Copy
 
header Bosgroepen NIEUWS

Oktober 2021 - Unie van Bosgroepen

Terugblik Beheerdersdag (online editie) 

Ondanks technische problemen en daardoor een vertraagd en af en toe minder soepel lopend programma, waren er veel mensen die bleven kijken naar de verschillende online presentaties. En uiteindelijk konden alle programma-onderdelen, met uitzondering van de quiz, doorgaan. De presentaties (pdf), over onder andere nieuwe zoogdieren en natuurbrandbeheersing, zijn terug te vinden op de website en ook de videoregistraties zullen binnenkort via Beheerdersdag.nl worden gedeeld.

Lees meer


Naar boven

Werkbezoek: innovatieve houtbouw en slimme logistiek

In september organiseerde Bosgroep Midden Nederland een werkbezoek aan de bouwlocatie M’DAM in Monnickendam en de Talent Bouwhub in Amsterdam, in kader van het lopende project Van bos tot bouw. Het werkbezoek geeft inspiratie voor de keten voor inlands hout. Ook daar kunnen mogelijk slimme logistiek of andere procesinnovaties worden ingezet; het hoofddoel van het gezamenlijke project Van bos tot bouw.

Lees meer

Naar boven

Monitoring brengt natuurwaarden in kaart én ecologen op bijzondere plekken

Van het voorjaar tot het najaar zijn de ecologen van de Bosgroepen druk met SNL-monitoring op verschillende terreinen van leden die via de Bosgroepen SNL-beheersubsidie ontvangen. Het monitoren is een verplichting vanuit de subsidieregeling, uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door de provincies. Bij het in kaart brengen van de natuurwaarden komen de ecologen op zeer uiteenlopende plekken. Marjolein van Os en Penelope van Wijhe (Bosgroep Midden Nederland) vertellen wat er komt kijken bij monitoring.

Lees meer

Naar boven

Het belang van zorgvuldig uitleggen; het is geen kaalslag maar herstel

Bij de realisatie van beheer- en projectwerkzaamheden vinden we het belangrijk om aan de omgeving en andere belanghebbenden goed uit te leggen wat we doen en waarom. Want, wat voor ons logische stappen zijn in het belang van het beheren, herstellen en ontwikkelen van bos en natuur, zien anderen misschien als forse en soms zelfs onnodige ingrepen. We merken regelmatig dat omwonenden, bezoekers, natuurorganisaties en andere belanghebbenden zich zorgen maken. Die zorgen kunnen we niet altijd wegnemen, maar met inzet van verschillende middelen leggen we de werkzaamheden zo goed mogelijk uit. Een voorbeeld van Bosgroep Zuid Nederland met een wandeling voor geïnteresseerden in de leembossen van Boskant; een waardevol onderdeel van de communicatie in dit project.

Lees meer


Naar boven

Provincies en Rijk op zoek naar plekken voor nieuw bos

Rijk en provincies verkennen momenteel de kansen voor nieuw bos, om te beginnen binnen het Nationaal Natuurnetwerk (NNN). De nationale Bossenstrategie stelt als doel de aanplant van 37.000 ha nieuw bos, waarvan ca 15.000 binnen het NNN. De aandacht gaat vooral uit naar Kruiden- en faunarijk grasland (N12.02) en nog in te richten agrarische gebieden (N00.01). De overheden hebben de Bosgroepen en de terreinbeherende organisaties gevraagd om in inschatting de doen waar dit nieuwe bos zou passen.
In 2020 hebben de Bosgroepen al, samen met FPG, een verkenning hiernaar gedaan. We kijken of we aanvullend nog nieuwe inzichten hebben. We zijn benieuwd naar leden die (gras)land hebben binnen NNN (N12.02) waar zij eventueel bos zouden willen laten planten. U kunt in dat geval contact opnemen met uw Bosgroep.

Naar boven

Bestel uw plantsoen op tijd

Zoals ieder jaar geldt: bestel uw plantsoen op tijd! Met name de afgelopen jaren met droogte, aantasting van bomen en opgaven voor extra aanplant van bos, is er krapte op de plantsoenmarkt. Er is extra vraag naar bepaalde soorten en herkomsten; daar weten de kwekers alles van. André Wijnstra (Boomkwekerij Kloosterhuis/ Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen), die ook een bijdrage leverde aan de recente Beheerdersdag, vertelt erover in het Vakblad Natuur Bos en Landschap van september. Voor vragen over (aanschaf van) plantsoen, kunt u terecht bij uw regionale Bosgroep.

Download het Vakblad Natuur Bos Landschap 

Naar boven

Onderzoek WUR-studenten naar plantmateriaal: doet u mee?

Studenten van de WUR zijn momenteel bezig met een onderzoek naar plantmateriaal en de bekendheid met en het gebruik van de Rassenlijst Bomen, in opdracht van Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Ze onderzoeken hoe eigenaren en beheerders van bos hun plantmateriaal selecteren, welke informatie ze daarvoor nodig hebben en waar ze deze informatie vandaan halen. Aangezien we graag meehelpen aan verder onderzoek naar plantmateriaal, delen we hun enquête bij deze. Doet u mee?

Naar de enquête

Naar boven

Wees alert op roetschorsschimmel bij esdoorn

De afgelopen jaren constateren we steeds vaker roetschorsschimmel in bossen van leden. Roetsschorsschimmel komt vooral voor op gewone esdoorns. De sporen van de schimmel kunnen gemakkelijk verwaaien, waardoor de schimmel snel verder verspreidt. Daarnaast kan de schimmel luchtweg- en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Het is nog niet duidelijk welke omstandigheden precies leiden tot meer aantasting, en wat de beste oplossing is voor dit probleem. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen.

Lees meer

Naar boven

Inhoudelijke artikelen Nature Today

Regelmatig plaatsen we als Bosgroepen artikelen over onze projecten op Nature Today, al dan niet samen met onze partners of opdrachtgevers. Hieronder vindt u de meest recente artikelen.

Naar boven

Agenda


Naar boven
Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de Bosgroepen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar. De redactie bestaat uit: Babette Saris (Bosgroep Zuid Nederland) en Barbara Groen (Unie van Bosgroepen, Bosgroep Midden Nederland, Bosgroep Noord-Oost Nederland). Reacties kunt u mailen naar redactie@bosgroepen.nl. Het overnemen van tekstdelen mag, mits bronvermelding plaatsvindt. Gebruik van beeldmateriaal mag alleen met toestemming van de redactie.
footer nieuwsbrief bosgroepen