Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief 17 - oktober 2021

Een ♥ voor leerkrachten 


 
Leerkrachten die het verschil maken zetten we graag in de kijker. 

Jan Lootens, een leraar die Nederlands geeft aan mensen zonder papieren, vluchtelingen en daklozen, geeft de aftrap. Hij trekt in een vuilniszak gehuld als wandelend reclamebord door de straten van Gent om anderstaligen te vinden die gratis lessen Nederlands kunnen volgen bij een vzw. Zijn verhaal lees je hier.  

Dat het niet goed gaat met het busvervoer in het buitengewoon onderwijs kwam de laatste tijd meermaals in de media. Maar leerkrachten van De Leerexpert in Antwerpen namen het heft in eigen hand en pikten hun leerlingen zelf thuis op. Een hartverwarmend initiatief.

Topics

 


Diversiteit in de leraarskamer

Onze schoolpopulatie is al geruime tijd heel divers. Jammer genoeg zien we niet hetzelfde bij het leerkrachtenteam. Hoe het eraan toegaat in een school waar 12% van de leraars een migratieachtergrond heeft, lees je hier. Orbit vzw en stad Antwerpen lanceren samen een tweejarig project onder de titel 'de inclusieve leraarskamer'. Het doel is jongeren van alle afkomst aan te zetten om te kiezen voor de lerarenopleiding en hen daar goed op voor te bereiden. Tenslotte geven we je nog de volgende Instagrampagina mee: een inspirerende pagina vanuit verschillende invalshoeken om een etnisch divers lerarenteam als een mooie meerwaarde te zien.    

Schoolkosten

De start van een nieuw schooljaar brengt altijd veel kosten met zich mee. Daar komt de kost van de digisprong bovenop nu blijkt dat de gratis Vlaamse laptops dan toch niet zo gratis zijn. Daarbovenop zaten 400 Vlaamse scholen bij de start van het schooljaar zonder handboeken. Zelfs eind september kopieerden de leerkrachten nog veelvuldig wat erg tijdrovend en omslachtig is.  


Meertaligheid

PEaCH is een Europees project dat ouders en leerkrachten wil helpen bij het opvoeden en ondersteunen van meertalige kinderen. Op de website vind je o.a. een gids voor meertalig opvoeden, veel tips en materiaal om thuis en in de klas te gebruiken,  Je kan zelf materiaal toevoegen of grasduinen in de online collectie in alle 24 officiële talen van de EU.
Bij meertaligheid denken we aan onze hoofdstad. In Brussel spreekt men meer dan 100 verschillende talen. Je vindt heel veel informatie over en ondersteuning bij meertaligheid op de website Brussel vol taal. 
 

Boekenhoekje

 


Inclusieve kinderboekenclub op Instagram

Voor wie op Instagram zit en interesse heeft in inclusieve boeken voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar is de inclusieve kinderboekenclub een aanrader. 

Podcast

 


Ahmad, voor wie the sky niet eens de limit is
Ahmadullah Zalal, Ahmad voor de vrienden, is een Afghaanse jongeman die op 12-jarige leeftijd samen met zijn familie naar België vluchtte.Vastbesloten om zich zo goed mogelijk te integreren, leerde hij de taal en deed hij zijn best op school. Makkelijk was het allerminst maar koppig zijn loont, zo leerde Ahmad. Soms heb je je lot zélf in handen. Vandaag staat hij op een zucht van de toch wel belangrijkste mijlpaal in zijn nog jonge leven. Te beluisteren via De Standaard podcast.


Inclusief onderwijs 
Marije Willssens, docent aan de Arteveldehogeschool werkt al vele jaren rond inclusie en diversiteit. In deze podcast gaat ze in op een aantal vragen die in Teacher Tapp werden gesteld zoals: Is inclusie iets om na te streven of juist helemaal niet? Wat doe je nu al rond inclusie in je klas?

Save the date


 

16-11-2021: Lokaal aan de slag met diversiteit en discriminatie in het onderwijs
Hoe kun je als school discriminatie en racisme tegengaan, en lokaal werk maken van een krachtig en positief diversiteitsbeleid op school? Voor lokale beleidsmedewerkers, mandatarissen, leraren en schoolteams. Info en inschrijven. 
20-11-2021: Zes uren voor een democratische school
Na een jaar van webinars kan Ovds (Oproep voor een democratische School) je nu uitnodigen voor een “levensechte” activiteit: de “6 uren voor de democratische School”. Op zaterdag 20 november in Brussel. Met 23 workshops (9 in het Nederlands, 12 in het Frans, 2 tweetalig) wordt de tiende editie van deze tweejaarlijkse “zes uren” een schot in de roos. Info en inschrijven.
3-12-2021: Hoe inclusief onderwijs realiseren
Professor Elisabeth De Schauwer, werkzaam aan de vakgroep orthopedagogiek van de Universiteit Gent, is gespecialiseerd in ‘disability studies’. Ze is bezig met onderzoek en onderwijs rond diversiteit en inclusie. Op de internationale dag van de beperking die jaarlijks op 3 december plaats vindt, geeft ze een middaglezing (online) gevolgd door een Q&A. Info en inschrijven.
 



Praktijkvoorbeelden

Alle Leuvense onderwijspartners ondertekenen het nieuwe charter van onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM). Daarmee onderschrijven ze de ambitie om ook de volgende vijf jaar samen onderwijsuitdagingen aan te pakken.                                


Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COC, COV, GO! ouders, KOOGO, VCOV, VSK, en VSOA onderwijs 
Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                             

                                
         
                          






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp