Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief September

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd en aangevuld met updates van leden en inspiratie voor in de klas. 

Volg ons op TwitterLinkedIn, Instagram en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Instagram
LinkedIn

Agenda


8 oktober
Dag van de Duurzaamheid » PO, VO, MBO
Duizenden scholen doen mee aan een duurzame actie. Doen jullie ook mee? 

11 oktober 15:30-17:00
Livecast duurzame docent verkiezing » PO, VO, MBO
Meld je aan en bekijk de prijsuitreiking en het mooie programma gevuld met duurzame docenten en muziek! 
 
Webinar Challenges en Hacketons » PO, VO, MBO
Wil je meer weten over mooie, co-creatieve en hybride vormen van onderwijs die goed aansluiten bij onderwijs voor duurzaamheid. Meld je hier aan!
12 oktober
MBO Green ConFest » MBO
Nemen jouw studenten deel aan het duurzaamheidsfestival voor studenten in Lelystad? Laat zien wat jullie aan duurzaamheid doen op school. Lees meer! 


13 oktober
Het BioLearn project loopt ten einde. Om dat te vieren organiseren wordt er een afsluitend BioLearn Event georganiseerd.
Meer informatie!
28 oktober
Nationale Klimaatweek » PO, VO, MBO
Een week waarin je kan zien wat er in Nederland gebeurt om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Klik hier voor meer informatie.

18 en 19 november
Online Benelux Conferentie
Het thema dit jaar is: educatie voor duurzame ontwikkeling, met de focus op duurzaam ruimtegebruik. Meer informatie en registratie

10 december
Uitreiking van de SustainaBul MBO 2021 tijdens het MBO symposium: Duurzaam Denken & Doen, georganiseerd door Leren voor Morgen en Yuverta
 

Uitgelicht door Leren voor Morgen

Routekaart nu live!

De eerste versie van de Routekaart Duurzaam Onderwijs is klaar voor gebruik. De Routekaart is ontworpen voor alle schooltypen (van po tot ho) en is te vinden en zonder kosten te gebruiken op het platform Guides. Voor het beroepsonderwijs is van 1 september tot 31 december 2021 cofinanciering beschikbaar uit een Stimuleringsregeling. Deze kunnen de scholen aanvragen bij Leren voor Morgen. Ga meteen aan de slag met de routekaart!

Webinar - 15 september was de webinar waarin werd uitgelegd hoe je de Routekaart kunt gebruiken. Kon je er niet bij zijn en wil je weten wat je hebt gemist? Dat kan! De hele webinar is opgenomen en online te bekijken.

Bekendmaking winnaars!

Bijna weten we wie de Duurzame Docenten van 2021 zijn! De prijsuitreiking is op maandag 11 oktober van 16:00 - 17:00 u in een livecastuitzending te Laren. Tijdens de uitzending komen vertegenwoordigers van de jury en enkele duurzame docenten van de afgelopen jaren aan het woord. Ook is er muziek van studenten van de Herman Brood Academie. Emin Kececi (Meesters met Dromen) verzorgt de presentatie. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier

Organisatie is in handen van Leren voor Morgen, SME, Teachers for Climate en NADO. Met medewerking van Youth for Climate, Meesters met Dromen en Logitech.

Geef je op voor Green ConFest 

12 oktober - Roep je MBO studenten op en/of kom zelf met je studenten om deel te nemen aan dit duurzaamheids-festival en kennisdeelevent, dat ROC van Lelystad in samenwerking met Leren voor Morgen organiseert. Je kunt op twee manieren deelnemen:
1) Studenten kunnen zich individueel inschrijven om mooie voorbeelden te tonen van wat op school aan duurzaamheid wordt gedaan.
2) Studenten kunnen zich (eventueel samen met hun docenten/coördinatoren) met hun school/opleiding inschrijven om hun project te laten zien. Aan het eind van de dag krijgen de mooiste initiatieven een prijs. Kijk hier voor meer informatie!

Dag van de Duurzaamheid


Doe jij 8 oktober mee om duurzame ontwikkeling op de onderwijskaart te zetten? Op deze website kun je die dag je school of klas aanmelden met een activiteit die je met je klas doet: Klimaat in de Klaseen voorleesactie en meer. We willen natuurlijk dat er zóveel activiteiten plaatsvinden, dat de kaart van Nederland helemaal bedekt is.

Op de website zoek je gemakkelijk per leerlaag tussen de activiteiten die leden van Leren voor Morgen gratis aanbieden. Meld je met één klik aan, doe inspiratie op of meld zelf een eigen activiteit aan!
Recensie 

Chris Maas Geesteranus (Lid via de VVM, sectie NME) deelt in deze nieuwsbrief recensies over onderwijsboeken m.b.t. duurzame ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties voor boeken? 
Laat het Chris weten! 

Handboek voor natuurwandelingen.
Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen. 
Dijksterhuis, Koos, 2018.
    
In deze nieuwsbrief wil ik nog even blijven bij het wandelen zoals ik dat vorige keer vanuit de brochure ‘Samen op weg’ beschreef. Nu niet over mogelijke duurzaamheidskwesties tijdens dat wandelen maar meer in de sfeer van Heimans en Thijsse. Koos Dijksterhuis, columnist van o.a. Trouw, schreef een paar jaar geleden het ‘Handboek voor natuurwandelingen’. Leeswaardig en leerzaam, ook voor het onderwijs. Je gaat weer eens met andere ogen naar de natuur en het landschap om je heen kijken.
 
 Lees hier de uitgebreide recensie.

Oproep vanuit Leren voor Morgen

Verzorg een workshop/activiteit over duurzaamheid in het MBO

 Wil jij je kennis delen in de vorm van een workshop of doe-activiteit tijdens het landelijk symposium over duurzaamheid in het mbo? Laat het ons nu weten!
Op 10 december 2021 vieren we het feestje van duurzaamheid in het mbo: inspireren, ontmoeten, verbinden en kennisdelen. Op die dag vindt het jaarlijkse symposium Duurzaam Denken & Doen en de uitreiking van de SustainaBul MBO 2021 plaats, georganiseerd door Leren voor Morgen. Dit jaar is het thema: hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst? Het symposium vindt plaats in Dordrecht bij Yuverta, van 10.30-17.00 uur. 

Heb jij of hebben jouw studenten iets gemaakt dat je anderen wil laten zien, horen of ervaren, zoals een act, een duurzame oplossing of een spel? Heb je met jouw collega’s inzichten opgedaan over hoe je duurzaamheid in het mbo verankert en die je graag met anderen wil delen? Dat kan op 10 december. 

Klik hier voor meer informatie en geef je op!

Activiteiten voor in de klas

Lesbrieven Nieuwe economie
Voor VO (havo/ vwo)
t/m 8 oktober 1e lesbrief gratis - Op Duurzame Dinsdag lanceerden Day for Change en Our New Economy de eerste drie lesbrieven Nieuwe Economie. Dit lesmateriaal laat jongeren kritisch nadenken over onderwerpen als circulaire economie, economische waarde, groei, welvaart en welzijn. Interactief, vanuit hun eigen belevingswereld. Te gebruiken als serie of als losse les. Elke les bestaat uit een PowerPoint, handleiding, theoretisch kader voor de docent en werkblad voor de leerlingen. Nu beschikbaar voor economie havo/vwo! Iets voor jou of iemand die je kent? Bestellen kan via de website van ONE. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid mag je als docent t/m 8 oktober 2021 de 1e lesbrief gratis downloaden met deze kortingscode: “dvddkorting”.

Bouw OntwerpChallenge
Voor MBO
Vanaf 1 september - De Bouw OntwerpChallenge van Stichting SMARTCirculair  gaat weer van start. Tot 27 mei 2022 werken studententeams aan een circulaire ontwerpopdracht van hun eigen opdrachtgever. Zij denken na over klimaatpositieve innovaties die bijdragen aan het terugdringen van de CO2-footprint van de bouw en zorgen voor een flexibel aanpasbaar ontwerp van hun (ge)bouw. De deskundige jury onder leiding van Ruud Koornstra beoordeelt de ingediende ontwerpen en de rapportages. Op 15 juni 2022 is de finale. Onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties kunnen zich tot en met 15 oktober inschrijven. 

Meld je aan!

Duurzame Design Award
Bovenbouw PO
Vanaf oktober - Wil jij met je leerlingen ook werken aan de vaardigheden van de toekomst en kun je daar wel wat inspiratie of hulp bij gebruiken? Doe mee, maak technologie op een creatieve manier toegankelijk voor je leerlingen én werk tegelijkertijd aan een betere wereld. In januari 2022 organiseren we samen met SAP Nederland voor de tweede keer de Duurzame Design Award en jouw groep 7 en/of 8 kan deelnemen! Wil je goed voorbereid zijn op jullie deelname? We organiseren in oktober gratis workshops voor leerlingen en in november voor leerkrachten
 

Overal schooltuinen » PO

Voor ieder kind een schooltuin, dat is het doel van Alliantie schooltuinen. Om dit te bereiken hebben IVN Natuureducatie, Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (Vereniging GDO), Adviesbureau Beleef & Weet en de ondernemers Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East West Seed) de handen ineengeslagen. Met de schooltuinen willen ze kinderen laten ontdekken waar hun voedsel vandaan komt en ze dichter bij de natuur brengen. Omdat er bij scholen hiervoor vaak een tekort aan tijd en begeleiding bestaat biedt Alliantie Schooltuinen ondersteuning door middel van: een landelijk netwerk, bestaande initiatieven en het faciliteren van de nieuwe tuintjes. 

Kijk voor meer informatie op de website

Met energie kun je lachen » Bovenbouw PO

8 oktober t/m 19 november - Op de Dag van de Duurzaamheid start Junior Energiecoach weer in 22 gemeenten. Een superleuk spel voor kinderen met leerzame online challenges, echte post, experimenten, puzzels en winacties. Spelenderwijs ontdekken hoe je thuis energie kan besparen. Junior Energiecoach verbindt school en thuis. Samen met de kinderen en ouders werk je vijf weken lang, 15-30 minuten per week, aan de thema’s milieu en burgerschap.

Deelname is gratis! Aanmelden kan t/m 3 oktober.

Meedoen met je klas? Bel of mail ons en we gaan het samen regelen

Climate Songfest » Tussen 15-25 jaar

8 oktober Teachers for Climate, Jong RES en NMU zetten een muziekproject op voor
scholen in de provincie Utrecht. Met het Climate Songfest wil de organisaties
jongeren letterlijk en figuurlijk een stem geven. De officiële lancering van Climate Songfest is op 8 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Docenten van (muziek)scholen in alle Utrechtse gemeenten ontvangen een brief met daarin de opdracht ontwikkeld door de Herman Brood
Academie
. Docenten en scholieren krijgen de  volgende uitdaging: maak met
je team van scholieren of studenten je eigen versie van de klimaatsong. 

Meer informatie en registratie

Events 

Webinar - Duurzaamheid in het onderwijs - waar begin je? 
8 oktober
Eco-Schools, Ruimte-OK en Schooldakrevolutie organiseren samen een webinar ‘Duurzaamheid in het onderwijs - Waar begin je?’. Speciaal voor leerkrachten die graag met duurzame thema’s aan de slag willen, maar zoekende zijn hoe dit aan te pakken. Na dit webinar weet je:

- Hoe je leerlingen laat leren voor duurzame ontwikkeling
- Welke stappen je zelf kunt zetten om het schoolgebouw duurzamer te maken
- Hoe je besturen kan stimuleren om concrete stappen te zetten in de verduurzaming van het schoolgebouw.

Meer informatie en registratie
 

Webinar - kennisdeling challenges en hacketons in het MBO  
11 oktober 15.30 – 17.00

Hacketons en challenges zijn mooie, co-creatieve en hybride vormen van onderwijs die goed aansluiten bij onderwijs voor duurzaamheid. MBO voor Morgen organiseert i.s.m. Stichting SMARTCirculair en Coöperatie DOON een serie kennissessies over deze onderwerpen. 

Graag horen we via dit (aanmeld)formulier welke onderwerpen je in deze sessies graag met anderen wilt leren. Op basis van deze inventarisatie kiezen we de thema’s voor de eerste, en volgende sessies. De eerste sessie vindt plaats op maandag 11 oktober 15:30-17:00. Deelname is gratis. Deze eerste sessie is bedoeld voor docenten en duurzaamheidscoördinatoren. 

BioLearn event
13 oktober 15.00 – 17.15

Het BioLearn project loopt ten einde. Om dat te vieren wordt voor gedreven docenten - en iedereen die natuurgeïnspireerd onderwijs een warm hart toedraagt - een afsluitend BioLearn Event georganiseerd. Op het programma: Kennismaken met BioLearn lesmateriaal, toegang tot de pre-premiere van de Biomimicry Tentoonstelling "Spechten op de Fiets", ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden en een afsluitende borrel.

Aanmelden kan hier
Cursus door Earth Charter 
27 september - 6 december
Er is weer een nieuwe online cursus van start gegaan, gegeven door het Earth Charter Education Centre for Sustainable Development. Tijdens deze (engelse) cursus, die 10 weken duurt, ontwikkel je jezelf op het gebied van duurzame ontwikkeling, leiderschap en ethiek. Door deel te nemen aan het internationale programma kun je - samen met anderen - uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling aangaan. 


Meer informatie en registratie

Cursus: Heb jij een alien gezien?
Deze e-cursus is ontwikkeld door Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie i.s.m. leraren en docenten. Leer hoe belangrijk biodiversiteit is voor ons leven en wat we als samenleving kunnen doen om de bescherming ervan prioriteit te geven. De toegang tot deze cursus is gratis, open en toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

Meer informatie en registratie

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp