepassing als een kind, dat door ouders schriftelijk of per e-mail bij een school is aangemeld of op school zit, extra ondersteuning nodig heeft om een optimale onderwijsontwikkeling door te maken. Scholen/schoolbesturen zijn verplicht te zorgen voor een passende onderwijsplek voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Die plek kan zijn op de school van aanmelding of waar het kind zit, of bij een andere onderwijssetting. In de tussentijd is de school verantwoordelijk voor het bieden van onderwijs aan de leerling. Dat noemen we zorgplicht.
WIST JE DAT...

+
 Zorgplicht geldt ook voor kinderen die al op je school zitten.

Zorgplicht geldt voor álle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Als ze nieuw op jouw school zijn, of als ze er al zitten.

+ School heeft zes weken de tijd voor onderzoek.
De school heeft - in overleg met het schoolbestuur - zes weken de tijd om na te gaan of een leerling plaatsbaar is. Zo niet, dan geeft de school aan welke andere school de leerling wel onderwijs kan bieden. De zorgplicht van de school stopt pas als een andere onderwijssetting heeft bevestigd dat deze de leerling daadwerkelijk kan plaatsen en de leerling daar ingeschreven wordt.

Aanvraag TLV? Zorgplicht blijft wel van kracht.
Ook tijdens de aanvraag voor een toelaatbaarheidsverklaring blijft de zorgplicht van de school van kracht en moet de school dus voor onderwijs aan de leerling blijven zorgen.
LEES HIER DE AMSTERDAMSE EN DIEMENSE HANDREIKING ZORGPLICHT >>
LEES HIER ALLE INFO OP ONZE WEBSITE EN BEKIJK DE VIDEO >>
Vragen?

Heb je vragen over zorgplicht? Of over thuiszitters?
Dan kun je terecht bij Tamara Dekker.


> t.dekker@swvamsterdamdiemen.nl
> 020-7237157
Nieuwe werkwijze dyslexie poortwachter

'Het doel? Meer complete dossiers en daardoor een 

kortere behandeltermijn'
 

Vanaf 9 november werken we als poortwachter dyslexie volgens een nieuwe werkwijze. Dat hebben we afgesproken met alle schoolbesturen. Het doel? Meer complete dossiers en daardoor een veel kortere behandeltermijn zodat de school en de leerling eerder de volgende stap kunnen zetten.

Wat verandert er? Wat blijft er hetzelfde? En wat betekent dit voor de scholen?

Dit blijven we doen
Als we een dossier ontvangen
+
 De poortwachter screent het aangemelde dossier en beoordeelt of de aanvraag compleet is.
+ Compleet? De poortwachter voorziet het dossier direct van een 'akkoord' (indien de leerling voldoet aan de criteria) of 'niet akkoord'. 
+ Niet compleet? Dan stelt de poortwachter een brief op waarin precies staat wat er ontbreekt. De poortwachter sluit het dossier dan af met een (voorlopig) 'niet akkoord' voor vergoede diagnostiek. 

Algemeen
+ Scholen kunnen hun vraag over dyslexie stellen aan de contactpersoon voor de regio waar de school staat. 
+ We geven voorlichting, onder andere op ib-netwerken en aan dyslexiespecialisten van de schoolbesturen.
+ We houden de checklist en het voorbeeld handelingsplan up-to-date, zodat het blijft voldoen aan de criteria van het NKD.

Dit verandert er
+
 Is een dossier niet compleet? Dan sluit de poortwachter het dossier af met een (voorlopig) niet akkoord voor vergoede diagnostiek. 
+ We zorgen er op korte termijn voor dat het mogelijk is om veilig aan te melden via Kindkans met de koppeling naar ParnasSys. 

Dit verwachten we
+
 Scholen volgen de criteria van het NKD en leveren complete dossiers aan.
+ Schoolbesturen checken regelmatig de aanvragen dyslexie (via de persoonlijke en beveiligde pagina in het registratiesysteem SWV) en ondersteunen de scholen met het compleet maken van de aanvraag. 
+ Indien wenselijk stellen schoolbesturen voor die ondersteuning een dyslexiespecialist aan, zoals een deskundige intern begeleider, een taalspecialist, orthopedagoog of een psycholoog.
EXTRA INZET OM ACHTERSTAND TE VERHELPEN - We zetten extra menskracht in om de achterstanden die zijn ontstaan te verhelpen. Zo hopen we op korte termijn helemaal bij te lopen. 

NIEUWE CRITERIA NKD PER 1-1-2022 - Vanaf 1 januari 2022 gaat het nieuwe dyslexieprotocol 3.0 van het NKD in. Hoe ziet dit eruit? Wat verandert er? Houd ibwijs en de komende SWV UPDATE in de gaten voor updates.
Pilots nieuwe werkwijze SWV in ondersteuningsteams gestart

'Gericht op samen bedenken welke om ondersteuning nodig is om voor de leerling 

sneller een passende onderwijsplek 

te realiseren'
 

Na de herfstvakantie zijn we gestart met een pilot voor een nieuwe werkwijze van het samenwerkingsverband. We gaan voor een werkwijze die is gericht op het samen bedenken welke ondersteuning nodig is om voor de leerling sneller een passende onderwijsplek te realiseren.

Dit doen we door als samenwerkingsverband aan te sluiten bij de ondersteuningsteams op school. We maken samen met ouders en school de ondersteuningsbehoefte van een leerling helder en zoeken naar passende oplossingen. In de school, op een andere reguliere basisschool of op gespecialiseerd onderwijs. Hiermee sluiten we aan bij de wens die zowel bij scholen als het samenwerkingsverband leeft.
Drie wijken, 31 scholen
+
 De pilot loopt op een aantal basisscholen van drie wijken: in West (Westerpark en Geuzenveld/Slotermeer) en in Oost (Indische Buurt en Oostelijk Havengebied). De pilot duren tot het einde van dit schooljaar. 

Het vervolg
+
 We houden je de komende maanden op de hoogte van de ontwikkelingen. Hou de SWV UPDATES daarvoor in de gaten! 

Nu al meer weten?
+
 Wil je meer informatie? Lees via de oranje knop meer achtergrondinformatie over de pilot. Het is goed om te weten dat we de werkwijze tijdens de pilot samen met de scholen verder uitwerken. De inhoud kan dan ook nog wijzigen.
LEES HIER MEER INFO OVER DE PILOT >>
'Samen met school en ouders zoeken we naar een passende onderwijsplek.'
Eerste resultaten vragenlijst 'Passend onderwijs op jouw school'


Hoe ziet 

passend onderwijs 

eruit op onze scholen?


Passend onderwijs is al ruim 7 jaar gaande. Wij weten dat de scholen in Amsterdam en Diemen zich blijven ontwikkelen. Maar op welke manier? Welke expertise is goed vertegenwoordigd in onze stad? En waar liggen nog vragen? Hoe goed weten scholen elkaar te vinden in de wijk? Om hier een goed beeld van te krijgen stelden we deze vragen in een vragenlijst. Bijna 40% van de scholen vulde deze in. Hier vast een vooruitblik naar de eerste resultaten.

91 respondenten uit 26 verschillende besturen

Meeste expertise op het gebied van
+
 Hoogbegaafdheid > 61,5%
+ Omgaan met lastig gedrag > 48,4%
+ Omgaan met TOS > 42,9%

Minste expertise op het gebied van
+
 Lichamelijke beperkingen > 11,0%
+ Traumasensitief lesgeven > 13,2%
+ Inclusief onderwijs > 14,3%

74,7% van de scholen weet andere scholen in de wijk te vinden voor samenwerking.
Het vervolg
+
 We zijn heel tevreden over het aantal en de inhoud van de teruggezonden vragenlijsten. Naast de antwoorden op meerkeuzevragen geven de invullers tot onze verrassing ook veel input bij de open vragen. Zoals we hoopten krijgen we nu een reëler beeld van de aanwezige expertise die scholen op het gebied van passend onderwijs hebben. En ook weten we preciezere waar vragen en behoeften van scholen liggen voor aanvullende informatie, kennisdeling of ondersteuning.  

Dank voor het noteren van jullie wensen en suggesties. De eerstvolgende stap die we nu gaan nemen is een goeie analyse maken van alle antwoorden. We kijken daarbij naar verschillende aspecten. Naast het maken van een totaaloverzicht op thema, gaan we bijvoorbeeld ook kijken welk beeld scholen in eenzelfde regio schetsen. Wat ze bieden en wat ze nog aangeven te missen. En we gaan de feedback in de vorm van commentaar, aanvullingen en ideeën eens goed bestuderen.  

In het volgende SWV UPDATE vertellen we jullie hier meer over. 
Eerste SO-bestuur met waardering Goed
   
'Ik ben 

       trots op Orion'


Orion heeft als eerste SO-bestuur in Nederland de waardering Goed ontvangen van de inspectie. Een fantastische prestatie!

Bestuurder van Orion Annette van der Poel vertelt hoe deze beoordeling tot stand kwam. Wat gaat er zo goed binnen Orion? En hoe merken we dat binnen ons samenwerkingsverband? 

 
Waarom zijn jullie volgens de inspectie Goed?
Annette - ‘We zijn als Goed gewaardeerd omdat onze visie, ambities en doelen goed op elkaar zijn afgestemd en ook zichtbaar zijn in de hele organisatie. En de inspectie heeft gezien hoe we daar concreet invulling aan geven in de praktijk op onze scholen.’

Hoe geven jullie daar dan invulling aan in de praktijk?
‘Goed onderwijs geven aan onze leerlingen doen we samen. Samen onderzoeken we en proberen we uit wat werkt voor de leerling. Samenwerken met professionals uit de (jeugd)zorg en gebruik maken van het netwerk om de leerling(en) heen is hierbij heel belangrijk. En het is goed zichtbaar dat onze scholen een oefenplaats zijn voor onze leerlingen om zich voor te bereiden op de best passende vervolgstap.’ 
>>
 
LEES VERDER >>
'Onze scholen zijn een oefenplaats voor leerlingen om zich voor te bereiden op de best passende vervolgstap.'
PO-Adviesteam versterkt leerling, leerkracht en ouders
   

'Ze hielpen ons om de situatie weer  

       behapbaar 

te maken'

Jessica van Aar werkt bij het PO-Adviesteam: een team met specialisme op het snijvlak onderwijs en kinder- en jeugdpsychiatrie. Een multidisciplinair team maakt op handelingsgerichte wijze een plan met ouders, de leerling en de school en helpt ze bij het uitvoeren hiervan in een kortdurend traject van ongeveer 3-5 maanden. Samen met Nina Desplenter (ib'er op De Kleine Nicolaas) vertelt zij over hun samenwerking. Nina: 'De situatie dreigde onhoudbaar te worden. We wisten niet meer hoe we hem goed konden helpen, dus schakelden we het PO-Adviesteam in.' 

Wanneer en waarom hebben jullie het PO-Adviesteam benaderd? 
Nina – ‘We hebben het PO-Adviesteam benaderd voor een leerling waarbij sprake was van verbaal en fysiek grensoverschrijdend gedrag. Hierdoor kwam hij ook niet meer tot leren. We werkten reeds enkele maanden met een handelingsplan waarbij we gewenst gedrag probeerden aan te leren en tegelijk grenzen aan te geven. Dit had niet het gewenste gedrag en de situatie dreigde onhoudbaar te worden. We wisten niet meer hoe we hem goed konden helpen en hebben daarom het PO-Adviesteam ingeschakeld.’
Jessica – ‘Het was vanaf het startgesprek al duidelijk dat deze school zich heel flexibel en meedenkend opstelt, om zo goed als mogelijk de leerlingen te helpen en begeleiden. Hierin vond ik het knap te zien hoe Nina en haar collega’s steeds keken naar wat wel mogelijk was op school en aanpassingen konden doen voor hun leerling.’
 >>
LEES VERDER >>
'Ik heb bewondering voor hoe deze school vertrouwen bleef houden in de kleine stapjes vooruitgang.'
Wat doet het PO-Adviesteam precies? Dat zie je in deze video.
BEZOEK DE WEBSITE >>
Bestuurder Arnold Jonk (STAIJ) over kansengelijkheid
   
'Voor gelijke kansen moet je

ongelijk
    investeren' 


Voor bestuurder Arnold Jonk (STAIJ) is kansengelijkheid zijn drijfveer om in het onderwijs te werken. Hij vertelde hierover in een video (hieronder), aansluitend op de 'Sectorrapportage primair onderwijs 2021' van de PO- en VO-Raad.

Aan de hand hiervan stelden ook wij hem een aantal vragen. Wat is volgens hem de relatie tussen kansengelijkheid en passend onderwijs? En hoe kan het bijdragen aan de doelstellingen van ons samenwerkingsverband? 

+ Hoe zie jij de relatie tussen passend onderwijs en kansengelijkheid?
Arnold‘Mijn favoriete voorbeeld over hoe op onverwachte manieren kansongelijkheid het onderwijs in kan sluipen gaat over dyslexie. Al jaren verschijnen er zorgelijke stukken in kranten over de overdiagnose van dyslexie onder jongeren. En dat is ook zo, gemiddeld krijgen er meer kinderen een verklaring dan je op basis van wetenschappelijke kennis over incidenties zou mogen verwachten. Maar onder die cijfers is iets merkwaardigs aan de hand.'


+ Wat is er dan aan de hand?
'Onder allochtone kinderen is het aandeel met een dyslexie-diagnose juist heel laag, veel lager dan je zou mogen verwachten. Wat is daar aan de hand? Wordt het niet gesignaleerd, omdat onterecht de aanname is dat het kind gewoon traag in taal is. Zijn er zulke lagere verwachtingen, dat achterblijvende resultaten niet worden opgemerkt of geproblematiseerd? Hebben we ouders veel te belangrijk gemaakt in de procedures rond diagnoses en de hulp die daarmee komt?'


+ Welke acties vraagt dit?
'Het laat zien dat we ook in de vormgeving van ondersteuning heel kritisch moeten zijn op hoe we dingen organiseren, en dat we de resultaten daarvan moeten analyseren en op kansgelijkheid moet durven beoordelen. En dan aanpassen als het niet klopt.’


Hoe kan kansengelijkheid bijdragen aan de doelstellingen van passend onderwijs in ons samenwerkingsverband?
'Kansengelijkheid is een nuttig perspectief op onderwijs. Het stelt je in staat allerlei vragen te stellen bij de verdeling van middelen, of onze gewoontes kloppen, of de uitkomsten fair zijn. Dat kan alleen maar helpen in het gesprek over goed onderwijs. En het dwingt schoolleiders en bestuurders ook intern en extern solidair te zijn. Je in elkaar te verdiepen. Voor gelijke kansen moet je ongelijk investeren. Iedereen snapt dat. Maar hoe ongelijk? En waar? Dat leidt per definitie tot een inhoudelijk gesprek. En daar kunnen we alleen maar bij winnen.’
Arnold Jonk: 'Kansengelijkheid: hogere kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen.'
'We moeten in vormgeving van ondersteuning kritisch zijn, resultaten analyseren en durven
beoordelen. En dan aanpassen als het niet klopt.'
Heb je nieuws voor in de volgende nieuwsbrief?

Ontstaat er op jouw school of binnen je bestuur een mooi nieuw initiatief? Is er een ontwikkeling waar je trots op bent? Wij horen dat graag! 
IK HEB EEN NIEUWTJE VOOR IN DE VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
We sturen je met regelmaat de SWV UPDATE. Af en toe is dit een speciale themaversie.

Begin oktober ontvang je de eerste special, als start van het schooljaar.
Daarin blikken we terug naar het afgelopen schooljaar en kijken we vooruit naar de plannen voor het nieuwe jaar.

Schrijf je in voor de SWV UPDATE om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen 
rondom het passend onderwijs in Amsterdam en Diemen. 
SCHRIJF MIJ IN VOOR DE SWV UPDATE EN DE THEMANIEUWSBRIEVEN
Copyright © 2021 SWV PO Amsterdam Diemen, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je 
uitschrijven van de mailinglijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp