Copy
November 2021

Cirkulært byggeri er på dagsordenen hos kommuner og regioner
Set over en bygnings samlede levetid er CO2-udledningen fra byggeriets materialer typisk større end udledningen fra energiforbruget ved den efterfølgende drift af bygningen. Og med de kommende CO2-grænseværdier for nybyggeri bliver det kun endnu vigtigere at finde løsninger, der kan nedbringe den indlejrede energi.  

Lige nu udvikler en lang række kommuner klimahandleplaner i regi af DK2020, og cirkulær økonomi kan blive en afgørende brik, når målet om klimaneutralitet skal realiseres.  
 
Som bygherre, planlægger og facilitator af nyt byggeri, renoveringer og nedrivninger, har både kommuner og regioner en unik mulighed for at sikre, at flere byggematerialer bliver genbrugt eller genanvendt til høj værdi. 


Mere genbrug, bedre genanvendelse og lokal jordhåndtering

I Gate 21 har vi etableret et netværk, hvor flere end 20 kommuner deler viden og erfaringer om cirkulært byggeri, og vi understøtter lige nu 11 kommuner, der med konkrete projekter i Greater Copenhagen tester og demonstrerer løsninger i det cirkulære byggeri. 

I dette nyhedsbrev kan du blandt andet læse, hvordan Høje-Taastrup Kommune har brugt beton fra en lokal nedrivning til at støbe fundamentet til deres nye rådhus og samtidig er lykkedes med at genanvende jorden fra byggegrunden helt lokalt. Det har krævet ildhu, samarbejde og lederskab at få det til at lykkes.

Du kan også komme med på virtuelle rundvisninger i Musicon-kvarteret i Roskilde Kommune, Høje-Taastrup Kommune og Helsingborg stad, og se hvordan de tre kommuner på hver deres måde arbejder med cirkulært byggeri og genbrug af materialer. 
Der sker så meget godt derude - lad os sammen skalere de gode og effektive løsninger! 

Line Bech
Programleder for Cirkulær Økonomi & Ressourcer
Gate 21
NY PUBLIKATION OM BEDRE GENANVENDELSE AF BETON
Kom med hele vejen rundt i værdikæden

Byggeriet af det nye rådhus i Høje-Taastrup Kommune er et af de første større offentlige byggerier i Danmark, hvor genanvendt beton er blevet brugt i fundamentet. Betonen kom fra boligområdet Taastrupgaard, hvor flere ejendomme som led i regeringens ghettoplan skulle rives ned.

De forventede CO2-besparelser kommer fra genanvendelse af 2.000 tons beton og en halvering af transporten af beton. 

Desuden blev jord fra rådhusets byggegrund kørt til og fyldt på Taastrupgaard-grunden, hvilket medførte en reduceret transport af jord. 

Få perspektiverne fra kommunen, boligforeningen, nedriveren, betonproducenten, entreprenøren og flere aktører i værdikæden i denne publikation.

 
Hent publikationen
VIRTUEL RUNDVISNING
Kom på rundvisning i Musicon-kvarteret
Se, hvordan Roskilde Kommune har realiseret en række cirkulære byggerier og lokal, bæredygtig jordhåndtering.

Arkitekt og bygherrerådgiver Klaus Kellermann, miljøingeniør Pia Winther Bjergaarde og specialkonsulent Julie Nyrop Albers viser dig rundt i Musicon-kvarteret i Roskilde.

INSPIRATIONSKATALOG
Cirkulære indkøb i Greater Copenhagen

Offentlige indkøbere sidder ofte med mandat til at integrere cirkulære økonomi i indkøbspolitikker. For at inspirere flere til at gøre netop det, har Gate 21 samlet konkrete cases og eksempler fra politikker og strategier.

Kataloget er baseret på screening af 86 kommuner og fire regioner i Greater Copenhagen.

Hent kataloget her

EUROPÆISK NETVÆRK
Gate 21 er nyt kontaktpunkt for URBACT DK 

URBACT står for Urban Action. Netværket skal sikre videndeling på tværs af europæiske byer, og deltagerne vil få undervisning af eksperter og hjælp til at identificere god praksis til forbedring af de kommunale politikker, strategier og planer indenfor fem bæredygtige byudviklingstemaer:

  1. Integreret byudvikling
  2. Miljø
  3. Byledelse
  4. Social inklusion
  5. Økonomi

URBACT’s mission er at styrke samarbejdet mellem europæiske byer for at accelerere en bæredygtig byudvikling og udvikle løsninger til byernes udfordringer.

Du kan læse mere på hjemmesiden og følge URBACT på LinkedIn og Twitter

Tilmeld dig URBACT's nyhedsbrev
VIRTUEL RUNDVISNING
Kom på rundvisning i Høje-Taastrup
Se og hør, hvordan Høje-Taastrup Kommune er lykkedes med at lave et lukket kredsløb, hvor to byggeprojekter på ægte cirkulær vis bytter cement og jord.

Erika Yates og Laura Heron Jessen, miljømedarbejdere i Høje-Taastrup Kommune, giver her en rundvisning ved byggeriet af det nye rådhus og nedrivningen af Taastrupgaard.

PARTNERSKAB
Bæredygtig jordhåndtering
I løbet af 2021 har Partnerskab for Overskudsjord og Ressourcer inviteret kommuner landet over til inspirationsmøder og workshops. Formålet har været at gøre kommunernes medarbejdere klogere på, hvordan de kan håndtere overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter mere bæredygtigt samt at fremme brugen af sekundære råstoffer i form af byggeaffald.
 
Netværket består af kommuner fra Region Hovedstaden. Kommunerne får hjælp til at udvikle skræddersyede roadmaps for bæredygtig jordhåndtering og mulighed for at få en prognose for overskudsjord i kommunen udført af Niras.
Det skal gøre det muligt at planlægge lokal genanvendelse af jorden tidligere. 
 
Der arbejdes løbende på at udvide partnerskabet, og du er meget velkommen til at kontakte Jens Lind Gregersen fra Region Hovedstaden, hvis du vil høre mere. 

VIRTUEL RUNDVISNING
Kom på rundvisning i Helsingborg
I denne video kan du se, hvordan Helsingborg stad med et struktureret og digitaliseret format har skaleret et velfungerende samarbejde som sikrer, at materialer genbruges på tværs af kommunens mange afdelinger og funktioner.   

Mød Emma Sjöberg, miljösamordnere i Skol- og Fritidsförvaltningen, Anders Ekdahl, handledare på depotet Återbruket og Marianne Persson, Rektor på Maria Parks Förskola. 
Website
Email
LinkedIn
Ønsker du ikke at modtage mails fra denne liste?
Du kan framelde dig her.


Du har tilmeldt dig Gate 21's nyhedsbrev eller din organisation er partner eller medlem i Gate 21.

Denne mail er sendt af:
Gate 21
Liljens Kvarter 2
Albertslund 2620
Denmark

Føj os til din adressebog


Copyright © 2021 Gate 21, All rights reserved.