Copy
View this email in your browser
Medewerkersbrief Natuurpunt Oost-Brabant: 7/10/2021
Uitnodiging Verenigingsraad NPOB in Lubbeek, Vrijdag 15 oktober om 20u
Terugblik en fotoalbum NPOB Viert, Werchter 19 september 
Vooreerst een  woord van dank aan alle afdelingen die zich zo gegooid hebben om tot een mooie stand en een zeer interactieve verenigingsmarkt te komen. Bedankt aan al deze mensen! NPOB Viert maar ook NPOB Leeft. Jullie leven. 
Ook een zeer bijzondere dank aan de gastafdelingen Rotselaar, Haacht en Tremelo. Wat zij gepresteerd hebben is buitengewoon en laat ons daar dankbaar voor zijn! Hierbij expliciet vernoemd: Bernard en Catherine, Sigrid en Veerle en Kris.
Ook een bijzonder woord van dank aan Margriet en Luc N die voor de feesteditie van het tijdschrift en de coördinatie van de afdelingsbanners voor hun rekening namen
 
Klik hier voor de fotoreportage: https://photos.app.goo.gl/FxRVuTEkbGxvvv6JA

633 VRIJWILLIGERS VIEREN 50 JAAR NPOB EN KIJKEN 20 JAAR VERDER
NPOB VIERT van 19 september op de weide ROCK Werchter was een groot succes.
Er waren niet minder dan exact 633 geregistreerde bezoekers. We kunnen dus van een succes spreken qua opkomst.

Verwondering over verenigingsmarkt met stands Afdelingen Terugblik en 20 jaar verder
Bezoekers van buiten de vereniging en van buiten de regio keken met verwondering en bewondering naar de stands van exact 20 afdelingen - met een werking in 28 Oost-Brabantse gemeenten - , waarbij zo de lokale verenigingswerking met een terugblik van de voorbije 50 jaar en de vooruitblik komende 20 jaar in beeld werd gebracht. Elke afdeling op haar manier met steeds enthousiasme en vanuit een bedreven engagement waardoor de ziel van de werking van onderuit goed naar boven kwam.

Posters Campagne Robuuste Valleien, klimaatbuffers en hotspot voor biodiversiteit"
De posters van de campagne "Robuuste Valleien, klimaatbuffers en hotspot voor biodiversiteit" brachten de problematiek én onze pionierswerking rond integrale aanpak van waterbeheer, biodiversiteit , natuurontwikkeling en klimaat zeer goed in beeld. Dit gebeurde niet alleen met grote principes maar concreet uitgewerkt naar de verschillende valleien. Dit als een concrete opdracht elk stroombekken, elk waterlichaam, elke gemeente en elke afdeling.

50 jaar NPOB, Regionale Vereniging Natuur en Landschap zie je in het landschap en aan de natuurgebieden: NPOB maakt het verschil
De verenigingswerking, natuurbeheer- en reservatenwerking en de werking rond beleid werd duidelijk geïllustreerd bij de rondleiding van de personaliteiten langs de stands. Hier werd aangetoond en visueel geïllustreerd hoe 50 jaar " natuur-en landschapswerking" het verschil gemaakt heeft en nog maakt voor het dagelijks landschapsbeeld in Oost Brabant en voor het voorkomen van natuurreservaten en biodiversiteit. Hier werd ook geïllustreerd hoe in het verleden dikwijls bedreigingen omgezet werden in kansen en actieve natuurprojecten( vb Demer of reeks Hagelandse Heuvels).

Ambitieus Vooruitkijken: uitbouw 30% natuurgebied in samenhangende complexen en groen blauwe dooradering landschap
Tekenend is ook hoe elke afdeling ambitieus vooruit kijkt. Het is duidelijk dat we in Oost-Brabant een breed en gedragen verhaal hebben dat voortbouwt op een lange werking maar vooral ambitieus is naar de toekomst met grote samenhangende natuurcomplexen op ecosysteemniveau met een rijke biodiversiteit die tevens dienst doen als klimaatbuffer en spons voor de waterhuishouding. Dit is onlosmakelijk verbonden met een kwaliteitsvol landschap met landbouw die oog heeft voor milieu- en natuurkwaliteit en ook landschappelijk aantrekkelijk is en met leefbaarheid in de bebouwde omgeving.

NPOB sterke beleidwerking
NPOB, regionale vereniging Natuur en Landschap positioneerde zich op haar feest ook zeer expliciet en bewust met haar beleidswerking en als waakhond vanuit het milieu- en natuurbelang bij het vergunningenbeleid. Benadrukt werd dat we deze rol ook in de toekomst nog versterkt willen vervullen.
Onze werking en de nadruk op onze specifieke rol en opdracht kwam alleszins bij aanwezige personaliteiten en genodigden goed over. Hierdoor zal ongetwijfeld een boost gegeven worden aan onze beleidswerking en de versterking van de dialoog met de verschillende beleidsinstanties. De pers nam ook de toekomstvisie op. ( zie aparte bijdrage)

Vrijwilligers op alle niveaus maken de vereniging
De organisatie en het verloop van de dag weerspiegelde de vrijwilligerswerking - het dna van onze vereniging- over heel de lijn: bij de opbouw van de stands, de organisatie van onthaal, catering en organisatie op terrein en het in de kijker stellen van historische realisatie door NP Haacht nl de Anti-tankgracht. Deze is verworven door NP Haacht als een symbiose tussen natuurbeheer en erfgoed.
Een dankzegging past aan alle afdelingen en JNM voor hun participatie aan de verenigingsmarkt met hun stand en enthousiaste permanentie. Meer in het bijzonder gaat er een woord van dank en veel waardering voor de inzet van de gastafdelingen Rotselaar, Haacht en Tremelo voor de inzet van zovele vrijwilligers. Dank ook aan het team dat de campagne en de afdelingsposters coördineerde. ( zie foto-rapportage)
NPOB VIERT was vooral een ontmoetingsdag voor veel vrijwilligers, medewerkers van vroeger en nu, van gewone gezinnen met hart voor natuur en met de vele genodigden. Vele contacten werden gelegd of hernieuwd. De uitwisseling op de verenigingsmarkt was inspirerend. De interventies tijdens het praatcafé uitdagend. ( zie verdere aparte bijdragen)
NPOB, Regionale vereniging Natuur en Landschap manifesteerde zich als een vereniging met een eigen verhalen en doorleefde samenwerking, een doorleefd toekomstproject en als grote vrijwilligersfamilie van mensen met hart voor natuur gedreven vanuit engagement voor natuur en milieu voor de huidige en toekomstige generatie.

Oorkonden voor verdienstelijke leden en dank aan alle vrijwilligers
Bij terugblik 50 jaar was ook de uitreiking van een 60 tal oorkonden
als dankzegging aan en waardering voor de aanwezige stichters en vrijwilligers met lange staat van dienst een zeer bijzonder moment. ( zie foto-rapportage).
Kortom NPOB VIERT was een succes en slaagde in zijn opzet: Afdelingen werden gemobiliseerd om vooruit te denken en deden hun verhaal, we keken met waardering naar de inzet van de medewerkers uit deze periode, we keken vooruit met veel ambitie zowel in de afdelingen die samen een hechte regionale vereniging met vele eigen verhalen, een gezamenlijke geschiedenis en gedragen project in steeds voortschrijdende ontwikkeling uitdragen. En we brachten die open naar buiten zowel naar het brede publiek als naar de beleidsvoerders.

Conclusie: NPOB VIERT en de verenigingsmarkt is geslaagd als uitwisseling en uitstralingsmoment, nu werken we met volle energie aan de campagne 20 jaar verder met ambitieuze natuurbeelden voor het Oost Brabant en het Hageland. NPOB Viert bewijst dat NPOB Leeft.
Uitnodiging
Verenigingsraad NPOB: 15 oktober, 20u zaal Libbeke, Lubbeek
UITNODIGING 
VERENIGINGSRAAD NPOB 15 OKTOBER 20u: zaal Libbeke, Lubbeek

Vorig jaar kon de verenigingsraad niet doorgaan. 2021 hernemen we met deze traditie.
Op vrijdag 15 oktober vanaf 20u zijn we te gast bij NP Lubbeek voor de jaarlijkse verenigingsraad van Natuurpunt Oost-Brabant, in zaal Libbeke, Gellenberg 16 in Lubbeek.
We zullen het laten doorgaan in een ruime en goed verluchte zaal.

Alle afdelingsbesturen, beheerteams en werkgroepen van de afdelingen binnen Natuurpunt Oost-Brabant worden er verwacht om samen naar het volgend werkjaar te kijken en te zien hoe we synergieën kunnen realiseren door samen te werken.

Programma
20u00:
    - Hoe kan de campagne "NPOB 50 jaar terug, 20 jaar verder" ingevuld worden regionaal en binnen de afdelingen de volgende jaren
    - Werkingsprogramma 2022
    - Kansen voor intensere samenwerking over de afdelingsgrenzen heen
21u15:
De medewerkers en afdelingen aan het woord in verschillende parallelle sessies:
    - Beleid en de beleidswerking binnen NPOB (Trekker Ronald)
    - Reservatenwerking, Fondsenwerving en Aankoopbeleid binnen de Regio en de Academie Natuur en Landschap
    - Campagne 50 jaar later en 20 jaar verder en ledenwerfcampagne (zie verder in deze nieuwsbrief, doorscrollen)
    - Brainstormen rond en opzetten van extra afdelingsoverstijgende werkgroepen.

Deel deze oproep voor deelname gerust verder bij de actieve medewerkers binnen de afdelingen, de reservatenteams en de werkgroepen.

Om een idee te hebben van hoeveel mensen er zullen aanwezig zijn kan je je hier inschrijven, maar je mag ook zonder inschrijving aanwezig zijn: klik hier

Een uur voor de vergadering zal de beleidswerkgroep o.l.v. Ronald Jacobs een korte vergadering houden. Dus 19u beleidswerking tot 20u.

Afspraak: Zaal Libbeke, Gellenberg 16A, Lubbeek (site gemeentehuis en politiezone)
Geef jarige NPOB een cadeau: Werf daarom een nieuw lid voor NP in je omgeving en steun de aankoop van natuurgebieden in je omgeving. Dit kan door een klik op de onderstaande link :
http://www.natuurpunt.be/steunen/lidmaatschap/inschrijven...

Vorig jaar bereikten we een recordhoogte van nieuwe leden. Een spectaculaire ledengroei was er in gans Vlaanderen maar de ledengroei in Oost Brabant overtrof deze nog en niet zomaar een beetje. Op 31 december 2020 waren er voor gans Vlaanderen 123.333 gezinnen lid van Natuurpunt. Voor 2020 was dit een stijging tav 2019 met 8 procent of 15.109 nieuwe leden: een absoluut record

De groei binnen NPOB daarentegen bedroeg 1365 extra leden waardoor het totaal ledental binnen NPOB opliep tot 12378 leden. Dit is een groei op jaarbasis van 12,4 % en dus nog 4,4% hoger dan de recordgroei in Vlaanderen van 8%. De 2° sterkste groeier was de Provincie Antwerpen met 9,20%. Dus de groei in Oost-Brabant was niet minder dan 3,2% hoger dan de 2° groeier.

Ook qua ledendichtheid bereikt NPOB een recordhoogte. De ledendichtheid in het werkgebied van NPOB bedraagt niet minder dan 24,45, afgerond 24, 5, per duizend inwoners terwijl dit voor de provincie Antwerpen, die daarop volgt, 21,44 /1000 inw bedraagt en voor Vlaanderen 18,72/1000 inw bedraagt.

Dat betekent als we in NPOB dezelfde groei als die in Vlaanderen zouden gerealiseerd hebben, we 880 nieuwe leden hadden mogen verwelkomen terwijl het er nu 1365 waren. We overtroffen het Vlaams record zelfs berekend naar het werkingsgebied met 485 leden.
Het arro Leuven telt 506 355 inwoners (Vlaanderen 6 589069) (dus bevolking Arr Leuven is 7,68 % van Vlaamse Bevolking of 13 keer minder dan Vl). Als de ledendichtheid in Vlaanderen even hoog zou zijn als binnen werkgebied NPOB zou NP 161 071 leden tellen ipv de 123.333 nu. Als de index voor Vlaanderen 100 is dan is NPOB 130,6

Dit hangt zeker samen met de goede werking die NPOB traditioneel ontplooit.
Wij willen dit elan van ledengroei behouden en daar ook bewust rond werken. Immers, als er iets duidelijk is geworden in coronatijd dan is het dat we gelukkig zijn dat we nog natuur hebben. Nooit werd zoveel gewandeld. Alle paadjes en overharde wegen werden massaal gebruikt. Soms was het zelfs een overrompeling. Duidelijk: natuur op wandelafstand is nodig. Genieten zonder grote ecologische voetafdruk, zonder honderden km verplaatsing, gewoon ook als tussendoortje na een dag computervergaderen, dank zij natuur en landschap in de omgeving. In deze tijd is het duidelijk dat we nood hebben aan MEER natuur, nood hebben aan een kwaliteitsvol landschap, nood hebben aan onverharde wegen en paden. Ook in onze eigen omgeving. Daar staat NPOB voor. Logisch dat mensen dan ook nu graag lid willen worden van NP/NPOB. Daarom doen bij de aanvang van dit jubileumjaar een bijzondere oproep om nieuwe leden te werven.

Werf een nieuw lid voor NP in je omgeving. Dit kan door een klik op de onderstaande link :
http://www.natuurpunt.be/steunen/lidmaatschap/inschrijven...
waarbij je je inschrijft als nieuw lid en de bijhorende betaling van 30 € doet. Voor elk bijkomend lid voor eind oktober 2021 in de afdelingen zullen we vanuit het Regionaal Natuurfonds Oost Brabant €30 extra ter beschikking stellen voor het afdelingsproject aankopen natuurgebieden bij Natuurpunt Beheer van de betrokken afdeling.
Campagne NPOB 50 jaar later - 20 jaar verder: ook in je afdeling
Een overzichtsartikel over de campagne 2021-2023 vind je onder de link: http://www.natuurpuntoostbrabant.be/docs/PDF/N&L2020-4-50Jaar.pdf
Ook Vlaanderen moet grote stappen zetten om de biodiversiteit te beschermen. Volgens het UN rapport moet in het lopend decennium minstens 30% van de land- en zee-oppervlakte de status beschermd natuurgebied krijgen.
Dit werd ook vertaald in de EU Biodiversiteitsstrategie dat eveneens 30% beschermd natuurgebied vooropstelt. Elk van de lidstaten zal in dit kader een taakstellende opdracht krijgen.
Daarnaast is er ook in de EU Biodiversiteitsstrategie en de Strategie van " Farm to Fork" ( FtoF) de taakstelling opgenomen om binnen het agrarisch areaal 10% ruimte voor natuur (niet-productief areaal/NPA - Space for Nature/S4N) te voorzien. En dit door een groen-blauwe dooradering van het landbouwgebied met struwelen, houtwallen, ruigere bermen en stroken met ruigtekruiden enz. Zodat op deze manier de open ruimte en het platteland van een groene woestijn terug een levend platteland kan worden.

Vele lijnen komen hier samen om actuele problemen en uitdagingen op te lossen: biodiversiteit en klimaat, waterbeheer en ruimte voor beleving.
De laatste 3 jaar hadden we binnen NPOB de campagne ' Robuuste valleien als klimaatbuffer en hefboom voor biodiversiteit' waarbij we voor elke vallei in Oost-Brabant een visie ontwikkelden. Ons pleidooi is om te komen tot robuuste valleisystemen met ruimte voor natuur en ruimte water, voor gedurfde beslissingen om de verdere aantasting, versnippering en verstening van de valleien tegen te gaan en ruimte te geven aan water en voor natuurontwikkeling. Zie synthese document onder link: http://www.natuurpuntoostbrabant.be/node/374
Een integrale benadering betekent dat ook de sprong moet gemaakt worden van een perceelsgerichte benadering naar een valleisysteemgerichte benadering.

Met de viering van 50 jaar NPOB is voor de komende 3 jaar een campagne gestart onder het thema: '50 jaar later en 20 jaar  verder'. Onze afdelingen en teams kijken terug hoe we de laatste 50 jaar perceel per perceel, stap voor stap op zovele plaatsen in Oost-Brabant natuurgebieden van een lappendeken konden uitbouwen tot grotere eenheden. Hierdoor kon de sterke achteruitgang van de biodiversiteit nog enigszins gemilderd worden. Maar we willen vanuit deze reflectie vooral ook meedenken aan natuur 20 jaar verder met samenhangende grote natuurgebieden (30% van de dtreek), vergroening in dtad en dorp en rrn levend platteland met een groenblauwe dooradering.

De realisatie van 30% van de oppervlakte beheerde natuur moet zoveel mogelijk in samenhangende complexen gebeuren die ook een bijdrage leveren als klimaatbuffer. Door vernatting in de valleien en veenvorming wordt ook aan koolstofopslag gedaan. Terzelfdertijd vormen deze gebieden een leefgebied voor onze wilde planten en dieren in hun levensgemeenschappen en een belevingsgebied voor de mensen. Hier kunnen instrumenten zoals de Blue deal met versterking en ontwikkelen van natte natuur ten volle spelen. Dat vraagt wel dikwijls een ommekeer in denken vb rond waterbeheer. Nu wordt nog elke waterloop jaarlijks geruimd en dikwijls verdiept. Nog steeds geldt het adagium dat water zo snel mogelijk moet afgevoerd worden. Resultaat: de voorraad winterwater is  totaal verdwenen voor het groeiseizoen en kan geen rol meer kan spelen om de droogtecrisis die we nu jaar na jaar hebben in de zomer te helpen oplossen.

Parallel hiermee moeten in deze strategie een vergroening van stad en dorp plaatsvinden en een radicale keuze om de 50% overige open ruimte die ons rest om te buigen van een voor biodiversiteit en beleving 'groene woestijn' naar een levend platteland. Waar de 'stille lente' (Silent Spring) terug plaatsmaakt voor een levend festijn van zingende leeuweriken, piepers, gorzen, kneus, kieviten, patrijzen. De 'groene woestijn' die omgebouwd wordt tot een duurzaam landbouwproductie-areaal dat tevens een belevingsruimte is.

De vergroening binnen stad en dorp moet ruimte bieden voor infiltratie en opvang van water, gekoppeld aan functioneel stads- en dorpsgroen. Dat alles moet ook dienen als verkoelingsmotor om het 'hitte-eiland' effect in de stedelijke omgeving te verminderen. Ook hier gaan verschillende doelen samen: waterbeleid, klimaatregulering en -buffering, leefbaarheid, beleving en biodiversiteit.

Voor de overige 50%, nl. het landbouwgebied is de opdracht en de uitdaging even acuut en actueel. Als de principes van de recent uitgebrachte EU Biodiversiteitsstrategie en de 'Fto' strategie van papieren intenties omgezet worden tot realisaties op het terrein, samen met de 10% Space for Nature (S4N) binnen het agrarisch areaal houdt dit een drastische vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een bescherming en buffering van onze waterlichamen in, zeker wanneer dit gekoppeld wordt aan de toekenning van de inkomenssteun die in het kader van het Europees Landbouwbeleid voorzien is. Concreet zou dit kunnen neerkomen op een strikte bescherming en behoud van wat nog aanwezig is als natuurlijke en landschappelijke structuur in het landbouwgebied zoals permanente graslanden, kleine landschapselementen, holle wegen en taluds met hun schouders, de houtwallen en bosjes, stroken met ruigte en de verplichte bufferzones aan weerszijden van alle waterlichamen, al of niet permanent watervoerend. Daarnaast moet met de 10% Space for Nature een groenblauwe dooradering van het agrarisch landschap tot stand komen met ruigte- en struweelstroken, hagen, heggen en houtwallen. Ook hier gaan biodiversiteit, klimaatbuffering, vermindering van erosie en integraal waterbeheer en het scheppen een 'belevenislandschap' hand in hand. Hierdoor wordt het beleid rond de open ruimte een breed maatschappelijk gebeuren en niet langer de uitsluitende bevoegdheid van een schare experten en belangengroepen die direct aan het bestaande landbouwsysteem verbonden zijn.

Daarom moeten we nu actie voeren zodat de principes van de Biodiversiteitsstrategie en de 'FtoF' strategie niet langer loze kreten zijn maar opgenomen worden in de uitrol van het Europees Landbouwbeleid en voor Vlaanderen in het 'Vlaams Strategisch Plan Implementatie Europees Landbouwbeleid'. De Vlaamse Regering moet dit strategisch plan voor eind 2021 indienen bij de Europese Commissie. Enkel door hier een brede discussie rond te voeren zullen we erin slagen dit beleid te onttrekken aan de besloten experten- en belangengroepen uit de bestaande landbouwstructuren die als enige doelstelling hebben het toekomstig beleid zo kort mogelijk te laten aansluiten bij het huidige landbouwbeleid en de vergroening te herleiden tot enkele p.r.- en greenwashingsmaatregelen die noch effectief noch efficiënt zijn.

Het is duidelijk: in de coronatijd is bewezen dat we meer ruime voor natuur, beleefbare steden en dorpen en ook een kwalitatieve open plattelandsruimte nodig hebben waar de groene woestijnen omgevormd worden tot een levend land vol van biodiversiteit en belevingskansen. Het is duidelijk dat we hier voor een trendbreuk staan en dat ook in de post-coronatijd er een omslag zal komen waarbij we onze quality time anders zullen invullen: minder weekendtrips heen en terug per vliegtuig naar verre oorden
met een hoge ecologische voetafdruk en aan een scheefgetrokken prijs, meer al wandelend, joggend, fietsend, mountainbikend, paardrijdend in een kwaliteitsvol landschap dichter bij onze woonplaatsen. Natuur en Landschap worden dan een kans voor de streek en elke lokale gemeenschap.

Onze campagne '50 jaar later en 20 jaar verder' wil hier een hefboom voor zijn.
 
Een overzicht van de folders in kader robuuste valleien: http://www.natuurpuntoostbrabant.be/node/338
De synthesepublicatie Robuuste valleien: Publicatie Robuuste valleien voor Klimaat en biodiversiteit | Natuurpunt Oost-Brabant
Twitter
Facebook
Website
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB.

Copyright © *|2019|* *|Natuurpunt Oost-Brabant|*, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp