Copy
Ma.akbrief #22   november 2021
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Op 't Groene Veld in Noord kunnen bewoners, jongeren en initiatiefnemers van de Verademing nu echt aan de slag met Vrije ruimte.
Foto: Hay Schoolmeesters
MA.AKBRIEF #22

In editie #22 nieuws over de Ma.akbanken, stichting Ma.ak en de evaluatie en doorontwikkeling vanaf 2022. Bijdragen en reacties welkom via mail. Zie ook ons digitale platform Ma.ak020.
Gesticht!

Ma.ak020 is sinds kort onderdeel van de Stichting Ma.ak.
Het werk aan Ma.ak020 heeft een volgende praktische en zakelijk stap nodig. Het netwerk achter Ma.ak020 sprak begin 2020 de wens uit, hiervoor een Stichting op te richten. De Stichting Ma.ak geeft ons de kans om ook buiten Amsterdam maatschappelijke akkoorden op te zetten! We zijn heel trots en blij met onze voorzitter Elisabeth Werter. Verderop in deze Ma.akbrief stelt ze zich voor. NB: Stichting Ma.ak is nadrukkelijk bedoeld als formele rechtsvorm, het bestuur blijft op afstand. Het werk van Ma.ak020 blijft standvastig en ongewijzigd.
Ma.akbank Wind is gestart

Maandagavond 15 november jl. Gezonde spanning hangt in de lucht bij deze eerste -helaas online- sessie van de Ma.akbank Wind in Amsterdam Oost. De knersende kwestie is: hoe kan Oost een aandeel leveren in de opwek van duurzame energie met windturbines? De Amsterdamse gemeenteraad heeft eerder dit jaar ingestemd met het plaatsen van 17 windturbines in de stad – maar waar oh waar? Deze vraag heeft hevige emoties losgemaakt in de stad. Daarom is er nu door de gemeente een reflectiefase ingelast waarbij het gesprek wordt aangegaan met Amsterdammers in de vier zoekgebieden (in Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost). Tegelijkertijd waren bewoners van Oost en andere belanghebbenden bezig met het opzetten van een Ma.akbank op dit thema. In overleg met stadsdeelbestuurder Rick Vermin in Oost, het RES-team en wethouder Van Doorninck is gekozen voor een Ma.akbank in stadsdeel Oost. [RES staat voor regionale energiestrategie, daar is de gemeentelijke directie Ruimte en Duurzaamheid verantwoordelijk voor].

Waarin is de Ma.akbank anders dan een 'gewone' klanbordgroep? Naast bewoners die zich voor de klankbordgroep hebben opgegeven, zitten in deze Ma.akbank belanghebbenden en experts met een link met het gebied. De Ma.akbank verschilt van een klankbordgroep zowel in duur als in uitkomst. De centrale vraag is niet alleen: “wat willen de bewoners?” maar vooral ook: “hoe werken we beter samen en lossen we een knersende kwestie op?” Het doel is om over de gehele breedte van het onderwerp samen te werken, en zo een cultuurverandering in gang te zetten. Van daaruit komen gezamenlijke voorstellen om in de praktijk uit te werken.


De eerste sessie
De samenstelling van de groep roept in deze eerste sessie stevige discussie op. Terwijl de Ma.akbank streeft naar zo veel mogelijk belanghebbenden en experts rond de kwestie, wilden sommige deelnemers juist uitsluitend lokale bewoners aan tafel. Uiteindelijk geven alle aanwezigen te kennen dat ze - ondanks de soms felle momenten - commitment meebrengen voor deze Ma.akbank.


Duidelijkheid
Ondertussen heeft stadsdeelbestuurder Vermin de deelnemers toegelicht waarom stadsdeel Oost voor een Ma.akbank heeft gekozen. Vermin: "De aanpak aan een Ma.akbank biedt een bijzondere combinatie van inhoud en democratisering, en die vinden wij in Oost zeer belangrijk."

In de komende maanden gaat de Ma.akbank Wind de uitdaging aan in vier tot vijf sessies samen aan een productieve oplossing te werken. In de volgende bijeenkomst op maandag 29 november wordt de discussie verder gevoerd.


Tekst: Christine Erb
Ma.akbank Werk

Na drie inspirerende bijeenkomsten zijn de deelnemers momenteel de oogst aan het opschrijven. Met aandacht voor mogelijke acties op korte termijn rond de thema’s zzp’ers, jongeren en schuldhulp/nieuwe economie. En voor het proces van samenwerken en wat we daaruit leren. Daarna volgt een gesprek met WPI en team Democratisering over het vervolg. Je kunt de vorderingen van deze Ma.akbank volgen op het Ma.akplatform.
De Ma.akbanken gaan over de uitvoering
van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Lees en onderteken het akkoord hier
Elisabeth Werter
"Laat ik eerst vertellen dat ik sinds 2015 in de Bijlmer woon en actief ben, als bewoner en als professional, bij allerlei economische en sociale projecten. Er zijn in dit stadsdeel twee democratiseringsprojecten toegekend (in de G-Buurt en in de K-Buurt) waar ik zijdelings bij betrokken ben en die een sterke leercurve meemaken."

"Voor mij is Nederland de bakermat van innovatie en de transitie naar een duurzame participatie economie. De wereld bestaat sinds de Griekse oudheid uit drie organismen die elkaar in stand houden. De drie O’s. De Oikos (de sociale vraagstukken, jijzelf met je familie, vrienden en kennissen/People), de Overheid (voor beleid & regelgeving en de publieke sector/ Planet) en Ondernemingen (de markt van vraag & aanbod/ Profit). Ik ken deze drie sectoren van binnenuit. Traditioneel zijn het gescheiden werelden (werk & privé, profit & non profit), maar sinds de komst van Internet en technologie vervagen deze grenzen en ontstaat er een nieuw ecosysteem. Als smaakmaker voor Amsterdam breng ik deze theorie in praktijk door proeftuinen op te zetten vanuit de nieuwe definitie van “Werk” en hoe je via co-creatie processen, bottom-up, pilots kunt laten groeien naar volwaardige zelfstandigheid. Daarbij is Hybride werken mijn uitgangspunt, gebaseerd op inclusiviteit, gelijkwaardigheid en participatie."
Evaluatie en doorontwikkeling Ma.ak020

Ma.ak020 gaat haar werk van de afgelopen (bijna) vier jaar evalueren. Het Maatschappelijk akkoord is een puntkomma [ ; ] en loopt tot ten minste 2025. Dit is daarom een tussenevaluatie, gericht op de toekomst. "Met de lessen en inzichten, en met oog op de Amsterdamse actualiteit, maken we een stevig plan voor de doorontwikkeling van Ma.ak020 na de verkiezingen." De evaluatie wordt gedaan door het kernteam en adviseurs van Ma.ak020 in samenwerking met Hettie Politiek van team Democratisering. De komende maanden organiseren we werksessies. Eind februari ligt de evaluatie en het toekomstplan van Ma.ak020 er.
Wil je meedoen? Fijn! Kom erbij via de aanmeldknop hieronder, dan vertellen we je meer.
Ik doe mee aan de evaluatie!
Nieuws uit de stad
Mini-burgerberaad klimaat

Een mini-burgerberaad van gelote Amsterdammers heeft de gemeente geadviseerd welke extra maatregelen Amsterdam kan nemen om haar klimaatdoelen te halen. Ze kregen in enkele avonden informatie van experts en deden daarna zelf 26 voorstellen, zoals meer gebruik van aardwarmte en een isolatiefonds, een klimaatburgemeester en een bos. Die zijn overhandigd aan wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Marieke van Doorninck. De wethouder zegt dat het stadsbestuur de plannen wil overnemen, "want je kan natuurlijk niet aan mensen vragen om een aantal avonden bij elkaar te komen, tot goede plannen te komen en er dan niks mee doen." Meer lees je hier.
Reacties op het mini-burgerberaad

Wie mag er meedoen? Tip: werk met meerdere gelote groepen (kamers).
Wie kan er meedoen? Tip: regel kinderopvang e.d. zoals ze in Barcelona doen
Wie wil er meedoen? Tip: van voorzitter Brenninkmeijer: start met 110 mensen als je er 100 wil overhouden
Wie weet voldoende om mee te doen? Hoezo moet dat? Is niet juist een dwarsdoorsnee van Amsterdammers belangrijk?

Waar lees ik meer? De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt deze ervaring met het mini-burgerberaad, lees er meer over hier.

Met dank aan de stadmakers appgroep
Afgelopen week is de Initiatievenpers gelanceerd. De Initiatievenpers zoekt, produceert en verspreidt verhalen via kanalen van aangesloten initiatiefnemers om hun impact op de stad te laten zien. De Initiatievenpers is geen nieuw platform maar wil juist de bestaande initiatieven en hun verhalen verbinden. Het is een onafhankelijk samenwerkingsverband van Amsterdamse maatschappelijk initiatiefnemers en team Democratisering van de gemeente. Meer lees je op de landingspagina. In de Ma.akbrief gaan we ook verhalen van de Initiatievenpers delen.
Madhavi van het Initiatievenpersbureau: "Heb jij als maatschappelijk initiatief ook verhalen te vertellen of gepubliceerd in een eigen nieuwsbrief of andere media? En wil jij deze verhalen met anderen delen? Weet ons te bereiken! Op 7 december 15.00 - 16.30u kun je online langs komen om kennis te maken [mail ons voor de link]. We hopen jullie te ontmoeten en kijken uit naar een mooie samenwerking."

De Initiatievenpers heeft een raad en persbureau. In de Initiatievenraad zitten maatschappelijke initiatiefnemers uit de hele stad en enkele ambtenaren (van ruimte, sociaal en democratisering). De raad bewaakt de doelstellingen en onafhankelijkheid en is klankbord voor het uitvoerende Initiatievenpersbureau.
Kate Raworth's boom. Opbrengst van een Donutday dit najaar in De Zwijger
Foto: Nies Medema
En een Donutdeal in het echt: voedselkringloop in de Kaskantine in Nieuw-West, nu al drie keer verhuisd
Foto: Kaskantine

Copyright © 2021 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het team van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp