Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 18. oktober 2021

Travl miljø-uge i Strasbourg: Grønne fødevarer, metan og COP26

I aften diskuterer Parlamentet sin rapport om Kommissionens strategi for at sikre den grønne omstilling af EU’s fødevaresystem - den såkaldte ’Farm to Fork’-strategi. Strategien er meget omdiskuteret og har fået store industri- og landbrugslobbyer på barrikaderne (se fx her og her) for blandt andet at undgå langt mindre kemi i landbrug. 

En anden strategi der skal debatteres og stemmes om handler om reduktion af metanudledninger. Metan er den vigtigste drivhusgas efter CO2 når det angår klimakrisen, og den bidrager også til sundhedsskadelig luftforurening. Langt størstedelen af udledningerne kommer fra kvæg og gylle, men Kommissionens strategi undlader desværre at tage tyren ved hornene - noget som vi i De Grønne håber at få adresseret i Parlamentets rapport. 

Onsdag formiddag debatterer vi Parlamentets position til klimatopmødet COP26 i Glasgow. Miljøudvalget har udarbejdet et stærkt beslutningsforslag der blandt andet fokuserer på at konkretisere hvordan Parisaftalens målsætninger skal nås, at hæve nationale ambitioner og at få sat skub i realiseringen af den enorme klimafinansiering som parterne bag Parisaftalen har forpligtet sig til at levere. 

Desuden skal vi debattere klima-, energi- og miljørelaterede retningslinjer for statsstøtte i morgen aften. Du kan se den detaljerede dagsorden her og følge alle plenardebatter live her.

Den liberale gruppe holder hånden over deres tjekkiske skatteunddrager 

I skrivende stund er Europa-Parlamentets politiske grupper ved at færdiggøre forhandlingerne om Parlamentets holdning til det store skattelæk, Pandora Papers. Én af de grimme knaster i forhandlingerne er hvorvidt navnene på de europæiske politikere der er fedtet ind i skandalerne fra Pandora Papers, skal nævnes. 

Det mest prominente navn her er den afgående tjekkiske premierminister, Andrej Babis, der blandt andet har købt et slot i Sydfrankrig til mere end 100 millioner kroner ved hjælp af et selskab i skattely. Han har tidligere været finansminister i Tjekkiet og har altså siddet med i Rådet når der har været skattepolitik på dagsordenen mens han selv udnyttede skattely. 

Det skal vi som Parlament selvfølgelig tage afstand fra. Babis er medlem af Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe, hvor Venstre og Radikale sidder, og deres forhandler kæmper med næb og kløer for at Babis ikke skal nævnes ved navn. 

Men helt ærligt! Vi er nødt til at få ryddet op hos os selv, og når fingrene peger på en af vores egne, må vi gribe fat om nælden! Vi stemmer om sagen senere på ugen.

En skillevej i syne? Debat om retstilstand og EU-værdier med polsk premierminister og kommissionsforkvinden

Retsreformer, mediefrihed, LGBT+- og abortrettigheder. De politiske kampe har været jævnlige siden Polens højre-nationalistiske, PiS, overtog regeringsmagten i 2015, og i forrige uge fastslog Polens forfatningsdomstol at dele af EU-lovgivningen er uforenelig med den polske forfatning. Siden da har den polske regering afvist alt snak om et muligt #polexit, men både Polen og EU står ved en historisk skillevej. 

På den ene side hævder Polen at EU-Kommissionen er gået alt for langt i forsøget på at standse udviklingen i Polen. På den anden side henviser EU-Kommissionen til sine forpligtelse til at overholde EU's love og sikre at ikke kun Polens men samtlige EU-borgeres rettigheder værnes om. 

Presset på EU-Kommissionen steg desuden yderligere da Europa-Parlamentets juridiske udvalg i sidste uge stemte for at lægge sag an mod EU-Kommissionen for ikke at aktivere den såkaldte 'retsstatsmekanisme' der trådte i kraft i januar i år. Opmærksomheden er stor, og på højeste niveau diskuterer de to parter og medlemmer af Europa-Parlamentet sagen fra onsdag morgen sagen. Du kan følge med her.

Europa i Folketinget - tid til et eftersyn

Folketingets Europaudvalg bad i 2020 en særlig EU-reformgruppe om at give sit bud på hvordan Folketinget kan styrke den parlamentariske kontrol med EU-politikken og få større indflydelse på den. Fra SF deltog tidligere formand, udenrigsminister og mangeårig EU-ordfører Holger K. Nielsen i arbejdet med en række erfarne politikere, organisationsfolk og eksperter.
 
Reformgruppen har netop afsluttet sit arbejde og præsenterede i sidste uge en række anbefalinger. Blandt andet anbefales det at Folketingets fagudvalg kommer ind over sagerne tidligere og at processen frem til regeringen får mandat fra udvalget, bliver grundigere.
 
I Danmark har vi i mange år været stolte af vores Europaudvalg, men der er rum for forbedring, og her kan reformgruppens mange anbefalinger komme til at spille en vigtig rolle.

Her er vi med SF's EU-ordfører, Anne Valentina Berthelsen. 

Vigtig afstemning om støtte til FN-organisation i Palæstina

Efter mange og lange forhandlinger forventes Europa-Parlamentet onsdag at vedtage EU-budgettet for 2022. Forrige uge blev et 'Donald Trumpsk' ændringsforslag om at tilbageholde 20 millioner euro til FN's hjælpeorganisation i Palæstina, UNWRA, desværre vedtaget med én enkel stemme. Ændringsforslaget kommer efter måneders, ja års debat om de såkaldte 'palæstinensiske skolebøger' i kølvandet på en rapport betalt af EU-Kommissionen. 

Rapporten konkluderede at undervisningsmaterialet lever op til UNESCO-standarder og at tidligere eksempler på opfordring til vold eller antisemitisme er borte. Som en afledningsmanøvre fra besættelsesmagtens ulovligheder er den israelske lobby alligevel lykkes med at overtale en gruppe højreorienterede parlamentsmedlemmer til at stille ændringsforslaget, og nu er det altså om at få et flertal af os at stemme det ned. Skønt det er helt urimeligt, er Israel-lobbyen stærk og dens håndlangere i Parlamentet argumentresistente!

Ugens tweet

Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.