Copy

Nieuwsbrief 7 oktober 2021

Goedemorgen. Voor deze nieuwsbrief hebben we weer mooie berichten uit het netwerk verzameld. Zo gaan tien bibliotheken hun collecties met elkaar verbinden en is een project gestart om mediakunst uit Nederlandse collecties toegankelijker te maken. Verder aandacht voor de digitale struggles én ambities bij Groningse musea, het splinternieuwe Erfgoedplatform Overijssel, preservation headaches en onze tweede podcastgast: Rick Companje van Het Utrechts Archief. Veel lees- en luisterplezier!
De hele maand november kun je deelnemen aan symposia, trainingen, kennisdagen en webinars over digitaal erfgoed. Een greep uit de activiteiten:
  • 4-11: Werelddag van de Digitale Duurzaamheid: een interactief symposium bij LIMA waarbij we de grenzen verkennen van preservation metadata, preservation headaches, preservation tools, preservation watch en meer.
  • 8-11: In het webinar Klant in zicht leer je van collega’s hoe je gebruikersonderzoek toepast bij het verbeteren van je erfgoedwebsite. 
  • 11-11: Heritage meets makers – A day through the lens of creatives. Ervaar tijdens deze dag de kracht van creatief hergebruik van erfgoed.
  • 15-11: Bouw mee aan verbonden erfgoed. Leveranciers van collectieregistratiesystemen demonstreren, samen met hun klant(en), hoe zij werken met linked open data, het NDE Datasetregister en het Termennetwerk. Bezoek ook de informatiemarkt van leveranciers.
  • 18-11: Het RKD organiseert samen met NDE-Bruikbaar de Dag van de termen: een middag waarin de ontwikkelingen rondom het gebruik van terminologiebronnen voor het verbinden van digitaal erfgoed centraal staan.
  • 26-11: Slotevent met o.a. José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving, Anton Cruysheer, archeoloog en manager Erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, en een historisch optreden van jazz-septet Eric Ineke & The Frans Elsen Factor.
Bekijk het hele programma van de Maand van het Digitaal Erfgoed.
Nieuws uit het netwerk

Bibliotheken verbinden collecties 

In het nieuwe initiatief ‘Verbonden erfgoed van bibliotheken’ gaan tien bibliotheken hun digitaal erfgoed volgens de principes van het Netwerk Digitaal Erfgoed met elkaar verbinden. Een subsidie van Stichting Pica, waarvoor de Koninklijke Bibliotheek als aanjager fungeerde, maakt dat mogelijk.

Mediakunst in de spotlight op Wikipedia

Om de aandacht voor mediakunst te vergroten, is LIMA het project Mediakunst op Wikipedia gestart. In een interview vertelt RCE-projectpartner Sylvia van Schaik over het belang van dit initiatief. Wikipedian in Residence Hanno Lans belicht de technische kant ervan. 

NDE-podcast: op bezoek bij Rick Companje

Voor de 2e NDE-podcast spreken we Rick Companje. Hij vertelt hoe de zoektocht naar de geschiedenis van zijn huis leidde tot een baan bij Het Utrechts Archief en de inzet voor verbonden erfgoed. Maak een kwartiertje vrij en luister via SoundCloud of Spotify.

Struggles én ambities bij Groningse musea

Hoe ver zijn musea in de provincie Groningen met het digitaliseren van hun collecties? En hoe makkelijk of moeilijk gaat dat? De provinciale steuninstelling Erfgoedpartners deed hier onderzoek naar.
De opvallendste resultaten op een rij.

Erfgoedplatform Overijssel als verbinder

Kleine erfgoedorganisaties vinden op het nieuwe Erfgoedplatform Overijssel kennis en workshops waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Acht vragen aan Martine de Boer, digitaal-erfgoed-coach voor de provincie Overijssel en projectleider van het platform.

Maker Björn heeft tips voor erfgoedorganisaties

Björn Wijers combineert zelfgecomponeerde muziek en erfgoedbeelden tot nieuw werk. ‘Erfgoedorganisaties bieden veel metadata over hun materiaal aan, maar wat ik bijvoorbeeld vaak mis is een beschrijving van wat er op een werk te zien is.' Lees zijn tips.

Gezocht: preservation headaches 

Houd je je bezig met het duurzaam toegankelijk houden van digitale informatie, dan kom je vast de nodige uitdagingen tegen. De Open Preservation Foundation verzamelt nu de belangrijkste ‘kopzorgen’ – zogenaamde preservation headaches – op dit gebied. Deel je hoofdbrekens via dit formulier.

NDE-vragenuur, Leren Preserveren en meer

Graaf je mee in de digitale erfgoedschatkamers van internet en webarchieven? Tijdens het NDE-vragenuur vandaag 7 oktober (11-12 uur) komen de cases Digitale Stad en XS4ALL-homepages aan bod. Of schrijf je in voor de groepscursus Leren Preserveren op 1 november. Kijk voor meer events en cursussen in onze agenda.

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.