Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 25. oktober 2021

EU’s skovstrategi: Helt ude i skoven

Onsdag aften får EU-Parlamentets miljøudvalg besøg af hele to kommissærer, miljøkommissær Sinkevičius og landbrugskommissær Wojciechowski. Anledningen er en udveksling om den kontroversielle EU-skovstrategi der blev lanceret sammen med Kommissionens store klimapakke i juli.

Strategien er blevet omdrejningspunktet for en hidsig kontrovers. På den ene side er de der forsvarer status quo og skovindustriens destruktive praksis. På den anden side de der taler biodiversiteten og klimaets sag.

Mange medlemslande, især dem med meget skov, har kritiseret strategien for ensidigt at fokusere på bæredygtighed og negligere landenes økonomiske interesser og behovet for biomasse. Stridighederne fortsætter selv om det er lykkedes industrien og lande som Finland og Frankrig at udvande Kommissionens forslag i den yderste time.

Samtidig er strategien overordnet blevet hilst velkommen af miljøgrupper og af os i De Grønne. Den lægger nemlig op til at bryde med EU’s nuværende og forældede syn på skove udelukkende som en økonomisk ressource.

Kommissionen tager en ærlig tilgang til vores skoves elendige forfatning og de dystre tendenser mod forværring og foreslår blandt andet bindende genopretningsmål (der allerede er en del af biodiversitetsstrategien).

Kommissionens forslag satser desværre meget på frivillige tiltag og er derfor i fare for mest af alt at blive symbolsk.

 Naturfredningsforening i borgerklageudvalget: Danmark overtræder vigtige EU-miljølove!

Tirsdag kommer Danmarks Naturfredningsforening (DN) i EU’s borgerklageudvalg. Deres klage er kommet igennem som en såkaldt hasteprocedure for at den hurtigt kan blive behandlet i udvalget. Sagen drejer sig om Danmarks manglende overholdelse af flere EU-direktiver - både om vand, nitrat og om habitater. EU har nogle af de bedste og skrappeste love i verden om miljøet, men hvad nytter det når de ikke bliver overholdt?

DN’s klage retter sig nok så meget mod Kommissionens passivitet – den er nærmest inaktiv når det gælder at holde den danske regering fast på at EU’s love skal respekteres.

DN gjorde Kommissionen opmærksom på problemet allerede i 2016 hvor Danmark fik en ny landbrugslov, og har siden sendt flere opfølgende breve i både 2018 og 2019. Det bliver derfor spændende endelig at få svar fra kommissæren: Hvorfor har vi ikke set andet end bekymrende mangel på handling fra deres side?

Der er grund til at frygte at Kommissionen i det hele taget har besluttet sig for ikke at gøre noget ved den slags sager. Dét er alvorligt – ja et brud på traktaten!

Verden har nu mistet mere end 1100 milliarder kroner i udbyttesvindel

I sidste uge blev det afsløret at omfanget af den internationale udbytteskandale er meget værre end vi hidtil har troet. Det viser nye estimater fra journalisterne bag ’Cum-Ex Files’ der afdækkede skandalen.

Nu er det samlede beløb på 150 milliarder euro der altså er fosset ud af de involverede landes pengekasser mellem 2010-2020. Det er det tredobbelte af hvad først antaget; for Danmark vedkommende er der tale om 1,7 milliarder euro der er forsvundet ned i lommerne på udenlandske rigmænd.

På onsdag mødes vi i skattesnydsudvalget til en høring, og her er vi godt i gang med at få et punkt på dagsordenen om de vanvittige afsløringer. For journalisternes arbejde viser ikke bare nogle kyniske bagmænd der har fundet - og udnytter - hullerne i et komplekst system. Det viser også at landenes myndigheder i den grad har fejlet medovervågningen.

I kan gå på opdagelse i journalisternes arbejde her. Der kan man se at vi i Danmark blandt andet ville kunne fordoble vores sundhedsbudget og øge investeringerne i klimavenlige boliger med 25 procent, give alle børn et LEGO-sæt og stadig have penge tilovers for det beløb der er svindlet for. Ak!

Topmøde: Farvel til Merkel og en varm polsk kartoffel på bordet

Det netop overståede EU-topmøde var præget af et emne der i udgangspunktet slet ikke var på agendaen. Programmet var i forvejen godt pakket med bl.a. stigende energipriser, migration og digitalisering.

Men lige op til topmødet landede en nærmest brændende polsk kartoffel på stats- og regeringsledernes bord - striden om det polske retsvæsens uafhængighed der i sin kerne udgør en direkte trussel mod hele den måde EU-samarbejdet fungerer.

Den polske regering udfordrer de fælles spilleregler og har valgt at stække polske dommeres uafhængighed så der såes tvivl om gyldigheden af grundlæggende retsprincipper i det polske domstolsvæsen.

Samtidig har den angrebet det bærende EU-princip om EU-rettens forrang for national ret der har været gældende siden den daværende EF-domstol for mere end 55 år siden afsagde dom i den skelsættende sag Costa mod Enel fra 1964. Princippet om forrang har aldrig været skrevet ind i EU-traktaterne, men er i dag anerkendt og respekteres fuldt ud af samtlige medlemslande i Unionen. Ingen der er blevet medlem af EU har kunnet være i tvivl.

Det er EU-Kommissionen som skal sikre at medlemslandene overholder EU’s love, og det er derfor også Kommissionen deri første omgang skal tage affære over for den polske regering. Desværre går det alt for langsomt, og derfor slæber vi i EU-Parlamentet nu Kommissionen for EU-domstolen. Vi har ikke brug for nøl når det kommer til EU’s grundlæggende værdier.

Sidste uges topmøde var også afgående Kansler Merkels sidste, og der blev sagt pænt farvel og tak for en mangeårig indsats ved et utal af topmøder i rådsbygningen i Bruxelles. Danke schön!

Kira var i Deadline for at tale om Polen og EU fredag aften. Se udsendelsen her.

Flygtningesituationen i Grækenland

Tirsdag møder Margrete udsendte fra Dansk Flygtningehjælps kontor i Grækenland. Antallet af asylansøgere på de græske øer er faldet fra omkring 40.000 i april 2020 til godt 4.500 i september 2021. Og med 276 millioner euro i EU-støtte er det første af fem nye migrationsmodtagelsescentre åbnet 18. september.

Centrene har spisepladser med aircondition, rekreative rum og specielle boliger til særligt udsatte mennesker. Men de er også omgivet af pigtrådshegn, overvåget af politiet, og ind- og udrejse er begrænset til dagslys og kontrolleres af fingeraftryksscannere og elektriske kort.

Kritikere har sammenlignet det med et fængsel, og det i kombination med adskillelige eksempler på såkaldte 'push backs' hvor flygtninge og migranter efterlades i Middelhavet berøvet alle værdier - er situationen i Grækenland alvorlig.

EU-Parlamentet sætter fokus på ligestilling i alle udvalg hele ugen

Denne uge har et vigtigt tema: Det er Gender Equality Week! Det er anden gang den afholdes, og det betyder at mange udvalg holder høringer og events og giver masser af vinkler på samtalen om køn og ligestilling i politik.

Tirsdag holder økonomiudvalget som Kira sidder i, en høring om den økonomiske genopretning efter corona – og hvordan den risikerer at virke skævt. Kira deltager og taler om hvorfor det derfor er så afgørende at kvinder sidder med ved bordet når der laves genopretningsplaner så de designes så kvinder også bliver støttet og beskyttet. Parlamentet dykker også ned i alt fra kvinder i bestyrelser, vold mod kvinder samt i kønsaspekter af den grønne og digitale omstilling.

Spørgsmål om køn er relevant i alle afkroge af lovgivning hvis vi skal opnå ligestilling og hvis alle skal være repræsenteret. Derfor er det hammervigtigt at det ikke kun er noget vi taler om i ligestillingsudvalget!

Det hele kan streames her.

Ugens tweet

Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.