Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 29/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Lapsen oikeuksien päivän verkkotilaisuus

Aika ja paikka: 19.11., klo 9.45–12.00, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 15.11.

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt, Turun yliopisto, INVEST ja Sote-akatemia juhlistavat Lapsen oikeuksien päivää yhteisellä verkkotilaisuudella. Asiantuntijapuheenvuoroissa ja -paneelissa pohditaan tämän vuoden teemaa, miten turvataan jokaisen lapsen oikeus hyvään kohteluun, erityisesti aikuisten vastuun kautta.


Traumatietoinen kohtaaminen lasten ja nuorten palveluissa

Aika ja paikka: 30.11., klo 12–15, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan etukäteen

Peter Nymanin juontamassa webinaarissa kuullaan traumatietoisesta kohtaamisesta lasten ja nuorten palveluissa sekä uusimmista ajatuksista ja yhteistyön mahdollisuuksista opetuksen, lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Webinaarin järjestää Perhekuntoutuskeskus Lauste.


Koulun ja lastensuojelun rajapinnassa

Aika ja paikka: 1.2.2022., klo 9.00–15.45, Hotelli Lasaretti, Kasarmintie 13b, Oulu sekä verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen (paikkoja rajoitetusti)

Pohjois-Suomen AVIn valtakunnallisen tilaisuuden tavoitteena on parantaa oppilaitosten ja koulujen sekä lastensuojelun henkilöstön välistä yhteistyötä ja selventää teemaan liittyvää lainsäädäntöä. Tilaisuudessa annetaan käytännön esimerkkejä yhteistyön rakenteista, pureudutaan lainsäädännön kiemuroihin ja päästään kuulemaan mielenkiintoista keskustelua käytöksellä oireilevien lasten kohtaamisesta.

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Laittomasta uhkauksesta virallisen syytteen alainen rikos, jos henkilöä uhataan hänen työtehtäväänsä liittyen

Laiton uhkaus muuttui 1.10. virallisen syytteen alaiseksi, jos se kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi. Syyttäjä saa nostaa syytteen laittomasta uhkauksesta, jos teko on kohdistunut henkilöön esimerkiksi asiakaspalvelu- tai hallintotehtävissä, terveydenhuollon ja sosiaalialan työssä, kaupallisessa työssä, opetustehtävissä tai oikeus- ja poliisihallinnossa. Sillä ei ole merkitystä, onko laiton uhkaus tehty uhrin työpaikalla vai esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.

Talentia on puoltanut tätä lakimuutosta, sillä se parantaa sosiaalialan ammattihenkilöiden oikeusturvaa ja tätä kautta myös työturvallisuutta. Samalla se edesauttaa viranomaisten mahdollisuuksia puuttua laittomiin uhkauksiin.


Covid-19-epidemia on asettanut lapsen oikeudet koetukselle, josta Suomi on selviytynyt vaihtelevasti

Lapsiasiavaltuutettu on lähettänyt valtioneuvoston jäsenille ja THL:n johtoryhmälle avoimen kirjeen, jossa hän ilmaisee huolensa lasten ja nuorten huomioimisesta valtioneuvoston covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategiassa. Lapsiasiavaltuutettu muun muassa vaatii, että covid-19-epidemiaa koskevissa päätöksissä muistetaan huomioida lasten ja nuorten näkökulma. Lisäksi tarvitaan lapsille ja nuorille kohdennettua, selkeää viestintää toimenpiteistä.


Alueiden komitea kehottaa hyväksymään lasten oikeuksia koskevan EU:n strategian mahdollisimman nopeasti

Alueiden komitea (AK) on hyväksynyt lausunnon, jossa kehotetaan EU:n jäsenvaltioita kiirehtimään lasten oikeuksia koskevan EU:n strategian ja eurooppalaisen lapsitakuun täytäntöönpanoa. Lausunnossa korostetaan alueiden, kaupunkien ja kuntien roolia lasten köyhyyden ja hyväksikäytön torjumisessa sekä syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Lausunnon valmistellut Sastamalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Andersson pitää valitettavana, että lasten oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta ei päästy yhteisymmärrykseen jo aiemmin, sillä eräät jäsenvaltiot olisivat halunneet poistaa komission ehdotuksesta kaikki viittaukset LGBTIQ-lasten ja -nuorten oikeuksiin. EUobserver uutisoi aiheesta viime viikolla.


Lakihankkeen tavoitteena laatia ehdotus poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antaman virka-avun maksuttomuudesta

Sisäministeriö on käynnistänyt lakihankkeen, jonka tarkoituksena on tehdä poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antamasta virka-avusta maksutonta. Virka-avun maksuttomuus vaatii toteutuakseen lakimuutoksen. Poliisin antama maksuton virka-apu koskisi esimerkiksi luvatta lastensuojelulaitoksesta poistuneen lapsen etsintää ja palauttamista lastensuojelulaitokseen.


YK:n lapsen oikeuksien komitea: valtiot kantavat rajat ylittävän vastuun ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista

YK:n lapsen oikeuksien komitea on käsitellyt 16 lapsen vuonna 2019 tekemän valituksen Argentiinaa, Brasiliaa, Ranskaa, Saksaa ja Turkkia vastaan ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista lapsen oikeuksiin. Päätöksessään komitea linjaa, että valtioita voidaan tietyin edellytyksin pitää vastuussa hiilidioksidipäästöjen kielteisistä vaikutuksista lapsen oikeuksiin sekä valtion alueella että sen ulkopuolella. Valituksen tehneet lapset ovat 12 maasta. Komitea antoi myös avoimen kirjeen lapsille sekä yksinkertaistetun version päätöksestään.

JULKAISU

Millaiset taustatekijät vaikuttavat siihen, mihin kohtaan tulojakaumaa lapset ovat sijoittuneet?

Tulonjaon näkökulmasta suomalais­lapsia ei voi käsitellä yhtenä homogeenisena ryhmänä, sillä lapsia elää tasaisesti kaikissa tuloluokissa pienituloisimmista rikkaimpiin, kirjoittaa Tilastokeskuksen tulonjakotilastossa suunnittelijana työskentelevä Pekka Ruotsalainen. Suomessa elää reilut 100 000 lasta köyhyysriskissä, mutta valtaosa eli 900 000 lasta on sen ulkopuolella. Herkimmin pienituloisimpiin tuloluokkiin sijoittuvat pikkulapset sekä monilapsisten ja ulkomaalaistaustaisten perheiden lapset.


Lasten eriarvoisuutta tulee vähentää rajoittamalla epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia

Suomalaiset lapsiperheet eroavat toisistaan elintarvikkeiden ostokäyttäytymisessä. Lapsiperheiden ollessa ruokaostoksilla noin joka neljäs euro kulutetaan epäterveellisiin elintarvikkeisiin. Niiden osuus ostoskorista on suurempi maaseudulla sekä perheissä, joissa koulutus ja tulotaso ovat alhaisempia. Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia lapsille pitäisi rajoittaa erityisesti koulutuksen, tulojen, perhekoon ja asuinalueen mukaisten ruoankäytön erojen vähentämiseksi, todetaan Valtioneuvoston kanslian rahoittaman EPELI-hankkeen raportissa. Lue lisää STM:n tiedotteesta ja tutustu myös aiheesta julkaistuun politiikkasuositukseen.

Kysely järjestöjen ja yhdistysten tarjoamasta verkko- ja etätuesta
Lasten ja perheiden palveluja uudistetaan parhaillaan osana Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa, jossa eri toimijoiden palveluja, tukea ja toimintaa kootaan muun muassa perhekeskustoimintamallin alle. Tärkeä osa kokonaisuutta ovat toimivat sähköiset palvelut ja tuki, joita kootaan yhteen sähköiseen perhekeskukseen.

Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön! -hanke on mukana sähköisen perhekeskuksen kehittämistyössä ja haluaa osaltaan varmistaa, että myös järjestöjen ja yhdistysten tarjoama verkko- ja etätuki tunnistetaan, ja että ne ovat mahdollisimman laajasti osa kokonaisuutta. Hanke kartoittaa lasten ja perheiden kanssa toimivien järjestöjen ja yhdistysten tarjoamaa verkko- ja etätukea kyselyn avulla. Kyselyn tulokset kootaan yhteen sekä viedään kansallisen ja alueellisen sähköisen perhekeskuskehittämisen tueksi.

Välitäthän tietoa kyselystä myös eteenpäin alueesi muille järjestötoimijoille!
Vastaa kyselyyn
viimeistään 24.10.

AJANKOHTAISTA

Nuorisotyön viikon teemana hyvinvointi nuorisoalalla

Meneillään olevalla Nuorisotyön viikolla (11.–17.10.) nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Valtakunnallista viikkoa koordinoiva Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi haluaa kiinnittää päättäjien huomion myös nuorisoalan rahoitukseen, johon kohdistuvista leikkauksista OKM tiedotti tällä viikolla.


Pandemian tuoma taloudellinen epävarmuus näkyy perheiden tilanteissa – vuosi 2020 Hopen historian ruuhkaisin

Hope jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille lapsiperheille vaate- ja tavara-apua sekä tukee lasten harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa. Työtä tehdään valtakunnallisesti yhteensä 20 paikkakunnalla. Lapsiperheiden avuntarve jatkaa kasvuaan ja joillakin paikkakunnilla avustettuja perheitä oli jo syyskuun lopussa enemmän kuin koko edellisvuonna.


Kansainvälisenä tyttöjen päivää vietettiin maanantaina 11.10.

Tällä viikolla vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää, jolla halutaan muun muassa vahvistaa tyttöjen oikeuksia. Muun muassa tasa-arvovaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu nostivat esiin huolensa tyttöjen pahoinvoinnin lisääntymisestä Suomessa ja korostivat, että tytöille hyvä ja turvallinen ympäristö on hyvä ja turvallinen kaikille lapsille ja nuorille. UNICEF kiinnitti tyttöjen päivänä huomiota tyttöjen haasteisiin digitaalisessa maailmassa. Pelastakaa Lapset vaati maanantaina julkaisemassaan Global Girlhood Report 2021: Girls' rights in crisis -selonteossa eri maiden hallituksia toimiin muun muassa vuosittain yli 22 000 tytön kuoleman aiheuttavien lapsiavioliittojen estämiseksi.

Tyttöjen päivänä järjestettiin myös Planin #GirlsTakeover-tempaus, joka nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Tytöt ja nuoret naiset valtasivat johtajien paikkoja Suomessa viidettä kertaa, ja kohokohtia tämän vuoden valtauksista voit lukea Planin sivuilta.

Oletko sinä idearikas erityisasiantuntija, joka hakee monipuolisia työtehtäviä innostuneessa työyhteisössä? Hae meille töihin!
Lastensuojelun Keskusliitossa on auki erityisasiantuntijan määräaikainen työtehtävä. Erityisasiantuntija vastaa laaja-alaisesti keskusliiton strategiaan liittyvästä juridisesta osaamisesta ja lastensuojelun vaikuttamistyöstä.

Hakijalta edellytämme soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, vankkaa lastensuojelun asiantuntemusta, vahvaa kokemusta vaikuttamis- ja kehittämistyöstä sekä käytännön kielitaitoa. Eduksi katsotaan lainsäädännön tuntemus ja lapsen oikeuksien osaaminen.
Lue lisää ja
hae viimeistään 27.10.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Nuorisokodin ohjaajaksi Jyväskylään

SOS-Lapsikylä hakee Jyväskylässä sijaitsevaan uudistuneeseen nuorisokoti Kuuraan ohjaajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Hakijalta odotetaan muun muassa lastensuojelualan työkokemusta erityisesti sijaishuollosta, omaohjaajatyöstä sekä lasten ja perheiden kanssa tehtävästä työstä. Hae paikkaa 24.10. mennessä.


Koskeen haetaan johtajaa

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus (Koske) hakee johtajaa, jolla on vahva sosiaalialan työkokemus sekä näkemystä alan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Johtajalta odotetaan muun muassa kokemusta johtamistehtävistä, kehittämis- ja projektityöstä sekä rahoitusten hakemisesta. Hae paikkaa sähköpostitse 31.10. mennessä.