Copy
Jaargang 12, september 2021
Open in uw browser
Hoe het verhaal van een Brabantse mystica in de doofpot verdween
In de jaren 30 van de twintigste eeuw verwerft een jonge vrouw uit een Brabants dorp grote bekendheid vanwege haar mystieke ervaringen. Totdat het verhaal in 1951 in de doofpot verdwijnt. 70 jaar later weet Peter Jan Margry alle archiefstukken te bemachtigen – tot in het Vaticaan aan toe.
Lees verder.

Nationaal onderzoek naar talen en dialecten in Nederland
Ongeveer een kwart van de 15-plussers gebruikt thuis het meest een andere voertaal dan het Nederlands. Daarbij kan het gaan om een dialect, om een regionale taal als Fries, Limburgs en Nedersaksisch, of om een andere taal, zoals Engels, Pools of Turks. Het gebruik van regionale talen en dialecten verschilt per regio, maar ook opleiding en leeftijd zijn van invloed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS-onderzoek Sociale samenhang en welzijn, dat in 2019 onder ruim 7,5 duizend personen is uitgevoerd. Leonie Cornips van het Meertens Instituut werkte aan het onderzoek mee.  
 Lees meer.

Alles begint met A genomineerd voor Taalboekenprijs
Dit najaar wordt (voor de derde keer) de Taalboekenprijs toegekend – een onderscheiding voor het beste boek over (de Nederlandse) taal. De prijs, waaraan een geldbedrag van € 3000 verbonden is, wordt uitgereikt op 2 oktober, aan het begin van de Week van het Nederlands. Er zijn vijf boeken genomineerd, waaronder Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal van het Meertens Instituut. Lees meer.

Nieuw overzicht van de volkskundige vragenlijsten 1989 - 2004
De vragenlijsten van het Meertens Instituut vormen de oudste en grootste verzameling van het instituut. De eerste dialectvragenlijst werd in 1931 verzonden; in 1934 volgde de eerste volkskundevragenlijst en in 1946 de eerste naamkundevragenlijst. In totaal zijn meer dan 220 papieren lijsten uitgezet. De vragenlijsten zijn een heel interessante bron voor onderzoek. Er wordt gewerkt aan de nadere ontsluiting van het materiaal en in dat kader is een nieuw overzicht gemaakt om een lacune op te vullen. Het nieuwe overzicht betreft de periode 1989-2004.
Lees meer.


3 - 5 november 2021
NGG conference 'Religion and Heritage: Futures for Religious Pasts'
Plaats: Amsterdam
16 november 2021
Discussieavond: Sprachentwicklung beidseitig der Grenze
Plaats: Venlo en Krefeld

17 - 18 maart 2022
Workshop: Speaking about the humans. Animal perspectives on the multispecies world
Plaats: online  

Doet u mee aan de koeientaalquiz?
Er is een nieuwe vragenlijst beschikbaar voor het Meertens Panel, de groep informanten die een paar keer per jaar vragen beantwoordt over alledaagse leefcultuur en taalgebruik. De vragenlijst gaat deze keer over een onderwerp dat nog niet eerder aan bod gekomen is: koeientaal. Taalwetenschapper Leonie Cornips doet onderzoek naar de talige en communicatieve overeenkomsten tussen dieren en mensen. In de quiz laten we u geluiden horen die koeien in diverse situaties maken. Kunt u de betekenis van de geluiden achterhalen? Naar de quiz. 

Meer weten over het koeientaalonderzoek? Bekijk het onderstaande filmpje.

Videoreeks: Maak kennis met het Meertens
Aflevering 11: Dierentaal
Tijdens ons jubileumjaar nemen we u mee op een ontdekkingsreis door het heden, verleden en de toekomst van het Meertens Instituut in de videoserie 'Maak kennis met het Meertens'.

Hoogleraar taalcultuur Leonie Cornips doet onderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en communicatieve capaciteiten tussen mensen en dieren. Mens-dier-studies vormen een relatief nieuw onderzoeksveld, dat op steeds meer aandacht mag rekenen. In deze video vertelt Leonie waarom ze onderzoek is gaan doen naar dierentaal, waarom ze zich op koeien concentreert en welke onderzoeksvragen ze wil beantwoorden. Aan het woord komt ook hoogleraar taalvariatie Marjo van Koppen, Leonies onderzoekspartner op het gebied van mens-dier-communicatie.

Vurige liefde - Peter Jan Margry
Hoe het dorpje Welberg in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw korte tijd de uitverkoren plek op aarde leek – en het Vaticaan vervolgens snoeihard ingreep. Peter Jan Margry kreeg van het Vaticaan als enige toegang tot het archiefmateriaal over de dramatische en traumatische kwestie 'Janke Gorissen'. Overrompeld door een niet eerder in Nederland geziene, wonderbaarlijke mystiek wierpen katholieken zich massaal aan de voeten van deze zieneres. De kerkelijke leiding liet het fenomeen betijen, maar ook uit de hand lopen. Kardinaal De Jong werd door het Vaticaan gedwongen ‘Welberg’ in de doofpot te stoppen. De affaire, het ingrijpen en de (on)waarheden brachten een trauma met zich mee dat nog altijd nadreunt. Lees meer.

Tracing slavery. The politics of Atlantic memory in The Netherlands - Markus Balkenhol
Looking at the ways in which the memory of slavery affects present-day relations in Amsterdam, this ethnographic account reveals a paradox: while there is growing official attention to the country’s slavery past (monuments, festivals, ritual occasions), many interlocutors showed little interest in the topic. Developing the notion of “trace” as a seminal notion to explore this paradox, this book follows the issue of slavery in everyday realities and offers a fine-grained ethnography of how people refer to this past – often in almost unconscious ways – and weave it into their perceptions of present-day issues. Lees meer.


Juli 2021
Waarom raakt de aanslag op Peter R. de Vries ons zo?

Omroep HUMAN nam na de moordaanslag, toen De Vries nog voor zijn leven vocht, contact op met Irene Stengs, die onderzoek doet naar rituelen in de openbare ruimte. Waarom doet heftig nieuws over mensen die we persoonlijk niet kennen zoveel met ons? Lees verder.
Juli 2021
Het woord 'zwartrijden' in de ban?

Het woord 'Schwarzfahren', zwartrijden, zul je in Duitse treinen, trams en bussen niet meer horen. De openbaarvervoerbedrijven schrappen het omdat het discriminerend en stigmatiserend zou zijn. Moeten we het woord zwartrijden in Nederland ook in de ban doen? EditieNL ging in gesprek met antropoloog Markus Balkenhol.
Augustus 2021
De rafelrandjes van de talige wereld

'Al mijn hele carrière doe ik onderzoek naar de rafelranden van het talige leven. Weg van de gebaande paden, kijken naar wat er zich in de marge afspeelt. Vroeger richtte ik me op mensen, nu doe ik taalkundig onderzoek naar dieren. Als ik collega-taalkundigen vraag: ‘Is een koe een spreker?’ is gelach vaak mijn deel. Maar ik vind dit soort vragen zelf ongelooflijk inspirerend.' Leonie Cornips in het Humanistisch Verbond.
September 2021
Bedevaartsoord Welberg

Welberg in West-Brabant was ooit een bekend bedevaartsoord vanwege de jonge vrouw Janske Gorissen. Het 'Wonder van Welberg' ontving in de jaren dertig van de vorige eeuw boodschappen van Maria, kreeg stigmata en vocht met de duivel. Peter Jan Margry schreef er een boek over. Lees meer in o.a. het Parool en in NRC.

Juli 2021
Over welke mensen mag je grappen maken?

Waar ligt de grens bij humor? Waarom mag je bijvoorbeeld wel grappen maken over Amerikanen en hun gebruiken maar niet over Chinezen? Welk stereotype kan door de beugel, en welk stereotype is pijnlijk? Quest ging in gesprek met Theo Meder, hoogleraar volksverhaal en verhaalcultuur. 
Augustus 2021
Demonstraties tegen Afghaanse vluchtelingen 
In het dorp Harskamp werd flink gedemonstreerd tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen. Wat was er aan de hand in de reformatorische gemeenschap? Te gast bij het radioprogramma Dit is de Dag was Ernst van den Hemel, religiewetenschapper aan het Meertens Instituut. 
September 2021
Een onbegrijpelijke troonrede?
Elk jaar laait de discussie over de begrijpelijkheid van de troonrede op. ‘Zinnen en woorden in de troonrede worden steeds korter, maar dat maakt de troonrede niet per se begrijpelijker.’ Over de begrijpelijkheid en aantrekkelijkheid van de troonrede wordt elk jaar gemopperd, zegt hoogleraar Nederlands en Academische communicatie Marc van Oostendorp. Lees verder in het Nederlands Dagblad.
September 2021
Unmute Us

Wat doet de langdurige sluiting van de evenementensector met de samenleving en de mentale gesteldheid van mensen? Een gesprek van de NOS naar aanleiding van de protesten van Unmute Us met een aantal experts, waaronder etnoloog Peter Jan Margry. Lees verder bij de NOS.
Voor meer Meertens in de Media klik hier
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website Meertens Instituut
Copyright © 2021 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp