Copy
De Stichting Suriname Jaarkalender ondersteunt kleinschalige projecten
op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn.

Oktober 2021

Beste betrokkenen bij de SurinameKalender,

Met veel genoegen kan ik u melden dat de SurinameKalender 2022 er is! Ook dit jaar weer een combinatie van mooie foto's en boeiende verhalen, met dank aan de fotografen, tekstschrijvers en de redactiecommissie. Deze week wordt de kalender aan alle donateurs en verkooppunten verzonden en via de website zijn ook de eerste bestellingen alweer binnen. Wij blijven met de kalender Suriname op een positieve manier belichten. Natuurlijk hebben ook wij oog voor de moeilijke situatie waarin Suriname zich nu bevindt maar het is een bewuste keuze om niet op (actuele) economische, politieke en dergelijke situaties in te gaan. Liever kiezen wij ervoor om met de bescheiden opbrengst van de kalender kleine initiatieven en projecten te steunen zoals wij ook nu in Corona-tijd doen.

Veel plezier met de nieuwe kalender!

Met hartelijke groeten,
Mark Zwaan, voorzitter

SurinameKalender 2022
Maar liefst 46 fotografen hebben in totaal 245 foto’s ingestuurd voor de kalender 2022! Wat een geweldig resultaat. Wij danken alle inzenders daarvoor heel hartelijk!
 
Maar: u hebt ons daarmee wel met een probleem opgezadeld, want het valt niet mee om uit zoveel prachtig materiaal dertien foto’s te selecteren. Uiteindelijk is het gelukt. Op de kalender van 2022 prijken foto’s van Ronald Kersbergen, Rudi Moeridjan, Michael Keckeis, Carla Person, José van der Ham, MJH Legene, Ken Overman, Wilma Hofman, Leon Joanknecht, Jan Koeman, Marianne Asman, Peter Kessels en Annemie Desertine Roes. Wie van hen er met de prijs voor de allermooiste foto vandoor gaat, maken wij later bekend. Ricardo, Lesley en Jeffrey Wielingen – de zoons van ons helaas overleden bestuurslid Mariëlla – buigen zich daarover.
Een en ander betekent ook, dat er 33 fotografen zijn die foto’s hebben gestuurd die nu niet in de kalender staan. Een deel van deze foto’s gebruiken we in onze nieuwsbrieven, op de website en de Facebook-pagina. Uiteraard altijd met bronvermelding. We hopen, dat al deze fotografen ook volgende jaren weer materiaal willen insturen.
 
Natuurlijk staat er ook weer een aantal boeiende tekstbijdragen op de kalender:
  • Nellie Bakboord schrijft interessante teksten over André Stekkel en schoenmaker Kempes
  • Chris Polanen vergast ons op een mooi verhaal over zijn wederwaardigheden met de douane op Schiphol
  • Pita Schimmelpenninck van der Oije vertelt alles over Mis de Neef
  • Mark Zwaan neemt ons mee naar de wijk Frimangron in Paramaribo
  • Moreen, Martha en Aretha Waal (de SuriMAMS) verhalen over hun moeder, Keti Koti en Surinaamse maaltijden, en delen hun recept voor heri heri met bakeljauw
  • Jules Donk schrijft over joods Suriname
  • Guillaumine Nelom vertelt over diversiteit en de diversiteitsprijs die zij heeft gewonnen.
Alles bij elkaar een erg mooi geheel, ook dit jaar weer prachtig vormgegeven door John Spruyt. We danken iedereen hartelijk die aan de nieuwe kalender een bijdrage heeft geleverd.
 
U kunt de kalender bestellen via www.surinamekalender.nl/bestellen/. En natuurlijk kunt u er ook voor terecht bij onze verkooppunten in Suriname en Nederland (zie de website).
 
In Memoriam: Lothar Saam
 
Tot ons leedwezen ontvingen we bericht dat Lothar Saam, ons oud-bestuurslid van de SurinameKalender in Suriname, op 27 september  jongstleden op 81-jarige leeftijd is overleden.
Door onze vriendschap met Tini en Lothar en onze bestuursfunctie bij de SurinameKalender kon de link gelegd worden met Lothar.
Wij vroegen hem destijds of hij iemand wist om de vacature van penningmeester bij het Surinaamse bestuur van de kalender te vervullen. Tot onze verrassing meldde hij kort daarna dat hij de penningmeester wilde worden! Zijn voorliefde voor cijfers kwam goed uit en Lothar bleek geknipt voor de functie. Samen met Tini verrichtten ze talloze hand-en-spandiensten voor de kalender:
- ophalen van kalenders en vele andere goederen bij de douane
- kalenders distribueren naar de winkels
- contacten onderhouden met de diverse projecten
- vergaderen met het bestuur in de Sonjastraat, waar ze destijds woonden
Naast dit alles kwam er jaarlijks een volledig verantwoord financieel jaarverslag van Lothars hand.
We herinneren ons Lothar als een toegewijde, vrolijke en ook ingetogen vriend die de SurinameKalender een warm toedroeg. Hij vertaalde ook enkele odo's die iedere maand onderaan de bladspiegel staan. De mooiste was wel de odo van Johan Cruijff. Lothar vertaalde in 2010: 
'Je moet schieten, anders kun je niet scoren'
in: 'If yu no skopu, bal no kan lai' (J. Cruyff, 1947, filosoof)
 
Onze gedachten zijn bij Tini.
Namens bestuur en oud-bestuursleden,
Ronald Sanders
Projecten
 
Container Unu Pikin
Door de Stichting Unu Pikin is in het najaar van 2020 een bijdrage gevraagd voor het schilderen van een container. De jongeren werkzaam bij de Stichting hebben een beperkt sociaal aanpassingsvermogen en geen kans binnen het reguliere arbeidsproces. Met een schilderscollectief van Street Art wordt nu met deze jongeren een container beschilderd. Hierbij hoopt de Stichting dat deze activiteit bijdraagt aan het vergroten van onder meer de onderlinge verbondenheid. De SurinameKalender heeft hiervoor een bijdrage gegeven.
Hierboven een aantal foto's waarop de jongeren bezig zijn de container te beschilderen.

 

Ongediertebestrijding in scholen en onderwijsgebouwen in het binnenland van Suriname
'De scholen en het onderwijs in het binnenland van Suriname zijn al jaren lang verwaarloosd. Anno 2021 moet daar verandering in komen. Met dit project wil Stichting Onderhoud en Technische Ondersteuning voor Binnenlandse Scholen een wezenlijke verandering brengen in de situatie, onder andere door middel van het verwijderen van vleermuisuitwerpselen en het -in een later stadium- zorgen voor goed sanitair, schoon drinkwater en kleine zelfredzaamheidsprojecten. Stapsgewijze aanpak is vereist. Vooral daar de COVID-19 pandemie veel verandering heeft gebracht.
Deze actie komt ten bate voor bovengenoemde activiteiten voor de binnenlandse scholen. Het is jammer, dat het onderhoud van schoolgebouwen en lerarenhuisvesting sterk te wensen overlaat. Het zijn zeer onhygiënische toestanden waaraan kinderen worden bloot gesteld.'
SurinameKalender steunt dit project.
Hieronder ziet u leden van team onderweg. Dat viel blijkbaar niet altijd mee. Rechts op de foto:
Paul Redmond

Iedere nieuwsbrief een sponsor in het zonnetje

ZZg | Zeister Zendingsgenootschap
 

Geloven én doen!
Het Zeister Zendingsgenootschap (ZZg) is letterlijk al eeuwen betrokken bij Suriname. Al in de tijd van de slavernij zochten hernhutter zendelingen contact met de tot slaaf gemaakten op de plantages en de vrije Marrons in het binnenland. Het begin van evangelisatie, onderwijs en medische zorg in het Surinaamse binnenland.
Nog altijd is het ZZg betrokken bij Suriname, nu als samenwerkingspartner van de Surinaamse Broedergemeente en organisaties als de Medische Zending en het Diakonessenhuis. Recent financierden we een grote noodhulpactie van de EBGS voor mensen die door corona in economische nood verkeerden. 1000 goed gevulde levensmiddelenpakketten hielpen die nood een klein beetje lenigen.
Op dit moment helpt het ZZg samen met de kerk kinderen die door de economische coronanood niet langer naar school dreigen te kunnen. Het Noodhulp Schoolfonds betaalt de kosten die de ouders zelf niet kunnen betalen. Als u wilt kunt u meedoen. Kijk op www.zzg.nl/noodhulpsuriname

Gallery De KuS,
Annette Bijman vertelt…………….


Wat was ik blij toen Suzette Eeltink, eigenaar van Suriname Holidays, mij belde en vroeg of ik misschien geïnteresseerd zou zijn in passe-partouts met foto’s die ooit op de SurinameKalender zijn gepubliceerd met de bijpassende aluminium wissellijsten. 'Ja natuurlijk',  antwoordde ik direct. Ze vertelde dat Stichting Suriname Jaarkalender haar had benaderd. Ze waren aan het opruimen en wilden dit graag doneren.

Kunstenaarsbenodigdheden, lijsten, passe-partouts en dergelijke zijn altijd welkom. Ik heb acht jaar in Suriname gewoond en gewerkt. In 2010 heb ik daar een platform voor creatieve ondernemers, kunstenaars, designers en crafters opgericht: Gallery De KuS, Design en Kunst uit Suriname. In Nederland heb ik daarmee een online doorstart en een webshop opgezet www.gallerydekus.com. Met de verkoop van de producten kunnen we verschillende stichtingen en projecten ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld Stichting Matoekoe in Suriname. Deze antroposofische creatieve dagbesteding voor kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking, ondersteunen we door de verkoop van hun schilderijen en handgemaakte producten (zie afbeeldingen hieronder). Binnenkort gaan we ook de  prachtige ingelijste kralen objecten van de Inheemse bevolking uit Kwamalasamutu verkopen. Daarnaast vertegenwoordigt Gallery De KuS ook de Surinaamse Outsider Artiest/kunstenaar Lloyd Strijder. We ondersteunen hem en we proberen via verschillende kanalen zijn kunst onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Museum van de Geest in Haarlem is geïnteresseerd en wil graag een paar van zijn kunstwerken aankopen. Gallery Outsider Art in de Hermitage Amsterdam heeft al wat werk van Lloyd Strijder voor de verkoop liggen. Ook zijn er plannen medio volgend jaar een overzichtstentoonstelling van outsider artiesten uit Suriname en het Caraïbisch gebied te organiseren. Wellicht komen zowel Lloyd Strijder alsmede de kunst van Matoekoe daarvoor in aanmerking. De aluminium lijsten en passe-partout komen nu dus heel erg goed van pas.

Binnenkort gaan we, Gallery De KuS en Suriname Holidays, deze prachtige foto’s van de SurinameKalender via een ‘stille veiling’ verkopen aan de hoogste bieder. De opbrengst gaat natuurlijk naar een goede bestemming in Suriname. Via de website www.gallerydekus.com kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief zodat we u op de hoogte kunnen houden wanneer en waar dit gaat plaatsvinden. Zo mist u niets!
Annette Bijman en Suzette Eeltink (eerste en tweede van links) nemen de lijsten en foto's in ontvangst van bestuursleden Anneke Olden, Dick Spijker en Marianne Beekman (niet op de foto)
De Blik van Dick

Bestuurslid Dick Spijker publiceerde een bundel korte verhalen over zijn belevenissen in Suriname.
Popular Places Suriname schreef in haar recensie:
‘In dertig korte verhalen neemt Dick Spijker je mee op reis naar Suriname en laat hij je kennis maken met het land, de bewoners, cultuur, natuur en nog veel meer. Hij beschrijft alles zo beeldend dat je het gevoel krijgt er zelf bij te zijn.’
De bundel is verschenen bij uitgeverij Spruijt & Spruyt en kan worden besteld via www.deblikvandick.nl. De verkoopprijs bedraagt € 9,95 (excl. verzendkosten). Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de SurinameKalender.
Onze sponsoren
Stichting Suriname Jaarkalender                            
De Stichting Suriname Jaarkalender ondersteunt kleinschalige projecten op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn.
Secretariaat:
Marianne Beekman
Prins Hendrikweg 2
3941 GG  Doorn                                                                   
+31 6 2708 2737
info@surinamekalender.nl 
www.surinamekalender.nl
NL 66 INGB 0001622418
KvK nummer 41093343
Email
Facebook
Website
Copyright © 2021 Stichting Suriname JaarKalender
Alle rechten voorbehouden


Wilt u deze mailberichten niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp