Copy
Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen uutiskirje
8.12.2021

Uteliaisuus muuttaa maailmaa - johtajan tervehdys

Kirpeä pakkanen ja tänne eteläänkin saatu lumikuorrutus tuo kaivattua vaihtelua pandemian jatkumisen sävyttämään arkeen. Meren rannalla kävellessä on mukavaa havainnoida pannukakkujään muodostumista sekä aallokon vaikutusta siihen, mihin jäätä on muodostunut ja missä taas on avovettä. Kyllä: pannukakkujäätä on olemassa!  

Jos et vielä ole tutustunut LUOMUS-museon Antarktika – tiedettä ääriolosuhteissa -näyttelyyn, niin joululomalla se varmasti tarjoaa innostavan kokemuksen kaikenikäisille. Alkuvuodesta näyttelyyn voisi tutustua oppilasryhmän kanssa. Tiedekasvatus järjesti Rohje-kelloja valmistavan yrityksen tuella arvonnan, jossa kahdeksan oppilasryhmää pääsee tutustumaan oppaan johdolla Antarktika-näyttelyyn. Näyttelyssä kerrotaan Etelämantereella tehtävästä monen tieteenalan tutkimuksesta ja tutustutaan Aboa-tutkimusaseman päivittäiseen elämään.   

Muutakin kiinnostavaa toimintaa on tiedekasvatuksessa tarjolla. Matematiikan tiedeluokka Summamutikka on laatinut laskemiseen innostavan joulukalenterin. Kemianluokka Gadolinin materiaaleista voi oppia, mitä tekemistä vesimeloneilla ja hopealla on keskenään. Pöllö-akatemian vuoden viimeinen tapahtuma, hauska tiedeseikkailu Katoavien esineiden mysteeri, on puolestaan tarkoitettu vähän pienemmille lapsille. Samoin Tekoäly ja lapset –hanke järjestää vierailevia työpajoja esiopetus- ja alakoululuokissa.  

Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa on keksitty käyttää droneja apuna tutkimuksessa, esimerkiksi metsätuhojen kartoituksessa. Siellä tutkimus lähtee kirjaimellisesti lentoon.  

Helsingin yliopiston kurkistuskursseja, siis yhden tai kahden opintopisteen kursseja, on koottu yhdelle sivulle. Ideana näillä kursseilla on kertoa eri tieteenaloista, jotta erityisesti toisen asteen opiskelijat saavat monipuolisen kuvan opiskelusta ja uramahdollisuuksista eri aloilla. Esimerkiksi Tähdet ja avaruus on tällainen uusi tutustumiskurssi.

Opettajien eri koulutusasteilla taas kannattaa hyödyntää LUMATIKKA-verkkokursseja täydennyskoulutuksena.

Uusien professorien tutkimusaiheista on tuotettu lyhyitä videoita, jotka tarjoavat mainion ikkunan ajankohtaiseen tutkimukseen eri aloilta. Esimerkiksi poliittisen historian professori Juhana Aunesluoman näkemykset Venäjä-suhteiden taustoista kiinnostavat minua kovasti samoin kuin kognitiotieteen professorille Riikka Möttöselle esitetty kysymys siitä, voisiko aikuinen oppia kieliä yhtä hyvin kuin lapsi. Muista uusien professorien aiheista puhumattakaan.

Toivotan teille kaikille hyvää joulunaikaa, iloa, virkistystä ja uusia voimia tarttua uuden oppimiseen ja elämyksiin ja jakaa niistä tietoa muille.

Maaria Linko
Tiedekasvatusverkoston johtaja

Laske kohti joulua Summamutikan joulukalenterin kanssa


Seuraa Summamutikan sivulla TET-harjoittelijoidemme rakentamaa matematiikka-aiheista joulukalenteria Osa luukuista on ongelmatehtäviä, osa peruslaskutoimitusten harjoittelua, osa matematiikan historiaa ja osa jotain muuta.
 

 Pöllö-akatemian tie­de­seik­kai­lu

Ka­toa­vien esi­nei­den mys­tee­ri 15.12. klo 10-11

Esterillä on kummallinen pulma: Esineet tuntuvat katoavan jäljettömiin. Pöydällä juuri ollutta kolikkoa ei näy enää missään. Myös lasillinen vettä katosi jäljettömiin. Esteri tarvitsee pienten tutkijoiden apua! Voisitko Sinä auttaa? Tule mukaan selvittämään Esterin kanssa katoavien esineiden mysteeriä. Tilaisuutta suositellaan ikäryhmälle 3 – 8 –vuotiaat.
 
Ilmoittaudu tällä lomakkeella.

 Esiopetus- ja alakoululuokat askartelemaan tekoälyn parissa


Helsingin yliopiston uusi tutkimushanke selvittää, miten tekoälystä kannattaa opettaa jo varhaisessa vaiheessa. Vuoden aikana tullaan järjestämään esimerkiksi vierailevia työpajoja esiopetus- ja alakouluryhmille.
 

Nuorten ilmasto- ja luontohuippukokous

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) ilmastokoulutusta tutkivan ryhmän ClimComp-hanke kartoitti nuorten mielipiteitä ilmastokompetensseista Nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksessa.
 

Pro­jek­ti­työs­tä val­miik­si oh­jel­mis­tok­si – opis­ke­li­joi­den koo­daa­ma ka­len­te­ri pää­si käyt­töön tie­de­kas­va­tuk­ses­sa

Opettajat ovat jo pitkään voineet varata tutustumisvierailuja Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkiin. Nyt varausprosessi on entistä sujuvampi, kun tietojenkäsittelytieteen opiskelijat koodasivat uuden kalenterin tiedeluokkien käyttöön.
Tiedotamme kevään opintokäyntien varauskalenterin avautumisesta myöhemmin.

Lentävää tutkimusta -Dronet tutkimuskäytössä

Tutkimus on kirjaimellisesti noussut lentoon, kun droneja on alettu käyttää apuna tutkimusaineiston keräämisessä. Droneilla voidaan esimerkiksi tunnistaa heikentyneitä puita, mitata metsän rakennetta ja kartoittaa viljapellolla olevan viljan määrää. Tällä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tiedevideolla tutustutaan droneen ja sen tutkimuskäyttöön: mitä kaikkea voimme saada selville yläilmoista käsin? Tiedevideo on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, yläkoulusta eteenpäin.

Ajankohtaisia kurkistuskursseja toisen asteen opiskelijoille

Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi on nyt avattu! Kurssiin voi tutustua, ja sen voi aloittaa osoitteessa tiedelukutaito.mooc.fi

Tiedelukutaidon perusteet on verkossa suoritettava MOOC-kurssi, joka antaa opiskelijoille eväitä jatko-opintoihin ja niiden suunnitteluun sekä tutustuttaa heidät tieteen tekemiseen. Etupäässä lukiolaisille suunnatulla kurssilla tutustutaan muun muassa siihen, miten tiedettä eri aloilla tehdään, millainen on tutkijan työpäivä ja millaista yliopisto-opiskelu on.

Kurssilla on myös vinkkejä opettajille sivu, jossa kerrotaan kurssin hyödyntämisestä muun opetuksen ohessa.

Tutustu tähtiin ja avaruuteen monialaisesti!

Tähdet ja avaruus -tutustumiskurssilla opitaan suomalaiseesta avaruuden tutkimuksesta sekä matematiikan ja luonnontieteiden tarjoamista  uramahdollisuuksista. Kurssille voivat osallistua kaikki aiheesta kiinnostuneet. Kurssi koostuu kahdesta kokonaisuudesta: Ensimmäisessä osassa käsitellään yleisesti avaruuden tutkimusta Suomessa ja toisessa osiossa syvennytään tarkemmin eri avaruuden kohteisiin, kuten planeettoihin ja tähtiin. Suomalaiset asiantuntijat eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista kertovat kurssilla omasta tutkimuksestaan ja myös tulevaisuuden tutkimuskohteista. Voit suorittaa kurssin itsenäisesti MOOC-ympäristössä ja saada opintopisteet Helsingin yliopiston rekisteriin.

Helsingin yliopiston kurkistuskursseja koottuna yhdelle sivulle 

Tutustumiskurssit ovat maksuttomia yhden tai kahden opintopisteen laajuisia kursseja, joiden avulla voit tutustua Helsingin yliopiston eri tieteenaloihin ja yliopisto-opiskeluun. Tutustumiskursseja on tarjolla useilta Helsingin yliopiston eri tieteenaloilta.

Tutustumiskurssit Avoimen yliopiston tarjonnassa.

Helsingin yliopiston uudet professorit esittelyssä!


Helsingin yliopiston uudet professorit esittelevät yleistajuisesti omaa tutkimustaan tervetuliaisluennoilla. Joulukuun juhlaluennot siirrettiin kevääseen vaikeutuneen koronaepidemiatilanteen vuoksi. 

Uusiin professoreihin voi tutustua kuitenkin henkilöjuttujen ja lyhyiden esittelyvideoiden kautta.

Vesimelonia ja nanohiukkasia Kemianluokka Gadolinissa

Kemianluokka Gadolinin uusimmassa, kouluikäisille tarkoitetussa oppilastyössä hyödynnetään vesimelonia hopean nanohiukkasten synteesissä. Samalla tulevat tutuiksi kestävän kemian menetelmät ja kiertotalous.

Opettaja, tule kuulemaan miten voit hyödyntää tähtitiedettä omassa opetuksessasi!


Tähtitieteen kansalliskomitea järjestää perjantaina 10.12.2021 klo 14.00 alkaen maksuttoman teemapäivän aiheesta. Mukaan voit yhä ilmoittautua etäosallistujana 9.12. saakka. Ohjelmasta saat virikkeitä ja vinkkejä opetukseen aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Monipuolisessa ohjelmassa pääset muun muassa kuulemaan tarkemmin tähtitieteen kansalliskomitean toiminnasta, kuulet muiden opettajien esimerkkejä tähtieteen opetuksesta sekä millaista toimintaa tähtitieteen opetuksen parissa järjestetään ympäri Suomen. Päivän kruunaavat tutkijoiden kiehtovat ja yleistajuiset luennot avaruuden ilmiöistä.  

Tähtitiede ja avaruus ovat yhä kiinteämmin yhteydessä moniin arkemme ilmiöihin esimerkiksi paikannusta hyödyntävien laitteiden kautta. Tähtitiede on luonteeltaan monitieteistä, se linkittyy paitsi fysiikkaan myös esimerkiksi maantieteeseen ja biologiaan.

Tervetuloa mukaan koko ajaksi tai seuraamaan sinua kiinnostavia osioita.

Ilmoittaudu kevään innostaville LUMATIKKA-kursseille! 

 
“Kiitos! Antoisa kokonaisuus, joka on töiden ohessa mielekästä suorittaa verkko- ja vertaisopiskeluna. Sain paljon ideoita ja inspiraatiota työhöni opettajana.”

Maksuton verkkokoulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Räätälöi itsellesi sopiva kurssikokonaisuus yhden ja 15 opintopisteen välillä. Koulutuksen keskeinen teema on innostava matikan opetus oppijalähtöisesti ja toiminnallisesti.

Kevään verkko-opinnot ovat käynnissä 31.1.-8.5.2022. Kursseilla on suositeltavaa edetä yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa, jolloin saat tukea kouluttajilta ja kollegoilta. Kurssialueeseen pääset tutustumaan viikkoa ennen kurssin alkua.

Lue lisää koulutuksesta LUMATIKAN verkkosivuilta ja ilmoittaudu 23.1. mennessä.
Seuraava uutiskirje ilmestyy helmikuussa, väliajalla seuraa ja ole yhteydessä sosiaalisen median kautta!
             
 
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
Helsingfors universitets vetenskapsfostran
University of Helsinki Academic Outreach

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

 
     
Copyright © 2021 Helsingin yliopisto, All rights reserved.