Copy
View this email in your browser

De la ediția anterioară a newsletterului nostru, am clipit de două ori și iată-ne din nou la voi în Inbox. 

Luna asta:
💛 povestim despre 4 strategii de loializare (btw, mai sunt doar 58 de zile până la Crăciun),
📚 facem câteva recomandări de articole și resurse de la noi din browser,
💫 povestim câte ceva de la noi din echipă. 

-- Oana & Alexandra // Crafters 


4 strategii de loializare pentru clienții brandului tău


Dincolo de discounturi, de puncte de fidelitate sau de carduri de loyalty, ce înseamnă, de fapt, o strategie de loializare cu adevărat potrivită pentru brandul tău? Fără să avem pretenția de a epuiza subiectul, inventariem 4 astfel de modalități, pe care le punem în aplicare și noi, la Crafters: 
 
🚩 Overdelivery

Una dintre modalitățile ce creează valoare și poate să loializeze clienții sau consumatorii vine din ceea ce numim „going the extra-mile”.
 
Aici principiul este simplu: ori de câte ori stă în puterea ta să livrezi mai mult sau mai calitativ, să faci doi pași în plus (fără să contorizezi asta), să aduci ceva suplimentar la masă, dar care poate face diferența pentru rezultatul final, fă-o fără reținere.
 
Atenție: e important să fie sustenabil din punct de vedere business să oferi toate aceste lucruri, să existe o grilă clară de selecție legată de acei clienți pentru care aplici asta, iar clientul să fie conștient că i se oferă ceva suplimentar free of charge.
 
Acest overdelivery se poate reflecta, la nivel de brand B2B, în toată experiența de interacțiune cu clientul, în grija la nevoile lui, timpii de răspuns, promptitudinea, în general tot ceea ce înseamnă un customer care făcut cu atenție și implicare.
 
Iar în ceea ce privește un brand B2C, poate fi regăsit în personalizarea experienței de cumpărare pentru consumator, umanizarea brandului printr-un mesaj dedicat, oferirea unor beneficii exclusive și, de asemenea, un customer care care să fie cu adevărat orientat pe găsirea de soluții.
 
🚩 Utilizarea feedbackului și a insighturilor de la clienți

Conectează-te la celălalt și găsește contexte în care să ceri feedback.
 
Asta îi arată clientului că ești cu adevărat preocupat de ceea ce faci, că te interesează părerea lui și că ești deschis la dialog. Iar un brand care acționează astfel e un brand care nu este interesat doar tranzacțional și tangențial de clienții săi, ci unul care vrea să-și facă treaba mai bine cu adevărat.
 
Fie că ai discuții informale, fie că alegi să pui în aplicare un chestionar, este important să te apropii de client/ consumator, să îl asculți și apoi să și acționezi pe baza feedbackului acestuia.
 
Arată-i celuilalt ce iei în considerare din ceea ce îți spune, ca să știe că timpul pe care ți l-a acordat nu a fost în zadar. Clientul se va simți bine că a putut să contribuie, iar tu vei avea parte de o perspectivă care poate îți scapă.
  
🚩 Mecanismul de „Thank you”

Mulțumește pur și simplu. Chiar și în zona B2B (sau poate mai ales aici), businessul se face tot între oameni. Păstrarea unei relații și lăsatul unei uși deschise s-ar putea să se întoarcă cu un efect de bumerang, chiar dacă nu întotdeauna imediat.
 
Cu un simplu „mulțumesc”, rămâi în mintea celuilalt. Iar gestul nu trebuie neapărat să vină cu vreun display de generozitate sau cadouri exorbitante, ci trebuie doar să-i arate autentic celuilalt că-ți pasă, că înțelegi și apreciezi valoarea pe care o aduce în businessul tău.
 
De exemplu, livrează un buchet de flori sau amintește-i cuiva, chiar fără să fie vreo ocazie specială, că e important în viața brandului tău. Pentru un efect și mai puternic, alege să menții această relație nu doar atunci când ai nevoie de celălalt, ci în afara unui context de cumpărare directă și imediată.
 
Va aduce cu siguranță mai multă valoare în timp și va vorbi mult mai mult despre tot universul din spatele brandului tău. 

🚩 Construirea unei comunități co-interesate de universul în care activează brandul tău

Aici accentul este pe ceea ce aduce valoare din universul în care brandul tău activează.
 
De exemplu, dacă ești un brand care oferă produse bio, poate că are sens să formezi o comunitate dedicată pentru clienții cei mai fideli, în care să aibă acces la informații exclusive din sfera de nutriție, alimentație sănătoasă, un stil de viață echilibrat.
 
Folosește-ți expertiza pentru a menține un dialog cu ei, oferă resurse dincolo de sfera imediat comercială, vino cu informații pe nevoile, îngrijorările și provocările lor cele mai mari; poți face asta cu un podcast, cu un grup de Facebook, cu un newsletter lunar, cu un ebook oferit gratuit – orice are mai mare sens pentru modul în care consumă conținut clienții tăi.

Mai multe despre toată gândirea și mecanismele din spatele conceperii unei strategii de loializare pentru clienții/ consumatorii brandului tău, te invităm să citești aici
Citește articolul complet aici


3 idei via Seth Godin


Iată 3 idei valoroase via Seth Godin la care să te gândești atunci când îți pui pe picioare propriul plan de comunicare și promovare:
 
💫 Începe de la minimum viable audience.  Cea mai mare greșeală – mai ales dacă ești la început – este să-ți dorești ca brandul tău să fie pentru toată lumea. Începe cu cea mai mică piață viabilă. Înțelege în profunzime universul psihografic al celei mai mici audiențe de interes pentru tine: descoperă-i credințele, nevoile, valorile, punctele de tensiune. Când cel mai mic grup pe care îl targetezi crede în tine și în produsele tale, atunci ai toate șansele să ajungi la clienți similari și să-ți crești exponențial și relevant audiența.
 
💫 Să ai impact înseamnă să provoci o schimbare. Să faci marketing înseamnă să schimbi în bine viața consumatorilor. Sau măcar să-ți propui. Sună abstract, we give you that, dar dacă stai să te gândești brandurile care ne plac sunt cele care au o voce, care își asumă o misiune, care urmăresc și altceva în afară de profit, cărora le pasă cu adevărat de clienții lor.
 
💫 Un brand nu înseamnă un logo. Dacă te gândești la un logo care-ți place, vei vedea că este, de fapt, un brand pe care îl admiri. Un logo este un simbol. Și o promisiune. Amintește-ți asta data viitoare când te gândești la promovarea afacerii tale.
 


De luat notițe


De ce e-mail marketingul poate fi cel mai deștept lucru pe care-l poți face pentru brandul tău 

Toate statisticile spun același lucru: pentru un brand, e-mailul este printre cele mai eficiente canale de comunicare și vânzare. HubSpot arată în raportul de aici de ce e-mail marketingul este esențial pentru strategia ta de promovare. 

Tot ce trebuie să știi despre un viitor fără cookie-uri

Ce sunt cookie-urile? De ce vor dispărea? Ce spune legislația? Cu ce vor fi acestea înlocuite? Citește despre toate într-un ghid pus cap la cap de Marketing Brew. Îl găsești aici

De ce strategia ta de loializare trebuie să fie mai mult decât discounturi și promoții

Strategia ta de loializare, ca orice alt pilon al comunicării, trebuie să producă în primul rând valoare. Cum o creezi, ce stă la baza ei, de unde o apuci? Citește în Harvard Business Review un articol evergreen despre cum să te raportezi la fidelizarea clienților tăi dincolo de discounturi, vouchere sau promoții. 

 

De weekend 


Lipici în comunitate

Oana Filip, CPO la pixelgrade și unul dintre prietenii Crafters, a lansat de curând un newsletter despre community building cu tot ce înseamnă asta — de la experiențe personale din acest rol la povești și opinii despre cum evoluează industria. Dacă te-ai gândit măcar o dată la ideea de a pune pe picioare o comunitate, newsletterul Oanei e resursa de care ai nevoie. Te poți abona aici. 

Temelia unei vieți bine așezate

Alergăm permanent după „ceva mai bun” crezând că, atunci când vom atinge acel punct, ne vom simți (mai) împliniți. Adevărul este că ajungem să fim într-o căutare permanentă, ad inifinitum, specifică culturii noastre de muncă obsedate de productivitate și optimizare. Despre aceste subiecte vorbește și Brad Stulberg în noua sa carte, dar și în interviul de aici

Recomandări de cărți via Adam Grant 

Dacă ești în căutare de inspirație, aruncă o privire peste lista de cărți de leadership recomandate de Adam Grant, psiholog organizațional și gazda podcastului Work Life. Găsești lista aici
 


De pe blog


Cum te diferențiezi prin mesajele de brand?

Mesajele de brand bine gândite sunt șansa ta de a defini cine ești și ce faci, dar mai ales oportunitatea de a răspunde potențialilor clienți la întrebarea „de ce am nevoie de tine?”. Cum le creezi, de unde începi, cum să le faci convingătoare? Citește aici mai multe. 

Ce să faci și ce nu atunci când pornești un newsletter?

Să faci un newsletter pare simplu. Însă dacă ai încercat vreodată să pui cap la cap un newsletter de brand, cu siguranță te-ai lovit de mai multe provocări, de la ce subiecte alegi până la cu ce frecvență îl trimiți. Aici îți oferim un ghid complet despre cum să creezi un newsletter valoros pentru audiența ta. 

O strategie de comunicare corectă

Strategia de comunicare, acest concept care sună uneori vag și de care poate ești convins că nu-ți trebuie. Aducem pe masă toate motivele pentru care să nu ignori acest pas și listăm tot ce trebuie să cuprindă o strategie de comunicare corectă. Ai detalii aici
 

De la noi din echipă


✨ Printre multe proiecte și lucruri care s-au întâmplat în octombrie, am făcut loc și pentru: cartea „Klara și Soarele” (Kazuo Ishiguro), o surpriză plăcută pentru Oana și o lectură înduioșătoare despre prietenie, iubire și inocență; mini-seria Scenes from a Marriage, unde doar două personaje reușesc să-ți transmită atât de multe despre cruzimea, iubirea, conflictele, co-dependențele unei relații de cuplu, toate la un loc, recomandarea Alexandrei; cartea „Mă găsești când vrei” (Lavinia Braniște), care i-a plăcut Ruxandrei pentru că nu dă sentințe sau răspunsuri definitive și-ți lasă impresia că asta e absolut OK.
Despre ce facem la Crafters. 📣 Luna asta, ne-am bucurat să ne regăsim simultan în două topuri importante: topul celor mai vizibili Directori de agenții de PR de la noi, dar și clasamentul celor mai vizibile agenții de PR din online. Oana a povestit pentru PR România despre provocările industriei de comunicare și toată echipa a sărbătorit startul a două proiecte noi de strategie: o școală de pregătire și recrutare pentru industria de programare din România și unul dintre cele mai mari saloane de pet grooming din București. Și am încheiat cu bine 10 zile de DIPLOMA, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, cu un material la PRO TV
LinkedIn
Facebook
Instagram
Ai primit newsletterul de la un prieten? 
Abonează-te aici.
Copyright © 2021 Crafters,
Strada Banul Manta, nr. 2, ap. 2, sector 1, București

Dezabonare