Copy
Bekijk deze mail in je browser
Uitnodiging voor de OPeRA-conferentie op 4 november 2021
Onze conferentie op donderdagmiddag 4 november 2021 staat open voor iedereen die betrokken is bij de aansluiting tussen vo en ho. Het thema van deze conferentie is ook zeer geschikt voor teamleiders en voor docenten in de vakgebieden taal, maatschappij, mens en cultuur. Een vriendelijk verzoek deze uitnodiging intern door te sturen aan collega’s om hen op de mogelijkheid tot aanmelden te attenderen. Wij hopen u en uw collega's te mogen verwelkomen 4 november! 
Geachte heer/mevrouw,

Wij nodigen u graag uit voor de conferentie van het OPeRA-netwerk met als thema “Ontwikkeling netwerk ‘Taal, Maatschappij en Cultuurpartners’: uitbreiding regionale samenwerking binnen deze domeinen”, op donderdag 4 november 2021 van 12:30 tot 17:00 uur, in het
Allard Pierson museum (Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam; Entree bij hoofingang van het museum op nummer 129).

Aanmelden voor de conferentie en de workshops kan via deze link (tot 1 november). Elke workshop heeft een maximum aantal plaatsen, dus we adviseren u om bijtijds in te schrijven.
Thema
Er wordt momenteel met de OPeRA-partners UvA en VU gewerkt aan de ontwikkeling van een docentennetwerk binnen de Taal, Maatschappij en Cultuurvakken. Binnen Taal, Maatschappij en Cultuurpartners (TMC-partners) worden vaksteunpunten en interdisciplinaire steunpunten ontwikkeld. Doelen zijn onder meer het verbeteren van de aansluiting vo-ho, professionalisering van docenten en betere inhoudelijke aansluiting (curriculumontwikkeling). Tijdens de conferentie gaan we nader in op thema’s binnen TMC-partners zoals docentprofessionalisering, professionele leergemeenschappen, interdisciplinair werken (in het vo) en landelijke ontwikkelingen.
Doelgroep
De conferentie staat open voor iedereen die betrokken is bij de aansluiting tussen vo en ho. De doelgroep is bestuurders, leidinggevenden (in het ho onderwijs- en opleidingsdirecteuren, bachelor-directeuren en in het vo rectoren, schooldirecteuren en teamleiders), beleidsmedewerkers, schooldecanen, studieadviseurs, coördinatoren, docenten in de vakgebieden taal, maatschappij, mens en cultuur, en andere sleutelfiguren op het gebied van aansluiting. Mocht u iemand anders in uw organisatie op de conferentie willen attenderen, dan kunt u deze mail naar hem of haar doorsturen.
Programma in het kort
12:30-13:00 Ontvangst en registratie

13:00-13:10 Opening en presentatie Taal, Maatschappij en Cultuurpartners (door Frank Zuijdam)

13:10-13:35 Keynote 1: Professionalisering van leraren mens en maatschappijvakken en talen: de kracht van professionele leergemeenschappen (door Carla van Boxtel en Eline van Batenburg)

13:35-14:00 Keynote 2: Waarom jongeren geen talenstudies kiezen, maar ze dat wel zouden moeten overwegen (door Maaike Koffeman)

14:00-14:15 Pauze

14:15-15:05 Workshopronde I (keuze uit 4 workshops) 
  • Verdieping: de kracht van professionele leergemeenschappen voor leraren mens en maatschappijvakken en talen (door Carla Boxtel en Eline Batenburg)
  • Doorontwikkeling TMC-partners (door Jeroen Goedkoop)
  • Het DUDOC-ALFA programma en de docent-onderzoeker in de Moderne Vreemde Talen (door Bert Le Bruyn en Leslie Piggott)
  • De rol van gepromoveerde leraren in het vo (door Lidewij van Gils en Loes Mulders)
15:05-15:10 Wissel

15:10-16:00 Workshopronde II (keuze uit 4 workshops)
  • Hoe kunnen we leerlingen enthousiasmeren voor taal en cultuur? (door Maaike Koffeman)
  • Interdisciplinair werken doe je samen (door Marjolijn Feddema en Bart Groeneveld) 
  • Vakinhoudelijk netwerken als docentprofessionalisering: Nederlands in Utrecht als voorbeeld (door Erwin Mantingh) 
  • Leraar, een kleurrijk beroep: het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in samenhang met schoolontwikkeling? (door Hester van de Kuilen)
16:00-16:05 Terug naar plenaire zaal

16:05-16:10 Plenaire afsluiting

16:10-16:50 Borrel

Graag verwijzen wij u naar onze website voor de inhoudelijke beschrijvingen van de keynotes en workshops waaruit u kunt kiezen.
Praktische zaken
Wij hanteren de huidige regels die gelden voor de organisatie van zakelijke bijeenkomsten. Voor het bijwonen van de conferentie wordt de QR-code op uw CoronaCheckapp (met vaccinatiebewijs, herstelverklaring of negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud) gescand. Heeft u geen smartphone? Dan kunt u het coronabewijs (de QR-code) ook printen via de website CoronaCheck.nl
Daarnaast is er een legitimatiebewijs nodig. 
  • Na het aanmelden voor de conferentie ontvangst u een bevestigingsmail met daarin de keynotes en/of workshop(s) waar u zich voor aangemeld heeft.
  • Tijdens de conferentie zullen er foto’s gemaakt worden, die we enkel voor onze eigen communicatie gebruiken (zoals de OPeRA-website, -jaarverslag of andere materialen). Wilt u niet herkenbaar in beeld? Geef dit dan op de dag zelf aan bij de registratiebalie.
  • De keynotes zullen opgenomen en beschikbaar gesteld worden via onze website (er zullen geen deelnemers gefilmd worden).
  • Voor meer informatie over bereikbaarheid van de locatie: https://allardpierson.nl/bezoek
Voor meer informatie over de inhoud van de conferentie kunt u contact opnemen met Anneke Smorenburg (projectmanager OPeRA) en voor alle overige vragen kunt u zich wenden tot info@opera-educatie.nl
Graag tot 4 november!

Namens de Regiegroep OPeRA,
Frank Zuijdam, voorzitter regiegroep OPeRA
Anneke Smorenburg, projectmanager OPeRA
Copyright © 2021 OPeRA, All rights reserved.

Onze contactgegevens zijn:
Vrije Universiteit Amsterdam
De Boelelaan 1105
1081 HV AMSTERDAM
E-mail: info@opera-educatie.nl
 
Wilt u de OPeRA-nieuwsbrief en mails over activiteiten op een andere manier of niet ontvangen?
Update uw voorkeuren of schrijf u uit