Copy
11 Ekim 2021

Günaydın, bugün 11 Ekim Pazartesi. 99 yıl önce bugün, 11 Ekim 1922'de Mudanya’da 3 Ekim’de başlayan görüşmeler sona erdi; TBMM ve İtilaf güçleri arasında Kurtuluş Savaşı'nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi imzalandı. İsmet Paşa'nın başkanlığında toplanan konferansta, Türkiye'nin haricinde İngiltere, Fransa ve İtalya da yerini almış; ancak asıl taraf Yunanistan katılmamıştı. 5 Ekim'de Fransızlar Trakya'nın Türkiye'ye teslim edilmesini kabul etmişlerdi. Ancak İngilizler ve İtalyan temsilcilerin hükümetlerine sormadan bu kararı almaya yetkili olmadıklarını söylemelerinin ardından toplantı bir gün ertelendi. Buna çok sinirlenen Mustafa Kemal, neredeyse bir gün içinde Trakya'nın TBMM hükümetine teslim edilmemesi hâlinde 6/7 Ekim'de Türk kuvvetlerine İstanbul'a yürüme emri veriyordu, ancak son anda General Pelle ve Franklin Bouillon'un çabaları sonunda emri bir süre ertelemeye ikna oldu. İngiltere de 5 gün ayak diremesinin ardından Türkiye'nin talebini kabul etmek zorunda kaldı.

Mudanya Mütarekesi ile Türk-Yunan Savaşı sona ermiş; Trakya boşaltılıp Türkiye'ye teslim edilmişti. Ancak Mudanya'da Kurtuluş Savaşı bitse de, Millî Mücadele'nin finaline kadar çözülmesi gereken sorunlar bitmemişti. İstanbul hâlâ işgal altındaydı ve bu durum barış antlaşması onaylanana kadar sürecekti. Acaba egemenlik haklarımızı eksiksiz elde edebilecek miydik? İttihat ve Terakki Hükümeti’nin Eylül 1914’te kaldırdığı, ama Mondros Bırakışması sonrasında tekrar devreye girmiş olan kapitülasyonlardan kurtulabilecek miydik? Bunlara ilişkin kesin karar, Lausanne’da, 24 Temmuz 1923’te verilecek ve Millî Mücadele o zaman bitmiş olacaktı. Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç ve bitiş tarihlerini Ahmet Kuyaş yazmıştı.

Haftaya başlangıç şarkısı, tam 50 yıl önce bugün, The Beatles'tan ayrılan John Lennon’ın piyasaya çıkardığı ilk 45'lik olan “Imagine”...

#tarih'in Ekim sayısı tüm Türkiye'de bayide! Son sayıda neler var?

🔥Yine, Yeni, Yeniden: Küllerinden doğan Türkler (Tanju Akad, Necdet Sakaoğlu)
💄98. yılında cumhuriyetin öncü kadın dergisi: Süs (Özgün Uçar)
🖋️100 yılın ardından Ankara ve Kars Antlaşmaları (Ahmet Kuyaş, Uğur Kayrak)
🔬2. Dünya Savaşı'nın ardından sosyal psikoloji (Fatma Özlen)
⚔️200 yıldır tarihe gömülen Türk-Müslüman katliamı: Mora-Tripoliçe'de vahşet (Muzaffer Albayrak)
⚽Bundesliga'da ilk Türk: Aykut Ünyazıcı (Ali Murat Hamarat) 

Ayrıca: Osmanî Nişanı'nın izinde (Sinan Çuluk), Tesla-Edison rekabeti (Cem Akoğul), Onbinlerin Dönüşü (Şevket Dönmez), Osmanlı ülkesinde mahpusluk halleri (Emre Taş), Stavisky’den Troçki’ye cinayetler sahnesinde (Enis Batur), Tarihten geleceğe komplocular (Barış Uygur), Güler Sabancı ile röportaj (Nesrin İşli), Hz. Ali ve Cenknameler (Nedret İşli), Dünden bugüne sakatat (Petek Çırpılı), 57. Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey (Mustafa Onur Yurdal), Beşikten mezara 'yandaşlık' (İsenbike Togan)...
Facebook'ta paylaş Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş Twitter'da paylaş
E-postayla paylaş E-postayla paylaş
  • Türkiye tarihinin en kanlı intihar saldırısı olan 10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı katliamının 6. yılında saldırıda hayatını kaybedenler anıldı. Törene CHP ve HDP milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile ölenlerin yakınları ve saldırıda yaralananlar katıldı. Ancak tören sırasında polis, hayatını kaybedenlerden bazılarının yakınlarına "katılımcılar arasında yer almadıkları gerekçesiyle" alana girme izni vermedi ve müdahalede bulundu; en az 22 kişi gözaltına alındı.
  • İçişleri Bakanlığı, Suriye'de Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi Azez'de bir zırhlı araca güdümlü füze ile düzenlenen saldırıda özel harekat polisleri Cihat Şahin ve Fatih Doğan'ın hayatını kaybettiğini, iki özel harekat polisinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saldırının "PKK/PYD terör örgütü tarafından yapıldığı" belirtildi.
  • Bugün Beştepe'de toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin gündeminde okullarda yüzyüze eğitime geçilmesinden sonra artan Covid-19 sayıları, marketlerdeki fiyat artışları ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler olacak.
  • Muğla Arıcılar Federasyonu Başkanı Veli Türk, yaz aylarında etkili olan orman yangınları sonrasında bu yıl bal üretiminde %95 düşüş beklendiğini söyledi. Orman yangınlarının arıcılık üzerindeki olumsuz etkilerinin 60 yıl boyunca devam edeceği tahmininde bulunan Türk, yangınların küresel çam balı arzını da etkileyeceğini ifade etti.
  • TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, son 10 yılda toplam 4.891 genç doktorun çalışmak için yurtdışına gittiğini söyledi. Fincancı; eğitim kalitesindeki düşüşün, yetersiz maaşların ve zorlu çalışma koşullarının beyin göçünde etkili olduğunu belirtti.

Fransa ile Cezayir arasında kriz büyüyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesi ile Fransa arasındaki diplomatik krizle ilgili olarak ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı. Tebbun, Fransa'nın Cezayir'in egemenliğine, kurumlarına ve iktidarına "tam saygı duymaması" hâlinde, istişare için geri çağırılan Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'un geri dönmeyeceğini belirtti; "Fransa, Cezayir'in geçmişte sömürgesi olduğunu unutmalı. Cezayir sadece Allah'a boyun eğen ordusuyla ve gururlu insanlarıyla güçlüdür" dedi.

Fransa iki hafta önce; Fas, Cezayir ve Tunus'un kendi vatandaşlarının ülkeye dönüşleriyle ilgili konsolosluk işlemlerini reddetmelerini gerekçe göstererek, bu ülkelerin vatandaşları için vize şartlarının sıkılaştırıldığını duyurmuştu. Ayrıca Fransa ordusu da geçen hafta Cezayir'in hava sahasını Fransız askerî uçaklarına kapattığını bildirmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2 Ekim Cumartesi günü Cezayir ve ülkenin Osmanlı mirası hakkında sarf ettiği sözler de iki ülke arasındaki gerilimi yükseltmişti. Le Monde gazetesinin haberine göre Macron, Cezayir'in resmî tarihinin Fransa'ya düşmanlık üzerine yeniden inşa edildiğini savunmuş; "Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?" sorusunu yöneltmişti. Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Cezayir'in Osmanlı İmparatorluğu dönemini kastederek Fransa'dan önce de ülkede kolonileştirilme yaşandığını ifade etmesi Paris-Ankara ilişkilerinde de gerginliğe sebep olmuştu. Macron, bu dönemin unutulduğunu ileri sürerek "Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve sahip olduğu hâkimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor" sözlerini sarfetmişti.

 ⏳Cezayir'de Fransız emperyalizmini gömen büyük isyan


Binlerce gösterici, 8 Mayıs 1945’te Cezayir’de, 2. Dünya Savaşı’nın bitişini kutlamak için köylerden kente indi. Ama birdenbire, “Kahrolsun sömürgecilik”, “Yaşasın özgür ve bağımsız Cezayir” gibi sloganlar gösteriye hâkim olmaya başladı. 22 yaşındaki izci Saâl Bouzid, Kuzey Afrika Yıldızı (ENA) adlı örgütün simgelerini taşıyan bir bayrağı dalgalandırınca polisler ateş açtı, Saâl Bouzid öldürüldü. Herhangi bir örgütün yönlendirmesiyle değil kendiliğinden patlak veren gösteri, çatışmaya ve sonra da bu Fransız sömürgesine yerleşmiş Avrupalılara karşı bir ayaklanmaya dönüştü. Konstantin kentinin kuzeyindeki Setif ve Guelma’da Avrupalı yerleşimcilerin yaşadıkları yerleri basan köylüler, yaklaşık yüz kişiyi öldürdüler. Bunun üzerine sömürge idaresi, kırsal kesimi havadan ve karadan tarayarak 15-20 bin kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan bir sindirme harekatına girişti. 2. Dünya Savaşı’nın bitimiyle patlayan olay, aniden çıkmış değildi. Cezayirlilerde biriken; tutulamayan vaatlerin yarattığı hayalkırıklığı ve barışın doğurduğu umutların dışa vurumuydu. Olayın ardında, 1940’ta Fransa’nın Almanya karşısında yenilmesinin yarattığı hava, 1941’de ABD ve İngiltere’nin imzaladığı Atlantik Bildirisi’nin tüm halklara kendi kaderini tayin hakkı tanıyan üçüncü maddesinin uyandırdığı halet-i ruhiye bulunmaktaydı. Ancak Fransız yönetimine göre olay, yabancı ajanlar ve Nazizme özlem duyanlarca çıkarılmıştı. Bugün de Fransa'nın yoksaydığı Cezayir milliyetçiliğinin doğuşuna gelince...

1914 öncesinde Cezayir direnişi “köylü yurtseverliği” olarak adlandırılabilecek, topraklara el konulmasına karşı bir direnişi temsil ediyordu. Bu da siyasal bir milliyetçiliğe karşılık düşmüyor, Osmanlı dönemindeki toprak ilişkilerine özlemle sınırlı kalıyordu. 1. Dünya Savaşı’yla birlikte Cezayirli köylüler asker olarak Avrupa cephesinde yer aldılar. Sömürge askeri olarak bu kıtadaki siyasi hareketleri tanıdılar. Ülkelerine döndüklerinde büyük bir değişim geçirmişlerdi. Yani Fransız ordusu, uzun vadede geleceğin bağımsızlık hareketine bir eğitim kurumu olarak hizmet vermişti. 1956-60 arasında ordudan kaçıp FLN’ye katılan Cezayirliler bu tarihin son halkasıydı. 

Cezayir milliyetçiliğinin kurucu babası Mesali Hac’dır. 1916’da ABD Başkanı Wilson’un kendi kaderini tayin hakkına dair çağrısını, 1917 Ekim Devrimi’nin vaatlerini duymuş ve Türkiye’deki bağımsızlık hareketinden etkilenmişti. 1920-30 yıllarında bu alanda Abdülkadir’in torunu, ulemadan kimseler, liberal Ferhat Abbas gibi başkaları da bulunmaktaydı. Başlangıçta Mesali Hac dışındakiler bağımsızlıktan değil Cezayir’de eşit haklardan söz ediyorlardı. Ferhat Abbas ideal, cumhuriyetçi bir Fransa’ya inanıyor; Fransa’ya, Fransız kolonilerinde insan haklarına ve yurttaşlığa saygı gösterilmediğini anlatmaya çalışıyordu. Önemli bir kesim ise yeni “ulusal” çerçeveyi “Arapça dilim, İslam dinim, Cezayir yurdum” cümlesiyle tanımlıyordu. Bütün bu akımlar arasından, iki savaş arasında Mesali Hac’ın temsil ettiği hareket yavaş yavaş öne çıkmaya başladı. Masis Kürkçügil, NTV Tarih'in Temmuz 2012 sayısı için yazmıştı.
  • Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, hakkında açılan rüşvet ve yolsuzluk davasının ardından istifa etti. Kurz'un da aralarında olduğu 10 kişi hakkında açılan soruşturma kapsamında 6 Ekim'de Kurz'un ofisine ve muhafazakar Avusturya Halkın Partisi (ÖVP) binasına polis baskını yapılmıştı. ÖVP propagandası yapması için bir bulvar gazetesine hükümetin gelirlerinden rüşvet verdiğine yönelik iddiaları reddeden Kurz, partisinin genel başkanlığı görevinden ayrılmayacağını da açıkladı.
  • Iraklılar erken genel seçim için sandık başına gitti. Seçimlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için yaklaşık 250 bin güvenlik görevlisi çalışırken, Bağdat'ta çok sayıda güvenlik noktası oluşturuldu ve bazı caddeler girişe kapatıldı. Seçimlerde 329 sandalyeli meclis için 3.249 aday yarışıyor.
    • Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi liderliğindeki bakanlar kurulu, Temmuz 2020'de ülkede uzun süredir devam eden kriz ve hükümet karşıt protestolar sonrası erken seçim kararı almıştı.
  • ABD, Kabil'in düşmesinden bu yana ilk kez Taliban ile biraraya geldi. Katar'daki görüşmeyle ilgili konuşan Amerikalı bir yetkili; güvenlik, tahliye ve insani yardım konularını kapsayan toplantının "samimi ve profesyonel" geçtiğini söyledi. Taliban tarafından atanan Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaki ise 2020'de imzalanan Doha Antlaşması'nın şartlarını yerine getirme konusunda uzlaşıldığını açıkladı. Ancak Taliban, geçen hafta Kunduz'da bir Şii camisini bombalayan DAEŞ Horasan'a karşı mücadelede her türlü işbirliğini de reddetti. 
  • Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Tayvan ile birleşme çağrısı yaptı. İki ülkenin barışçıl yollarla yeniden birleşmesinin Tayvan halkının da çıkarına olacağını kaydeden Jinping, "Tayvan'ın ayrılıkçılı tutumunun, anavatan ile birleşmesinin önündeki en büyük engel" olduğunu söyledi.
    • Tayvan lideri Tsai Ing-wen ise Çin'in artan baskısını eleştirdi, "Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Demokrasinin ilk savunma hattında durduklarını söyleyen Tsai, Çin'in baskısına boyun eğmeyeceklerini söyleyerek Çinli mevkidaşına meydan okudu.
  • Irak Savaşı'nın kilit isimlerinden ABD'li eski Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno 67 yaşında kanser nedeniyle öldü. 2003'te Türk askerlerinin başına çuval geçiren birliğe komuta eden Odierno, aynı zamanda Irak'ta çok sert yöntemlerle tutukluları evlerinden alarak Ebu Gureyb Cezaevi'ne atan 4. Piyade Tümeni'nin de komutanıydı. Ebu Gureyb Cezaevi, Irak işgalinin ardından ABD askerlerinin yaptığı işkence ve tecavüz olaylarıyla gündeme gelmişti. 
  • İtalya'da aşıyı zorunlu hale getiren "Yeşil Geçiş" sertifikası protesto edildi. En az 14 kişinin gözaltına alındığı protestolarda aralarında neofaşist grupların da yer aldığı belirtilen göstericiler ülkenin en büyük işçi sendikası Cgil'in merkez binasına ve polis araçlarına saldırdı.
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Beni kentinde Ebola vakasına rastlandığını açıkladı. Sağlık Bakanı Jean Jacques Mbungani, 3 yaşında bir erkek çocuğun testinin pozitif çıktığını ve kısa süre sonra çocuğun öldüğünü duyurdu. Bakan, yerleşim yerinde virüse maruz kaldığı düşünülen yaklaşık 100 kişinin tespit edildiğini ve semptomlarını takibe aldıklarını açıkladı.
    • Beni şehri, 2018-2020 arasında yaşanan Ebola salgınının merkez üssü olarak biliniyor. Salgında Kongo'nun doğusunda en az 2.200 kişinin öldüğü kaydedilmişti. Kusma ve ishale neden olan Ebola virüsü, vücut sıvılarına temas yoluyla yayılıyor. Salgının Mart 2020'de sona erdiği açıklanmıştı.
       
  • 2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 16. yarışı olan Rolex Türkiye Grand Prix'sinde zafer Mercedes pilotu Valtteri Bottas'ın oldu. Son şampiyon Hamilton'ın 11. sıradan, Bottas'ın ise pole'dan başladığı yarış, Bottas'ın kariyerindeki 10. galibiyeti... 
  • Fransa, UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. İtalya'nın Milano kentinde oynanan final maçında Fransa'ya şampiyonluğu getiren goller Benzema ve Mbappé'den geldi.

11 Ekim 1928'de LZ-127 Graf Zeppelin adlı Alman yapımı zeplin, ilk kıtalararası uçuşunu yapmak üzere Almanya'dan New Jersey'e doğru yola çıktı. Mühendislik harikası zeplin, neredeyse 240 metrelik uzunluğuyla o zamanın en büyük hava aracıydı. 1928-1932 arasında, biri Kuzey Kutbu'na olmak üzere pek çok uzun uçuştan sonra, beş yıl boyunca Almanya ve Brezilya arasında ticari yolcu ve posta taşımacılığı yapmıştı. Nazi Partisi'nin iktidara gelişinin ardından propaganda amacıyla kullandığı uçan dev, 1937'deki Hindenburg felaketinden sonra hizmetten çekilmiş ve üç yıl sonra hurdaya ayrılmıştı. Mısır'daki piramitlerin üzerinde süzülen Graf'ın fotoğrafı, 10 Nisan 1931'de çekilmişti.

 ⏳Tarihte Bugün 
 

  • 11 Ekim 1138'te Halep’te 8.5 şiddetinde olduğu tahmin edilen bir deprem meydana geldi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre en çok ölüme neden olan depremler arasında beşinci sırada yer alan Halep depremi, Arap yazarlara göre bölgede 230 bin kişinin ölümüne sebep olmuştu.
     
  • 11 Ekim 1968'te NASA'nın Apollo programının ilk insanlı uzay aracı Apollo 7, Cape Carneval üssünden uzaya fırlatıldı. Apollo 7'nin içinde komutan Walter M. Schirra, yardımcı pilot Donn F. Eisele ve sistem mühendisi R. Walter Cunningham vardı.
     
  • 11 Ekim 1977'de Kaptan Cousteau teknesi Calypso’yla İstanbul’a geldi. Aslında mayın toplama gemisi olarak inşa edilen Calypso 1996 yılında Singapur’da geçirdiği bir kazada battı ve yakın zamanda Türkiye’ye getirilerek Yalova’da onarıma alındı.
  • 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödülleri Ferit Karahan'ın yönettiği "Okul Tıraşı"na giderken; En İyi Yönetmen, En İyi Müzik ve FİLM YÖN En İyi Yönetmen ödülleri ise "Kerr" filmiyle Tayfun Pirselimoğlu'na verildi. Ödül gecesine damgasını vuran ise Nihal Yalçın'ın En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldığı sırada sahnede yaşananlar oldu. Konuşmasının ortasında Yalçın'a ödülünü uzatan Tamer Karadağlı, Yalçın'dan "Kim verdi ödülü? Sus mu dediniz?" tepkisini aldı. Karadağlı ise "Ödülünüzle birlikte konuşun" yanıtını verdi. 
  • Maraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Mağarası'nda sürdürülen kazılarda 14 bin 500 sene önce kullanılan tarım aletleri bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bölgenin Göbeklitepe'nin biraz daha öncesi döneme ait bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.
  • Tokat'ın Niksar ilçesinde Haziran 2020'de düzenlenen bir tarihî eser operasyonunda ele geçirilen, 1881 tarihli ve M. Berntzwiller imzalı Prenses Salome ve Yahya Peygamber tablosunun orijinal olduğu belirlendi. 
  • Fotoğraf sanatçısı ve yazar Mehmet Özer’e, 78’liler Federasyonu’nun Utanç Müzesi’nde yer alan fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşması gerekçe gösterilerek açılan davada "örgüt propagandası yapma suçundan" 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Paylaşımlar arasında Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi isimlerin fotoğrafları vardı. 
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, 12-17 Ekim arasında "Dört Mevsim" oyunu ile Mecidiyeköy Büyük Sahne'de, "Bir Picasso" oyunuyla Mecidiyeköy Stüdyo Sahne'de izleyicilerle buluşuyor. "Gazâle (Uzun Gece)" oyunu ise Üsküdar Tekel Sahnesi'nde 12 Ekim'de prömiyer yapacak. 
  • Uluslararası caz sahnesinin önemli isimlerinden Danny Grissett Quartet, bu akşam 20.00'de CRR Konser Salonu'nda izlenebilir.
Covid-19 Sayacı
Günlük Can Kaybı / Vaka Sayısı
Dünya: 7.880 - 450.970 / Türkiye: 196 - 28.370
Türkiye'de aşılama
2. doz: 54.497.626 / Nüfusa oranı: %74.50

Bizi takip ediniz!

Twitter
Instagram
Facebook
Website
YouTube
Bu e-posta size yönlendirildiyse buradan abone olabilirsiniz
Tercihlerinizi değiştirebilir
 veya üyelikten çıkabilirsiniz.
Copyright © 2021, KAFA Grup, Her hakkı mahfuzdur.
#tarih'te bugün ekibi






This email was sent to <<e-posta adresi>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
#tarih · Istanbul · İstanbul 80050 · Turkiye