Copy
Bekijk in je browser

 

Hi <<Voornaam>>,

Hoe is het met je? Alles weer vol in de actiestand zo na de zomer? Bij mij is het weer volle bak. Heerlijk!

In de afgelopen maand heb ik - naast 1-op-1 begeleidingstrajecten - samen met Team Vitaal van Politie Noord-Holland een fantastisch maatwerktraject vormgegeven voor 6 medewerkers in een reïntegratietraject. Doel: meer zingeving, balans, focus en vitaliteit. En dat is gelukt! 
Wil je meer weten erover? Klink dan hier  https://www.linkedin.com/posts/amberhackmann_politie-teamvitaal-bigfiveforlife-activity-6846815271110381569-wr6T voor de post die ik er over heb geplaatst op LinkedIn of bel me gewoon ;-) . 

Zo blij als ik daarvan kan worden, zo níet blij wordt je als leidinggevende van gedoe in je team. Bijvoorbeeld als er sprake is van veel kritiek, roddel & achterklap. In mijn nieuwste blog vind je handvatten hoe je daar mee om kan gaan.

En verder vind je in de nieuwsbrief:
-  tips over Gehoorverlies op de werkvloer en de impact ervan
- natuurlijk weer een inspiratiequote en dit keer 1 van Michele Obama
- de boekentip van deze maand: Mindful leidinggeven van P. v.d. Roest
- en een mooi achtergrondartikel met de klinkende titel ;-) :
  DISC en MBTI zijn bagger, op één ding na
Veel plezier met lezen en fijne dag!

Amber 

Barnsteen Teammanagement
www.barnsteen-tm.nl
info@barnsteen-tm.nl | 0636 - 1855 86


 

Blog Kritiek, roddel en achterklap in je team (en wat je daarover kan leren van een huwelijk)

In veel teams komt het helaas voor: kritiek op de baas en roddel & achterklap. Lastig om mee om te gaan en heeeeeel frustrerend en vermoeiend! Ook ik heb daar in het verleden als leidinggevende mee te maken gehad. Toch valt er wat aan te doen! Lees snel verder om hier meer over te lezen.
Lees hier verder

Tips Gehoorverlies op de werkvloer

Weet je dat 1,7 miljoen Nederlanders kampen met gehoorverlies? Gehoorverlies heeft veel impact op medewerkers en daarmee ook op jou en je team. Niet alleen kunnen teamleden situaties gaan vermijden (bijvoorbeeld bijeenkomsten en vergaderingen), maar ook het verzuim neemt toe. Overbelasting, stress en concentratieproblemen blijken namelijk veel onder deze medewerkers voor te komen en zal je wellicht eerder opmerken dan de oorzaak. Het zijn alleen helaas niet direct herkenbare signalen voor gehoorschade.

Belangrijk is dus eerst om met je medewerker in gesprek te gaan en je observatie te delen en te toetsen. Klopt het wel of speelt er iets anders? Blijkt er inderdaad gehoorverlies ten grondslag aan de klachten te liggen, dan kun je als leidinggevende met je medewerker bespreken wat goede oplossingen kunnen zijn. Bijvoorbeeld:
- beperken van achtergrondgeluiden 
- creëren van een rustige werkplek
- het team meenemen in wat gehoorverlies betekent

Wendelina Timmerman van Hooridee heeft op haar site veel informatie staan voor werkgevers en werknemers hoe je hiermee om kan gaan. Twijfel je of dit ook voor jou of één van jouw medewerkers op gaat? Klik op de link om haar pagina te bezoeken en bijvoorbeeld e-books over dit onderwerp te downloaden. 
Lees hier verder

Inspiratie quote


Neem nooit beslissingen op basis van angst,
maar gebaseerd op hoop en mogelijkheden.

Neem beslissingen op basis van wat zou kunnen gebeuren,
niet op wat zou moeten gebeuren.

 
Michele Obama

Lees- & luistertips 

Mindful leidinggeven is een interessant en praktisch boek voor leidinggevenden die meer in het hier en nu willen kijken naar hun wijze van leidinggeven. Maar ook voor iedereen die bewuster in het leven wil staan. Niet een boek voor even er tussendoor. Wel geschikt als je ècht stil wil gaan staan en je meer wil verdiepen hierin. Slechts een beperkt deel gaat over het leidinggeven zelf. Maar tegelijkertijd is dat niet storend. Immers: als je bewuster bij jezelf als leider stilstaat door middel van mindfulness heeft dit so wie so effect op hoe je jouw team leidt. 

Mindful leidinggeven - Peter van der Roest
ISBN 978 94 013 0097 1

Achtergrond DISC en MBTI zijn bagger, op één ding na

Binnen verschillende organisaties waar ik werk zijn teams en leidinggevenden bekend met persoonlijkheidstests zoals MBTI en DISC. Je weet wel, bijvoorbeeld van die kleuren-indeling "ben jij een rood-type?". 

Heb jij er ook mee gewerkt? Of werk je er nog mee? Hoe bevalt het?

Zelf ben ik er namelijk niet zo'n voorstander van, ondanks dat het behoorlijk populair is. Niet alleen omdat ik vind dat mensen hier tekort mee worden gedaan, want niemand is volledig in een bepaald hokje te passen. Maar ook omdat het zeer discutabel is (binnen de wetenschap is aardig wat discussie over de validiteit hiervan). Bovendien bestaat het risico dat het in plaats van helpend - namelijk meer inzicht in dat een ander ook anders in elkaar zit dan jij en hoe je dan beter zou kunnen samenwerken - vooral polariserend werkt "oh hij is blauw, ja daarom is hij zo star" "kan er niets aan doen, zo ben ik blijkbaar". Het vraagt dus veel meer begeleidingskunst van jou als leidinggevende. De vraag is of je die betere samenwerking op een andere (betere ;-) ) manier kan bereiken. 

Bijgaand achtergrondartikel geeft een mooi inkijkje in waarom veel organisaties ondanks bovenstaande er toch nog voor kiezen èn welk alternatief er (onder andere!) is. 
Lees hier verder
Ben je benieuwd naar de eerdere nieuwsbrieven van Barnsteen Team Management? Hier kan je ze allemaal terug lezen!
Copyright © 2021 Barnsteen Teammanagement, Alle rechten voorbehouden.

 
Email Marketing Powered by Mailchimp